Moslims in Roermond willen een mobiel slachthuis voor het onverdoofd slachten van dieren

Marieke
Berichten: 440
Lid geworden op: Zo Mei 19, 2013 3:54 pm

Moslims in Roermond willen een mobiel slachthuis voor het onverdoofd slachten van dieren

Berichtdoor Marieke » Zo Jan 18, 2015 7:40 pm

ROERMOND - De Islamitische gemeenschap in Roermond heeft nog een hele weg te gaan voor er een mobiel slachthuis kan komen. Dat blijkt uit een brief van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan het gemeentebestuur van Roermond. Zo’n mobiel slachthuis, waarin dieren onverdoofd conform de islamitische voorschriften geslacht worden, is niet iets dat je zomaar even realiseert. Eerst moet aan een groot aantal voorwaarden worden voldaan.

De NVWA adviseert om liever gebruik te maken van slachthuizen in naburige gemeenten die zijn aangemeld als slachthuis waar ten behoeve van het Offerfeest zal worden geslacht, en daarnaast te onderzoeken of er in Roermond een regulier slachthuis kan worden opgestart, waar ook ten tijde van het Offerfeest voor deze gemeenschap kan worden geslacht.

Er bestaat weliswaar een Europese verordening voor mobiele slachthuizen. Die is echter bedoeld voor het slachten van rendieren in Lapland, aldus de NVWA. In die Verordening staan de eisen opgesomd waaraan een slachthuis moet voldoen om in bedrijf te zijn. ,,Een van de eisen is dat een slachthuis erkend moet zijn door de bevoegde autoriteit’’, aldus de NVWA. ,,Deze autoriteit ís in Nederland de NVWA. De genoemde erkenning wordt niet zomaar afgegeven. Een slachthuis moet aan bepaalde inrichtingseisen voldoen, in het bezit zijn van een handboek met procedures die op HACCP gebaseerd zijn, het moet aantoonbaar gaan werken volgens dit handboek, met werknemers die bepaalde kwalificaties moeten hebben. Pas als de NVWA na het afleggen van inspectie bezoeken overtuigd is dat een slachthuis aan alle inrichtingseisen voldoet kan een voorlopige erkenning worden verstrekt, waarna de productie kan starten. Deze voorlopige erkenning wordt pas omgezet in een definitieve erkenning, als na 3 maanden na inspectiebezoeken door de NVWA is gebleken dat conform het HACCP plan wordt geproduceerd. Het is dus een heel traject dat een slachthuis moet afleggen om een erkend bedrijf te worden. En dat is dus ook de reden dat "tijdelijk" minimaal 3 maanden betekent voor een slachthuis.’’

,,Daarnaast zijn er nog verschillende andere wettelijke voorschriften waar een slachthuis aan gehouden is. Voor het Offerfeest is de Verordening (EG) nr,1099/2009 inzake de bescherming van dieren bij het doden een belangrijke. Daarin staat onder meer genoemd dat onbedwelmd slachten alleen in een slachthuis mag plaatsvinden. En slachthuizen moeten EG-erkend zijn.’’

Burgemeester en wethouders van Roermond zien intussen geen reden om een haalbaarheidsonderzoek te doen, antwoordt het college op vragen van de LVR. Die pleitte, net als Roermondenaar Khalid Ramdani, voor zo’n mobiel slachthuis, en wil een haalbaarheidsonderzoek. Volgens B&W is dat een zaak van mensen die zo’n mobiel slachthuis willen, en niet van de gemeente. Er is dan ook geen reden hierover contact op te nemen met de besturen van de moskeeën in Roermond, besluiten B&W hun antwoorden.

Bron: www.nujij.nl
Vrede verdwijnt, waar de islam verschijnt...

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72597
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Moslims in Roermond willen een mobiel slachthuis voor het onverdoofd slachten van dieren

Berichtdoor Ariel » Zo Jan 18, 2015 9:09 pm

Ik hoop dat de gemeente Roermond hun poot stijf houden en dat mobiele slachthuis zal verbieden. Potdorie zeg. Die mohammedanen blijven maar eisen en drammen. Het is vreselijk als dieren onverdoofd geslacht worden.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Marieke
Berichten: 440
Lid geworden op: Zo Mei 19, 2013 3:54 pm

Re: Moslims in Roermond willen een mobiel slachthuis voor het onverdoofd slachten van dieren

Berichtdoor Marieke » Do Jan 22, 2015 9:05 pm

Ariel schreef:Ik hoop dat de gemeente Roermond hun poot stijf houden en dat mobiele slachthuis zal verbieden. Potdorie zeg. Die mohammedanen blijven maar eisen en drammen. Het is vreselijk als dieren onverdoofd geslacht worden.

Ja, inderdaad!
Vrede verdwijnt, waar de islam verschijnt...


Terug naar “Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten