Liberale moskee kwam er nooit

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Liberale moskee kwam er nooit

Berichtdoor sprot » Ma Mar 05, 2007 9:51 am

‘Volop zwart geld bij Milli Görüs’

AMSTERDAM - Voormalige sympathisanten van de Turks islamitische vereniging Milli Görüs hebben bezwaar aangetekend tegen een bouwvergunning voor de Amsterdamse Westermoskee. Zij beschuldigen hun moskeebestuur van zwartgeldpraktijken en verduistering.

De moskee, waarvoor minister Donner vorig jaar de eerste steen legde, komt in de plaats van een oude autogarage in het stadsdeel De Baarsjes. De inmiddels afgebroken garage diende tot vorig jaar niet alleen als gebedsruimte. ‘Jarenlang is de moskee misbruikt als illegaal wisselkantoor en ruimte voor duistere bedrijfjes’, aldus de schriftelijke klacht, die vorige week woensdag werd ingediend bij het stadsdeel. Het was de laatste dag waarop dat kon.

Met ‘duistere bedrijfjes’ doelen de klagers op de zogenoemde groene fondsen in Turkije; groen naar de kleur van de islamitische vlag. In de moskee gaven Turkse inwoners van De Baarsjes in totaal vele miljoenen in contanten. In ruil daarvoor kregen zij deelnemersbewijzen in beleggingsfondsen. Deze fondsen stelden jaarlijkse rendementen tot 40 procent in het vooruitzicht.

In het bijzijn van een beëdigde tolk, en met naam en toenaam, vertelt een groep Turken – van wie enkelen illegaal in Amsterdam verblijven – dat de gelden spoorloos zijn verdwenen. ‘Hierdoor zijn honderden Turkse families naar de rand van de afgrond gedreven’, zegt voorzitter El Uzel van de Turkse stichting Turkeli. Uit schaamte, onderlinge solidariteit en gevreesde problemen met de Nederlandse fiscus zou ‘het drama’ volgens Uzel zijn geheimgehouden.

De datum van 28 februari, de laatste dag om de bouw van de Westermoskee te kunnen blokkeren, was volgens hem het motief om de kwestie van de zwarte miljoenen naar buiten te brengen. Dit lijkt in de Turkse gemeenschap een sneeuwbaleffect tot gevolg te hebben. Uzel: ‘Ik heb de afgelopen weken 280 mensen op kantoor gehad. Allemaal slachtoffer van de praktijken van Milli Görüs.’

Volgens hem en de zeven getuigen is er sprake van een ‘ravage’ binnen de Turkse gemeenschap. Gezinnen liggen met elkaar overhoop over de verdwenen investeringen, die in enkele gevallen oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s. Omdat ze geen uitweg meer zien, zouden ‘minstens tien mensen’ de afgelopen maanden zelfmoord hebben gepleegd, van wie zes in Turkije.

Gistermiddag had El Uzel zijn kantoor ter beschikking gesteld aan Turkse vrouwen, die de problemen wilden bespreken met Marie-Louise Boel, al jaren actief als vrouwenwerker en oud-wethouder van De Baarsjes. Boel: ‘De bijeenkomst is plotseling afgezegd, omdat een van de vrouwen een poging tot zelfmoord heeft gedaan. Ze is net opgenomen in het ziekenhuis.’

Henk van Waveren, tot april vorig jaar namens de PvdA elf jaar lang stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes: ‘Ik heb al die jaren nooit goed zicht gekregen op de financiële handel en wandel van Milli Görüs, al viel het me wel op dat hun hoofdkantoor in stadsdeel Osdorp veel weg had van een beleggingskantoor. Maar mij ging het altijd om integratie, en de belangrijke rol die hun gemeenschap en hun moskee in ons stadsdeel daarbij zouden kunnen spelen.’

Voorzitter Öner Hamurcu van Milli Görüs Nederland laat weten op geen enkele vraag te reagerenAMSTERDAM - ‘Een lichte fysiekelijke straf van de vrouw is toegestaan’, was te lezen in het voormalige hoofdkantoor van Milli Görüs Nederland in het Amsterdamse stadsdeel Osdorp. In dezelfde gang, met de strenge geboden van de profeet aan de muur, bevond zich nog steeds de vrouwenafdeling van de organisatie.

Het was november vorig jaar, en het financiële brein van de Hollandse tak van de fundamentalistische Turkse vereniging, Üzeyir Kabaktepe, gaf in Osdorp zijn zienswijze op het zojuist ontstane schisma binnen Milli Görüs.

In het kort: de Nederlandse tak, onder leiding van Haci Karacaer en hemzelve, liep te ver voor de troepen uit en was daardoor afgestraft door het in Keulen gevestigde hoofdkwartier van Milli Görüs. Ze waren vervangen door religieuze hardliners. ‘Stank voor dank’, zei Kabaktepe. Dat er ooit nog een Westermoskee zou komen, symbool van succesvolle integratie, leek hem onwaarschijnlijk.

Bijna twintig jaar had hij zich ingezet voor een liberale Westermoskee in Amsterdam, hij had grond gekocht van de voormalige Opelgarage in De Baarsjes, de grond weer met miljoenenwinst verkocht aan de gemeente Amsterdam, opdat Milli Görüs extra reserve kreeg voor de financiering van de nieuwe moskee, en dan dit: via een kort geding werd hij nog diezelfde maand november 2006 door zijn eigen club op straat gezet.

Automatisch werd Milli Görüs daardoor zelf dakloos: het pand in Osdorp is eigendom van zakenman Kabaktepe. De nieuwe leiding houdt voortaan twee deuren verderop kantoor.

Zijn ontslag was niet de enige dreun voor de gewezen onderhandelaar van Milli Görüs. In Keulen verklaarde de absolute nummer 1 van de organisatie, Yavuz Karahan, tegenover de Volkskrant, dat Kabaktepe er min of meer met de kas vandoor was gegaan. Eigen grond had Kabaktepe verkocht en daarvoor in de plaats moest de moskee een veel te hoge huur aan de gemeente betalen, aldus de baas uit Keulen.

Eind februari 2006 stond Karahan, met andere religieuze hoogwaardigheidsbekleders, pal achter toenmalig minister Donner, tijdens een oecumenische bijeenkomst, de symbolische eerste-steenlegging van de Westermoskee.

Na twaalf jaar ellende met Turkse demonstraties door de hoofdstad, buurtprotest en financieringsproblemen leek de moskee er dan eindelijk te komen.

Er was zelfs sprake van een convenant, waarin alle partijen zich verplichtten tot een neutrale raad van toezicht, waarin stadsdeel en woningcoöperatie Het Oosten, de uitvoerder van het project, zitting hadden. In werkelijkheid gebeurde er niets en vond kort daarop ‘de Keulse coup’ plaats.

Maart 2007. Kabaktepe houdt vast aan zijn eerste lezing: Milli Görüs wil helemaal geen liberale moskee. ‘Juist daarom komen ze nu met dat gelul over groene fondsen en verdwenen miljoenen. Laten ze bij de Turkse overheid gaan klagen, ze hebben toch de dubbele nationaliteit?’ Hij ontkent ooit ook maar iets met de inzameling van zwart geld te maken te hebben gehad.

Stadsdeel De Baarsjes, afgelopen vrijdagavond. Zeven mannen, van wie de jongste 27 en de oudste in de 60 is , vertellen gedetailleerd en in hun moederstaal aan een beëdigd tolk, hoe zij tot voor enkele jaren door onder anderen de imam van de Milli Görüs-moskee op het Opelterrein werden aangespoord geld te beleggen in allerlei islamitische fondsen.

Per fonds stond er regelmatig een hokje in de moskee, waar de belegger zich kon melden. Tot 2002 waren het D-marken die de inzamelaars wilden hebben en die ter plekke konden worden gekocht met Nederlandse guldens. Na de invoering van de euro werden dollars gevraagd. De beloofde rendementen waren buitensporig hoog.

Er zijn families uit De Baarsjes die bij Nederlandse banken leningen afsloten om mee te doen. Anderen, die zagen dat er regelmatig inderdaad gigantische rendementen werden uitgekeerd, gingen alsnog overstag en schraapten ook geld bij elkaar voor zo'n beloftevolle belegging in het islamitische moederland. Saldo: het geld is weg, honderden beleggers verkeren in paniek.

Wie het verhaal aanhoort, denkt al snel aan het beruchte piramidespel, waarbij de eersten geld verdienen en de laatsten, per definitie, de klos zijn.

El Uzel van de stichting Turkeli heeft ook dat vermoeden. Deze week bezoekt hij twee moskeeën van Milli Görüs in België. ‘Als we daar hetzelfde verhaal horen, is er sprake geweest van een grote oplichterij.’
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Turkse migranten massaal opgelicht

Berichtdoor sprot » Di Mar 06, 2007 9:52 am

De Volkskrant


AMSTERDAM - De illegale fondsenwerving in de Turkse moskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes is onderdeel van een miljardenzwendel op Europese schaal. Minstens 400 duizend Turkse migranten zijn volgens voorzichtige schattingen voor minimaal 5 miljard euro opgelicht. Het geld is spoorloos.

Dit blijkt uit onderzoek van een Turkse parlementaire commissie en een stroom aan rechtbankvonnissen in Duitsland en Zwitserland.

Centraal in het web van nepvennootschappen – een kleine honderd zijn er gevonden – stonden volgens diverse bronnen de moskeeën van de religieuze organisatie Milli Görüs, die in Amsterdam probeert de veelbesproken Westermoskee van de grond te krijgen.

Groene fondsen
Volgens Milli Görüs Nederland is er eind jaren negentig inderdaad massaal geld belegd in de zogenaamde groene fondsen, groen naar de kleur van de islamitische vlag. Een woordvoerder: ‘Dit gebeurde in alle Turkse moskeeën en koffiehuizen.’ Dat de imams van Milli Görüs betrokken waren bij de illegale werving van meestal zwart geld wordt met klem ontkend.

Kamerlid Sadet Karabulut (SP) wil dat minister Bos van Financiën laat uitzoeken in hoeverre Milli Görüs Nederland met zwart geld is gefinancierd. Het antwoord is van belang omdat de gemeente Amsterdam de organisatie indirect heeft gesubsidieerd met een miljoenenbedrag bij de aankoop boven de marktwaarde van het terrein voor de Westermoskee.

Duitsland
In Duitsland hebben zich inmiddels 20 duizend slachtoffers van de illegale fondsenwerving verenigd in ‘Holding Zedeler’, Turks voor slachtoffers. Voorzitter Muhammet Demirci is stellig: ‘Milli Görüs fungeerde als tussenpersoon. In geen enkele Turkse moskee werd belegd, alleen in die van Milli Görüs. De rol van de imam was juist essentieel. Hij riep de gelovigen op hun geld te steken in islamitische fondsen. Het geld verdween voor religieus-politieke doeleinden naar Turkije. De fondsen werden daarna opgeblazen.’
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste

Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)

Sapere aude!

In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Mahalingam
Berichten: 41046
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Berichtdoor Mahalingam » Di Mar 06, 2007 9:01 pm

Ooit in 1975 of daaromtrend was er een bank BCCI (Bank of Credit and Commerce International) die vooral onder low-middelclass Pakistani in Engeland klanten wierf met 'islamitisch bankieren' .
Net zoals de groene beleggingen in het voorafgaand verhaal (ook islamitsich bankieren) , gewoon een geldopzuiger met alle karakteristieken van een pyramide-spel (=oplichting).
Ook hier weer hoge rendementen en religieus verantwoorde besteding van gelden.
Voor BCCI zie http://en.wikipedia.org/wiki/Bank_of_Cr ... ernational
"BCCI became the focus in 1991 of the world's worst financial scandal and what was called a "$20-billion-plus heist"
BCCI's founder, Agha Hasan Abedi, started the bank in Pakistan in 1972.
On July 5, 1991, the Bank of England closed down BCCI. Around a million investors were affected.
Dit heeft heel veel leed gebracht onder Mohammedanen die zich in de luren hadden laten leggen net zoals nu in ons landje (en elders in europa) de Turken overkomt met deze Milli Görüs zwendel.
Het lot van Nedim Imac heeft indruk gemaakt. Er gaan geruchten in de Turkse gemeenschap over Grijze Wolven die er meer van weten.


Terug naar “Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten