Gökmen: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Ma Mar 02, 2020 12:21 pm

Gökmen T. is rond 9.45 uur de rechtszaal in Utrecht binnengebracht voor de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak. Hij heeft geboeid plaatsgenomen tegenover de rechtbank en wordt omringd door zes politiemannen. T. keek bij binnenkomst even de zaal in, maar zei niets.

Slachtoffers van de tramschutter die vier mensen doodschoot en er zeven verwondde in een Utrechtse tram, vrezen dat Gökmen T. de rechtszaak zal gebruiken als podium om zijn boodschap van haat uit te dragen.

Saskia Belleman is bij de rechtszaak aanwezig.

Vandaag worden de feiten met hem besproken. Voor zover mogelijk dan, want tijdens de enige inleidende zitting waarop hij - geboeid - aanwezig was, bleek nog geen begin van een gesprek met hem mogelijk.

De rechtbankvoorzitter stelde Gökmen T. eerder vragen, maar die beantwoordde hij met wedervragen. Rechter: “Wat geeft u het recht om mensen te doden?” Gökmen T.: “Wat geeft jullie het recht om moslims te doden?”

Gökmen T. komt geboeid binnen. Trekt een beetje met zijn schouders en heeft weer dat raadselachtige glimlachje om zijn lippen. Het is op slag stil in de zaal.

Gökmen T. geeuwt hoorbaar. “Van de spanning?”, vraagt voorzitter Ruud Veldhuisen. Geen antwoord

Tekenaar Petra Urban heeft beter zicht op de verdachte, en ziet hem kusmondjes geven richting de officieren van justitie, en zijn tanden bloot grijnzen.

Tekenaar Petra Urban ziet hoe Gökmen T. kusmondjes bleef geven richting de 2 vrouwelijke officieren.

De rechtbank leest uitvoerig de verklaringen van de inzittenden voor. Een passagier die Gökmen T. ,,de terrorist" noemt hoorde hem ook Allahu Akhbar roepen, en zag ook dat het wapen meermalen weigerde.

De man verklaart hoe hij een gewond meisje meenam naar buiten. Op het perron zakte ze in elkaar. Gökmen T. kwam achter hen aan. De man vluchtte. ,,Ik heb het gevoel dat het meisje door mij niet meer leeft."

De man zegt dat hij op enig moment overwoog om het wapen af te pakken toen dat weigerde. ,,Maar ik was bang voor een handbom." Toen het meisje later bleek te zijn overleden had hij spijt dat hij het niet had geprobeerd.

Rond de ogen van Gökmen T. ontstaan diepe kraaienpoten. Hij lacht.

De rechtbank gaat verder met de verklaring van Eline. Ze ziet hoe Gökmen T. meermalen schiet op Melanie. Twee jonge vrouwen springen uit de tram, gevolgd door Eline, die omrolt op het perron. Gökmen T. richt zijn wapen op de opkrabbelende Eline

Eline wordt door mensen op het perron opgetild en weggesleept. Eline verklaarde hoe ze wegdook toen Gökmen T. Allahu Akhbar schreeuwde en schoot. Ze verzwikte haar enkel bij de sprong, ,,toen voelde ik een harde klap van achter en wist ik dat ik ook was geraakt."

Eline hoorde binnen in de tram geen harde knallen. ,,Daarom dacht ik dat hij met een neppistool angst probeerde te zaaien." Ze raakte zwaargewond. Haar milt werd verwijderd, ze had 2 gaten in de aorta, long was doorboord, ruggenmerg beschadigd, bloeding in darmen

Een man en vrouw met een kind in een kinderwagen zeggen dat Gökmen T. ,,heel rustig" was. Ze zagen hoe hij meermalen schoot op een meisje. Het klonk niet heel hard. Ze wisten naar buiten te komen, de kinderwagen met de baby achter zich aan slepend.

Gökmen T. lacht als de voorzitter vertelt hoe de paniekerige passagiers probeerden om de tramdeuren open te krijgen.

Meerdere passagiers vertelden over T.'s geworstel met het weigerende wapen. Een meisje dat naar buiten wist te komen, verschool zich achter een vrachtwagen

Melanie zag het niet aankomen. Ze zat met een koptelefoon op, en keek op haar telefoon. Gökmen T. schoot op haar, het meisje maakte zich klein, hield haar tas voor haar lichaam, handen voor het gezicht. Als ze haar handen laat zakken kijkt ze recht in de loop.

Melanie wordt meermalen beschoten, dan loopt Gökmen T. door, schiet op Roos, en voor een vierde keer op Melanie. Ze slaagt er met hulp van een andere passagier in om naar de achterkant van de tram te rennen.

Slachtoffer Roos overleefde de aanslag niet. Ze had oortjes in. Gökmen T. schoot op iemand anders, Roos hoorde het niet, ze was met haar telefoon bezig. Ze keek op toen T. op Melanie schoot, maar het leek niet tot haar door te dringen wat er gebeurde

De rechtbank gaat onverdroten verder met het voorlezen van een beschrijving in het dossier van de camerabeelden, en de getuigenverklaringen. Paul hoorde het geluid van een Zippo-aansteker. Dacht hij. ,,Een metalig geluid"

Paul zag Gökmen T. worstelen met zijn weigerende wapen. Hij dook weg, en hoorde T. meermalen op een vrouw schieten. Hij wist via een gebroken ruit de tram te verlaten. Hij rende naar het Esso station vlakbij en waarschuwde 112

Lisa stapte pas in toen Gökmen T. al bezig was met schieten, en er paniek was in de tram. Ze zegt dat het wapen er ,,gek uitzag". Net niet echt. Ook hoorde ze hem hard Allah Akbar roepen

Lisa zegt dat ze het gek vond dat Gökmen T. niet op haar schoot. Ze zegt dat ze achter ,,2 buitenlands ogende jongens" stond, en dat T. haar vermoedelijk niet zag. Hij schoot volgens haar niet lukraak, maar zocht zijn slachtoffers uit.

Gökmen T. strekt zijn nek, draait een beetje alsof hij stijf is. Hij houdt zich tot nu toe rustig.

Dan Daniël, een van de overleden passagiers. Hij kijkt naar Gökmen T., die eerst langs hem rent. Daniël verschuilt zich in zijn jas,trekt zijn knieën op. Hij maakt zich klein

Gökmen T. vuurt 2 kogels van korte afstand op hem af. Daniël zakt naar voren. Roos, Daniël, Rinke en Willem overleden.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Ma Mar 02, 2020 1:04 pm

Gökmen T. in de rechtbank van Utrecht.

Petra Urban heeft zijn gezichtsuitdrukking treffend getekend.

Afbeelding

Gökmen T. lacht weer als een man vertelt hoe hij zich een ,,schietschijf voelde" toen hij geknield naast een gewond slachtoffer zat.

Een van de politiemannen naast Gökmen T. heeft zijn ogen voortdurend strak op de verdachte gericht. De tramschutter lijkt zich er niet echt van bewust.

Een getuige vertelt hoe Gökmen T. rustig tussen de auto's doorliep. Hij keek in elke auto, ,,alsof hij een slachtoffer uitzocht".

Volgens een getuige zei Gökmen T. 'Allah Akbar'. ,,Dat is anders dan wij moslims het zeggen. Wij zeggen namelijk Allahu Akbar", aldus de getuige. ( dus volgens die moslim getuige heeft de schietpartij niks met islam te maken ? :thinking: )

Ook vergelijkt een getuige het gedrag van Gökmen T. met een computerspel.

en ook deed Gökmen T. geen enkele poging om zijn gezicht voor tekenaars te verbergen.

Afbeelding

Meerdere getuigen omschrijven hoe ze een gewond meisje op de grond zien liggen. Hoe bouwvakkers haar te hulp schieten en verplaatsen. En hoe Gökmen T. op hen schoot. De mannen rennen weg.

Gökmen T. hangt inmiddels verder onderuit in zijn stoel, strekt zijn nek en leunt met zijn hoofd achterover

Onderbreking tot kwart over 12. Gökmen T. stapt op, werpt een blik in het publiek, en verdwijnt door de deur naar het cellenblok
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Ma Mar 02, 2020 2:11 pm

De zaak is hervat. De rechtbank gaat verder met Gökmen T.'s doen en laten na het achterlaten van de gestolen auto, en voordat hij werd aangehouden.

Gökmen T. moet die fatale dag op zijn herenfiets met fietstassen zijn woning hebben verlaten. Hij fietste naar zijn moeder, stopte onderweg even bij een bakker, en ging verder. Zijn moeder merkte niets aan hem.

Zijn moeder was geschokt. ,,Ik heb geen idee waarom hij dit gedaan kan hebben."

De geluiddemper was voorzien van een tekst. Gökmen T. had die er zelf opgeschreven, zei hij. Er stond op: ,,Lokman houdt van Allah. Allah is eetmaker. Sharia is zijn woord, democratie is van mensen. Wie sharia volgt gaat naar hemel,wie democratie volgt naar de hel.

Een Midden-Oostendeskundige duidde zijn tekst. Gökmen T. betuigt zijn liefde voor Allah, en verwerpt wetten die door mensen zijn gemaakt, en de democratie. Men moet Allah erkennen als enige God, en hem alleen aanbidden. Enkel de wetten van God moeten worden gevolgd.

Gökmen T. verwacht dat hij na zijn dood in het paradijs zal komen, zegt de deskundige. Maar eerst wil hij de moslims vergelden ,,die door jullie worden gedood." De 'jullie' zijn in ieder geval niet-moslims.

Op de brief die in de auto lag stond dus ook dat ,,jullie moslims dood maken". Het briefje zou aan T. zelf gestuurd zijn vanuit de gevangenis in Lelystad, nadat hij een bewaker een kopstoot had gegeven

Zijn moeder zei niet te weten of Gökmen T. psychische problemen had. Hij vertelde haar niks. Ze vertelde dat hij wel bij de dokter kwam, maar wist niet wat voor dokter.

Gökmen T. had de gewoonte om drie dagen te vasten als de ramadanperiode aanbrak. Ook zou hij tegen zijn moeder hebben gezegd blij te zijn dat ze naar Nederland waren gekomen, ivm allerlei incidenten die in Turkije plaatshadden

De broer van Gökmen T. vertelde dat zijn broer in de gevangenis had gezeten, maar zijn leven wilde beteren. Trouwen en kinderen krijgen. Naar aanleiding van de aanslag in Nieuw Zeeland, zei hij het jammer te vinden dat overal moslims werden gedood.

Volgens zijn broer stond Gökmen T. zwak in het geloof, en hield hij zich absoluut niet aan de regels van de islam. Zo was hij geregeld dronken.

Er werden foto's gevonden waarop Gökmen T. staat afgebeeld naast een volgens de broer moslimvlag. Hij maakt een gebaar dat 'Allah is groot' betekent. Een andere broer zegt dat het een Kaplan vlag is

Ook die broer zegt dat Gökmen T. niet bepaald een overtuigd moslim was. Zijn moeder zei: ,,Gökmen is een half jaar jood en een half jaar moslim."

Een neef van Gökmen T. zei dat die meestal niet bezig was met het geloof. Dan dronk hij alcohol. Volgens de neef zou hij ,,dit nooit hebben gedaan als hij goed in zijn hoofd was geweest."

De neef stuurde een filmpje van de aanslag in Nieuw Zeeland naar Gökmen T. ,,Om te laten zien hoe erg het was." Ook werden op de telefoon foto's van mannen in combatuniform gevonden.

De neef werd nader aan de tand gevoeld over zoekslagen op internet en foto's en filmpjes van de aanslag in Nieuw Zeeland, Tsjetsjenië etc. Voor een spreekbeurt op school, zei de neef

Een zus van Gökmen T. noemde haar broer ,,een parttime moslim." De ene keer droeg hij religieuze kleding, de andere keer niet.

Personeel van de gevangenis in Lelystad vertelde dat T. van het personeel eiste dat ze alles voor hem deden. Hij was niet streng gelovig, maar dat veranderde. Toen mochten celgenoten geen korte broek meer dragen.

Ook wilde Gökmen T. geen contact met de imam in de gevangenis, want die was door de overheid aangesteld. Maar de bewaarder zag geen signalen van radicalisering.

Wel viel op dat Gökmen T. toen alle gedetineerden aan het werk gingen, in een hoekje ging zitten bidden. De bewaarder sprak hem daarop aan. T. zei dat hij het weer zou doen. En gaf de bewaarder uit het niets een kopstoot. Hij moest in de isoleercel

Er zijn ook bewaarders die Gökmen T. ,,dwingend en agressief" noemden. Dan schreeuwde hij dat niemand tussen hem en God zou komen. Iemand beschrijft hem als een man met een lege blik in de ogen die dwars door je heen keek.

Iemand die met hem bij de douche stond, hoorde hem zeggen: ,,Jullie gaan mijn naam onthouden. Wacht maar tot ik buiten ben."Achteraf vraagt de bewaker zich af of hij toen al doelde op een plan om een aanslag te plegen.

Zijn mentor in de gevangenis vertelde dat ,,alles wat niet in zijn straatje paste, dood moest. Begin maar met politiek, zei hij. Democraten. Daar was hij ook fel op tegen."

Democratie was het systeem van hoeren, homo's en varkens, zei Gökmen T. tegen en imam in de gevangenis. Die voelde zich door hem bedreigd. En zei ook dat T. in het Turks ging schelden zodat personeel hem niet zou verstaan.

Een medegedetineerde noemde T. ,,een onderontwikkeld persoon". En dat hij een salafist is, maar dan extremer. Ook zou T. een groot aanhanger zijn van de Kaplanbeweging in Duitsland

Een andere medegedetineerde zei dat T. twee gezichten had, een hekel had aan Nederlanders, de democratie. En ook zei hij dat er iets groots stond te gebeuren. ,,Je zag, die man was gevaarlijk", zei de medegedetineerde.

In een woning die Gökmen T. huurde werden boeken en geschriften gevonden die te relateren waren aan de Kaplanbeweging. En een koran met aantekeningen in de kantlijn.

In de teksten schetste T. het verwerpelijke van democratie, en de straf die mensen die niet volgens de sharia leven zou staan wachten

Gökmen T. zei ook ,,alles voor Allah te hebben gedaan". Dat werd afgeluisterd in de gevangenis.

Gökmen T. glimlacht breed als de rechter een afgeluisterd gesprek voorleest waarin hij de verwachting uitspreekt levenslang te krijgen. En ook zegt hij 'binnen' meer rust te hebben dan buiten. ,,Ik heb mijn keus gemaakt en heb er geen spijt van."

Als hij vrijkomt, dan gaat hij door ,,vanaf het punt waar ik gebleven was", zei Gökmen T. tijdens een afgeluisterd gesprek in de gevangenis.

Ook zei Gökmen T. dat ,,wij alles accepteren van hun religie, hun kleding. Maar zij bemoeien zich voortdurend met onze kleding en religie. Dan krijg je oorlog."
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Ma Mar 02, 2020 2:15 pm

En dan begint de voorzitter nu met het stellen van vragen aan Gökmen T. ,,Hoe kwam u aan het wapen? Had u er eerder mee geschoten?" Geen antwoord, geen reactie vanuit de verdachtenbank.

Is hij van plan om vragen te beantwoorden? Gökmen T. staart stoïcijns voor zich uit. Hoe zit T. zijn eigen wens om een gezinnetje en kinderen te hebben, terwijl hij tegelijkertijd kinderen uit het leven schiet. T. steekt zijn middelvinger op.

Werd T. geïnspireerd door de aanslag in Christchurch? Heeft hij minder vergaand handelen overwogen? Wie heeft hij in zijn plannen gekend? Heeft hij wel eens eerder geschoten. Koos hij bewust zijn slachtoffers uit?

Er komt een spervuur van vragen richting de verdachte, maar er komt geen enkel antwoord. De voorzitter vindt dat hij de vragen toch moet stellen, en gaat gewoon door.

Gökmen T. terwijl de rechter vragen op hem afvuurt.
Petra Urban registreert al zijn gezichtsuitdrukkingen.

Afbeelding

Gökmen T. blijft zwijgen. Steekt af en toe zijn middelvinger op naar de rechtbank, en glimlacht tevreden. Hij maakt volgens de voorzitter kennelijk ook een ander gebaar. Wij kunnen dat niet zien. De voorzitter vraagt wat hij ermee bedoelt. Geen antwoord.

Schorsing tot 2 uur
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Ma Mar 02, 2020 3:29 pm

De zaak is hervat.

De voorzitter probeert nog een keer Gökmen T. aan het praten te krijgen. ,,U zit immers in een zaal met mensen die kinderen hebben verloren, partners die iemand zijn kwijtgeraakt."

Gökmen zwijgt. De voorzitter: ,,U heeft niets te zeggen? Want meneer T. beschikt over het leven van anderen? Misschien is uw zwijgen wel het beste antwoord."

Gökmen T. heeft een stevig strafblad. Inbraken, diefstallen, bedreiging, wapenbezit. Hij kwam op zijn 12de naar Nederland. Zijn ouders zijn gescheiden en hertrouwd. Met zijn vader heeft hij nauwelijks nog contact.

Hij probeerde een kappersopleiding, maar dat was niet helemaal wat hij ervan hoopte. Deed iets met fietsenhandel. Gebruikte alcohol en drugs. In het Pieter Baan was hij wisselend van gedrag.

Soms was hij aardig en amicaal, soms dwingend en onaangenaam. Hij liet zich moeilijk onderzoeken. Na de tweede week weigerde hij nog met een psychiater en psycholoog te praten.

De deskundigen zeggen dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft met narcistische en anti-sociale trekken. Hij zou op een zwakbegaafd niveau functioneren. Dat vindt hij grappig, hij glimlacht breed.

Gökmen T. is grillig en onberekenbaar, verlangt van anderen dat ze hem serieus nemen, tegenspraak of kritiek leidt tot boosheid, hij is niet op zijn gedrag aanspreekbaar, en heeft een beperkt empathisch vermogen.

Volgens de deskundigen leidt hij niet aan godsdienstwanen. Gökmen T. wilde niet voor de zitting horen wat de bevindingen waren van de deskundigen. ,,Ik hoor het wel van de rechter."

Gökmen T. houdt zijn middelvinger en wijsvinger afwisselend tegen de tafelrand. Advocaat Seebregts zegt het belangrijk te vinden dat T. het rapport goed begrijpt. Gökmen T. spuugt naar hem.

Advocaat Seebregts staat T. bij op verzoek van de rechtbank. Maar Gökmen T. wil dat niet. De verdachte wordt nu afgevoerd naar het cellenblok. Een nabestaande schreeuwt naar hem. ,,Hou je bek!", reageert de tramschutter.

Seebregts poetst zijn gezicht, tafel, laptop en toga droog.

De fluim kwam nadat Seebregts er bij de rechtbank op aandrong om het PBC-rapport rustig te bespreken, zodat T. het ook zou kunnen volgen. Gökmen T. verschijnt nu in beeld terwijl hij de zaak in een andere ruimte op een tv-scherm volgt

Navrant, vindt de voorzitter, dat de advocaat wordt bespuugd als hij opkomt voor de belangen van zijn cliënt.

De voorzitter vindt het bespugen van de advocaat te ver gaan. ,,Kusjes en middelvingers accepteren we tot op zekere hoogte, maar de drempel van toelaatbaarheid is hier overschreden. We hebben zijn afwezigheid afgeschaald.

Het OM vindt dat Gökmen T. toch in de zaal moet zijn tijdens het voorlezen van de slachtofferverklaringen. ,,Spuugkapje voor", roept de vader van Roos, die door T. werd doodgeschoten.

Volgens de deskundigen is de boosheid van Gökmen T. sinds 2017 toegenomen. Hij probeerde op aandringen van zijn familie een goede moslim te zijn, maar viel geregeld terug in drank- en drugsgebruik.

Gökmen T. zou het gevoel hebben gehad dat hij in zijn godsdienstovertuiging niet serieus werden genomen. Hij had kritiek op Nederlandse militairen die volgens hem betrokken zouden zijn bij het doden van moslims wereldwijd.

Zijn radicalisering zou vooral zijn voortgekomen uit krenkende ervaringen en zijn frustratie over zijn eigen leven. Hij zou geen overtuigingsdader zijn, zeggen de deskundigen

Zijn zwakbegaafdheid en sociale beperkingen hebben hem beperkt in de mogelijkheden om goede keuzes te maken, zeggen de deskundigen, die concluderen dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gökmen . Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Ma Mar 02, 2020 6:57 pm

Wat Gökmen T. heeft gedaan is meer een persoonlijk statement, dan een daad uit geloofsovertuiging. De deskundigen zien daarom wel aanknopingspunten voor een behandeling. Maar zijn narcisme en intellectuele beperkingen bemoeilijken een behandeling ook.

Heeft T. begrepen wat de rechtbank heeft gezegd? Hij geeft geen antwoord. Zit roerloos naar het tv-scherm te kijken.

Seebregts is benoemd door de rechtbank. Hij zit hier niet vrijwillig. Vroeg de vorige keer aan de rechtbank om de benoeming in te trekken, maar dat wilde de rechtbank niet. Je moet bewondering hebben voor het feit dat hij hier zit, en zijn best doet, ondanks zijn cliënt.

De deur naar het cellenblok gaat open. Kennelijk komt Gökmen T. weer in de zaal zitten. Zonder mondkapje. Hij wordt wel een tafel verder naar links gezet, zodat zijn advocaat niet binnen spuugbereik zit

Ik zie advocaat Seebregts niet meer. De voorzitter zegt tegen Gökmen T. dat zojuist de ondergrens was bereikt van wat toelaatbaar is. Maar de meeste slachtoffers en nabestaanden willen dat T. hun verhalen aanhoort.

De nabestaanden van Daniël mogen als eerste spreken. Drie vrouwen komen naar voren

Advocaat Seebregts komt ook weer binnen. De moeder van Daniël vertelde dat zij aan het oppassen was bij haar dochter. Ze vertelt hoe trots ze was op haar zoon, die inmiddels 5 jaar clean was na een drugsverslaving.

Net nu het weer goed ging met hem, werd Daniël van het leven beroofd, zegt zijn moeder. Zijn zus kreeg een bericht van haar broer dat hij er zou zijn op de verjaardag van haar zoontje. ,,Ik zal er zijn", antwoordde hij vlak voor zijn dood.

,,En toen was jij daar. Denk je dat je beter bent dan de rest? Walgelijk ben je, geen straf zal te zwaar zijn voor jou", zegt zijn zusje. Gökmen T. lacht weer.

Gökmen T. slaagt een diepe zucht, staart verveeld voor zich uit, trekt met zijn mond.

Gökmen T. kijkt omhoog, rolt met zijn ogen. De kleinzoon van Willem zegt het ,,niet normaal" te vinden dat deze man hier zit ,,met een vieze glimlach op zijn gezicht."

Zelden een onsympathiekere verdachte gezien. En ik heb er heel wat gezien. Het totale disrespect, de minachting van deze man, is ongekend.

Voor vandaag is het klaar. Morgen vanaf half 10 verder met de verklaringen van slachtoffers en nabestaanden.


Gökmen heeft geen spijt van de kogelregen waarmee hij op 18 maart vorig jaar vier mensen van het leven beroofde, en er zeven zwaar verwondde. Dat maakte hij duidelijk tijdens afgeluisterde gesprekken met familieleden in de gevangenis. Integendeel. Gökmen T. gaat er blind van uit dat hij levenslang krijgt, maar ook dat hij in het hiernamaals zal worden beloond voor zijn moordpartij. Hij kondigde zelfs aan om door te gaan waar hij is gebleven als hij op vrije voeten zou komen.

Volgens meerdere inzittenden van de tram schoot Gökmen T. niet lukraak in het rond. Hij selecteerde zijn slachtoffers op een Nederlands uiterlijk. Welgeteld twee minuten en negen seconden had hij nodig om de levens van talloze mensen voorgoed te veranderen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 5533
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor sjun » Ma Mar 02, 2020 9:45 pm

Het zal zijn dankbaarheid voor geboden kost en opvang in Nederland zijn. Een blik op de historie van Gökmen Tanis in Nederland geeft al aan dat het verstandig is om veel selectiever aan de grens te worde om de cumulerende kosten van samenlevingsjuridisering onder controle te krijgen..
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Di Mar 03, 2020 1:53 pm

Afbeelding

Gökmen T. opnieuw uit rechtszaal gezet

De Utrechtse tramschutter Gökmen T. is dinsdag tijdens de verklaringen van slachtoffers en nabestaanden opnieuw de rechtszaal uitgezet.

In de zaal ontstond tumult toen T. reageerde op het verhaal van één van de nabestaanden. ,,Eén ding is zeker Gökmen, je hebt me niet verslagen en dat zal ook nooit gebeuren", zei één van de nabestaanden. T. reageerde daarop met een cynisch: „Jammer, jammer." T. werd vervolgens uitgescholden voor ’stuk stront’.

T. moet de zitting verder volgen op een tv-scherm in een apart kamertje. Een dag eerder werd T. ook al uit de zaal verwijderd. Hij bespuugde toen de advocaat die hem is toegewezen.

Op de tweede dag van de strafzaak heeft de vader van een van de gedode slachtoffers Gökmen T. "een lafaard" genoemd. "Je had een kogel voor jezelf moeten bewaren", zei hij dinsdag in de rechtszaal tegen de vermoedelijke moordenaar van zijn 19-jarige dochter.

Utrechter T. (38) heeft bekend dat hij op 18 maart vorig jaar het vuur opende op omstanders in en bij een tram op het 24 Oktoberplein. Er vielen vier doden en meerdere gewonden. Het Openbaar Ministerie beschouwt de meervoudige moord als een terreurdaad.

"Waarom heb je zelfs twee keer op mijn dochter geschoten? Was één keer schieten niet voldoende? Waarom moest je mijn dochter ook nog in haar rug schieten? Intens laf", zei de vader. "Als je ooit buiten komt, hoop ik dat Allah je gelijk pakt, dat er een vrachtwagen over je heen rijdt", zei hij. Verdachte T. hoorde diens woorden lachend aan.

De jonge vrouw was een van de eerste slachtoffers in de tram. Nadat ze getroffen was, keerde de schutter kort erna terug en schoot haar nogmaals van zeer dichtbij neer. Haar moeder noemde de aanslag wreed en onmenselijk. "Hij schiet mijn kind dood en stapt er gewoon overheen", zei ze in de rechtszaal.

Advocaat Sébas Diekstra, die de vader van het slachtoffer bijstaat, waarschuwde dat T. de rechtszaal gebruikt als "theater voor een boodschap van haat, wraak en woede. Neem minachting voor de democratie en het recht serieus, om nieuwe ontsporingen tijdig te voorkomen."

Ook roept de vrijlating van de verdachte op 1 maart 2019 volgens de raadsman vragen op. T. zat toen vast in een andere zaak maar kwam op vrije voeten, ondanks de mishandeling van een bewaarder in de gevangenis. "Als de gevangenis eerder aangifte had gedaan, had de aanslag dan voorkomen kunnen worden?"

De rechtbank heeft dinsdag de hele dag ingeruimd voor de slachtoffers en nabestaanden. De strafeis tegen T. volgt donderdag.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gökmen: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Do Mar 05, 2020 12:37 pm

Rechtbank in zaak tramschutter Gökmen T. gewraakt

De zaak tegen de tramschutter kwam vanmorgen al na een half uur stil te liggen omdat de rechtbank werd gewraakt. Dat gebeurde door de juridisch adviseur van slachtoffer Mustafa.

Volgens Karim Aachboum heeft de rechtbank maandag ten onrechte zijn verzoek afgewezen om de strafzaak aan te houden. Hij vroeg daarom omdat zijn cliënt nog een juridisch gevecht voert over het verkrijgen van camerabeelden uit de tram waarop te zien zou zijn dat Gökmen T. het wapen op hem richt, maar dat dat weigert.

Het Openbaar Ministerie vervolgt de tramschutter in zijn geval voor bedreiging met een terroristisch oogmerk. Volgens Aachboun zou dat poging moord moeten zijn. Op dat zwaardere feit wil hij zijn schadeclaim baseren.

Volgens Aachboun gaat het Mustafa niet om het geld. Dat wil hij schenken aan het KWF en de Alzheimerstichting. Het gaat hem vooral om de erkenning.

Onder slachtoffers, nabestaanden en hun advocaten ontstond direct na de wraking tumult. Het betekent hoe dan ook vertraging in een strafzaak die voor velen al erg zwaar en beladen is. In het uiterste geval moet een nieuwe rechtbank de zaak opnieuw behandelen, en zullen de getroffenen de zware weg voor de tweede keer moeten bewandelen.

De wrakingskamer zal zich tussen 10.30 en 11.00 uur over het verzoek kan buigen. Vandaag zou het Openbaar Ministerie komen met de strafeis. Of dat gaat lukken is nog de vraag.


Ik vermoed dat slachtoffer Mustafa zoveel van zijn "religie van vrede" houdt , dat hij het niet kan uitstaan dat Islam op een negatieve manier in beeld komt in dit proces. Hij wil perse niet dat dit proces een terroristisch oogmerk heeft.

Mustafa riep ook al eens dat Gökmen geen moslim is omdat hij allah ackbar riep in plaats van allahu akbar

Samen met de Marokkaanse juridisch adviseur Karim Aachboun, hebben ze nu deze "list"verzonnen. Hier zijn dus twee moslims die Islam willen beschermen.

Ik geloof het dat hij het geld niet wil hebben, maar deze toestand geeft wel aan wat een fanatieke moslim Mustafa is.

En waarom heeft Mustafa een juridisch adviseur nodig? :nietverstaan:
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gökmen: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Do Mar 05, 2020 12:40 pm

Slachtofferadvocaten woedend over wraking rechters tramaanslag

Advocaten van slachtoffers van de tramaanslag in Utrecht in maart vorig jaar zijn woest over de wraking van de rechters door een jurist donderdagmorgen. Juridisch adviseur Karim Aachboun werd voor zijn eigen veiligheid door de parketpolitie weggevoerd.

Nadat hij donderdagmorgen zijn verzoek indiende, werd hij belaagd door boze slachtofferadvocaten. Drie agenten van de parketpolitie begeleidden de adviseur vanuit de rechtszaal meteen naar een aparte ruimte. “Wat een achterlijke en kansloze actie,” reageert slachtofferadvocaat Sébas Diekstra. “Zo’n aanhoudingsverzoek had je al veel eerder moeten doen.” Diekstra staat onder meer de vader bij die bij de aanslag zijn dochter verloor.

Advocaat Edwin Bosch staat een van de slachtoffers bij die bij de aanslag zwaargewond raakte. Hij wist Aachboun nog op de gang aan te spreken voor hij werd afgevoerd. “Ik vroeg hem om overleg, maar hij weigerde in gesprek te gaan. Dit is een stuitend en kansloos verzoek, dat de slachtoffers dupeert.”

Kans nihil
Ook volgens Bosch is de kans op toewijzing van het wrakingsverzoek nihil, omdat het verzoek van Aachboun maandag op de eerste procesdag al aan bod kwam. De juridisch adviseur was er toen niet. “Een collega heeft hem afgelopen dagen benaderd, maar hij gaf geen gehoor. Dit is aan slachtoffers niet uit te leggen.”

Volgens Aachboun probeerde verdachte Gökmen T. in de tram ook zijn cliënt te doden, maar weigerde het wapen. Bij de aanslag heeft zijn cliënt naar eigen zeggen met gevaar voor eigen leven drie personen het leven gered, onder wie de bestuurder van de auto waarmee T. er na de aanslag vandoor ging.

Een tweede persoon die hij redde, zou de cliënte van raadsman Edwin Bosch zijn. “Zij herkent zich daar niet in, want zo is het niet gegaan. Hij heeft haar niet gered,” zegt Bosch.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gökmen: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Do Mar 05, 2020 12:58 pm

Een snelle terugblik via Saskia Belleman.. What happened..

Nu slachtoffer Mustafa Ercan, de man die eerder vergeefs via een kort geding de beelden van de aanslag probeerde te krijgen. Hij vindt dat in zijn zaak geen sprake was van bedreiging met terroristisch oogmerk, maar van poging tot moord

Mustafa ziet zelf af van zijn spreekrecht. Juridisch adviseur Aachboun neemt nu namens hem het woord. Hij zegt dat Mustafa maandenlang op het verkeerde been is gezet door de recherche en justitie.

Mustafa is volgens Aachboun verbijsterd door de manier waarop met hem is omgegaan. Hij zou op de beelden te zien zijn van 3 camera's, maar dat waren er veel meer, zegt Aachboun.

Ook zou Mustafa 3 mensen in de tram hebben gered. Hij kreeg volgens Aachboun ook het wapen van Gökmen T. op zich gericht, zegt zijn adviseur. ,,Terwijl hij moslim is

Mustafa zou een eventueel toe te kennen schadevergoeding aan het KWF en de Alzheimerstichting willen schenken. Het gaat hem volgens Aachboun vooral om erkenning.

Aachboun wraakt de rechtbank

Hij wraakt de rechtbank omdat de voorzitter eerder besloot om een verzoek tot aanhouding af te wijzen. Aachboun was er toen niet om zijn verzoek toe te lichten.

Tumult onder de andere advocaten die slachtoffers en nabestaanden bijstaan. Ze proberen Karim Aachboun over te halen met hen te overleggen. Hij weigert en beent de zaal uit

,,Sukkel", krijgt Aachboun naar zijn hoofd geslingerd als hij enkele slachtoffers passeert. Dit betekent nl dat de zaak acuut stil ligt. Andere rechters moeten nu bijeenkomen om te oordelen over de vraag of de rechtbank vooringenomen is, of niet.

Het valt even niet te voorspellen hoe snel er een wrakingskamer bijeen kan komen. Het levert hoe dan ook enkele uren vertraging op. In het uiterste geval wordt de wraking toegewezen, en moet de zaak opnieuw, met andere rechters.

Volgens mij is Karim Aachboun te laat met de wraking. Die is gericht tegen de afwijzing van de rechtbank van zijn verzoek tot aanhouding. Dat was maandag. Aachboun was niet aanwezig om zijn verzoek toe te lichten.

Een wrakingsverzoek tegen een beslissing moet zo snel mogelijk na het nemen van die beslissing worden ingediend. We zijn nu ruim 3 dagen verder. Ik geef het weinig kans

Er lopen hier mensen te huilen. Zelfs als de wraking wordt afgewezen, loopt de zaak vertraging op

Mustafa zou volgens Aachboun 3 mensen in de tram hebben gered. Een van hen zou Melanie zijn. Die herkent zichzelf niet in dat verhaal, laat haar advocaat ons weten. Ze is zelf uit de tram gevlucht


Voor wie Aachboun niet kent; eerder was hij de juridisch adviseur van slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij van Tristan van der Vlis in Alphen a/d Rijn. Hij wilde de ouders van Vd Vlis financieel laten bloeden voor de daad van hun meerderjarige zoon

Dat bleek een kansloze zaak. De ouders van Vd Vlis konden niet verantwoordelijk worden gesteld voor wat hun meerderjarige en niet meer thuis wonende zoon aanrichtte
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gökmen: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Do Mar 05, 2020 4:17 pm

Verzoek tot wraking rechtbank in zaak Gökmen T. afgewezen. Dat betekent dat de strafzaak verder kan worden behandeld door dezelfde rechters.

Verdachte Gökmen T. volgde het gesteggel op een tv-scherm vanuit een aparte kamer. Het kon hem zichtbaar weinig boeien. Zijn hoofd zakte meermalen naar rechts, hij zakte onderuit in zijn stoel en leek af en toe wakker te schrikken, om vervolgens weer in te dommelen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gökmen: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Do Mar 05, 2020 4:53 pm

De strafkamer is binnen, en hervat de zaak. Een politieman die bij Gökmen T. in de kamer zit zegt dat de rechter ,,luid en duidelijk" te horen is. Want de verdachte reageert zelf niet op de vraag

Mustafa Ercan mag nu zijn spreekrecht uitoefenen en zijn adviseur mag zijn schadeclaim toelichten. Aachboun wil de verdachte vragen kunnen stellen, zegt hij.

Mustafa Ercan wil Gökmen T. in het Turks vragen stellen. Maar de voorzitter zegt dat er geen ruimte is voor het stellen van vragen. ,,Hij mag zeggen wat hij wil, maar alleen een verklaring afleggen."

Maar de Turkse tolk die er was voor Mustafa Ercan, is op verzoek van Aachboun zelf weggestuurd. Er is wel een andere tolk, die was er voor de verdachte. We zien op het scherm Gökmen T. reageren. Boos, zo te zien.

De andere tolk wordt opgehaald. Het zicht op Gökmen T. is nu weg, maar we zagen hem opstaan, praten met de agenten, en een beweging naar voren maken. Vervolgens werd het zicht versperd door de opspringende agenten.

Volgens Jeroen Wetzels maakte hij een kopstoot beweging richting een agent

De tolk is binnen

Mustafa Ercan gaat een verklaring afleggen. Hij mag opmerkingen maken, een lopend verhaal vertellen, of het in de vorm van vragen gieten, zegt de voorzitter. Gökmen T. zit met zijn wijsvinger te gebaren.

Advocaat Seebregts vraagt de voorzitter om er wel op aan te dringen dat er niet wordt gescholden tegen Gökmen T

,,Heb je mij herkend Gökmen? Je hebt een wapen getrokken en op me afgevuurd. Het heeft geweigerd, anders was ik nu dood. Wat was je reden, je probleem? Was je gelukkiger geweest?

,,Ik wacht op een antwoord! Wat was je reden? Heb je helemaal geen wroeging gehad? Zoveel mensen hebben je gesmeekt? Hoe kun je met deze feiten verder leven? Geef antwoord", zegt Mustafa

Dat is de verklaring van Mustafa Ercan. Gökmen T. wordt om een reactie gevraagd, maar hij weigert iets te zeggen. Hij geeuwt.

Aachboun krijgt de gelegenheid om de schadeclaim van Ercan toe te lichten, maar vindt dat niet nodig. Het OM heeft wel 2 vragen. Of Aachboun de mailwisseling met Ercans voormalig advocaat kent?

