Rel tussen Theo van Gogh en Abou Jahjah

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74354
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Rel tussen Theo van Gogh en Abou Jahjah

Berichtdoor Ariel » Zo Mei 09, 2004 4:04 pm

AMSTERDAM - Het moest een discussie worden over de toekomst van Nederland, maar het werd een rel waarbij gespreksleider Theo van Gogh de leider van de Arabisch Europese Liga (AEL) Abou Jahjah in de gordijnen joeg. Tijdens een debat over idealisme in een volle Stadsschouwburg in Amsterdam noemde Van Gogh de AEL-leider "de pooier van de profeet".

De aanval deed Van Gogh zaterdag 10 minuten voor aanvang van de derde ronde van het debat. Hij had toen net van de organisatie te horen gekregen dat Jahjah hem niet accepteerde als voorzitter van de discussie, aldus Van Gogh. Daarop trok de interviewer zich terug, "omdat ik vind dat het debat boven de voorzitter moet staan. Ik heb toen alleen de eerste twee rondes geleid en de derde waarbij Jajah en D66-leider Dittrich zouden optreden, zou journalist Yoeri Albrecht op zich nemen."

Voordat Van Gogh afzwaaide, gaf hij het publiek wel even een toelichting op het feit dat hij afhaakte. "Ik zei dat ik het raar vond dat de pooier van de profeet met Allah aan zijn kant en een paar indrukwekkende lijfwachten niet aan de discussie mee wilde doen als ik die zou leiden" , aldus Van Gogh. Daarop verliet Jahjah de zaal en bleef onder anderen Dittrich verbouwereerd achter.

De politicus reageerde ontstemd op het incident, evenals de helft van de aanwezigen in de Stadsschouwburg. Dittrich: "Ik vind het onbeschoft wat Van Gogh deed."

Terwijl Jajah wegliep, riep de interviewer hem nog na dat "Allah het beter weet". Buiten ontstond een emotinele sfeer met wat duw- en trekwerk. Albrecht probeerde daar Jahjah tevergeefs terug te halen, maar er werden teksten geroepen als "we pikken het niet langer van dat varken" .

"Het stoort mij dat Van Gogh het altijd heeft over de vrije meningsuiting en dan toch dit verzoorzaakt. Dat iemand in zijn eentje zo'n avond kan verspesten", reageerde Dittrich. Van Gogh werd door de organisatie aangeboden per taxi naar huis te gaan, maar hij pakte de fiets. " Jahjah is de grote nagel aan de doodskist van de vrije meningsuiting en die moet bestreden worden. Ik wil zeggen wat ik vind", aldus Van Gogh.

Albrecht, mede-organisator van de debatten van Happy Chaos, zei in een reactie dat maar weer duidelijk is geworden hoe emotioneel het onderwerp religie is: "Zodra meningen tegenover elkaar komen te staan, wordt het bijna onmogelijk een goed gesprek te voeren. Tegelijkertijd zie je daaraan het belang om het debat juist wel te voeren." Jahjah was niet bereikbaar voor commentaar

http://www.telegraaf.nl/binnenland/1035 ... ahjah.html

Ik hoop dat Theo van Gogh dit overleefd.. Ik vrees het ergste.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Patrick
Berichten: 383
Lid geworden op: Di Jan 21, 2003 10:23 pm

Berichtdoor Patrick » Zo Mei 09, 2004 4:43 pm

De pooier van de Profeet

Ach, dat was nou gezellig; een avondje Happy Chaos in de Stadsschouwburg. Ik was gevraagd om, samen met Georgina Verbaan, het slotdebat te leiden, dat zou bestaan uit drie ronden, waarbij achtereenvolgens het feminisme, idealisme in het algemeen en de idealen van de islam aan bod zouden komen. Plaats van handeling was een boksring waarin ik als scheidsrechter zou optreden, Georgina zou de vragen voorlezen ("Bent U feminist?" etc.) waarop ook iedere bezoeker in de zaal kon reageren door een vlaggetje op te steken dat groen was voor instemming en rood voor afkeuring. Ik had me erop verheugd.
Toen ik de zaal inkwam zat Aboe Jah Jah omringd door lijfwachtjes te praten met de pers. Ik wilde op hem toestappen om meneer een hand te geven, want zo hoort dat, leek me. Een lijfwacht hield me tegen en Aboe Jah Jah wierp een vuile blik toen ik m'n hand opstak. 'Dan niet', dacht ik en ging opgewekt staan praten met Jort Kelder en Georgina.
Tien minuten voor aanvang kwamen de organisatoren op me af: "Aboe Jah Jah weigert onder jouw leiding te debatteren."
"Dan trek ik me terug", zei ik, want het debat gaat boven de voorzitter.
"Dat willen we niet", zeiden de organisatoren: "Het podium is voor jou."
"Dan doe ik de eerste twee ronden", zei ik: "Maar ik leg wel uit waarom ik er de derde ronde niet bij ben."
Jort Kelder werd verzocht de derde ronde voor te zitten, maar Kelder mocht ook niet van de geëerde gast uit België. Tsja. Op de eerste rij zat Aboe Jah Jah te keuvelen met Boris Dittrich (D'66), die hem in de ring van repliek zou dienen.
Ik stapte naar voren, heette iedereen welkom en meldde dat ik samen met Georgina Verbaan de avond zou leiden, tenminste...
"Tien minuten voor aanvang kreeg ik van de organisatoren te horen dat de heer Aboe Jah Jah niet onder mijn leiding wenst te debatteren. Ik trek me dus terug voor de derde ronde. Raar is 't wel als je je bedenkt dat Aboe Jah Jah als pooier van de Profeet naast Allah ook nog lijfwachten heeft; waarom zou 'ie bang zijn om onder mijn leiding te debatteren?"
Zo ongeveer.
Enfin, de dames in het gevolg van de grote man fluiten, de lijfwachten stonden op en Aboe Jah Jah verliet de zaal. Ik zei tegen het publiek dat we hem misschien nog konden verleiden door "Allah weet het beter!" te scanderen en meldde 'zo denken sommige islamieten over democratie.'
De grote democraat uit België wenste niet in debat en dat was dat.
Boris Dittrich (D'66) gaf ik de microfoon. Die riep: "Wat ben jij een onbeschofte lul!" En volgde Aboe Jah Jah. Ik omschreef meneer als 'het zalvende glijmiddel van D'66'. Er was tumult in de zaal, er waren veel mensen die woedend op de presentator waren, op het scherm boven het podium verscheen: "Theo komt te snel klaar" en de heer Bert Koenders, buitenlandspecialist van de PvdA, sprak zijn diepe verontwaardiging tegen mij uit. "Mag ik je quoten?", vroeg ik. "Doe maar weer belangrijk!", zei Bert, die helemaal wit zag.
Zo mag ik 't graag horen.
Het zou mijn eer te na zijn geweest om Aboe Jah Jah oneerlijk te behandelen in debat met zijn likkende deurmat, de Heer Dittrich (D'66). Wat ik over Dyab vind moge genoegzaam bekend zijn; een religieuze fascist die Apartheid propageert, Israël wil vernietigen en in het algemeen met veel demagogische gaven de meest ondemocratische standpunten uitdraagt. Dat is zijn goed recht, zoals 't ook het mijne is hem verbaal aan te pakken. Felix Rottenberg, Clairie Polak en al die suffige politici die destijds, zoals meneer Dittrich, champagne dronken toen het probleempje Fortuyn was opgelost, zijn in het geheel niet bestand tegen de rhetorische gaven van Aboe Jah Jah. Dat levert pijnlijke uitzendingen en debatten op, want doortrokken van een grote kruiperigheid. Ik belief niet zo heel erg onder de indruk te zijn van meneer en ben al helemaal niet van plan m'n mondje te houden. Da's logisch, hè?
Buiten probeerde Yourie Albrecht (journalist voor Vrij Nederland, medepresentator van "Krachtstroom" en bedenker van Happy Chaos) de gesel van Allah over te halen om terug te keren naar het podium. Die durfde niet. Een lijfwacht bedreigde Albrecht fysiek, waarna die zijn belager naar de keel greep. De lijfwachten an Aboe Jah Jah probeerde Albrecht er in te luizen bij twee passerende agenten.
Het was een instructief voorproefje voor wat ons te wachten staat als Aboe Jah Jah het Duizendjarige Rijk van Allah weet te vestigen.
De organisatoren stonden er onthand bij. Ik kreeg een bon om een kip te adopteren en iemand vroeg me of ik niet wilde blijven. Maar ik wilde naar huis, waar m'n zoon sliep. "Neem toch een taxi!", riep iemand van Happy Chaos.
Jort Kelder vertelde later dat een van de lijfwachten gezegd had: We maken dat varken af."
Albrecht's versie is: We pikken 't niet meer van dat varken."
Dat zijn bedreigingen, maar nu ja, wie heeft wat te vrezen van fatjes in uniform? Ik had Dittrich willen vragen of 'ie opgewonden raakte van hun kontjes en Aboe Jah Jah of er voor homoseksuelen plaats is in het paradijs van Allah en dat heeft nu geen doorgang kunnen vinden, maar overigens was het wat mij betreft een bijzonder geslaagde avond. Aboe Jah Jah durft niet in debat, zoals 't een ware schijtlijster betaamt, maar dat vermoedde ik al. Veel interessanter zijn meneer Koenders (PvdA) en Dittrisch (D'66), de carrièrepolitici die - business as usual - begerig aanschurken bij een fanaticus. Ik heb de nieuwe NSB gezien; meneer Dittrich en meneer Koenders gaan het vast heel ver brengen.

Theo van Gogh

Gebruikersavatar
AREND
Berichten: 129
Lid geworden op: Wo Mar 12, 2003 6:22 pm

Berichtdoor AREND » Do Mei 20, 2004 7:59 pm

hij is fijn
"leest u ons ook voor uit de
fabeltjeskoran,t"
mijn homepage
Afbeelding

Menke
Berichten: 9
Lid geworden op: Za Nov 20, 2004 2:10 pm

Het Eeuwige Gelijk

Berichtdoor Menke » Za Nov 20, 2004 4:43 pm

Ariel, je hebt een helderziende blik gehad. Hoewel: misschien heb ik dat ook als ik vrees dat Wilders de verkiezingen niet in levende lijve zal meemaken. :(
Menke

Menke
Berichten: 9
Lid geworden op: Za Nov 20, 2004 2:10 pm

Het Eeuwige Gelijk

Berichtdoor Menke » Za Nov 20, 2004 4:55 pm

Ariel, je hebt een helderziende blik gehad. Hoewel: misschien heb ik dat ook als ik bang ben dat Wilders de verkiezingen niet in levende lijve zal meemaken. :( Ik vrees het ergste.
Menke


Terug naar “Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten