Milli Görüs spil in beleggingsschandaal

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Graslelie
Berichten: 329
Lid geworden op: di feb 01, 2005 1:47 pm

Milli Görüs spil in beleggingsschandaal

Bericht door Graslelie »

Milli Görüs spil in beleggingsschandaal
Bestuursleden van de Turkse beweging Milli Görüs waren betrokken bij het beleggingsschandaal van illegale islamitische fondsen. Dat meldt het actualiteitenprogramma Netwerk.


Gedupeerd
Honderden Nederlandse Turken zijn voor miljoenen euro's gedupeerd door in die fondsen te beleggen. Bestuursleden van Milli Görüs inden zelf het geld, blijkt uit onderzoek van Netwerk.

Tweede Kamer
Tot nu toe ontkenden de bestuursleden hun betrokkenheid. Naar aanleiding van de Netwerk-uitzending wil de Tweede Kamer een aanvullend strafrechtelijk onderzoek naar de Milli Görüs-beweging.

Westermoskee
Vanwege de betrokkenheid van Milli Görüs bij het beleggingsschandaal pleit PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen ook voor intrekking van de bouwvergunning van de omstreden Westermoskee, die onderdeel uitmaakt van de stichting.

http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/) ... /rtlnieuws
/2007/05_mei/10/binnenland/0510_2215_milli_gorus_beleggingsschandaal.xml
Als 1 persoon het gelooft is ie gek.
Als 2 personen het geloven is het een folie-a-deux.
Als een groepje mensen het geloven noemen we het een cult of sekte.
Als de meerderheid het gelooft noemen we het een godsdienst.
Gebruikersavatar
Graslelie
Berichten: 329
Lid geworden op: di feb 01, 2005 1:47 pm

Bericht door Graslelie »

Milli Görüs spil in beleggingsschandaal'


HILVERSUM - Bestuursleden van Milli Görüs vervulden een spilfunctie in een beleggingsschandaal rond zogenoemde 'groene fondsen'. Honderden Nederlandse Turken zijn voor miljoenen euro's gedupeerd door te beleggen in illegale fondsen.

Diverse bestuursleden van de islamitische stichting waren zelf actief betrokken bij het innen van het beleggingsgeld, zo blijkt uit onderzoek van het actualiteitenprogramma Netwerk.

Uit het Netwerk-onderzoek blijkt dat huidige en oud-bestuurders van Milli Görüs zelf het geld inden voor de groene beleggingsfondsen. Zij deden dat onder hun eigen achterban in verschillende moskeeën van de Milli Görüs-beweging.

Netwerk sprak met diverse gedupeerden van wie de kwitanties ondertekend zijn door ondermeer Uzeyir Kabaktepe, voorman van Milli Görüs. Ook de bestuursleden Hasan Aktas, Hayreddin Dagasan en Oruc Ulucay, ondertekenden kwitanties voor de inleg in de 'groene fondsen'. Tot nog toe ontkenden de bestuursleden hun betrokkenheid.

Onderzoek

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) concludeerde onlangs nog dat er geen bewijzen waren voor de betrokkenheid van Milli Görüs bij de illegale handel in effecten. Ook het OM liet weten dat 'er geen directe link naar de Milli Görüs-beweging is gebleken'. Op basis van de Netwerk-uitzending wil een Kamermeerderheid nu dat er aanvullend strafrechtelijk onderzoek komt. PvdA, CDA en SP willen duidelijkheid over de rol van de bestuurders bij de 'groene fondsen'.

Vanwege de betrokkenheid van de Milli Görüs-beweging bij het beleggingsschandaal, pleit PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen daarnaast ook voor intrekking van de bouwvergunning voor de omstreden Westermoskee die ook onderdeel uitmaakt van de stichting.

http://www.nu.nl/news.jsp?n=1073546&c=32&rss
Als 1 persoon het gelooft is ie gek.
Als 2 personen het geloven is het een folie-a-deux.
Als een groepje mensen het geloven noemen we het een cult of sekte.
Als de meerderheid het gelooft noemen we het een godsdienst.
Polleke
Berichten: 3239
Lid geworden op: ma sep 04, 2006 3:07 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door Polleke »

Begin jaren negentig belaagden Turken de immigranten met groene (islamitische) beleggingsfondsen zoals Yimpas en Kombassan.
Als vast onderdeel van het verkooppraatje werd Turkse immigranten verteld dat ze gehaat werden, nooit zouden integreren, en daarom beter hun geld konden toevertrouwen aan islamitische fondsen.

In het begin werden jaarlijks winsten van 20% tot 30$ uitbetaald, maar al snel droogde de inkomsten op. Islamitisch beleggen is een pyramide spel, verboden in Nederland en de meeste Europese landen. Vele Turkse immigranten zijn opgelicht op advies van hun eigen voorganger, de imam.

Het is Essen (Duitsland) gevestigde Centrum voor Turkenstudies schat dat er 800.000 Turkse immigranten totaal voor een bedrag 50 miljard euro zijn opgelicht.

Hoe wijd verspreid is deze corruptie? De topmensen van de grootste groene fondsen zijn nauw bevriend met de Turkse regering. Zo is Dursun Iyar, topman van het islamitische fonds, een vriend van de Turkse minister van justitie, Cemil Cecik. Zwitserland heeft, aan de grens, vele bestuursleden van Mili Gurus gearresteerd met koffers geld bestemd voor de bankrekeningen van fondsen in Zurich. Welke patronen kunnen hier uit worden afgeleid?

1. Voor de financiering van de nieuwbouw projecten van moskeeën in West-Europa werkte Mili Gurus nauw samen met groene fondsen. Via de moskeeën van Mili Gurus werden aandelen van groene fondsen verkocht. Als dank voor deze dekmantel doneerden islamitische fondsen grote bedragen.
2. In Turkije werken de groene fondsen nauw samen met de moslimpartij van premier Erdogan. De opmars van zijn partij is betaald met de opbrengsten van islamitisch beleggen.

Hier wringt de schoen: islamitisch beleggen bestaat niet - het is een pyramide spel waarbij de kleine speler alles verliest en de winnaar alle inzetten houdt. Gokken op islam, kan iets nog meer haraam zijn?

Westerse veiligheidsdiensten hebben dit patroon al lang in kaart gebracht. De regering Erdogan reageert niet op onderzoeksrapporten van de Europese Unie en het Turkse parlement. Mili Gurus ontkent alle betrokkenheid. Het probleem is dat je een zwendel van 50 miljard euro niet verborgen kunt houden.

Hoe typeert een ex-bestuurslid, op een zijspoor gezet door het Duitse hoofdkwartier, van Mili Gurus zijn mensen?
"Een overtuigd lid van Milii Gurus is roekeloos. Hij heeft overal schijt aan. Hij liegt en bedriegt en rijdt desnoods met losse handen over de Duitse Autobahn met 250 kilometer per uur. Hij is ervan overtuigd dat Allah hem beschermt als hij zich maar houdt aan de regels van de profeet."
(citaat uit de Volkskrant van zaterdag 24 maart 2007).

Wat betekent dit voor de toekomst van Turkije? Dat blijft ongewis, het proces dat gedupeerden bij de rechtbank in Ankara hebben ingediend wordt maatgevend. Duidelijk is wel dat Turkije niet rijp is voor een lidmaatschap van Europa.

Zelfs premier Erdogan heeft zijn politieke carriére te danken aan het bloedgeld van migranten uit West-Europa.

Mvg, Polleke
Teva Teff

Bericht door Teva Teff »

50.000.000.000 Euro is best wel veel.
droevie
Berichten: 275
Lid geworden op: vr apr 20, 2007 8:59 pm

Bericht door droevie »

Teva Teff schreef:50.000.000.000 Euro is best wel veel.
Tjah, er zijn dagen dat ik dat niet op mijn ABN-rekening heb staan :wink:
Islamofoob
Berichten: 250
Lid geworden op: zo apr 02, 2006 12:03 am
Locatie: Vesting Holland

Bericht door Islamofoob »

Lijkt mij sterk dat die Turken zoveel geld bij elkaar hebben gebracht. Een echt vermogende indruk maken ze namelijk niet op mij, al die wroetende hoofddoeken op de rommelmarkt. :?
In naam van De Vrijheid, de Democratie, de Tolerantie.
Geprezen zij De Democratie de Vrijheid der hemelen en der aarde
Polleke
Berichten: 3239
Lid geworden op: ma sep 04, 2006 3:07 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door Polleke »

Milli Görüs gaat zelf onderzoek doen
Uitgegeven: 11 mei 2007 22:42
Laatst gewijzigd: 11 mei 2007 22:44

AMSTERDAM - De Turkse islamitische beweging Milli Görüs gaat zelf onderzoeken of (oud-)bestuurders ooit hebben gehandeld in de zogeheten 'groene fondsen'.

"Als we erachter komen dat mensen binnen Milli Görüs aandelen hebben verkocht, zetten we ze op non-actief", aldus directeur Yusuf Altuntas vrijdag.De organisatie ontkent iets met de illegale beleggingsfondsen te maken te hebben, waarbij honderden Nederlandse Turken voor miljoenen euro's zijn gedupeerd. "Geen enkel lid van het huidige bestuur is betrokken bij de aandelenzwendel", zegt Altuntas.

Westermoskee

Ook ontkent hij dat winst uit de fondsen ten goede zou komen aan de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes, die gebouw wordt in opdracht van een beleggingsmaatschappij van Milli Görüs.

Het tv-programma Netwerk meldde donderdagavond dat kwitanties die de gedupeerden voor hun inleg kregen, ondertekend zijn door enkele bestuursleden. Daaronder bevindt zich Oruc Ulucay, secretaris van het bestuur.

Herinneren

Hij kon zich er weinig van herinneren, zegt Altuntas. "Maar we gaan nog met de mensen om de tafel zitten en kijken of het klopt."

Ondanks de ophef over de illegale fondsen blijft de achterban de Turkse beweging trouw, aldus de directeur.

Milli Görüs heeft in heel Nederland 35.000 leden. Er zijn vijfhonderd bestuursleden verdeeld over zo'n 75 afdelingen.

www.nu.nl
Plaats reactie