Kennelijk gaat die mailwisseling over de zorgvuldige behandeling van Mustafa Ercan door de familierechercheurs. Aachboun vraagt zelf een vergoeding van 50.000 en 100.000 smartengeld voor Ercan.

De slachtoffers die zwaargewond raakten vragen veel lagere bedragen. Ongeveer de helft. De eis die Aachboun indiende namens Mustafa Ercan loopt nogal uit de pas

Volgens Aachboun zou een familierechercheur tegen Ercan hebben gezegd dat hij ,,hallucineert over zijn heldendaden. U heeft niemand gered." Dat greep Ercan zo aan, zegt Aachboun, dat hij aan rouwverwerking niet is toegekomen.

Bovendien werd Ercan volgens zijn adviseur in de positie gedrongen dat hij zich tegenover zijn vrouw en kind moest verantwoorden. Aachboun herhaalt voor de zevende keer vandaag dat Ercan met gevaar voor eigen leven 3 mensen heeft gered.

Gökmen T. komt de zaal binnen, omringd door politiemensen.

De voorzitter vat het gedrag van de verdachte nog even samen. Middelvinger, bespugen raadsman die het voor hem opnam, en respectloos gedrag tegenover slachtoffers. En hij bleef zwijgen.

Gökmen T. wipt met zijn been, en tikt met zijn wijsvinger op de tafel voor hem, en met zijn nagel tegen de onderkant van het tafelblad.

En dan begint de OvJ eindelijk aan haar requisitoir over die, zoals ze het noemt ,,gitzwarte dag". Ze benoemt het ,,verschrikkelijke leed dat de slachtoffers en nabestaanden is aangedaan. We kunnen niks zeggen wat de pijn zal verzachten."

We kijken weer naar een dwarsdoorsnede van het achterste deel van de tram waarin de slachtoffers zaten. Gökmen T. trommelt hoorbaar met zijn wijsvinger op tafel en kijkt niet naar zijn oranje alter ego.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gökmen: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Do Mar 05, 2020 6:28 pm

Samengevat wil T. laten weten dat hij niet met zijn geloof laat spotten zolang hij leeft. Het OM destilleert uit zijn verklaringen dat T. de bedoeling had om de samenleving ernstige vrees aan te jagen, en dus een terroristisch motief had.

Gökmen T. wilde de overheid dwingen om te stoppen met het pijn toebrengen aan moslims en de islam, zegt de OvJ. Ze vertelt ook nog een paar staaltjes van onbeschoft gedrag na de aanhouding

,,Als jullie naar mij hadden geluisterd, jullie kunnen beter voorkomen dan genezen." En ook eiste Gökmen T. respect van de overheid en ambtenaren, en maande hij hen hem serieus te nemen. ,,Jullie hebben gezien waartoe ik in staat ben. Of moet ik het nog eens doen?

Is hij een overtuigd moslim? Dat valt te bezien, zegt de OvJ. Hij heeft een Koran in zijn cel, en wil tijdens het bidden niet worden gestoord. Daarin is hij vrij dwingend

Hij wil vrouwen geen handen geven, maar laat tijdens een moment van ontspanning wel zijn hoofd op de schouder van een groepsleidster rusten. Hij vindt dat een goed moslim niet rookt, maar houdt dat zelf maar een week vol.

Al snel weigerde Gökmen T. mee te werken aan het onderzoek. Hij werd steeds vijandiger, en stelde zich dwingend en aanvallend op. Hij had een kort lontje. De deskundigen denken dat hij licht verstandelijk beperkt is.

Hij heeft geen zicht op eigen beperkingen, leert niet van fouten, gedraagt zich alleen als hem niets in de weg wordt gelegd. Gebeurt dat wel,dan wordt hij dwingend. Hij voelt zich niet gehoord en erkend. Dat krenkt hem. Hij is hautain en lijdt aan zelfoverschatting.

Zijn eigen familie zegt in zijn omgeving op eieren te moeten lopen. Hij is zelfingenomen, lijdt aan zelfoverschatting en is snel gekrenkt en boos.

Gökmen T. disfunctioneert op vrijwel alle levensgebieden, laat zich vooral van een boze kant zien en identificeert zich met een radicale geloofsovertuiging, zeggen de deskundigen.

Het rapport van de psychiater maakte hem boos. ,,Ik zag haat in de ogen van de psychiater", zei hij

Gökmen T. is niet empathisch, narcistisch en anti-sociaal, en functioneert op een zwakbegaafd niveau, concluderen de deskundigen. Hij is egocentrisch, bekommert zich niet om anderen, zijn handelen is grillig en onberekenbaar.

Zodra hij tegenspraak of kritiek krijgt, of hij denkt dat mensen hem niet serieus nemen, wordt hij boos. Soms wordt hij verbaal en fysiek agressief. Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor invloed van een religieuze geloofsovertuiging

Religie bood hem een nieuwe identiteit waarmee hij alsnog probeerde grip op zijn leven te krijgen, dat tot dan toe vooral mislukt was. Het was een soort ,,coping-mechanisme" om met tegenslagen om te gaan, zeggen de deskundigen.

Het gevaar voor herhaling is matig tot hoog als de tramschutter zonder behandeling terugkeert in de maatschappij. De deskundigen zien aanknopingspunten voor behandeling, juist omdat hij geen zogenoemde overtuigingsdader is.

Gökmen T. kijkt chagrijnig tijdens het uitgebreide bespreken van het deskundigenrapport over zijn psyche. De deskundigen adviseren tbs met dwangverpleging. De OvJ's zeggen dat de bevindingen stroken met hun eigen indruk.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gökmen: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Do Mar 05, 2020 9:28 pm

OM eist levenslang tegen Utrechtse tramschutter, nabestaanden opgelucht.

Als het aan justitie ligt, komt Gökmen Tanis nooit meer vrij. Het OM eist een levenslange gevangenisstraf voor de Utrechtse tramschutter. Slachtoffers en nabestaanden applaudisseerden na het uitspreken van de eis. De rechter doet over twee weken uitspraak.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gökmen: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Vr Mar 06, 2020 11:08 am

Gökmen T. bespuugt rechters

Opnieuw heeft Gökmen T. zich ernstig misdragen in de rechtbank. Vandaag spuugde hij tijdens de vierde dag van het proces richting de rechters.

„Ik erken jullie niet viezeriken”, riep hij. Daarna werd hij ruw de zaal uitgewerkt. Als de rechter hem vraagt wat hij van de strafeis vindt, zegt Gökmen: ,,Ik pis op jullie allemaal en erken jullie rechtssysteem niet. Doe de groeten aan uw moeder."

Al bij binnenkomst riep T. tegen wie levenslang is geëist voor de trammmoorden in Utrecht, ’jullie zijn vieze ketters’.

Zijn advocaat André Seebregt, die zelf tijdens een eerdere zitting ook door zijn eigen cliënt werd bespuugd, vindt levenslang een te lange straf. Ieder mens moet vooruitzicht hebben op vrijlating, citeerde hij het Europees Hof voor de rechten van de Mens.

Inhoudelijke behandeling
Na een roerige week vol emoties staat tramschutter Gökmen T. vandaag voor het laatst voor de Utrechtse rechter bij de inhoudelijke behandeling. Nadat eerder de slachtoffers en de nabestaanden aan het woord kwamen en het OM levenslang eiste, is het vandaag de beurt aan Gökmen’s advocaat André Seebregts en T. zelf.

Eerder deze week vertelde Seebregts aan De Telegraaf dat hij verder geen enkel contact met zijn cliënt heeft. Brieven die hij naar T. stuurde, werden door de tramschutter verscheurd. Toch liet Seebregts weten ’zijn stinkende best te doen’.

Aan het einde van de zitting heeft Gökmen bovendien nog recht op het laatste woord. Tijdens eerdere zittingen deze week werd de veelal breed grijnzende en provocerende T. tweemaal uit de zaal verwijderd omdat hij spuugde en een slachtofferverklaring wreed onderbrak.

Advocaat Sébas Diekstra, die de vader van de doodgeschoten Roos Verschuur bijstaat, waarschuwde al in deze krant dat hij vreest dat Gökmen het laatste woord gaat gebruiken om zijn boodschap van haat ten opzichte van de democratie en het Westen te verspreiden. Zo’n boodschap verkondigde hij ook al tijdens de eerste pro formazitting vorig jaar juli.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gökmen: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Vr Mar 06, 2020 11:27 am

André Seebregts, advocaat van T., komt nu aan het woord.

Seebregts: ,,Veel van ons werden stil van het handelen van T. Ik ook. Toch is het belangrijk dat ook in deze zaak het recht wordt toegepast op precies dezelfde manier als in welke andere zaak dan ook"

Seebregts: ,,Het heeft volgens het Pieter Baan Centrum allemaal te maken met de stoornis die hij heeft. Rechters kijken altijd met de nodige afstand naar de zaak en de verdachte."

Seebregts meldt dat het Europese hof voor Rechten van de Mens eerder heeft uitgesproken dat ieder mens het vooruitzicht moet hebben op vrijlating. Dat is relevant in het kader van een levenslange straf

Seebregts: ,,Als u levenslang zou opleggen, zou mijn cliënt slechts in theorie kunnen terugkeren in de maatschappij. Experts zeggen dat tbs met dwangverpleging voor hem nodig is. Bij levenslang heeft hij dus geen uitzicht op vrijlating."

Daarom pleit Seebregts tegen een levenslange gevangenisstraf voor T.

Gökmen hangt ondertussen ongeïnteresseerd in zijn stoel. ,,Hij slaapt misschien", zegt Seebregts daarover

Seebregts: ,,Zelfs als verdachte liever een levenslange gevangenisstraf zou willen hebben, wil dat niet zeggen dat hij die moet krijgen. Hij kan niet in staat worden geacht om die consequenties in te schatten"

Seebregts: ,,Het Pieter Baan Centrum concludeerde al dat zijn zwakbegaafdheid hem beperkt om zijn keuzes goed af te wegen"

Seebregts geeft toe dat het pleiten voor tbs tegen de mogelijke zin van T. in 'ongemakkelijk' voelt.

Seebregts haalt het Pieter Baan Centrum aan. ,,Zij denken dat hij dit niet zozeer heeft gedaan voor Allah en de moslims, maar omdat hij een stoornis heeft. Juist daarom is hij beter te behandelen, dat zou lastiger zijn bij een stellige geloofsovertuiging"

Seebregts vindt wel dat die behandeling via dwang moet plaatshebben, omdat Gökmen niet zomaar zal willen meewerken

Ook wijst de advocaat op het lage IQ van T. ,,Het is een man die functioneert op zwakbegaafd niveau. Zijn intelligentie is beperkt. In het allereerste contact maakt hij een veel betere indruk dan hij daadwerkelijk is"

T. staart ondertussen nors naar het videoscherm in de andere zaal

In 2017 werd vastgelegd dat er bij levenslang na 25 jaar een herbeoordeling moet komen. Dat bespreekt Seebregts nu. ,,Ook in de zaak Anne Faber werd daarom voor tbs gekozen, omdat de vrees was dat de dader anders onbehandeld terug zou keren in de maatschappij"

Seebregts richt zich tot de rechtbank. ,,Of u denkt dat hij nooit meer vrijkomt, of u acht de kans toch aanwezig dat hij nog vrijkomt, maar in dat laatste zou hij onbehandeld terug kunnen keren in de maatschappij"

Het eerste is volgens Seebregts in strijd met het Europees recht, het tweede is onwenselijk voor de samenleving. Daarom is hij tegen een levenslange straf en voor een tijdelijke gevangenisstraf met tbs met dwangverpleging

Seebregts vindt dat T. na ongeveer 25 jaar weer een kans zou moeten krijgen om weer in de samenleving te reïntegreren. ,,En als het herhalingsgevaar dan te groot blijkt, kan de tbs-behandeling voortdurend verlengd worden"
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gökmen: Schietpartij Utrecht. Politie: Mogelijk terroristisch motief

Berichtdoor Ariel » Vr Mar 20, 2020 3:32 pm

Tramschutter Gökmen T. levenslang de cel in

Gökmen T. is vrijdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange celstraf. Bij de tramaanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht kwamen vorig jaar vier mensen om het leven en vielen meerdere gewonden.

Het OM eiste begin deze maand levenslange gevangenisstraf tegen T. De aanklagers noemden de 38-jarige Utrechter „een uiterst gevaarlijk persoon” en het gevaar voor herhaling „aanzienlijk.” Dat maakt „een optimale beveiliging van de samenleving noodzakelijk”, zeiden zij. Direct na het uitspreken van de eis klonk luid applaus vanaf de publieke tribune. T.’s advocaat vroeg zijn verminderd toerekeningsvatbare cliënt geen levenslang, maar een lange gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging op te leggen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten