Lectuur El Tawheed-moskee: Vrouwen moeten besneden

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17473
Lid geworden op: Ma Feb 17, 2003 9:58 am

Lectuur El Tawheed-moskee: Vrouwen moeten besneden

Berichtdoor Manon » Do Apr 08, 2004 11:59 am

Lectuur El Tawheed-moskee: Vrouwen moeten besneden
door Lodewijk Dros
2004-04-08
'Meisjes moeten besneden worden', meldt El Tawheed-lectuur. Volgens gezondheidscentrum voor vluchtelingen Pharos duikt deze oproep voor het eerst op in een Nederlandse moskee.


AMSTERDAM - Open huis in moskee El Tawheed, Amsterdam Oud-West. In de moskee islamieten van 15 nationaliteiten. Het omstreden godshuis wil graag van z'n slechte imago af; het dankt zijn bekendheid aan antiwesterse, antisemitische en vrouwvijandige publicaties. En, niet op de laatste plaats, aan de imam, de Egyptische sjeikh Shershaby, die niet-moslims 'brandhout voor de hel' noemde en vrouwen verbood zonder toestemming van hun man het huis te verlaten.

Ter oriëntatie op het geloof biedt El Tawheed stapels lectuur aan. Voor de kennismaking met de islam kopen we een van de ongeveer twintig exemplaren van 'Fatwas of Muslim Women', verschenen in Egypte in 2000 en volgens de inleiding geschreven door een eminent imam.

Vrouwen hebben dezelfde rechten als mannen, zij het dat 'de wetenschap heeft aangetoond dat er grote verschillen zijn in biologische natuur, fysieke capaciteiten en geestelijke vermorgens' en het daarom 'onrechtvaardig' zou zijn om vrouwen dezelfde 'verantwoordelijkheden, rechten en plichten te geven als de man'.

Het boek laat geen twijfel bestaan over de rol van de lezeres: die moet luisteren naar haar man. Ongehoorzaamheid is ontoelaatbaar. Weigert een vrouw haar man seks of verlaat ze het huis zonder zijn toestemming, dan vervalt de zorgplicht van de man voor zijn echtgenote: geen geld, geen kleren.

Wat te doen met een vrouw die flink liegt? ,,Ze moet gestraft worden, liefst enkele malen.'' Het boek noemt een 'strenge straf' gepast -'minstens 100 slagen'. Het zijn, blijkt uit de context, geen pedagogische tikjes. Voorbeeld is kalief 'Umar bin Al-kahattab, die een vrouw bestrafte door haar 300 slagen te geven. Wél uitgesmeerd over drie dagen, dit om de verwondingen te beperken.

In het boek ontbreekt een introductie van de schrijver. Moefti Ibn Taymyah (of: Taymiyya) is een radicale imam uit 1300. De Utrechtse arabist Hans Jansen wijdde zijn oratie aan hem en legde een verband tussen hem en Osama bin Laden. Het is, zegt Jansen, een 'beroemdheid' en een 'invloedrijke ideoloog voor de militante islamisten'.

Het boek staat vol actuele wenken, ontdaan -merkt de vertaler op- van misverstandwekkende formuleringen. De wenken zijn geen suggesties: het zijn fatwa's, gezaghebbende uitspraken van een belangrijke geestelijke.

Een groot deel van het boek wordt ingenomen door de casuïstiek rond het huwelijk: wat met wie en hoe. Uithuwelijken, anale seks, weinig blijft ongenoemd. Daarbij moeten vrouwen volgens 'Fatwas of muslim women' besneden worden.

Vrouwen moeten, aldus het boek, evenals mannen besneden worden. Vrouwenbesnijdenis ,,bestaat in het verwijderen van de voorhuid van de clitoris (niet de clitoris zelf, zoals sommigen ten onrechte veronderstellen). Met het oog daarop zei de profeet -vrede zij met hem: 'Doe het mild, niet extreem, dan is het gezond voor zowel man als vrouw'.''

Bij de man dient besnijdenis de hygiëne: voorkomen van 'vuil onder de voorhuid'. Bij vrouwen zit het anders: het besnijden moet hen 'helpen hun lust onder controle te houden'.

De aangehaalde tekst van profeet Mohammed wordt, zegt arabist Jansen, algemeen gebruikt in landen waar vrouwenbesnijdenis gebruik is, zoals in Egypte en Soedan. In Nederland is vrouwenbesnijdenis een ernstig misdrijf, waar maximaal twaalf jaar op staat.

Agnes Verhulst van Pharos noemt het verkopen van het boek 'schokkend en gevaarlijk'. ,,We hebben juist sleutelfiguren in de moslimwereld nodig om vrouwenbesnijdenis te bestrijden.''

Farid Zaari van El Tawheed ('Wij zijn een orthodoxe moskee') wijst erop dat ,,er regels in de islam zijn die ik niet kan ontkennen, zoals lijfstraffen''. En als de profeet dat gezegd heeft over besnijdenis van vrouwen, dan is dat zo, zegt Zaari.

,,Maar in Nederland is het verboden, dus zeggen wij: doe het niet.''

Zaari is ook bestuurslid en 'personeelsmanager' van de islamitische basisschool As Siddieq, die volgens onderzoek ondermaats presteert als het om integratie gaat.

Imam Shershaby is voorzitter van As Siddieq. Pogingen vanuit de Amsterdamse overheid om de school van de moskee los te maken, zijn gestrand.

Het boek 'Fatwas of muslim women' is een 'studieboek voor gevorderden', zegt Zaari, dus hij wil er in het vervolg een toelichting bij leveren. Niet om zich van de inhoud te distantiëren, want dat is 'het begin van het einde'.

,,Moet ik straks ook de Koran wegdoen? Dan pak ik m'n koffers en ga naar Marokko.'' Het boek blijft in de verkoop, zegt Zaari. Hij heeft imam Shershaby nog niet gesproken, maar 'die vindt hetzelfde als ik', verzekert Zaari.

TROUW
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Berichtdoor sprot » Zo Apr 11, 2004 2:36 pm

'Verbied gids die adviseert vrouw te besnijden'
Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM - GroenLinks vindt dat minister Donner van Justitie de Gids voor islamitische opvoeding moet verbieden. De gids zet volgens GroenLinks aan tot genitale verminking, kindermishandeling en antisemitisme. Strafbare feiten waartegen de minister moet optreden, aldus de Kamerleden Femke Halsema en Naïma Azough.

De gids is vertaald uit het Engels (Child education in Islam) en is verschenen in een oplage van vierhonderd exemplaren bij uitgeverij Noer in Delft. Noer is gespecialiseerd in islamitische boeken en teksten. Een verontruste leraar van een Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) stuurde GroenLinks de gids toe. Die noemt de tekst 'schokkend'.

Volgens de gids zijn geleerden het erover eens dat vrouwen bij voorkeur en om diverse redenen besneden moeten worden. Onder andere 'ter voltooiing van de onwankelbare oprechtheid die door Allah wordt verordend'. Maar ook ter matiging van de seksuele verlangens van de vrouw en om kanker te voorkomen. Voor GroenLinks zet de gids islamitische ouders aan tot genitale verminking van hun dochters.

In Nederland is de meisjesbesnijdenis verboden. Er staat een straf van twaalf jaar op. De Tweede Kamer vindt dat er een vorm van controle moet komen om besnijdenissen te voorkomen, ook tijdens vakanties van de meisjes in het land van herkomst.

Eerder deze week publiceerde Trouw een tekst van de beroemde moslimgeleerde Ibn Tajmija (1263-1328), die een beperkte vorm van meisjesbesnijdenis voorstaat. Zijn eveneens uit het Engels vertaalde boek Fatwa's voor moslimvrouwen is te koop bij de Amsterdamse El Tawheed-moskee.

Het zou voor het eerst zijn, aldus de vluchtelingenorganisatie Pharos, dat in een Nederlandse moskee wordt gepleit voor besnijdenis.

In beide boeken wordt ook gesproken over bestraffing van vrouwen. De man mag zijn vrouw slaan, bijvoorbeeld als ze liegt. Maar de slagen mogen geen verwondingen of littekens achterlaten. Dat geldt ook voor het tuchtigen van de zoon vanaf tien jaar als die niet bidt. De moslims worden ook gewaarschuwd voor joden die door 'hun listigheid en slechtheid' de mensen zouden bederven.
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Dutch
Berichten: 3284
Lid geworden op: Ma Jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Berichtdoor Dutch » Vr Apr 23, 2004 8:06 pm

Feitelijk is heel deze kwestie best grappig en als islam-ingewijde kan je hier maar één ding op zeggen : in dat bewuste boek staat niks meer dan er in de koran staat...
Daarom ook : als dit boek verboden wordt, dan dient ook de koran verboden! Maar daar hoef ik niet meer van overtuigd te worden...

Dutch

CroMagnon
Berichten: 57
Lid geworden op: Do Jan 23, 2003 1:54 am

Berichtdoor CroMagnon » Vr Apr 23, 2004 9:14 pm

Zojuist in B&W (ned 3) gehoord dat er morgen op de Dam in Amsterdam een demonstratie zal plaatsvinden (georganiseerd door een homofiele amsterdamse wethouder) tegen dit boek, tegen de moskee en tegen dit soort moordadige homohaat in het algemeen... ben benieuwd of er nog moslims zullen komen kijken...
~ . ~ . ~ . ~ . ~ . ~ . ~

visit: muslim-quotes

~ . ~ . ~ . ~ . ~ . ~ . ~
_________________

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Contactorgaan moslims keurt passages af

Berichtdoor sprot » Za Apr 24, 2004 4:01 pm

De Volkskrant
Van onze verslaggeefster


AMSTERDAM - Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), een moslimkoepel die ruim 300 moskeeën vertegenwoordigt, neemt 'ondubbelzinnig afstand' van de omstreden passages uit het boek De weg van de moslim.


Het contactorgaan vindt dat het bestuur van de El Tawheed-moskee, dat het boek verspreidt, zich eveneens 'onomwonden' moet distantiëren van de passages die aanzetten tot geweld jegens homo's en andere bevolkingsgroepen.

CMO biedt aan te bemiddelen bij het overleg tussen de gemeente Amsterdam en het bestuur van El Tawheed, dat vooralsnog niet van plan is het boek uit de schappen te nemen.


Het bewuste boek van de hand van de Algerijnse moslimgeleerde Aboe Bakr Djaber el Djezeïri heeft geleid tot maatschappelijke onrust. In het boek wordt op-geroepen tot het doden van homo's, door ze met het hoofd naar beneden van hoge gebouwen te gooien.

CMO deelt die verontrusting. 'Publicatie zonder het te voorzien van passend commentaar vanuit onze contemporaine context, heeft de onderlinge relaties tussen moslims en niet-moslims verder onder druk gezet. Dat draagt geenszins bij aan de brede maatschappelijk discussie over integratie van moslims in Nederland', aldus het contactorgaan.

Het contactorgaan wijst op de verantwoordelijkheid van besturen voor het reilen en zeilen binnen de moskee en dus ook voor de verspreiding van omstreden lectuur
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste

Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)

Sapere aude!

In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.


Terug naar “Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten