subsidies: weg ermee?

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: subsidies: weg ermee?

Berichtdoor Mahalingam » Wo Jun 20, 2018 8:35 pm

Zwaar is het leven voor jonge kunstenaars. Ze verdienen niet genoeg en hebben te weinig continuïteit om huisje-boompje-vrouwtje-kindje te leven in een vinexwijk.
En kunst moet, dus moet subsidie ook.
Kunstenaars kunnen nauwelijks rondkomen: minister wil eerlijk loon
Minister van cultuur Ingrid van Engelshoven (D66) wil dat kunstenaars eerlijker worden betaald. Ze vindt dat acteurs, musici en beeldend kunstenaars de dupe zijn geworden van de bezuinigingen op cultuur van de laatste jaren. Daarom moet subsidie in de toekomst alleen nog worden verstrekt als daar een eerlijke beloning voor kunstenaars tegenover staat. "Je moet van je werk kunnen leven", zegt van Engelshoven. "Net als in ieder ander beroep."
[...]
Van Engelshoven: "Dit kom ik in het hele land tegen. Jonge kunstenaars zijn heel bevlogen, hebben er veel voor over om dit werk te kunnen doen. Maar als je ergens wilt wonen of een gezin wilt beginnen, moet je van je werk kunnen leven. Daarin hebben we gezamenlijk een verantwoordelijkheid."
https://www.trouw.nl/cultuur/kunstenaars-kunnen-nauwelijks-rondkomen-minister-wil-eerlijk-loon~aee0ff93/
Vreselijke toestanden die ze aanstipt:
Jonge kunstenaars lopen extra risico om onderbetaald te worden omdat ze nog naam moeten maken.
Bijvoorbeeld dat een kunstenaar niets betaald krijgt voor een expositie en maar blij moet zijn dat ze mag exposeren.
Of dat een talkshow een bandje voor niks laat optreden.

Je krijgt 200 euro voor een expositie.
Volgens de honoreringsrichtlijn van kunstenaars zou dat geen 200 maar 8500 euro moeten zijn.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6485
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: subsidies: weg ermee?

Berichtdoor Ali Yas » Wo Jun 20, 2018 10:43 pm

Minister van cultuur Ingrid van Engelshoven (D66) wil dat kunstenaars eerlijker worden betaald.

Wat is "eerlijker"? In een vrije wereld is dat: wat andere burgers of bedrijven voor de producten van deze creatievelingen wensen te betalen. In socialistisch jargon betekent dat: wat de overheid vindt dat ze nodig hebben. En anderen moeten daar vervolgens aan meebetalen, of ze die kunt nou willen hebben of niet. In mijn oren klinkt dat als dwang, maar niet iedereen heeft dat blijkbaar.
Truth sounds like hate to those who hate truth.

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: subsidies: weg ermee?

Berichtdoor Mahalingam » Ma Okt 29, 2018 3:44 pm

Een Tesla auto slurpt geen benzine maar wel stroom. En wat nog meer? Subsidie !
Dure Tesla slurpt subsidie
Om elektrisch rijden te stimuleren, zijn er allerhande belastingvoordelen. Het CDA vroeg het ministerie van Financiën op een rij te zetten hoe groot dat voordeel is voor een automobilist die de Tesla Model S P90D (cataloguswaarde 129.200 euro) de komende vijf jaar leaset. Staatssecretaris Snel (Financiën) antwoordt daar nu op: „De totale subsidie over vijf jaar komt in vergelijking met een auto op benzine, respectievelijk diesel, uit op €67.140, respectievelijk €73.120.”

Het enorme belastingvoordeel ontstaat vooral doordat er voor deze elektrische auto’s geen 22 maar 4 procent bijtelling betaald hoeft te worden. Daarnaast geldt er een vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting en de ’vaste voet’ in de bpm. Dat er voor de dure Tesla helemaal geen bpm betaald hoeft te worden, is nog niet eens meegenomen in de subsidieberekening van het ministerie.

En waar is het subsidiëren van Groene Speeltjes goed voor?
Terugkijkend maakt staatssecretaris Snel de grove schatting dat de fiscale voordelen voor die auto’s „rond de € 2 miljard aan gederfde inkomsten hebben gekost.” Waarmee ons de afgelopen vijf jaar wel 100.000 tot 260.000 ton CO2-uitstoot bespaard is gebleven, schat de bewindsman. Het CDA wijst er echter op dat in andere sectoren met 20 euro investering een besparing van een ton uitstoot bewerkstelligd kan worden, een fractie van wat hier is uitgegeven.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2735628/dure-tesla-slurpt-subsidie
Het CDA vindt het hoog tijd worden dat het voordeel wordt ingeperkt. De subsidie levert volgens Kamerleden Omtzigt en Mulder ’nauwelijks milieuwinst’ op. Voor veel minder geld kan er meer CO2-uitstoot bespaard worden, zeggen de CDA’ers. Zo kunnen er bijvoorbeeld huizen geïsoleerd worden en zo’n maatregel komt niet vooral ten goede aan mensen die zich peperdure auto’s kunnen veroorloven.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16312
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: subsidies: weg ermee?

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Ma Okt 29, 2018 4:15 pm

De politiek stapelt fout op fout.

Want politiek is smerig.

Hoe komt dat?

Omdat politici de norm bepalen.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20183
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: subsidies: weg ermee?

Berichtdoor King George » Za Aug 17, 2019 4:50 pm

Zo rolt links subsidiefonds: mishandelen gehandicapte rechtse ondernemer, sodemieteren hem er daarna uit

Afbeelding
Foto: Ahmed Aarad. Bron: Aarad / Twitter.

Door Tim Engelbart 15 augustus 2019

Waarom je dus nooit moet proberen subsidie aan te vragen bij linkse toko’s als je een rechtse ondernemer bent: je slaan je in elkaar en smijten je vervolgens onceremonieel uit het geldprogramma. Dat is althans wat Ahmed Aarad overkwam bij de ‘perspausen’ van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Hij werd zulke harde klappen verkocht door zijn “mentor”, dat hij een hele voorraad zware pijnstillers moest slikken, en vervolgens aangifte doen wegens mishandeling.

Eén tip van ons: vraag nooit één cent subsidie aan bij het linkse deugclubje genaamd Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Daar kwam Ahmed Aarad – van BackMe, waaraan ook Jan Roos verbonden is – onlangs wel achter. Terwijl hij een training volgde om de subsidie te mogen gebruiken voor zijn project, werd hij ineens vanachter aangevallen door iemand die een keiharde knal op z’n rug verkocht. Gezien Aarad in een rolstoel zit om z’n rug ‘uit elkaar valt’, was dat geen vriendschappelijke tik. Het was een brute mishandeling.

Ton F. van Dijk van HP/De Tijd schrijft erover:

    “Volgens de aangifte, die HP/De Tijd in bezit heeft, zou de betrokken medewerker van het subsidiefonds Aarad in het voorbijgaan zo hard hebben geslagen, dat hij zich genoodzaakt zag om de zware pijnstiller Tramadol in te nemen. Ahmed Aarad verklaart tegenover de politie:

    “Na ongeveer 20 minuten kwam de mentor weer naar beneden en liep achter mij langs naar de uitgang welke is gelegen aan de voorkant van het restaurant. Bij het voorbijlopen van de mentor, terwijl ik aan het typen was, voelde ik opeens een harde klap op het midden van mijn rug. De mentor had mij een harde klap gegeven, ik voelde erge pijn en kon gedurende tien minuten niets doen.”

    De beschuldiging is met name serieus, omdat Aarad waarneembaar lijdt aan een ernstige afwijking aan zijn rug als gevolg waarvan hij al jaren gedwongen in een rolstoel zit. Tegenover de politie verklaart hij dat zijn rug ‘bij elkaar gehouden’ wordt door een ‘ijzeren frame’.”

Eén ding kan je de mafklapper die Aarad aanpakte niet kwalijk nemen. Ik zou me inderdaad ook een koning wagen, als ik €5 miljoen euro van het Ministerie van OCW kreeg om naar eigen inzichten te geven aan journalistieke projecten die al dan niet overeen komen met mijn eigen smaak en politieke voorkeur.

Maar een beetje gehandicapten in elkaar beuken omdat je je zelf inbeeldt dat je de Nederlandse journalistiek gaat redden, en toch wel beschermt wordt door de overheid? Nee, ga weg met die agressieve maffia-onzin. Blijf van onze ondernemers af, en sla lekker je vogelverschrikker in elkaar ofzo.

En Stimuleringsfonds, jullie moeten je schamen. Want na zo’n actie is het eerste wat je doet de dader op staande voet ontslaan, en niet het slachtoffer uit je subsidieprogramma zetten. Wat een geboefte, joh. Gelukkig komt de waarheid nu naar buiten, zodat we allemaal het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek kunnen zien voor wat het is: een journalistiek maffiasyndicaat.


DDS
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: subsidies: weg ermee?

Berichtdoor Mahalingam » Di Sep 24, 2019 10:27 pm

En er is ook een gesubsidieerde muziek maffia business aan de gang. Die worden vet als er weer iets te vieren of herdenken is.

Op dit moment worden er veel WW2 herdenkingen en feesten gegeven. Zojuist waren ze parachutespringend in Arnhem de oorlog aan het herdenken.
1,3 miljoen euro voor een megaconcert dat er nooit kwam
Het vfonds, dat de herdenkingen rond ‘75 jaar vrijheid’ financiert, heeft bijna 1,3 miljoen euro uitgegeven aan een popconcert in Normandië dat er nooit kwam.

Het fonds – dat zelf wordt gefinancierd door Nederlandse loterijen - subsidieerde als enige en ondanks een negatief advies de stichting Peace de Resistance, dat het Liberty Concert zou organiseren.

Uit onderzoek van NRC blijkt dat een deel van de 1,3 miljoen subsidie is besteed aan opdrachten aan bedrijven van initiatiefnemers en (ex-)bestuursleden van de stichting. Zo huurde voorzitter Ruben van Zwieten – ondernemer en dominee in Amsterdam – zichzelf via zijn eenmanszaak voor 30.000 euro in als „parttime CEO”. Volgens de statuten van zijn stichting mogen bestuurders „geen vergoeding, middellijk of onmiddellijk” ontvangen. De ondernemingen van de twee initiatiefnemers van het concert, de Amsterdamse ondernemers Ilco van der Linde en Michiel Florusse, ontvingen samen zo’n vier ton. De stichting gaf meer dan 100.000 euro uit aan vijftig buitenlandse reizen, onder meer naar de VS. Doel van veel reizen was het binnenhalen van sponsoren. Geld werd er echter niet opgehaald, blijkt uit interne documenten. De stichting ging vorige week failliet.

‘Een gewaagd plan’
Het bestuur van het vfonds bleef de stichting subsidiëren ondanks de ontvangst van een negatief advies van de voormalig commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif. Namens de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid – die de initiatieven rond 75 jaar vrijheid coördineert – waarschuwde De Kruif dat het concert voor 75.000 mensen „een gewaagd plan” was, zonder deugdelijke onderbouwing. „Dit is een hoog risico.”

Het concert op 6 juni op het D-Day-strand Sword Beach had het begin van alle feestelijkheden rondom 75 jaar vrijheid moeten worden. Voor het concert – totale kosten 11,3 miljoen euro – was slechts een projectschets van drie kantjes. Er waren geen garanties van Franse autoriteiten, geen bevestiging van een artiestenbureau, geen harde toezeggingen van andere sponsoren. Zo waren drie straaljagers opgenomen in het programma, maar was daar met de luchtmacht niets over geregeld.

Ondanks de kritiek liet het vfonds-bestuur Van der Linde en Florusse hun plan officieel presenteren. Het duo meldde in een persconferentie dat hun „stichting zonder winstoogmerk” het vrijheidsconcert ging organiseren. Er werden namen genoemd van artiesten als Coldplay, Sting en Mylène Farmer. Franse media meldden vervolgens dat artiesten van niks wisten.

Daarna ontstond bij het vfonds twijfel. Aanleiding was de kritiek van Britse veteranen. Die wilden niet dat er gedanst werd op de plek waar hun makkers omkwamen. De initiatiefnemers kregen van het vfonds opdracht een bescheidener plan te maken.

December 2018 zette het vfonds de geldstroom naar de stichting stop. Vfonds-voorzitter Robert Croll, rechter in Gelderland: „We hebben te lang te veel vertrouwen gehad. We hadden eerder tegen Van der Linde en Florusse moeten zeggen: exit, einde oefening, klaar uit en afgelopen.”

Het vfonds zegt in een aanvullende verklaring, gepubliceerd na vragen van NRC, geen „heldere, betrouwbare rekening en verantwoording” te hebben gekregen van de stichting. Een extern bureau onderzoekt de kwestie en kijkt of de toetsing van subsidieaanvragen „aanscherping behoeft.”

Met het subsidiegeld dat nog over was, zette de stichting op 5 juni een tent neer naast Sword Beach. Daar luisterden 300 mensen naar het alternatief voor Sting en Coldplay: het Amsterdamse trio Zazi, twee Limburgse zangers en een doedelzakband.

Geen onbehoorlijke dingen

Volgens Ruben van Zwieten, voorzitter van de failliete stichting Peace de Resistance, waren zijn inkomsten als parttimetopman niet in strijd met de statuten. De betalingen ontving hij, zegt hij desgevraagd, immers niet voor zijn werk als stichtingsbestuurder, maar voor „operationele werkzaamheden”. Volgens hem zijn de uitgaven van Van der Linde en Florusse bekeken door het bestuur. „Er zijn geen onbehoorlijke dingen gebeurd. Ik denk wel dat het effectiever en efficiënter had gekund.”

Volgens Van der Linde, die zich dromenbouwer en toekomstarchitect noemt, zijn alle vergoedingen betaald in overleg met zijn bestuur en het vfonds. Mede-initiatiefnemer Florusse: „Het concert was ambitieus, maar als je de maan wilt raken, moet je op de zon mikken.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/23/het-grote-concert-dat-er-nooit-kwam-a3974359
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: subsidies: weg ermee?

Berichtdoor Mahalingam » Za Dec 28, 2019 12:39 pm

"Raad voor Cultuur: Overheid moet quotum overwegen om theater 'diverser' te maken"

En de zwaar gesubsidieerde musea zien de bui ook al hangen. Er moet meer spul van vrouwen worden aangekocht. Er wordt al geschermd met 'inkoop-quota'.

Nederlandse musea hanteren quota voor aankoop werk vrouwelijke kunstenaars


Drie Nederlandse musea hebben een quotum gesteld voor de aankoop en presentatie van kunst van vrouwelijke kunstenaars. Het gaat om het Van Abbemuseum in Eindhoven, Museum Arnhem en – voor de hedendaagse collectie – het Fries Museum.

Dat blijkt uit onderzoek door de Volkskrant onder 28 Nederlandse musea met kunstcollecties. Naast de drie musea die een quotum hanteren, hebben drie andere musea expliciet beleid om de historische disbalans tussen mannen en vrouwen in museumcollecties te herstellen, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam. 17 musea zeggen te streven naar meer evenwicht, zonder dat dit concreet geformuleerd is.

Directeur Charles Esche van het Van Abbemuseum paste vorig jaar het bestaande quotum – 50 procent aankopen van vrouwelijke kunstenaars – zelfs aan: ‘We hebben nu beleid om de helft van het aankoopbudget te besteden aan werk van vrouwen. Met alleen een evenwicht in aantal en niet in geld vinden wij dat mannen nog steeds het leeuwendeel kregen.’ Museum Arnhem heeft als pionier al sinds 1982 het beleid om minimaal de helft van de aankopen en presentaties voor vrouwen te reserveren. Directeur Saskia Bak: ‘Het is geschreven beleid om minimaal de helft kunst van vrouwen te kopen en tonen. Een quotum dat al behaald is, want het zit al decennia in het DNA van dit museum, en dat we willen voortzetten.’

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft wel beleid, maar geen quota. Rein Wolfs, sinds 1 december directeur: ‘Wij hebben de ambitie om een inhaalpoging te doen en meer kunst van vrouwen en van kunstenaars met niet-westerse achtergrond te tonen en aan te kopen. Die weg was al ingeslagen, maar het is nog niet voldoende en ik zet dit beleid met nadruk voort.’ Op de vraag waarom Wolfs geen quota verbindt aan zijn beleid, zegt hij: ‘Ik wil nog opties openlaten. Maar wanneer ik merk dat we onze doelstellingen niet halen, is het goed mogelijk dat we harder gaan ingrijpen.’

Vijf musea stellen geen doelen voor aankoop of presentatie van vrouwelijke kunstenaars: het Rijksmuseum Amsterdam, Kunstmuseum Den Haag, Stedelijk Museum Alkmaar, het Groninger Museum en Museum Voorlinden. Directeur Suzanne Swarts van Voorlinden: ‘Ons beleid is het verzamelen en tonen van goede kunstwerken van goede kunstenaars, derhalve hebben we geen specifieke doelen met betrekking tot vrouwelijke kunstenaars.’ Voorlinden toonde dit jaar onder meer sterkunstenaars Yayoi Kusama en (momenteel) Louise Bourgeois.

Uit het onderzoek blijkt dat in de collecties gemiddeld 17 procent van de kunstwerken door een vrouw zijn gemaakt (de historische objecten zijn niet meegerekend). Tien musea, met vooral oude kunst, konden geen data aanleveren omdat de collecties nog niet geïndexeerd zijn op sekse. Van de tentoongestelde werken is het gemiddelde 28 procent. Negen van de 28 musea hadden hierover geen data beschikbaar.


"Tien musea, met vooral oude kunst, konden geen data aanleveren omdat de collecties nog niet geïndexeerd zijn op sekse."

Dat is ook lastig , Ga dit maar eens op gender indelen:
Afbeelding
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederlandse-musea-hanteren-quota-voor-aankoop-werk-vrouwelijke-kunstenaars~be0b5c73/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: subsidies: weg ermee?

Berichtdoor Mahalingam » Ma Jan 20, 2020 12:32 pm

Hoe pak je de bewustwording van het (psychische) probleem 'depressie' aan?
Met subsidie. En helpt dat? Er zijn een paar mensen heel blij door geworden.
Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie
Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst van het gala ging bovendien niet naar het beloofde depressie-onderzoek, en ook jongerenorganisatie Tweestrijd heeft niets ontvangen. Deskundigen bekritiseren de manier waarop het ministerie subsidies verstrekt.
[...]
Uit die documenten blijkt dat de geplande projecten minder goed bleken te lopen dan de organisatoren hadden verwacht. De MHF stelde het subsidiebedrag daarom zelf naar beneden bij, tot zo'n 277.000 euro, en betaalde het verschil terug aan het ministerie.

Van die 277.000 euro blijkt zo'n 89.000 naar kosten voor 'inzet directeur' te zijn gegaan, voor de uitvoering van het scholenproject en het depressiegala. De kosten van enkele managers bedroegen zo'n 55.000 euro. De rest van het subsidiebedrag werd besteed aan zaken als locatiehuur, catering, externe deskundigen, sprekers en gastvrouwen.
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2319294-subsidie-depressiegala-nauwelijks-naar-depressie.html

"...externe deskundigen, sprekers en gastvrouwen." Wat moet ik mij bij dat laatste voorstellen?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20183
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: subsidies: weg ermee?

Berichtdoor King George » Ma Jan 20, 2020 3:02 pm

Afbeelding Afbeelding
Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: subsidies: weg ermee?

Berichtdoor Mahalingam » Za Mei 23, 2020 1:46 pm

Peperdure banensubsidie blijkt wederom zinloos
In 2017 is het lage-inkomensvoordeel (LIV) ingevoerd. Deze regeling dient ertoe substantiële banen te creëren aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Het resultaat is dat de overheid al gauw 150.000 euro per gecreëerde baan uitgeeft. Sinds de invoering is er veel kritiek op de regeling, schrijft Jeroen van Wensen, maar nu ook de Rekenkamer het LIV neersabelt, lijkt het kabinet eindelijk om.

Het economisch herstel na de laatste financiële crisis verliep traag, evenals het herstel van de werkgelegenheid. Vandaar dat onder voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA), in 2017 de LIV-regeling werd opgetuigd.

Die regeling had als doel in het onderste segment van de arbeidsmarkt banen te creëren en te behouden. Bedrijven met werknemers in dienst die tot 125 procent van het minimumloon verdienen (maximaal ongeveer 2.000 euro per maand), kregen automatisch van het UWV een loonkostensubsidie die kon oplopen tot 2.000 euro per jaar per minimumloner. Dit jaar is de maximale subsidie gehalveerd .

De regeling trad in werking toen de economie draaide als een tierelier. Aan banen geen gebrek, aan personeel juist wel. Vandaar dat de Raad van State bij de invoering van het LIV waarschuwde voor het cadeau-effect: werkgevers zullen de subsidie in dankbaarheid aannemen, maar door deze regeling geen baan extra creëren.
https://www.elsevierweekblad.nl/economie/opinie/2020/05/kabinet-verkwistte-anderhalf-miljard-euro-met-primark-premie-757783/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6485
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: subsidies: weg ermee?

Berichtdoor Ali Yas » Za Mei 23, 2020 4:07 pm

Het afschaffen van het minimumloon zou beter zijn. Daarbij kan men dan negatieve inkomstenbelasting invoeren, die kan gelden voor iedereen die een laag loon heeft (en hoe lager het loon, hoe meer negatieve inkomstenbelasting per uur). Maar ja, dat minimumloon is een linkse hobby.
Truth sounds like hate to those who hate truth.


Terug naar “Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten