Bevolkingsgroei.

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78687
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Bevolkingsgroei.

Bericht door Ariel »

Column: onmatige bevolkingsgroei is ons grootste probleem

Jaap van Duin.

Een nieuw, triest record. In 2019 is een nettoaantal van 114.000 immigranten Nederland binnengekomen. Het is net als met het klimaat, ieder jaar wordt het warmer, en ieder jaar worden er meer immigranten binnengelaten. Het CBS moet voortdurend zijn bevolkingsprognoses bijstellen. De bevolking, die eerst zou gaan krimpen, gaat nu in 2050 richting 20 miljoen.

Volgens premier Rutte wordt immigratie in 2020 een speerpunt. Daar is hij dan wel behoorlijk laat mee. Tijdens zijn periode als minister-president is het aantal immigranten meer dan verdubbeld ten opzichte van de tien jaar daarvoor. In al zijn jaren als politiek leider heeft Rutte nog nooit iets laten zien van wat ook maar in de verste verte op een immigratie- en bevolkingsbeleid lijkt.

De onmatige bevolkingsgroei is ons grootste probleem. Vrijwel alle opgaven waar Nederland voor staat, zijn te herleiden tot de overbevolking van dit land. Met minder mensen zou er minder CO2 worden uitgestoten, zou het stikstofprobleem veel beter op te lossen zijn, zou er ruimte zijn voor burgers, voor boeren én voor de natuur. Met minder mensen zouden er niets steeds meer wegen aangelegd hoeven te worden, zou de NS zijn passagiers kunnen vervoeren en zouden er geen honderdduizenden huizen gebouwd moeten worden. Mensen met ruimte gaan ook wat prettiger met elkaar om dan mensen die boven op elkaar zitten.

Hoe dichtbevolkt is dit land? Als Nederland dezelfde bevolkingsdichtheid als Duitsland zou hebben, zouden er hier nog geen 8 miljoen mensen wonen. Had Nederland dezelfde bevolkingsdichtheid als Denemarken (een heel aangenaam land), dan woonden hier 4,6 miljoen mensen. Zo bar is het. De bevolking groeit nog een beetje door natuurlijke aanwas (geboorte min sterfte). Dat zijn er minder dan 20.000. Maar door nettomigratie komen daar jaarlijks meer dan 100.000 mensen extra bij. Dat is absurd en kan niet zo doorgaan.

Immigratie-propagandisten roepen dat Nederland vergrijst en niet zonder immigranten kan. Dat is een drogreden. Los van het feit dat een onevenredig groot aantal van de migranten werkloos en arbeidsongeschikt is, in de bijstand en de criminaliteit zit, en laag opgeleid is, worden migranten ook ouder en gaat de vergrijzing gewoon door. Er zouden dan steeds weer nieuwe legers migranten moeten worden toegelaten, die vervolgens ook weer oud worden.

De vergrijzing nu is deels een gevolg van de naoorlogse geboortegolf en deels een gevolg van het ouder worden van de mens. Beide zijn begrensd. De welvaart creëert nieuwe ziekten en nieuwe oorzaken waarom mensen toch eerder sterven. Er ontstaat vanzelf weer een nieuw evenwicht. Immigratie is niet de oplossing van dit probleem, maar vergroot het alleen maar.

In de jaren 2004-2006 was de nettomigratie beperkt tot in totaal 38.000 mensen. Het kan dus wel. Daarvoor is een zeer streng Europees beleid nodig. En Rutte moet nu echt in actie komen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78687
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bevolkingsgroei.

Bericht door Ariel »

’Ons land staat voor een gigantische opgave’

Het wordt in de toekomst drukker, de files langer en de treinen voller. Nederland stevent af op 19 miljoen inwoners en moet alle zeilen bijzetten om de groei in goede banen te leiden, waarschuwen experts. Extra huizen, extra auto’s, extra treinen. Maar ook extra CO2-uitstoot, vraag naar extra artsen en mogelijk zelfs compleet nieuwe steden. „We staan voor een gigantische opgave.”

Extra. Dat is het mantra voor de komende tien jaar. Tot 2030 groeit de bevolking jaarlijks met maar liefst 105.000 personen, van wie 82.000 via immigratie. Jaarlijks krijgt Nederland er een stad als Delft bij. Telde Nederland in de jaren negentig nog 15 miljoen inwoners, in 2024 zijn dat er 18 miljoen, in 2039 naar verwachting 19 miljoen en in 2060 mogelijk zelfs 21 miljoen, stelt het CBS, dat eind vorig jaar de cijfers flink naar boven bijstelde in de nieuwste bevolkingsprognose.

Waar gaan deze mensen wonen? Raken de wegen en het spoor niet overvol? Als de bevolking op 19 miljoen uitkomt in 2040, dan zijn er de komende twintig jaar maar liefst een miljoen extra nieuwe huizen nodig, becijfert TU Delft-hoogleraar Peter Boelhouwer. Ons land telt nu bijna 7,9 miljoen woningen. „Een miljoen erbij is enorm”, aldus Boelhouwer. Daarbovenop komt het reeds bestaande tekort van 300.000 huizen.

Grondoppervlakte
Voor de nieuwe wijken is één procent van het Nederlandse grondoppervlakte nodig, stelt de hoogleraar. In de Randstad is er volgens de hoogleraar nog plek. Valkenburg bij Den Haag, goed voor 5000 nieuwe woningen; net als Rijnenburg bij Utrecht. Een andere optie: IJburg (Amsterdam) doortrekken richting Almere.

Daarmee is het miljoen woningen nog lang niet in zicht. Meer rigoureuze maatregelen zijn mogelijk. „Schiphol naar zee verplaatsen voor woningbouw in de Haarlemmermeer. Je zou compleet nieuwe groeidorpen- en steden kunnen ontwikkelen. Net als in Engeland”, vertelt Boelhouwer. Daar worden vanwege de woningnood twee groeisteden en een aantal nieuwe groeidorpen gebouwd.

Stikstof
Is dit vanwege strenge milieuregels wel haalbaar? Eind vorig jaar moest de maximumsnelheid nog worden verlaagd, omdat bouwprojecten waren stilgevallen vanwege te veel stikstofuitstoot. „We zitten momenteel helemaal klem, er moeten keuzes worden gemaakt”, stelt Boelhouwer, die vooral denkt aan inkrimpen van de landbouwsector om stikstofruimte te creëren.

„We staan voor een gigantische opgave”, waarschuwt hij. Miljoenen huizen worden bovendien verduurzaamd en gaan van het gas af. Daarnaast kampen mogelijk tot een miljoen bestaande huizen met funderingsproblemen. „Daarvan zal ook een deel vervangen moeten worden”, zegt de hoogleraar, die het totaalbeeld ’ronduit alarmerend’ vindt en een dringende oproep aan de politiek doet. „Pak de regie en stel een minister van ruimtelijke ordening aan.”

Wagenpark
Ook het wagenpark dijt flink uit, voorziet de Bovag. In 2039 rijden er mogelijk zo’n 9,5 miljoen personenauto’s rond, schat de belangenvereniging op basis van historische gegevens. Nu zijn dat er 8,6 miljoen. „Er is weleens geroepen dat de rek eruit was. Omdat de deelauto populairder zou worden”, zegt woordvoerder Tom Huyskens. „Dat zien we voorlopig in de cijfers niet terug. Het aantal auto’s blijft groeien.”

Meer voertuigen leidt tot meer verkeersdruk, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving. Een procent groei zorgt voor drie procent meer files, zegt onderzoeker Hans Hilbers. Tot 2030 ziet het er ’redelijk rustig uit’, omdat infrastructurele knelpunten worden aangepakt. Daarna kan de filedruk gaan toenemen, verwacht hij. Autogebruik kan goedkoper worden als benzineauto’s zuiniger worden, maar vooral als meer mensen elektrisch rijden. Daardoor neemt het aantal gereden kilometers toe en wordt het drukker op de weg.

Asfalteren
Tegen een verdere stijging van de verkeersdruk is bijna niet op te asfalteren, zegt Jan Anne Annema, verkeersdeskundige aan de TU Delft. Vroeg of laat zal de politiek kilometerheffing van stal halen. Hoe harder de bevolking groeit, hoe groter de kans, voorspelt hij.

Er hangen ook donkere wolken boven het spoor. Voor de komende tien jaar neemt het aantal reizigers explosief toe. Van 1,5 naar 2 miljoen per dag, stelt spoorbeheerder ProRail. „En als je naar 2040 kijkt, is de groei zo groot, dat kunnen we niet op het spoor kwijt”, zegt directeur strategie en innovatie Jeroen Fukken van NS. Er is ’op veel trajecten’ meer dubbelspoor nodig. „Met daarop meer treinen, die dichter op elkaar rijden; en veel meer sprinters die vaker dan om de tien minuten vertrekken.” NS beschikt nu over 506 treinstellen en zal er bij een groei van 1,5 miljoen inwoners 720 nodig hebben, schat het bedrijf.

Levensverwachting
Ook in de zorg is het alle hens aan dek. De bevolking vergrijst, de levensverwachting stijgt en de sector kampt met een schreeuwend personeelstekort. Daar komt nu de nog hogere (voorziene) bevolkingsgroei bovenop. Ziekenhuizen hebben in 2040 tot 170.000 extra paar handen nodig, becijfert ING. Niet alleen verplegers en doctoren, maar ook ondersteunend personeel. Fors meer dan de kleine 300.000 die er nu werken. Als de zorg versneld digitaliseert en efficiënter wordt, kan de schade worden beperkt, concluderen de rekenmeesters.

„In de huisartsenzorg zijn over 10 tot 15 jaar ten minste 6000 tot 7000 extra dokters nodig”, vertelt arbeidsmarktspecialist gezondheidszorg Ronald Batenburg van onderzoeksinstituut Nivel. Nu werken er bijna 13.000 huisartsen. Het aantal opleidingsplekken moet fors omhoog, adviseert het Capaciteitsorgaan.

Buitenlands personeel
„Buitenlands personeel kan een noodoplossing zijn”, stelt Batenburg. Daar kleeft wel een nadeel aan. „Mijn Roemeense collega’s maken zich grote zorgen dat de helft van hun dokters naar West-Europa trekt en dat Roemenië straks met gigantische tekorten kampt. Dat wil je ook niet”, zegt de arbeidsmarktspecialist. „De structurele oplossing is het opleiden van eigen personeel. Zelfvoorzienend zijn.”

Niet alleen in de zorg piept en kraakt het. Nederland heeft nu al grote moeite om de CO2-uitstoot te verlagen. Bevolkingsgroei via immigratie helpt dan niet, stelt energieonderzoeker John Kerkhoven. Want dit brengt extra emissie naar Nederland. Al deze mensen verwarmen hun woning en gaan de weg op. Dat zal gecompenseerd moeten worden.

CO2-emissie
Zelfs in 2030 – als de verduurzaming flink op stoom is – zorgt bevolkingsgroei (in het geval van plus een miljoen) volgens de onderzoeker nog steeds voor ’enkele megatonnen’ extra CO2-emissie. Tussen de 1,25 en 2,5 procent van het totaal. „Ongeveer evenveel als de uitstoot van een kleine kolencentrale”, zegt Kerkhoven. Bijvoorbeeld de Hemwegcentrale, vertelt energieonderzoeker Martien Visser. Die centrale werd vorig jaar gesloten om de CO2-emissie juist te verlagen.

„De druk om CO2-doelen te halen is groot en wordt door bevolkingsgroei nog groter”, zegt directeur Frans Rooijers van het onderzoeksbureau CE Delft. Hoeveel precies is lastig te kwantificeren. „Maar we zullen bijvoorbeeld sneller een groter deel van het wagenpark moeten vergroenen. Of het zware transport sneller op waterstof laten overstappen.”

Het onderwerp wordt zorgvuldig vermeden, merkt demograaf Jan Latten, die het debat rond duurzaamheid en bevolkingsgroei nauwgezet volgt. Sommige politieke partijen branden volgens Latten hun vingers er liever niet aan. Want een rem op de bevolkingsgroei zou in Nederland vooral een inperking van immigratie betekenen. Dat ligt erg gevoelig, merkt hij.

Gezinsbeleid
Er is een eerlijk debat over bevolkingsgroei nodig, betoogt de demograaf. „Willen we als samenleving zo enorm groeien en kan ons land dit aan? Of is immigratie juist nodig vanwege grote personeelstekorten. Hoeveel arbeidsmigranten hebben we nodig? Of is gezinsbeleid de oplossing. Zodat het voor jonge stellen aantrekkelijker wordt om kinderen te krijgen. Daarover moet worden nagedacht.”

Een langetermijnvisie is nodig. Nu overheerst het kortetermijndenken, waarschuwt Latten. „Dan blijf je achter de feiten aan hollen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21851
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Bevolkingsgroei.

Bericht door King George »

Extra overbevolking door massaïmmigratie. En gelet op de samenstelling van de immigranten (Noord-)Afrika, West- en Zuid-Azië) gaat het ook nog om immigranten die ons alleen maar geld kosten en waar we alleen maar ellende (parasiteergedrag, criminaliteit, terrorisme, Afrikanisering, Arabisering, Islamisering) voor terug krijgen denk ik eerder aan een eenvoudige opgave in plaats van een gigantishe opgave oftewel een immigratiestop op deze veelal ongewenste immigranten.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
mercator
Berichten: 19323
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Bevolkingsgroei.

Bericht door mercator »

King George schreef:Extra overbevolking door massaïmmigratie.
Schrijnend dat men alleen de symptomen van de milieuproblemen wil aanpakken, zonder de oorzaak ervan de overbevolking aan te pakken. En nog schrijnender dat we daar wel degelijk iets aan kunnen doen, en niets aan de klimaatopwarming.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16301
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Bevolkingsgroei.

Bericht door Hans v d Mortel sr »

mercator schreef:
King George schreef:Extra overbevolking door massaïmmigratie.
Schrijnend dat men alleen de symptomen van de milieuproblemen wil aanpakken, zonder de oorzaak ervan de overbevolking aan te pakken. En nog schrijnender dat we daar wel degelijk iets aan kunnen doen, en niets aan de klimaatopwarming.
Binnen de politieke beleidskaders huizen de meest onverantwoordelijke domme types. Gedreven door verkeerde inzichten en machtswellust, maken zij zich keer op keer belachelijk. Politici leveren bijna altijd stank voor dank aan hun kiezers. Het is niet voor niets dat het merendeel van de bevolking misselijk is van politici door de nare penetrante onpasselijke lucht die politici doorgaans met zich meedragen:

POLITIEK IS SMERIG
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51001
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Bevolkingsgroei.

Bericht door Pilgrim »

“We hebben regie nodig”...

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78687
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bevolkingsgroei.

Bericht door Ariel »

Nederlanders vertrekken uit ’te vol land’

Van Nederlanders die emigreren, of dat van plan zijn, doet een toenemend aantal dat omdat ze hun land te vol vinden. Van inwoners die naar het buitenland (gaan) vertrekken, neemt meer dan een derde uit ruimtegebrek die stap.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Emigratiebeurs – die 12.000 bezoekers verwacht – heeft verricht. Van toekomstige emigranten vindt 35% dat Nederland te vol is, voor hen een belangrijke reden om het land te verlaten. Dat is 11% meer dan vier jaar geleden, toen ook werd onderzocht waarom Nederlanders zich in andere landen gaan vestigen.

Een nieuw motief om te vertrekken zijn de toenemende klimaatregels. Van de ondervraagden zegt 4% dat dit een reden is om een nieuw leven buiten de landsgrenzen op te bouwen.

Een ander belangrijk motief om te emigreren is dat Nederlanders liever elders genieten van hun pensioen: 21% geeft aan om die reden de Nederlandse voordeur definitief achter zich dicht te trekken (5% meer dan in 2016).

Slechte mentaliteit
De slechte mentaliteit in Nederland is voor 19% een voorname reden om zijn biezen te pakken; dat is wel 4% lager dan in 2016. Voor 10% speelt de migrantencrisis een belangrijke rol (3% minder), 8% zegt op zoek te zijn naar een baan in het buitenland (was 16%). Minder belangrijke redenen zijn de criminaliteit (3%) en de files (1%).

„Negatieve externe factoren spelen een belangrijke rol bij de beslissing om Nederland te verlaten”, vertelt Tom Bey, directeur van de Emigratiebeurs, die op 8 en 9 februari in Expo Houten plaatsheeft. „We zien nu dat de toenemende woningnood mensen motiveert om te vertrekken. De bekende druppel...”

Avontuurlijk
Hij voegt wel toe: „Over het algemeen zijn emigranten positief en avontuurlijk ingesteld. Ze zijn op zoek naar een betere kwaliteit van leven.” De verwachting is dat de emigratie in 2020 met 5000 zal stijgen, van 158.000 tot 163.000. „Een trend die zich zal voortzetten tot 259.000 emigranten in 2050”, verwacht Bey.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78687
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bevolkingsgroei.

Bericht door Ariel »

Enquête: 65% van Nederlanders wil inperking immigratie

Een meerderheid in Nederland vindt dat immigratie moet worden beperkt. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Kantar in opdracht van De Telegraaf.

Bijna twee derde (65%) is voor inperking. Een substantieel deel van de Nederlanders met een niet-westerse achtergrond (48%) deelt deze opvatting.

Aanleiding voor het onderzoek zijn nieuwe bevolkingsprognoses, waaruit blijkt dat Nederland in 2039 mogelijk 19 miljoen inwoners telt. De voorziene groei wordt vooral veroorzaakt door immigratie.
Veel Nederlanders vrezen dat de voorspelde bevolkingsgroei leidt tot zeer grote problemen in de zorg en woningbouw. Een zeer groot deel (91%) vindt dat er nauwelijks ruimte is voor meer inwoners.
Spoiler! :
Al drie jaar lang gaat de bevolkingsgroei door het dak. Jaar na jaar blijkt immigratie aanjager. En deze trend houdt voorlopig aan, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Terwijl ons land nu al piept en kraakt onder forse bevolkingsgroei. Wat vindt Nederland van dit vooruitzicht?

Het liedje ligt bij veel mensen vers in het geheugen. Maar 15 miljoen inwoners is iets uit het geschiedenisboekje. Binnenkort tikken we versneld (in 2024) de 18 aan. En mogelijk in 2039 zelfs 19 miljoen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek in de jongste bevolkingsprognoses. Immigratie blijkt de hoofdoorzaak: 82.000 immigranten per jaar structureel erbij, is de verwachting.

Afgelopen jaar bedroeg de bevolkingsgroei ongeveer 132.000. Daaronder waren 114.000 migranten, van wie de helft uit Europa. Er waren 16.000 asielmigranten, voorziet het CBS.

Wat vinden Nederlanders hiervan? De afgelopen week trokken medewerkers van het gerenommeerde onderzoeksbureau Kantar (voorheen TNS NIPO) op verzoek van De Telegraaf het veld in.

Omdat immigratie wordt aangewezen als aanjager van de voorziene groei, werden ook extra Nederlanders met een niet-westerse achtergrond ondervraagd. Om zo betrouwbare uitspraken over deze groep te kunnen doen. Wat vinden zij van de voorspelde immigratiegroei?

Er is onder de bevolking weinig enthousiasme, merken de onderzoekers op. Een zeer groot deel (91%) vindt dat er nauwelijks ruimte is voor meer inwoners. Ook een grote meerderheid (77%) van de Nederlanders met een niet-westerse achtergrond deelt deze mening. Slechts 6 procent ziet nog mogelijkheden.

Nederlanders hebben ook rond immigratie een uitgesproken mening. Ongeveer twee derde (65%) is voor inperking. Net als bijna de helft (48%) van alle Nederlanders met een niet-westerse achtergrond. De grenzen moeten dicht voor kennis- en arbeidsmigranten, zelfs als de economie daardoor minder groeit, vindt bijna de helft (44%) van alle Nederlanders. Bij ’hogeropgeleiden’ ligt dit percentage lager. Daar is 33% voor.

„Lageropgeleiden nemen een meer principiële houding aan en zijn meer uitgesproken”, stelt Kantar-onderzoeker Manuel Kaal, die rond dit thema een tweedeling signaleert. Deels loopt deze breuklijn via opleidingsniveau. „Bij hogeropgeleiden zie je dat ze vaker een meer gematigde, minder uitgesproken houding hebben.” Een teken van polarisatie, aldus Kaal.

"Lageropgeleiden nemen een meer principiële houding aan en zijn meer uitgesproken"
Dit is ook zichtbaar bij het onderwerp vluchtelingen. De bevolking groeide tussen 2014 en 2018 vanwege asiel: er werden zo’n 122.000 verblijfsvergunningen verstrekt. Onderzoekers constateren dat bijna zes op de tien Nederlanders (57%) voor opvang in de regio zijn en niet in Nederland. Een vergelijkbaar deel (54%) ziet wel iets in een asielquotum. Onder Nederlanders met niet-westerse achtergrond is dat 47%.

Al is nog steeds 44% van de Nederlanders voor het ongelimiteerd toelaten van vluchtelingen. „Dat is een grote groep”, ziet Kantar-onderzoeker Bart Koenen. „Maar een nog grotere groep zegt: liever niet hier, maar opvang in de regio. Het sluit aan op tendensen die je ziet. Dat meer mensen migratie ter discussie durven stellen. Zelfs burgemeester Halsema zegt nu dat uitgeprocedeerde asielzoekers die een strafbaar feit plegen, zoals het kraken van een pand, gedetineerd moeten worden”, aldus Koenen. „Dat is voor een GroenLinks-burgemeester best opmerkelijk. Je ziet standpunten kantelen.”

Slechts kleine groep maakt zich geen zorgen
Slechts 10 procent meent dat er geen noodzaak is om immigratiebeperkende maatregelen te nemen. Bij de niet-westerse allochtonen is dit 17%. Bijna zes op de tien (59%) vinden dat visumregels moeten worden aangescherpt voor niet-EU-landen die illegale immigranten weigeren terug te nemen. Een beperkt deel (24%) ziet wel heil in nationale grenscontroles.

Een overgroot deel van Nederland voorziet (zeer) grote problemen als de bevolking sterk groeit. Vooral in de woningbouw (91%) en qua verkeersdrukte en bereikbaarheid (83%). Ook de beschikbaarheid van de zorg zal onder druk komen te staan, is de stellige overtuiging van een zeer grote groep (81%). Maar van ’Den Haag’ wordt weinig heil verwacht. Slechts 12 procent heeft (heel) veel vertrouwen in het oplossend vermogen van de politiek.

"Mensen beseffen wél dat er een tandje bij moet"
Al maakt ’slechts’ 40 procent zich (grote) zorgen over de voorspelde bevolkingsgroei. Demograaf Jan Latten: „Maar die groep is nog altijd twee keer zo groot als de mensen die totaal geen zorgen daarover hebben.” De rest staat er neutraal in en haalt in feite zijn schouders erover op, stelt Latten. Hij wijst erop dat een zéér kleine groep (6%) vindt dat er nog volop ruimte is voor verdere inwonerstoename. Een ’opvallende tegenstelling’ met de geuite zorgen over bevolkingsgroei, aldus Latten. „Mensen beseffen wél dat er een tandje bij moet. En dat de politiek moet gaan leveren. De grote vraag is of dat gaat lukken.”

Het onderzoek wijst uit dat immigratiestandpunten van autochtone Nederlanders niet heel sterk afwijken van die van niet-westerse allochtonen.

Ook immigranten maken zich zorgen
Bij een eerder onderzoek rond het veranderend uiterlijk van Zwarte Piet was ook een deel van de Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders tegen aanpassing, vertelt Koenen. „Het geeft aan dat dit geen homogene groep is.” En zou bovendien als een teken van integratie kunnen worden gezien.

„Er zijn veel niet-westerse immigranten die heel goed geïntegreerd zijn en die mogelijk bang zijn dat toestroom negatief op hen afstraalt”, stelt Latten. „Zij hebben last van imagoschade als nieuwe immigranten komen die nog niet geïntegreerd zijn”, legt de demograaf uit. „Ik heb niet het idee dat de politiek zich daarvan voldoende bewust is.”

"Niet-westerse immigranten hebben last van imagoschade als nieuwe immigranten komen die nog niet geïntegreerd zijn"

Volgens Latten is Den Haag nu aanzet. Hij stelt voor: denk na over immigratie en veeg niet alle immigranten op een hoop. Aan welke migranten heeft onze samenleving behoefte? En is het mogelijk een plafond in te bouwen voor de onbegrensde immigratie?

Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd door Kantar, in opdracht van De Telegraaf. 1700 Nederlanders van 18 jaar en ouder (representatief op achtergrondkenmerken) werden benaderd (respons 62%). Daarnaast vulden vijfhonderd Nederlanders met een niet-westerse achtergrond (Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse, overig) de vragenlijst in (respons 50%). Respondenten kregen per vraag contextuele CBS-cijfers. Ook werd onderstreept dat de CBS-prognose met onzekerheid omgeven is.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78687
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Bevolkingsgroei.

Bericht door Ariel »

’Snel extra weilanden aanwijzen voor bouw’

Het Rijk moet met spoed extra weilanden aanwijzen waar snel woningen gebouwd kunnen worden. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Projectontwikkelaars (Neprom). Deze heeft de bestaande woningbouwplannen in het groen geïnventariseerd, die in totaal goed zijn voor 127.000 huizen.

Afbeelding

„Dat is nog steeds veel te weinig, als we kijken naar de 1 miljoen woningen die nodig zijn tot 2030”, zegt voorzitter Jan Fokkema van de Neprom. Er zijn echter geen plannen voor extra grootschalige woonwijken.

De helft van de miljoen woningen, dus 500.000 huizen, zou in weilanden moeten komen. Er zijn plannen voor slechts 127.000 woningen in het groen, als gevolg van beleid om gemeenten en provincies verantwoordelijk voor woningbouw te maken. Dit leidt tot een enorme versnippering in de plannen, die nu ook moeten concurreren met de energietransitie en ander politiek idealisme. „In Utrecht wil het gemeentebestuur nu windmolens neerzetten op een locatie waar 25.000 woningen gebouwd kunnen worden. Politieke heilige huisjes doorkruisen het maatschappelijk belang. In zo’n geval zou de minister in moeten kunnen grijpen”, vindt Fokkema.

Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) denkt zelf de zaak onder controle te hebben door vrijblijvende afspraken te maken met regio’s, de zogeheten ’woondeals’. Dinsdagavond schreef de D66-bewindsvrouw in een brief aan de Kamer een einde te willen maken aan ’vrijblijvendheid van bouwambities’. Ze wil in overleg met gemeenten en provincies een ’actieve rol vervullen’ om meer locaties voor grootschalige woningbouw aan te wijzen.

Steggelen
Een grote locatie is Vliegkamp Valkenburg bij Katwijk, waar al vijftien jaar over gesteggeld wordt. Katwijk heeft dinsdag toegezegd daar 5000 woningen neer te zetten. Er zou echter plaats zijn voor wel 10.000 tot 15.000 woningen op dezelfde locatie, als er meer stedelijk gebouwd zou worden, dus hoger en met meer appartementen. „Katwijk kiest voor dorps wonen. Het is eigenlijk zonde dat zo’n unieke locatie midden in de Randstad niet optimaler gebruikt kan worden. Huidige inwoners zitten zelf soms helemaal niet te wachten op uitbreiding”, zo legt Fokkema het woningbouwdilemma bloot. Ondanks de toezegging kan de bouw voorlopig nog niet plaatsvinden. De overheid kampt nog met een stikstofprobleem op deze locatie. Minister Van Veldhoven laat aan de Kamer weten dat ze ’verheugd’ is over de ’doorbraak’. Maar de woningbouwlocatie ligt vlak naast de Europees beschermde duinen met stikstofgevoelige natuur. De bouw, komst van meer mensen en auto’s en bedrijvigheid zal moeten worden gecompenseerd, wat daar lastig lijkt te zijn. De ministeries van Landbouw en Binnenlandse Zaken bevestigen dat er nog geen doorbraak is voor deze locatie. Van Veldhoven denkt wel dat er ’compenserende maatregelen’ mogelijk zijn.

Dinsdag trokken D66 en het CDA een oud plan uit de la, dat van Almere-Pampus, dat met een metroverbinding met Amsterdam verbonden zou moeten worden. Fokkema vindt het opvallend dat de politiek juist een moeilijke optie uit de kast trekt. De metrolijn maakt het Pampus-plan duur en een project van de lange baan. „Er zijn locaties waar sneller woningen neergezet kunnen worden, met minder kosten en in woongebieden die geliefder zijn.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie