AIVD volgt 150 moslims dag en nacht

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

AIVD volgt 150 moslims dag en nacht

Berichtdoor sprot » Za Mei 15, 2004 1:55 pm

AMSTERDAM - Politie, justitie en de veiligheidsdienst AIVD houden samen permanent honderdvijftig mogelijke moslimterroristen in de gaten. De AIVD schaduwt tientallen van deze jihadisten dag en nacht. Politie en justitie treden op zodra een strafbaar feit wordt gepleegd.


Jihad-strijders permanent geschaduwd


Dit bevestigen woordvoerders van de AIVD en het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Het kabinet heeft op deze intensieve samenwerking aangedrongen kort na de bomaanslag in Madrid in maart dit jaar. Voorzover bekend zijn er nog geen arrestaties verricht. Afgesproken is dat het geringste vergrijp aanleiding is tot actie over te gaan.


De AIVD heeft zo'n duizend mensen in dienst, van wie velen alle verzamelde gegevens moeten verwerken. Het kabinet besloot onlangs opnieuw tot uitbreiding van de AIVD. Het Korps Landelijke Politiediensten beschikte al over een afdeling die speciaal met terrorisme was belast. Voor het eerst richt de aandacht zich nu exclusief op een bepaalde groep.

De honderdvijftig risicopersonen zitten verspreid over het hele land. Sommigen zijn al eerder opgepakt omdat ze werden verdacht van voorbereiding van terroristische activiteiten. Nooit werd echter een verdachte veroordeeld, omdat het door de AIVD aangevoerde materiaal niet mocht worden gebruikt in een proces. Om die reden wil minister Donner van Justitie voortaan ook AIVD-informatie als bewijs laten aanvaarden.

Inmiddels is met Saudi-Arabië overeengekomen om financiering van terroristische activiteiten aan banden te leggen. Ambassadeur Waleed A. Elkhereiji van Saudi-Arabië heeft minister Bot van Buitenlandse Zaken beloofd al het mogelijke te doen om te voorkomen dat er vanuit zijn land geld gaat naar radicale islamisten.

Jarenlang stuurde Saudi-Arabië geld voor moskeeën, imams en literatuur. 'Er werd met koffers vol geld rondgesjouwd', weet een ingewijde. Een deel van het geld ging via Nederland ook naar jihadisten in Bosnië en Tsjetsjenië.

Saudi-Arabië eiste van imams dat ze het wahabitische (orthodox-islamitische) gedachtegoed in Nederland verspreidden. Dat leidde tot radicalisering van moslimjongeren, maar ook tot antiwesterse preken van imams. Na aanslagen in Saudi-Arabië in mei vorig jaar beseften de Saudische autoriteiten dat ze de gevaren van ongecontroleerde geldstromen moesten indammen. Tegenover minister Bot ontkende Elkhereiji dat zijn personeel het geld verdeelde, zoals voormalig ambassademedewerker Mishal al-Mutiry beweert. Hij beloofde met Nederland samen te werken in de strijd tegen het terrorisme.

Schaduwen, afluisteren, rondhangen in moskeeën
Van onze verslaggeefsters Janny Groen Lidy Nicolasen

AMSTERDAM - Het jihadistische 'voetvolk' in Nederland wordt op de huid gezeten door AIVD, politie en justitie. Het zijn onderknechten die ondersteuning bieden aan terroristische acties.


Geheim agenten van de AIVD hebben hun handen vol aan het op de huid zitten van honderdvijftig mogelijke jihadistische 'soldaten'

Het was als in de Tweede Wereldoorlog toen de Nederlanders tegen de Duitsers vochten, zei Mo. Zo moest je Osama bin Ladens strijd tegen de Amerikanen zien. Hem waren na 11/9 de ogen geopend. Als 16-jarige scholier ging hij begin 2003 met Khalid (17) op pad om samen met de mujahedin in Tsjetsjenië te vechten.
Er werd meewarig gedaan over het tweetal, dat voortijdig terugkeerde naar Nederland. Ze waren tegengehouden door grenswachten in Oekraïne, ze hadden het koud, zo werd gegniffeld. Niemand wist dat Mo vanaf dat moment 'stillen' achter zich aan had. Die ontdekten dat hij telefoneerde met 'de Spanjaard', de Marokkaan Naoufel, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag in Casablanca in mei vorig jaar.

Mo moest een paspoort voor 'de Spanjaard' regelen. Niet lang daarna werden hij en vier anderen opgepakt. Thuis had Mo een tas met ingrediënten voor het maken van een bom. De veiligheidsdienst AIVD zei een aanslag te hebben verijdeld. Mo mocht gaan. Hij kwam vrij omdat justitie de bewijzen onvoldoende vond .


Als Mo eerder niet wist dat de AIVD hem in de gaten houdt, dan kan dat sinds zijn arrestatie geen verrassing meer zijn. Nauwlettend is geregistreerd met wie hij belt en waar hij naartoe reist. Mo lijkt er niet erg van onder de indruk. Ook nu hij 'vrije jongen' is, hebben de geheim agenten de handen aan hem vol, omdat hij gewoon op de oude voet verdergaat. Tot twee keer toe heeft hij al gezworen te zullen sterven voor Allah.

Mo is een van de honderdvijftig personen in Nederland die bij de AIVD te boek staan als potentiële jihadisten. Dag en nacht worden ze in de gaten gehouden . Ze vormen een 'fluïde groep'. Ze reizen af en aan, soms valt er eentje af, soms komt er eentje bij. Hele dag- en nachtploegen van de AIVD volgen deze groep.

Nooit eerder liepen er zoveel geheim agenten in Nederland rond. Duizend mensen heeft de AIVD reeds in dienst. Maar nog is het niet genoeg. Daarom besloot het kabinet tot een nieuwe uitbreiding na de bomaanslag in Madrid in maart. Hulp krijgt de AIVD ook van justitie en politie. Pleegt een van de honderdvijftig jihadisten een strafbaar feit, dan aarzelen politie en justitie niet hem op te pakken, ook als de overtreding niets te maken heeft met mogelijke terroristische feiten.

Voor de AIVD is het het gewone handwerk. Wachten op de hoek van de straat, achterna rijden, onwennig in moskeeën rondhangen, telefoons aftappen, zaken overdragen aan collega's in het buitenland. Complex is het werk wel, vanwege de internationale verwevenheid en de vele talen die de geobserveerden spreken.

De AIVD en politie en justitie volgen voornamelijk het jihadistisch voetvolk, 'soldaten' die worden ingezet voor ondersteunende activiteiten. Zij vervalsen paspoorten, plegen diefstal of zijn actief in de drugshandel ter financiering van het terrorisme. Sommigen reizen af naar trainingskampen in Afghanistan, Tsjetsjenië en nu ook Irak om zich voor te bereiden op de gewapende strijd ter verdediging van de islam.

Iedereen die zich ophoudt met 'de 150', komt - al dan niet tijdelijk - op de AIVD-lijst. Zoals Ali Eddaoudi, islamitische geestelijk verzorger in de gevangenis van Breda, die werd geschaduwd nadat de verdachte Algerijnse terrorist Rodoine Daoud uit die gevangenis was ontsnapt. Of Hicham Rhezouani, medeorganisator van het door de AIVD aangemerkte terroristenkamp 't Rokende Turf, die maandenlang is afgeluisterd.

'Het jihadistisch lompenproletariaat', noemt de Franse terrorisme-expert Jean-Luc Marrant dergelijke made-in-Europe-terroristen, om ze te onderscheiden van de echte kopstukken. Marrant, verbonden aan de Fondation de la Recherche Stratégique in Parijs, bestudeert sinds acht jaar het islamitisch terrorisme. Recentelijk interviewde hij 65 jihadisten in en buiten Franse gevangenissen.

Van hen is 80 tot 90 procent laaggeschoold. Velen waren langdurig werkloos voordat ze in de gevangenis of op straat door ronselaars werden opgemerkt en geïslamiseerd. Het sociale profiel van de gemiddelde jihadist in Frankrijk, zegt Marrant, verschilt weinig van dat in andere Europese landen met een grote islamitische bevolking. Zoals in Nederland. 'Jihadisten worden niet geïmporteerd uit de Maghreb of het Midden-Oosten, ze worden onder onze ogen opgeleid.'

Ronselaars komen uit islamitische landen als Libië, Mauritanië en Algerije en hebben vrijwel zonder uitzondering een mujahedin-achtergrond. Ze hebben religieus-ideologische en militaire trainingen ondergaan, veelal in Afghanistan, en enkelen namen ook daadwerkelijk deel aan de islamitische strijd.

Voor de jonge moslims in het Westen zijn die veteranen goeroes, zegt Marrant. De veteranen observeren de jonge rekruten, begeleiden en selecteren hen - op grond van hun opleiding, intelligentie en moed - voor de diverse taken in de strijd. De moedigsten gaan naar trainingskampen, zegt Marrant. Niet alleen in het buitenland. In Frankrijk zelf, in bosrijke gebieden en in de Alpen, krijgen jonge moslims paramilitaire training. Marrant vermoedt dat jihadisten ook in Nederland zulke trainingsplekken hebben.

Lastiger dan het volgen van het jihadistisch voetvolk is de opsporing van de slimmere, hooggeschoolde terroristen. Zij zijn de planners van serieuze aanslagen. Ze zitten - zoals destijds 11/9-kaper Mohammed Atta - stilletjes ondergedoken in de westerse wereld. Ze stoppen alcohol in hun koffer om de douane te misleiden. Ze dragen westerse kleding, zijn promiscue. Als moslim leven ze doelbewust een clandestien leven.

Hoeveel er van hen zijn in Nederland, in Europa? Onmogelijk te zeggen, aldus Marrant, die elk cijfer met de grootst mogelijke scepsis benadert. 'Geheime diensten hebben cijfers nodig voor politieke doeleinden. Ze kunnen onmogelijk weten hoe groot de groep is die ze moeten volgen. Daarvoor is dat wereldje te beweeglijk, te veranderlijk.'
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Gebruikersavatar
Patrick
Berichten: 383
Lid geworden op: Di Jan 21, 2003 10:23 pm

Berichtdoor Patrick » Za Mei 15, 2004 4:48 pm

De nieuwe openheid in Nederland is positief, in België worden deze gegevens angstvallig geheimgehouden waardoor de speculatie enkel kan toenemen.


Terug naar “Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten