Kamer wil af van artikel over godslastering !!!!

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Kamer wil af van artikel over godslastering !!!!

Berichtdoor sprot » Wo Nov 17, 2004 1:44 am

DEN HAAG - Het ziet ernaar uit dat de Tweede Kamer het speciale artikel over smalende godslastering uit het wetboek van strafrecht wil schrappen. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om mensen, ook gelovigen, tegen belediging te beschermen.

D66 dient woensdag hiertoe een motie in en hoogstwaarschijnlijk steunt een meerderheid die. Alleen de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP (samen 49 zetels) willen het artikel handhaven.

Dat bleek dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer waar de ministers Donner (Justitie) en Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) aan de tand werden gevoeld over het kabinetsvoorstel onderzoek te doen naar de instrumenten om godslastering aan te pakken. Donner lag verder onder vuur omdat hij dit weekeinde zei dat het artikel over godslastering (art. 147) vaker kan worden toegepast.

Op de christelijke partijen na bestond veel weerstand tegen het moment en de manier waarop Donner dit naar voren bracht. 'Wilt u zeggen dat Van Gogh te ver is gegaan? Wat voor signaal geeft uw opmerking aan extremisten? Bovendien schept het valse hoop, want uit de jurisprudentie blijkt dat het meestal niets oplevert', zei D66-Tweede-Kamerlid Van der Laan.


VVD, SP, GroenLinks en LPF waren het roerend met D66 eens. Ook de PvdA is bereid het wetsartikel te schrappen, als blijkt dat het geen meerwaarde heeft, aldus PvdA-fractieleider Bos. SP-aanvoerder Marijnissen ziet een hellend vlak. 'Want wat is onnodig kwetsen? Dat slaat op de perceptie van de ontvanger van de boodschap. Mensen moeten vrij kunnen spreken.'

Donner stelde daarop dat 'onnodig kwetsen niet de essentie is van een vrije democratie.' Het is zijn bedoeling het onnodig kwetsen in het publieke debat tegen te gaan. 'Juist daarom wil de overheid onderzoeken welke juridische instrumenten daarvoor zijn.' Hij herhaalde dat de wet voor iedereen gelijk is en dat de rechter beslist.

Donner wees erop dat de Kamer eerder dit jaar juist om zo'n onderzoek vroeg naar aanleiding van haatzaai-artikelen. Dat sloeg op de lectuur van de El Tawheed-moskee in Amsterdam waarin onder meer stond dat homoseksuelen van een flatgebouw mogen worden gegooid. Een onderzoek hiernaar loopt nog steeds en daar zijn nu de artikelen over belediging en godslastering aan toegevoegd.

Het CDA noemde het 'een bizarre bijkomstigheid' van deze discussie dat het artikel nu mogelijk geschrapt wordt. CDA-fractievoorzitter Verhagen is bezorgd over de gevolgen voor de integratie en de verdraagzaamheid in de samenleving. Hij wil snel een brief hierover van het kabinet.

GroenLinks en de ChristenUnie verweten Verdonk nog dat zij een fout beeld creeërt als zij spreekt over een lagere tolerantiegraad van moslims, terwijl zij als integratieminister juist tegenstellingen moet overbruggen.

Donner zei na afloop van het debatje het besluit van de Tweede Kamer af te wachten. 'Er ligt nog geen tekst op tafel.' Hij wees er verder op dat een wet niet zomaar met een motie van tafel is te vegen.
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Terug naar “Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten