'Waarom moeten onze jongens naar Pakistan?'

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

'Waarom moeten onze jongens naar Pakistan?'

Berichtdoor sprot » Ma Sep 29, 2003 8:11 pm

AMSTERDAM - In de Ar Rahmane-moskee opereert een crisismanager die lid is van een fundamentalistische club. Tot verdriet van vele Marokkanen. Wegwijs in een wespennest.

Marokkaanse vaders zetten tegenaanval in tegen ultra-orthodoxe Tabligh-beweging die Amsterdamse moskee beheerst

De Amsterdamse Ar Rahmane-moskee stuurt regelmatig jeugdige Marokkanen naar koranscholen in onder meer Pakistan. 'Soms blijven ze daar, meestal komen ze terug', zegt Abdeljalil Sayfaoui, de nieuwe woordvoerder van de omstreden moskee. Hij ontkent dat de moskee jongelui rekruteert voor de jihad, de oorlog tegen ongelovigen.
Sayfaoui is in Nederland een van de geestelijk leiders van de Tabligh-beweging, een ultra-orthodoxe islamgroepering, die haar oorsprong vindt in Pakistan en India. De Tabligh is inmiddels heer en meester in de Ar Rahmane-moskee. Tot woede van de circa tweeduizend Marokkanen in stadsdeel Oud-Zuid, die zich beroofd zien van hun gebedshuis, waar ooit ook nog vrouwen welkom waren. Hun woordvoerder, die zegt uit angst voor represailles van de Tabligh niet met zijn naam in de publiciteit te willen, maakte gisteren tijdens een emotionele bijeenkomst bekend dat via de rechter zal worden geprobeerd de Tabligh uit de moskee te verdrijven. Zo'n vijftig Marokkaanse vaders waren in een islamitische basisschool bijeen voor het beramen van een tegenaanval.

De woordvoerder: 'Wij hebben niets met die extremistische club van fundamentalisten, en waarom moeten onze jongens zo nodig naar Pakistan? In Marokko zijn genoeg koranscholen. Het klimaat is er ook veel prettiger dan in Pakistan. Van die knapen die daar blijven, hoor je nooit meer iets. Wij hebben geen bewijzen, maar wel zo onze vermoedens.'

Talrijk zijn volgens hem de schermutselingen in en rondom de moskee. Al langer dan tien jaar vindt er een gewelddadige richtingenstrijd plaats, waarbij politie en justitie moeten ingrijpen. Drie Amsterdamse Marokkanen bevestigen dat zij door sympathisanten van het moskeebestuur zijn lastiggevallen en de moskee uitgezet. Vorige week liep een journalist van Radio Noord-Holland klappen op toen hij bij de moskee een reportage wilde maken. Hij heeft aangifte gedaan.

Op verzoek van het stadsdeel heeft de AIVD, in navolging van andere westerse inlichtingendiensten, de Tabligh onder de loep genomen. Burgerinfiltranten zijn actief in en rondom de moskee, die nu het centrum is van Tabligh-Nederland. Lezingen en preken worden er verzorgd door religieuze leiders uit verre landen.

Gezien de voorgeschiedenis en het mijden van elk contact met de rest van de buurt vond er afgelopen zaterdag een revolutionaire gebeurtenis plaats. Drie bestuursleden, een 'trouwe bezoeker van de moskee' en de tot die dag bij het stadsdeel onbekende Abdeljalil Sayfaoui verschenen in traditionele kledij op het kantoor van de stadsdeelraad voor tekst en uitleg.

Na afloop ging het in optocht naar de moskee, waar iedereen, man of vrouw, een hartelijke ontvangst ten deel viel. Op een van de toiletten was met de hand geschreven 'wc meijsjes'. Voorzitter Abou Allal vatte de dag als volgt samen: 'Niets is waar wat staat in de krant.'

Het zal met zijn gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal te maken hebben dat hij Sayfaoui, uit Utrecht, naar voren schoof als woordvoerder, of liever, als welbespraakt crisismanager. Sayfaoui is godsdienstleraar, hulpverlener, en imam. Volgens hem is zijn Tabligh een vredepredikende beweging, letterlijk betekent Tabligh 'overbrengen' (van Allahs woord). De beweging heeft niets met politiek of geweld van doen. Net als hun christelijke evenknie, de Jehova's-getuigen, proberen ze met de voet tussen de deur zondaars op het rechte pad te krijgen.

De imam uit Utrecht toonde zich een meester in het debat, in het ontkrachten van de kritiek waarmee de stadsdeelraad hem bestookte. Zeker, het was juist dat een collega van hem vorig jaar een gewelddadige preek had gehouden, heimelijk opgenomen door NOVA. Die man is eruit gegooid. En het klopt ook dat burgemeester Cohen daarop met een nepbestuur van Ar Rahmane had gesproken. Maar vanaf nu is het openheid troef. 'Onze lezingen worden desgewenst in het Chinees vertaald', grapte de imam.

De deelraad was niet overtuigd. Van de weeromstuit wilden enkele volksvertegenwoordigers niet langer met naam en toenaam in de krant: 'Ik woon in die buurt en moet er ook 's nachts over straat.'


Abdeljalil Sayfaoui, via Google:
http://www.hoograven.info/843697,845413.xml

http://home.tiscali.nl/~htmdoorn/kerken ... graven.htm

http://www.wijkinfo.nl/843701,853189.xml
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Terug naar “Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten