Kinderpardon en asielkinderen

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Kinderpardon en asielkinderen

Bericht door Ariel »

Het debat over een nieuw kinderpardon is weer geopend. Een groot aantal burgemeesters en vluchtelingen- en kinderrechtenorganisaties zijn deze week een campagne begonnen voor een eerlijker toepassing van het kinderpardon. Zij roepen staatssecretaris Teeven op om ruimhartiger te zijn en alle kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning te geven. Nu vallen zo'n 600 kinderen om uiteenlopende redenen buiten de boot.
Pardon voor kinderen is een beloning voor het bedrog van de ouders

Als het over het kinderpardon gaat, is de opeenvolging van meningen inmiddels erg voorspelbaar. Maar waar het echt om gaat, namelijk dat een pardonregeling niet past in een rechtsstaat, blijft te vaak onvermeld.

Daags na de oorlogsherdenkingen gooit Kinderombudsman Marc Dullaert heel slim een bommetje in de Volkskrant. Het kinderpardon deugt in zijn ogen niet.

Waarom krijgen kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers die onder rijkstoezicht staan wel een verblijfsvergunning en waarom de kinderen die onder gemeentetoezicht staan niet? Goede vraag.

Het pandemonium dat op het bommetje volgt, is op voorhand uit te tekenen. De brave ChristenUnie belt als eerste de radio, en wil dat kinderen niet 'de dupe' worden, impliciet dreigend de steun aan het kabinet in te trekken. Tal van burgemeesters scharen zich vervolgens in een petitie achter de kinderombudsman.

Dan is het tijd om PvdA-leider Diederik Samsom te vragen of hij dit 'hardvochtige beleid', dat wordt uitgevoerd door VVD-staatssecretaris Fred Teeven, nog wel kan steunen.

Als Samsom vervolgens zijn rug recht houdt, onder het motto 'zo is het afgesproken in het kabinet', en de kwestie met een sisser lijkt af te lopen, is er altijd nog PvdA-coryfee Job Cohen die voor wat onrust kan zorgen bij de socialisten.

Het vervolg zal zijn dat er kranten en televisieprogramma's schattige kinderen voor de camera slepen, schoolklassen actie gaan voeren en dat uiteindelijk die arme Fred Teeven ofwel de regeling zal verruimen of groothartig gebruik zal maken van zijn discretionaire bevoegdheid om de ongeveer honderd kinderen – en hun families – alsnog toe te laten.

Het wordt tijd dat politici eens inzien dat een 'pardon' een volstrekt ondeugdelijk middel is, dat niet thuishoort in de rechtsstaat en dat zich vrijwel altijd als een boemerang tegen diezelfde politici keert, omdat er altijd wel een paar 'zielige' uitgeprocedeerden zijn die om wat voor arbitraire reden ook net buiten de boot vallen.

Zeker als dat kinderen betreft, is dat altijd moeilijk uit te leggen.

Maar een pardon voor de kinderen betekent ook een pardon voor hun ouders die in een zelfverkozen serie van eindeloze procedures de rechters niet hebben kunnen overtuigen van hun recht op asiel. Een pardon voor een kind is een beloning voor het bedrog van de ouders.

En dan hebben we het nog niet over de aanzuigende werking die de eindeloos oprekbare Nederlandse procedures en pardons hebben op nieuwe hordes gelukzoekers. De afgelopen jaren neemt hun aantal weer enorm toe. Nederland is domweg niet in staat om onbeperkt asielzoekers op te nemen.

bron
Amen...
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21294
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Kinderpardon en Asielkinderen Howick en Lili

Bericht door King George »

Jonge asielzoekers naar jeugdgevangenis

Jonge asielzoekers van 14 tot 18 jaar krijgen onderdak in de voormalige jeugdgevangenis De Heuvelrug in Overberg (Utrecht). Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers COA is de voormalige gevangenis aan het verbouwen tot een leefbaar opvangcentrum, zodat de eerste vluchtelingen er in juni terecht kunnen. In De Heuvelrug is plaats voor 200 tot 400 jongeren.


De gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar Overberg bij hoort, is blij met de nieuwe bestemming van de jeugdinrichting die al een paar jaar leegstond. Het COA is tevreden dat dit complex gebruikt mag worden, omdat er al sportvoorzieningen en een school zijn.

Het COA kampt met gebrek aan ruimte, omdat er onverwacht een grote stroom vluchtelingen uit onder andere Eritrea en Syrië op gang is gekomen. De opvangorganisatie heeft dit jaar al 4 nieuwe locaties gereserveerd, in Soest (350 plaatsen), Zutphen (855 plaatsen) en recent in Veenhuizen (400 plekken) en nu Overberg.


De Telegraaf
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re:Kinderpardon en de Asielkinderen Howick en Lili

Bericht door Ariel »

Steeds meer burgemeesters willen ruimer pardon

Het aantal burgemeesters dat wil dat meer kinderen in aanmerking komen voor het kinderpardon, blijft groeien. Donderdagmiddag steunen al 135 burgemeesters een oproep aan staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) om opnieuw naar de afgewezen aanvragen te kijken.

Het initiatief kwam van burgemeester Hans Martijn Ostendorp van de gemeente Bunnik. Zijn oproep staat op de website van het zogeheten Landelijk Overleg Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO). Onder anderen de burgervaders van Alphen aan den Rijn, Den Helder, Heerenveen en Lelystad hebben de petitie ondertekend.

De helft van de aanvragen voor het uit 2012 stammende kinderpardon is afgewezen. Dat betekent dat zo'n 600 kinderen terug zouden moeten naar hun land van herkomst
Dat extra kinderpardon gaat er dus komen. Ik voel het. En drie jaar later dan komt er weer een nieuw kinderpardon, und so weiter, und so weiter.
Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door Ariel »

En weer zal de VVD een veer moeten laten, want de PvdA wil het.
Het kinderpardon moet ruimhartiger worden toegepast. De ledenraad van de PvdA heeft donderdagavond een motie hierover aangenomen. Het partijbestuur staat achter dit besluit.

De politieke ledenraad van de partij kwam in Zwolle bijeen. De afdeling Ede deed het voorstel om ook een verblijfsvergunning mogelijk te maken voor kinderen die onder gemeentelijk toezicht vielen. Nu geldt dat pardon alleen nog voor kinderen die de laatste 5 jaar onder toezicht van het Rijk stonden. Volgens de partij gaat het om 97 kinderen van wie 26 al een vergunning gekregen hebben.

„Deze regel is alleen van toepassing op kinderen die onder rijkstoezicht staan, maar daar laten we het niet bij”, zei fractievoorzitter Diederik Samsom. „We laten ons daarbij niet in de weg zitten door regels of een staatssecretaris.” Volgens de partijleider stonden kinderen die duidelijk in beeld waren bij gemeenten, in feite ook onder toezicht. Samsom ergerde zich aan kinderen die op televisie komen om hun toekomst te bevechten. „Kinderen horen te spelen en te leven, niet te worden gebruikt als politieke trofee voor een geslaagd of falend beleid.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
H.Numan
Berichten: 8529
Lid geworden op: do mei 08, 2008 3:33 am

Re: Kinderpardon

Bericht door H.Numan »

Ik heb zo het idee dat de VVD geen enkel probleem heeft met veren laten. Ze moeten wel. Als ze nee zeggen zitten ze automatisch in de oppositie. Ze staan er zo ontzettend slecht voor dat op dit moment een links kabinet waarschijnlijker is dan een conservatief kabinet.
een volk dat voor korannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht….
Anoniem
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door Ariel »

Teeven: geen aanpassing kinderpardon

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie is niet van plan de regels voor het zogenoemde kinderpardon te veranderen. Wel zal hij kijken naar schrijnende individuele gevallen, zoals al eerder was afgesproken. Hij zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

De meeste kritiek richt zich op het toezicht. In het regeerakkoord is afgesproken dat kinderen onder rijkstoezicht hadden moeten staan. Daardoor vallen kinderen en hun ouders die in gemeenten verbleven en zich niet regelmatig hebben gemeld bij vreemdelingeninstanties nu buiten de boot. Teeven zei dat er geen echt gemeentelijk toezicht bestaat en dat burgemeesters soms geen idee hebben dat er uitgeprocedeerde gezinnen binnen hun gemeente verbleven.

Premier Mark Rutte benadrukte dat na afloop van de ministerraad ook nog eens. Het toezicht van gemeenten verschilt te veel onderling. „Het is altijd wat warrig” en een 'lappendeken', aldus de minister-president. En dat je bijvoorbeeld onderwijs geniet in een bepaalde gemeente, betekent ook niet automatisch dat de gemeente toezicht op je houdt. Het landelijk beleid is tenminste eenduidig en daarom is daar al tijdens de formatie voor gekozen.

Zodra alle bezwaarzaken zijn afgerond, maakt Teeven een inventarisatie en zal hij zijn speciale bevoegdheid inzetten om deze gevallen alsnog te bekijken. Hij heeft tot nu toe nog geen verzoek op tafel liggen. Teeven wees erop dat zijn discretionaire bevoegdheid inhoudt dat die in stilte wordt toegepast en hij dit dus niet met de hele wereld deelt.

Vrijdag bleek ook dat tachtig procent van de raadsleden in Nederland de oproep steunt om opnieuw te kijken naar de afgewezen aanvragen voor het Kinderpardon. Dat blijkt uit online onderzoek onder bijna 1500 raadsleden door gemeenteraad.nl. Alleen de VVD-ers zijn het in groten getale oneens met de meerderheid. Van hen wil slechts dertig procent nog eens kritisch kijken naar de uitvoering van het Kinderpardon.

bron
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 42492
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door Mahalingam »

Teeven was op de StaatsTV. Hij zei dat hij de 'discretionaire bevoegdheid' uit het zicht zal gebruiken. Hij heeft geen zin in kindertjes die als trofeeën voor de camera's gevoerd worden.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door Ariel »

Onrust in VVD over kinderpardon

De JOVD, de jongerenafdeling van de VVD, steunt de burgemeesters en mensenrechtenorganisaties die pleiten voor een verblijfsvergunning voor zo'n 300 kinderen van wie de aanvraag werd afgewezen.

Het verzet binnen de VVD tegen het kinderpardon neemt daarmee verder toe, schrijft Trouw.

„Puur een ambtelijke kwestie”, vindt JOVD-voorzitter Christiaan Kwint. „Er is geen principieel bezwaar tegen het verblijf van deze kinderen in Nederland. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat de burgemeesters hiertegen in verzet komen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21294
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door King George »

Mahalingam schreef:Teeven was op de StaatsTV. Hij zei dat hij de 'discretionaire bevoegdheid' uit het zicht zal gebruiken. Hij heeft geen zin in kindertjes die als trofeeën voor de camera's gevoerd worden.
Dus uit zicht van de camera's. Opdat wij het niet mogen weten. Van pardonneren krijg je illegalen aangezogen. En van aangezogen illegalen krijg je pardonneren.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21294
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door King George »

De JOVD, de jongerenafdeling van de VVD, steunt de burgemeesters en mensenrechtenorganisaties die pleiten voor een verblijfsvergunning voor zo'n 300 kinderen van wie de aanvraag werd afgewezen.
Wil de JOVD nog kleiner worden?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 42492
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door Mahalingam »

De Vara bemoeit zich ook via een cabaretier met de pardon-zaak. Net voor het journaal een stukje agitprop.
http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/ ... -statement
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door Ariel »

Het kinderpardon dat naar aanleiding van de zaak rond Mauro Manuel werd ingesteld, heeft 620 kinderen een verblijfsvergunning opgeleverd. Ook 690 gezinsleden profiteerden van de regeling.

De PvdA wil nu dat het kinderpardon ruimhartiger wordt toegepast. En niet alleen de PvdA wil dat, maar ook burgemeesters en sommige regeringspartijen vinden dat het pardon niet ruimhartig genoeg is toegepast.

De helft van de aanvragen voor het uit 2012 stammende kinderpardon is afgewezen. Dat betekent dat zo'n zeshonderd kinderen terug zouden moeten naar hun land van herkomst.

Om te kunnen blijven hadden zij de hele tijd onder toezicht van het Rijk moeten staan: kinderen die een tijdje onder toezicht van een gemeente hebben gestaan, kregen nul op het rekest. De burgemeesters vinden echter dat zij al helemaal zijn opgenomen in de Nederlandse samenleving en horen te blijven.

Door valse beloftes en het kinderpardon keren steeds minder uitgezette asielzoekers terug naar huis vindt de VVD. De VVD wil dat de politie een hogere prioriteit geeft aan de uitvoering van het vreemdelingenbeleid.

De PVV en het CDA waarschuwen dat aanpassing van het kinderpardon ervoor kan zorgen dat er meer asielzoekers naar Nederland komen. Het wordt de ouders van de kinderen zo wel heel makkelijk gemaakt. PVV en CDA wijzen erop dat de regeling van het kinderpardon niet eenmalig is, maar dat het een permanente regeling betreft. Als kinderen langer dan vijf jaar in Nederland zijn, kunnen ze voortaan op basis van de regeling een verblijfsvergunning krijgen als zij aan de voorwaarden voldoen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 42492
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door Mahalingam »

Defence for Children , Stichting INLIA, Stichting LOS, VluchtelingenWerk Nederland en Kerk in Actie gaan demonstreren voor " Eerlijk Kinderpardon".
De kinderen zullen woensdag strijden om de WK-Kinderpardonvoetbal Cup. Caberetiers Erik van Muiswinkel en Vincent Bijlo komen allebei hun steun betuigen tijdens de manifestatie.
Dus is er ook een portie agitprop, op leuke manier gebracht.
http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archie ... nderpardon
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:Defence for Children , Stichting INLIA, Stichting LOS, VluchtelingenWerk Nederland en Kerk in Actie gaan demonstreren voor " Eerlijk Kinderpardon".
Ik wordt zo moe van die gasten. Eerlijk is als pa en moe terug gaan met hun kroost als ze uitgeprocedeerd zijn.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 42492
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door Mahalingam »

Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21294
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door King George »

Het woord kinderpardon is misleidend. Want het betreft namelijk een binnen zonder kloppen voor niet alleen een kind als vooruitgeschoven post en als middel voor emotionele chantage, maar ook heel zijn gevolg die hierbij in zijn kielzog wordt meegezogen, exclusief latere importbruiden en heel het gevolg wat daaruit wordt geboren.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door Ariel »

Zucht.
Rechtbank corrigeert strikte lijn Teeven

Het kinderpardon mag niet zo strikt worden uitgevoerd als staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil.

De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag bepaald dat het onterecht is om een asielzoeker af te wijzen die niet in beeld was bij het Rijk, maar wel bij een gemeente. Dat schrijft de Volkskrant.

De uitspraak is een overwinning voor de voorstanders van een ruimer kinderpardon. Zij vinden het, zoals Kinderombudsman Marc Dullaert het verwoordde, 'idioot' dat toezicht door de gemeente bij het kinderpardon niet telt als overheidstoezicht.

De rechter heeft critici nu in het gelijk gesteld. Een gezin uit Kazachstan dat moest worden uitgezet, was bijvoorbeeld jarenlang niet in beeld bij het Rijk maar heeft zich volgens de rechter niet aan toezicht onttrokken, omdat het wel in beeld was bij de gemeente.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door Ariel »

Rechtbank corrigeert strikte lijn Teeven
Het was te verwachten deze politieke uitspraak.
www.deeplink.rechtspraak.nl...

De voorzitter rechtbank Asley Terlouw. Dochter Jan Terlouw. D66. Deze dame bedrijft al jaren lang linkse politiek vanaf de zijlijn.
Ashley Terlouw heeft een uitgesproken pro immigratie profiel, op het extremistische af. Rechters dienen toch onpartijdig te zijn ?
http://www.groene.nl...

Het is toch eigenlijk heel achterlijk dat politieke beslissingen teniet gedaan worden door een stel linkse rechters.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door Ariel »

Teeven: ik leg mij niet zomaar neer bij uitspraak kinderpardon

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) is niet van plan om de voorwaarden voor het kinderpardon te versoepelen. Hij verwerpt het oordeel van de Haagse rechter, die vindt dat zijn beleid niet zo strikt moet worden uitgevoerd.

Teeven heeft woensdag besloten dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
H.Numan
Berichten: 8529
Lid geworden op: do mei 08, 2008 3:33 am

Re: Kinderpardon

Bericht door H.Numan »

Ariel schreef:Rechters dienen toch onpartijdig te zijn ?
Dat hangt van hun politieke voorkeur af. Als ze conservatief zijn wel. Anders niet.
een volk dat voor korannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht….
Anoniem
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door Ariel »

Nou, ze hebben het voor elkaar...Er komt alsnog een kinderpardon voor 50 of 75 gezinnen.
In ieder geval 50 maar mogelijk 75 gezinnen mogen alsnog in Nederland blijven in het kader van het kinderpardon. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij heeft hun dossiers in de zomer zelf beoordeeld nadat ze eerder waren afgewezen voor de regeling, omdat de gezinnen te lange tijd niet in het zicht van de rijksoverheid waren geweest.

Op deze eis in het pardon kwam veel kritiek en Teeven zou welwillend kijken naar de gezinnen die om die reden net buiten de boot waren gevallen. Daarbij heeft hij ook de informatie meegewogen die hij van burgemeesters had gekregen. In totaal beoordeelde hij 92 gezinnen (297 personen).
Schrijnend

Bij 27 van de 50 gezinnen die een verblijfsvergunning krijgen, vindt Teeven dat er sprake is van een schrijnend geval. De andere 23 gezinnen krijgen alsnog een status, omdat er bijvoorbeeld nieuwe feiten zijn opgedoken. In totaal gaat het bij de 50 gezinnen om 158 mensen. Zij krijgen dat deze week te horen.

Voor 25 andere gezinnen gloort nog hoop in verband met een uitspraak van de Raad van State die in november wordt verwacht. Teeven houdt er rekening mee dat de raad zal oordelen dat het rijkstoezicht onjuist als criterium is toegepast in de pardonregeling. Maar voor 17 gezinnen lijkt die uitspraak volgens Teeven dan toch geen gevolgen te hebben.
Verruimen

Het kinderpardon werd beklonken door de coalitie en geldt voor kinderen (en daarmee hun gezinsleden) die langer dan 5 jaar hier in Nederland wonen en aan bepaalde criteria voldoen. De oppositie, behalve de PVV, wilde de voorwaarden verruimen. Ook veel burgemeesters pleitten voor een verruiming.

Kamerlid Marit Maij van de PvdA is blij, collega voor GroenLinks Linda Voortman is teleurgesteld: „Er waren ongeveer 600 kinderen die onterecht buiten het kinderpardon vielen. Samsom beloofde om 100 gezinnen alsnog te laten blijven en dat worden er dus nu nog minder. “
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49727
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Kinderpardon

Bericht door Pilgrim »

Kinderombudsvrouw wil minderjarige asielzoekers alsnog laten blijven

29 juni 2017

Afbeelding

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer vindt dat veel meer kinderen van afgewezen asielzoekers in Nederland moeten kunnen blijven. Ze heeft daarom een alternatief Kinderpardon (.pdf) opgesteld en roept de politieke partijen op een rechtvaardig Kinderpardon een plek te geven in het regeerakkoord.

Kalverboer vindt dat met de huidige regeling veel te veel kinderen die geworteld zijn in Nederland worden uitgezet. Ze vindt dat bijna alle kinderen die al minstens vijf jaar in Nederland zijn, moeten kunnen blijven. Alle afgewezen aanvragen van asielzoekerskinderen moeten volgens haar opnieuw worden beoordeeld.

"We weten uit onderzoek dat kinderen boven de termijn van vijf jaar niet meer terug kunnen zonder dat hun ontwikkeling wordt geschaad", zegt Kalverboer. "Je moet altijd een individuele afweging maken en vanuit het belang van kinderen kijken. Dat gebeurt nu niet altijd." Dat is in strijd met het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.

Strenge voorwaarden
Bij de vorige kabinetsformatie werd een Kinderpardon afgesproken voor kinderen die zonder legale verblijfsstatus al vijf jaar of langer in Nederland zijn. Maar daar werden vervolgens zulke strenge voorwaarden aan verbonden dat bijna niemand ervoor in aanmerking kwam.

Neem het meewerkcriterium, dat betekent dat asielzoekers moeten meewerken aan hun terugkeer naar het land van herkomst. Kalverboer: "Ik ken dossiers van kinderen waar de ouders bij alle gesprekken waren met de dienst terugkeer en vertrek. Die ook contact hebben gehad met de autoriteiten in het land van herkomst. En dan nog werd er gezegd: u heeft niet meegewerkt. Dat is heel streng."

Vrijwel iedereen afgewezen
In eerste instantie meldden zich ruim 3000 kinderen voor het Kinderpardon. De helft kwam ervoor in aanmerking. Daarna ging een strenge definitieve regeling in, waardoor slechts zo'n honderd kinderen en hun ouders een verblijfsvergunning kregen.

95 procent van alle aanvragen werd afgewezen omdat gezinnen niet aan alle voorwaarden voldeden. In 2016 kreeg zelfs maar één gezin een vergunning. "Het doel van de huidige regeling lijkt om er zo min mogelijk kinderen onder te laten vallen", schrijft de Kinderombudsvrouw in een toelichting.

Kalverboer vindt dat kinderen niet mogen worden afgerekend op beslissingen van hun ouders en dringt erop aan dat de beperkende voorwaarden worden geschrapt.

Tegelijkertijd moeten de procedures worden versneld, zodat mensen niet jarenlang moeten wachten op een definitieve beslissing. "Je moet mensen er heel snel van doordringen dat als ze geen kans maken op verblijf, het ook het beste is om zo snel mogelijk te kijken hoe ze kunnen terugkeren naar het land van herkomst", zegt Kalverboer. "Dat betekent met het oog op kinderrechten dat je kijkt of een kind daar veilig is, of het naar school kan, of er huisvesting is. Als je met ouders daaraan werkt, zullen ze veel eerder gemotiveerd zijn om terug te gaan."

Het is volgens Kalverboer wel belangrijk dat de afgewezen asielzoekers goede begeleiding krijgen bij hun terugkeer. Zij gelooft dat het Kinderpardon dan geen aanzuigende werking zal hebben.

Controverse
De Kinderombudsvrouw wil bovendien dat het Kinderpardon wordt opgenomen in de Vreemdelingenwet. Omdat het pardon nu niet is verankerd in een wet, heeft de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie te veel vrijheid om over individuele gevallen te beslissen, zegt Kalverboer.

Ze is niet bang voor kritiek op haar voorstel. "Dat er controverse over is, dat zal zo zijn. Ik ben er om te kijken naar kinderrechten en wat de regeling voor kinderen betekent. Anderen zijn er om te kijken hoe ze dit meewegen in hun besluiten."

http://nos.nl/artikel/2180512-kinderomb ... ijven.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6788
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Kinderpardon

Bericht door Ali Yas »

Pilgrim schreef:
Tegelijkertijd moeten de procedures worden versneld
Dát is de kern. Maar wie in het systeem zit, heeft daar geen belang bij. Er moeten dus sancties komen als de procedure te lang duurt. Als de regering die niet instelt, en die doet dat niet, dan komen er van dit drama nog vele afleveringen.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 1618
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door Pizzaman »

Ali Yas schreef:
Pilgrim schreef:
Tegelijkertijd moeten de procedures worden versneld
Dát is de kern. Maar wie in het systeem zit, heeft daar geen belang bij. Er moeten dus sancties komen als de procedure te lang duurt. Als de regering die niet instelt, en die doet dat niet, dan komen er van dit drama nog vele afleveringen.
Volgens mij is het gewoon een kudtsmoes, als de kinderen mogen blijven dan de ouders ook.
Dus ze fokken hier als gekken, om het maar voor elkaar te krijgen.
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kinderpardon

Bericht door Ariel »

Een paar duizend (zeg twee duizend) kinderen. Dat betekent dan al snel 10.000 nieuwe buren waar men huisvesting voor moet zoeken, en die uit de bijstand-ruif eten.

Je komt hier als migrant binnen, je bent afgewezen, maakt snel een baby of twee, en gaat dan jaren lang procederen. Als de kinderen dan 5 jaar zijn, en waarschijnlijk nog steeds de Nederlandse taal niet beheersen , moeten ze van dat links deugmens blijven.

5 jaar. :thinking: Reken eens uit wat die families ons in 5 jaar al gekost hebben aan opvang, zakgeld, medische hulp en kosten voor advocaten en rechtzaken.

Veel geld vermoed ik.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie