Bestuur Milli Görüs dreigt met opstand

Plaats reactie
Polleke
Berichten: 3239
Lid geworden op: ma sep 04, 2006 3:07 pm
Locatie: Amsterdam

Bestuur Milli Görüs dreigt met opstand

Bericht door Polleke »

Bestuur Milli Görüs dreigt met opstand
Ruzie over bouw moskee loopt op

Afbeelding

Mocht Amsterdam de Turkse organisatie Milli Görüs een nieuwe moskee weigeren, dan zal het verzet enorm zijn. ’Al-Jazeera brengt het groot’.
De Westermoskee in Amsterdam komt er wél, zegt Fatih Dag van de Turkse moskeekoepel Milli Görüs. Als de overheid dat dwarsboomt, dan gaat Milli Görüs demonstreren. Dag zal daartoe Turken uit heel Europa oproepen, kondigt hij aan in een vraaggesprek met Trouw. Hij hoopt op een vreedzame optocht en een geweldloze ’opstand’, maar hij vreest dat het uit de hand loopt. „Onze mensen zijn emotioneel en er kan zomaar een gek tussen lopen.”

Dag, voorzitter van het moskeebestuur, verwacht dat tv-zender Al-Jazeera een mogelijk ’nee’ tegen de Westermoskee groot zal brengen. „En ik sta ze te woord.” Wat de gevolgen zijn? „Ik houd mijn hart vast.”

Milli Görüs leek de afgelopen weken buitenspel te staan in de vastgelopen besprekingen rond de bouw van een nieuwe moskee in Amsterdam-West. Berichten over een aandelenzwendel door de conservatieve organisatie deden de bereidheid van gemeente en woningbouwvereniging om nog met haar samen te werken geen goed. Al langer bestond argwaan tegen Milli Görüs nadat het een nieuw bestuur had gekregen. Het oude was volgens velen afgezet door het ’extremistische’ Duitse hoofdkantoor.

De ’Westermoskee’, eerst het paradepaardje van de integratie, was voor bestuurders en bouwers een paard van Troje geworden. „Iedereen wilde van ons af, maar dat gaat niet lukken”, zegt Dag. Volgens hem gaat de bouw door, in eigen beheer.

Daarvoor heeft Milli Görüs de medewerking van woningbouwvereniging Het Oosten helemaal niet nodig, stelt Dag. Hij baseert die stelling op een exitregeling, die het mogelijk maakt dat Het Oosten wordt uitgekocht. Het afkoopbedrag is 6,2 miljoen euro, zo blijkt uit stukken die Fatih Dag aan Trouw laat zien. Nadat deze som voldaan is, wordt de nieuwe moskee er één die volledig onder bestuur van het Keulse hoofdkwartier van Milli Görüs valt, zegt Dag.

www.trouw.nl
Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: ma jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contacteer:

Bericht door sprot »

Cohen wijst dreigende uitspraken Milli Görüs af
Bron: Elsevier.nl

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam vindt de radicale uitspraken die Milli Görüs-voorman Fatih Dag afgelopen weekend in dagblad Trouw deed 'niet kunnen'. :roll:


In een interview zei Dag dat hij zal oproepen tot een demonstratie van Turken als de bouw van de omstreden Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes niet doorgaat. Dag zei te hopen op een vreedzame optocht en een geweldloze ’opstand’, maar vreest dat het uit de hand loopt. Hij verwachtte dat tv-zender Al-Jazeera een mogelijk ’nee’ tegen de Westermoskee groot zal brengen. Hij zei zijn hart vast te houden voor de gevolgen.

Dreiging
‘Ik vind die boodschap niet kunnen', zei Cohen maandag na afloop van een gesprek met Dag en andere Milli Görüs-bestuursleden om tekst en uitleg te vragen. ‘Er gaat een dreiging vanuit.' Milli Görüs heeft geen dreigement willen uitspreken, zei Cohen na afloop. ‘Maar het was geen goede actie.’

Milli Görüs zegt nu dat de woorden van Dag zijn verdraaid. :razz: Volgens de organisatie wilde Dag slechts duidelijk maken hoe gevoelig deze kwestie ligt bij de moslimgemeenschap. ‘Hij en ons bestuur geeft hier aan dat wij van zulke insinuaties met kracht afstand nemen en deze dreigement voor rekening laten van de TROUW die het eigenhandig uit de duim heeft gezogen’, zegt de organisatie in een persverklaring.

'Bekrompen geesten'
‘Onze voorzitter heeft in het interview alleen willen aangeven dat de gevolgen van het tegenhouden van de westermoskee verder reikt dan de grenzen van Nederland. Dat dit door bekrompen geesten die kennelijk niet verder dan de grenzen van Nederland durven of kunnen kijken wordt geïnterpreteerd als een dreigement is niet onze fout en komt slechts voor rekening van de redactie die dit heeft opgeschreven dan wel heeft laten opschrijven’, aldus Milli Görüs.

De bouw van de moskee is in een impasse beland sinds Milli Görüs en woningcorporatie Het Oosten in conflict raakten over de religieuze koers die het gebedshuis moet varen. Cohen ging bemiddelen, maar staakte zijn poging ruim een week geleden na aanhoudende berichten over zwendel. De Kamer eist een onderzoek naar de organisatie.

De burgemeester heeft vragen over de integriteit van Milli Görüs en wil weten of de financiën van de organisatie in orde zijn. Hij gaat voorlopig niet opnieuw een poging doen om de partijen bij elkaar te brengen, liet hij maandag weten. De VVD in Amsterdam gaat woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering eisen dat het stadsbestuur alle banden verbreekt met Milli Görüs en de lopende subsidies stopzet.
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 78034
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Bericht door Ariel »

PvdA in De Baarsjes is Milli Görüs zat
ANP


AMSTERDAM - De PvdA in stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam wil dat de Turkse religieuze beweging Milli Görüs zich onmiddelijk terugtrekt uit het Westermoskee-project. De PvdA, met acht van de zeventien zetels de grootste partij in de stadsdeelraad van De Baarsjes, roept Milli Görüs op het verzet tegen de politiek te staken.


We hebben nu talloze ruzies en scheldpartijen, loze beloftes en gedoe met groene fondsen achter de rug’, aldus fractievoorzitter Martijn de Keizer maandag. ‘Het gekluns van het bestuur van Milli Görüs is onaanvaardbaar. Zij verpesten het voor de gewone moskeegangers. Ik hoop dat ze inzien dat hun betrokkenheid het project alleen maar schade heeft opgeleverd.’

De oproep van Milli Görüs-voorman Fatih Dag afgelopen weekeinde in dagblad Trouw om te demonstreren als de bouw niet doorgaat, heeft de zaak volgens De Keizer alleen maar erger gemaakt. De PvdA gaat het stadsdeelbestuur dinsdagavond tijdens een commissievergadering vragen of het mogelijk is zonder de Turkse beweging verder te gaan. De prioriteit is het bouwen van woningen op het braakliggende terrein waar de Westermoskee had moeten komen, aldus De Keizer.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/art ... _Gorus_zat
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
tomc
Berichten: 1152
Lid geworden op: wo feb 21, 2007 11:55 pm

Bericht door tomc »

GROENE fondsen ?
Linda Danvers
Berichten: 2931
Lid geworden op: wo feb 01, 2006 10:14 am

Bericht door Linda Danvers »

De overheid en woningbouw verenigingen moeten hier lering uit trekken en gewoon geen religieuze gebouwen meer financieren.

Regeringen, burgers en organisaties uit andere landen waar geen democratie en godsvrijheid zijn, zouden dit ook niet moeten mogen in Nederland. Als Nederlandse Moslims moskeeën willen, laat ze die dan zelf betalen.
naar boven
Berichten: 5046
Lid geworden op: do nov 16, 2006 10:14 pm
Contacteer:

Bericht door naar boven »

tomc schreef:GROENE fondsen ?
In moskeeën in Nederland zou tot een paar jaar geleden geld zijn opgehaald door 'groene fondsen' (groen betekent islamitisch) uit Turkije. Nederlandse Turken zou rendementen zijn beloofd van tientallen procenten. Ze waren uiteindelijk al hun geld kwijt.
http://www.ikonrtv.nl/kerknieuws/nieuws.asp?oId=10980
Polleke
Berichten: 3239
Lid geworden op: ma sep 04, 2006 3:07 pm
Locatie: Amsterdam

Bericht door Polleke »

Gesteggel rond Westermoskee is gebed zonder end
ANP


AMSTERDAM - De bouw van de omstreden Westermoskee in stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam is verder weg dan ooit. Hoe anders was het toen minister Piet-Hein Donner van Justitie in februari 2006 de officiële aftrap gaf voor de bouw van het gebedshuis. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen na die tijd, die tot de huidige impasse hebben geleid.

28 februari 2006: na twaalf jaar gekibbel hebben stadsdeel De Baarsjes, woningcorporatie Het Oosten en moskeevereniging Aya Sofya (onderdeel van de Turkse islamitische beweging Milli Görüs) elkaar gevonden. In aanwezigheid van Donner vieren ze het begin van de bouw van de Westermoskee met een 43 meter hoge minaret, ,,een symbool voor multicultureel Amsterdam''.

13 mei 2006: vervanging bestuur van de Nederlandse tak van Milli Görüs door het 'conservatieve' hoofdkantoor in het Duitse Keulen. De als liberaal bekendstaande directeur Haci Karacaer vertrekt. Tweede Kamerlid Geert Wilders wil dat de bouw van de Westermoskee wordt gestaakt na de bestuurswisseling.

9 oktober 2006: directeur Üzeyir Kabaktepe van Manderen BV, de beleggingsmaatschappij van Milli Görüs voor de bouw van de moskee, moet het veld ruimen. Woningcorporatie Het Oosten heeft haar medewerking aan het project opgeschort uit vrees dat de nieuwe directeur Fatih Dag (33) een radicale koers gaat varen.

9 november 2006: Kabaktepe vecht ontslag aan, maar de rechtbank in Amsterdam beslist dat bestuurswisseling terecht heeft plaatsgevonden. Het Oosten raakt het vertrouwen kwijt. De nieuwe directeur Fatih Dag, tevens voorzitter van moskeevereniging Aya Sofya, zegt dat hij de gematigde koers van zijn voorgangers gaat voortzetten.

4 februari 2007: de Westermoskee komt in handen van het Duitse hoofdkantoor van Milli Görüs, blijkt uit een geheim contract uit november 2005. Stadsdeel De Baarsjes en Het Oosten hadden in een convenant juist vastgelegd dat de moskee onafhankelijk blijft van het Europese hoofdkantoor. Ook het stadsdeel verliest het vertrouwen in Milli Görüs.

8 februari 2007: Het Oosten wil via de rechter de bouw van de Westermoskee veiligstellen en spant een kort geding aan tegen Manderen BV. Na crisisoverleg een paar dagen later melden alle partijen dat het project doorgaat. De rechtszaak is van de baan, de uitkomst van het overleg blijft geheim.

5 maart 2007: vijf personen hebben bezwaar aangetekend tegen de bouwvergunning van de Westermoskee. Zij beschuldigen het bestuur van Milli Görüs van malafide financiële praktijken. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoekt de mogelijke aandelenzwendel in 'groene fondsen' (genoemd naar de kleur van de islamitische vlag) in moskeeën van Milli Görüs.

7 maart 2007: Stadsdeel De Baarsjes verleent een bouwvergunning voor de Westermoskee. De bezwaarschriften gaan ,,niet in op de moskee of de bouw ervan''. Tegelijk begint het stadsdeel door de verhalen over illegale effectenhandel een Bibob-onderzoek naar de financiële positie van Manderen BV.

21 maart 2007: een onderzoek van de 'regisseur sociale cohesie' in Amsterdam wijst uit dat de verhouding tussen Het Oosten en Milli Görüs te verstoord is waardoor samenwerking niet meer mogelijk lijkt. Burgemeester Job Cohen gaat de partijen achter de schermen weer proberen bij elkaar te brengen.

7 mei 2007: Milli Görüs heeft aangifte gedaan tegen oud-directeur Kabaktepe wegens verduistering. Er zou 1,3 miljoen euro weg zijn.

10 mei 2007: het tv-programma Netwerk laat kwitanties zien waaruit blijkt dat bestuursleden van Milli Görüs hebben gehandeld in de zogeheten groene fondsen. De AFM ontdekt geen bewijzen voor de betrokkenheid van Milli Görüs bij de aandelenzwendel. De beweging ontkent iets met de illegale beleggingsfondsen te maken te hebben.

14 mei 2007: Milli Görüs breekt definitief met Het Oosten. De Turkse beweging wil de woningcorporatie uitkopen en zelf de moskee gaan bouwen. Cohen staakt zijn bemiddelingspoging.

16 mei 2007: Cohen zet vraagtekens bij de integriteit van Milli Görüs, schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. Ook wil hij meer duidelijkheid of de Turkse beweging haar financiën op orde heeft.

19 mei 2007: in een interview in dagblad Trouw roept Milli Görüs-voorman Fatih Dag op te demonstreren als de bouw van de Westermoskee niet doorgaat. Hij waarschuwt dat die demonstratie weleens uit de hand zou kunnen lopen.

21 mei 2007: Cohen roept Dag op het matje na zijn boodschap. ,,Er gaat een dreiging vanuit.'' De VVD in Amsterdam en de PvdA in De Baarsjes willen dat de gemeente de banden met Milli Görüs verbreekt. Ook de Tweede Kamer wil tekst en uitleg van het kabinet over de uitspraken van Dag.

23 mei 2007: de gemeenteraad van Amsterdam besluit aan de hand van een motie om geen contacten te onderhouden met Milli Görüs totdat het Bibob-onderzoek is afgerond dat inzicht moet geven in de financiële positie van de Turkse beweging. Ook roept de raad het bestuur van Milli Görüs ertoe op het gebruik van geweld en de oproep daartoe af te wijzen.

www.volkskrant.nl
stropke
Berichten: 3410
Lid geworden op: zo nov 06, 2005 12:25 am
Locatie: Limburg

Bericht door stropke »

Bestuur Milli Görüs dreigt met opstand.
Waarmee zulle we eens dreigen? Een paar Bokito's op ze loslaten??
Zal rap gedaan zijn peisk.
Of zijn apen ook onrein?
Mo is dood. Jezus is de Opgestane Heer, das het wezenlijk verschil !!
Wat heb je aan een dode profeet? Nopes !
Gebruikersavatar
Afghan
Berichten: 589
Lid geworden op: za aug 26, 2006 8:19 pm
Locatie: Uruzgan
Contacteer:

Bericht door Afghan »

stropke schreef:Bestuur Milli Görüs dreigt met opstand.
Waarmee zulle we eens dreigen? Een paar Bokito's op ze loslaten??
Zal rap gedaan zijn peisk.
Of zijn apen ook onrein?
Als een moslim door Bokito wordt aangeraakt, dan moet hij of zij zich ritueel opnieuw wassen om het gebedje te mogen doen, en daar hebben ze helemaal geen zin, dus ik voorzie geen opstand.
Dus kunnen de Bokito's maar beter blijven waar ze zijn.
Afghan
Islam veroorzaakt blindheid. Wie wil er nog blind worden?
BaniIsrael
Berichten: 297
Lid geworden op: wo mei 23, 2007 8:50 pm
Locatie: Te grote avatar verwijderd.

Bericht door BaniIsrael »

MILI GORUS!!!

Jullie hebben mijn steun, Moge de Neo-Ottomanen de macht pakken in turkije InshaAllah!
Teva Teff

Bericht door Teva Teff »

BaniIsrael schreef:MILI GORUS!!!

Jullie hebben mijn steun, Moge de Neo-Ottomanen de macht pakken in turkije InshaAllah!
Een nare combinatie, een hersenloze schreeuwlelijk, een moslim en een turk.
BaniIsrael
Berichten: 297
Lid geworden op: wo mei 23, 2007 8:50 pm
Locatie: Te grote avatar verwijderd.

Bericht door BaniIsrael »

De Neo-Ottomanen staan en beginnen op scherp te komen, Het zal Seculieren vs Ottomanen worden! En de Ottomanen zullen het winnen! Sharia Back!!!
Teva Teff

Bericht door Teva Teff »

BaniIsrael schreef:De Neo-Ottomanen staan en beginnen op scherp te komen, Het zal Seculieren vs Ottomanen worden! En de Ottomanen zullen het winnen! Sharia Back!!!
Een nare combinatie, een hersenloze schreeuwlelijk, een moslim en een turk.
Er is maar 1 land waar deze vreemdelingen thuishoren:Turkije.
BFA
Berichten: 11592
Lid geworden op: vr sep 29, 2006 5:18 pm

Bericht door BFA »

Een nare combinatie, een hersenloze schreeuwlelijk, een moslim en een turk.
Warme croissant, smeerbaar met reuzel.
Het is een parasitaire soort die leeft op de intelligentie van anderen en deze dan tegen hun gebruikt;
droevie
Berichten: 275
Lid geworden op: vr apr 20, 2007 8:59 pm

Bericht door droevie »

BaniIsrael schreef:MILI GORUS!!!

Jullie hebben mijn steun, Moge de Neo-Ottomanen de macht pakken in turkije InshaAllah!
Ik ben bang dat vele Turkse medelandanders.. hier heel erg anders over denken. Hun zuur verdiende spaargeld, waar zij (de meeste) keihard voor gewerkt hebben... is weg.

Dit gun ik niemand.. :mad:
Milinda schreef:De Islam als ordinaire oplichter,

niet dan?
Oplichters kom je overal tegen, door de hele samenleving.
Polleke
Berichten: 3239
Lid geworden op: ma sep 04, 2006 3:07 pm
Locatie: Amsterdam

"Een lange historie van dreigementen"

Bericht door Polleke »

Moskeevoorzitter Fatih Dag waarschuwde vorige week voor geweld als de Westermoskee in Amsterdam er niet komt. Maar zulke dreigementen klonken in 1995 ook al. Dat is dit weekend te lezen in Trouw. Hieronder het artikel met de wat tendentieuze titel "een lange historie van dreigementen". Het artikel vormt een onderdeel an het dossier westermoskee.

De dreigende woorden die Fatih Dag, moskeevoorzitter en Milli Görusvoorman, vorige week sprak in Trouw lijken precies op die van zijn voorganger Uzeir Kabaktepe uit 1995. Dag dreigt met een demonstratie als de Westermoskee in Amsterdam er niet komt. Geweld kan hij daarbij niet uitsluiten. Politici en media reageerden onthutst op die uitspraken.

Maar, zegt Freek Papineau Salm, tot 1995 stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes, waar de Westermoskee zou moeten komen: „Men had tóen al moeten optreden. Dan was het nu niet zo uit de hand gelopen.”

Papineau Salm (PvdA) is in 1995 door sympathisanten van de Turkse moskeekoepel Milli Görüs bedreigd, zegt hij. „Ze zeiden: We weten je te vinden. En: Je maakt het niet lang meer.” Papineau Salm was weliswaar vóór de bouw van een moskee, maar aan de eisen die Milli Görüs onder leiding van de jonge zakenman Uzeyir Kabaktepe stelde, wilde hij niet tegemoet komen. Dat leverde bedreigingen op. „Maar voor chantage wilde ik niet wijken.”

Papineau Salm heeft het vraaggesprek met Fatih Dag in Trouw gelezen. „Niets nieuws onder de zon”, zegt hij. Dag stelde een demonstratie in het vooruitzicht, en daarin kon ’zomaar een gek lopen’, waarschuwde hij.

Volgens de Tweede Kamer was dat opruiend en het Amsterdamse stadsbestuur sprak van een ’oproep tot geweld’, en verbrak voorlopig de contacten met de moskeekoepel Milli Görüs. Burgemeester Cohen probeerde aanvankelijk het contact aan te houden, maar zwichtte voor zijn gemeenteraad die het helemaal had gehad met de Turken.

Dat ging in 1995, toen de kwestie rond de Westermoskee begon, heel anders. Grote man was Uzeyir Kabaktepe, 29 jaar toen, die in goeden doen was geraakt en een moskeecomplex wilde verwezenlijken. Toen dat dreigde te mislukken, stelde hij een demonstratie in het vooruitzicht, net als Fatih Dag nu doet. De optocht kwam er, bloksgewijs: mannen voorop, daarachter de vrouwen, dan de kinderen. Kabaktepe sprak hen toe. De tijd was voorbij, zei de voorzitter, dat hij als buffer op kon treden tussen de bestuurders ’en mijn boze achterban’. Hij waarschuwde voor toestanden als in Lyon - waar in die jaren rellen waren zoals ze zich nog steeds in Franse voorsteden voordoen – en wie dat niet wilde inzien, zei Kabaktepe, ’speelt met vuur’.

In een toelichting in Het Parool ontweek de zakenman de vraag of dat als dreigement moest worden opgevat. „Ik heb een proces in gang gezet”, zei hij. „En als dat niet door kan gaan, gaat deze massa weer de straten op en komt eens het moment dat er rellen uitbreken. Ik waarschuw voor de toekomst.”

De woorden van Fatih Dag waren vorige week milder dan die van Kabaktepe indertijd. Dag zegt niet dat er ’Franse’ rellen zullen uitbreken, en benadrukt geweldloosheid. Maar de overeenkomsten zijn treffend. Kabaktepe én Dag wijzen op hun achterban: Turken die nu eenmaal ’emotioneler zijn dan Europeanen’ (Dag) en van huis uit geleerd hebben dat politici die hun zin niet krijgen elkaar schoppen en slaan. „Elkaar beledigen is daar heel normaal” (Kabaktepe).

Het Turkse Milli Görüs heeft altijd het imago gehad radicaal te zijn. De uitlatingen van Dag en Kabaktepe zijn typisch Turks, zegt migratiespecialist Jan Mahmoot Berenhout. Hij woonde zeven jaar in Turkije en is zelf moslim.„Zo onderhandelen Turken, het is retoriek”, zegt hij. „Maar het zijn geen loze worden, want Turken zijn een mediterraan volk dat persoonlijk geweld in de genen heeft zitten. Ik waarschuw Nederlanders weleens: ze verkopen je gauw een hengst. Wij polderen, zij niet.”

Met het dreigen oogstte Kabaktepe succes: het Amsterdams Centrum Buitenlanders (ACB) raadde hem aan te gaan praten met een woningbouwcorporatie om zijn wensen te realiseren. Aldus geschiedde. Wat het ACB indertijd vond van Kabaktepe’s aanpak, weet de huidige voorzitter niet.

Volgens Freek Papineau Salm was het klimaat halverwege de jaren negentig ’lief voor buitenlanders’. Koeltjes: „Toen ik bedreigd werd had ik van het ACB wel wat steun willen hebben. Maar ze kozen de kant van Milli Görüs.”

De PvdA’er meldde de bedreigingen bij de politie, maar kreeg uit de Amsterdamse en landelijke politiek nauwelijks steun. „Ik kreeg een telefoontje uit het kabinet. Staatssecretaris Kosto zei dat ik niet zo moeilijk moest doen.”

Dat neemt Papineau Salm ’zijn’ PvdA kwalijk. „Die had moeten ingrijpen. Eisen stellen aan migranten, zoals geëmigreerde Nederlanders dat ook ondervonden in Israël of Nieuw-Zeeland. Maar nee, hier waren die buitenlanders zó’n verrijking. Je mocht die zielige mensen niets in de weg leggen. Zo hebben we de Turken gestijfd in hun eigenheid, hebben we ze in hun isolement laten zitten.”

Inmiddels zijn we terug bij de situatie van 1995, terug bij af, volgens Papineau Salm. „In plaats van meer Nederlander is de achterban van Milli Görüs meer Turk geworden. Dat zie je aan Fatih Dag. Die denkt militair-hiërarchisch.”

Dat Fatih Dag net zo spreekt als zijn voorganger twaalf jaar eerder bewijst volgens Papineau Salm ’het failliet van het multikullen’.

Hij was een tijdje optimistisch: toen de liberale Haci Karacaer aan het roer van Milli Görüs stond, maar hij is nu weg. „Ik had hoop dat de fundamentalistische koers van Milli Görüs echt kon veranderen. Maar nu zie ik dat een progressieve bisschop nog niet betekent dat de paus om is.”

Volgens Jan Mahmoot Berenhout is de Westermoskee door ’de Fortuynistische revolte’ van troetelkind veranderd in last. Berenhout denkt dat de gemeente Amsterdam, waar hij lang voor werkte, zich graag van het gebedshuis wil ontdoen, zeker nu twijfels zijn gerezen over de integriteit van Milli Görüs. Dat zou betrokken zijn bij aandelenzwendel.

Achteraf gezien, zegt Freek Panipeau Salm, spijt het hem dat er in de jaren negentig niets is gedaan met de ’grove beledigingen die Kabaktepe mij toevoegde’, met de bedreigingen vanuit de Turkse gemeenschap. „We hadden toen grenzen moeten stellen en die scherp in de gaten houden. Dan hadden we nu niet met zo’n probleem gezeten.”

Ja, zegt Panipau Salm, burgemeester Cohen spreekt nu kloeke taal; de woorden van Fatih Dag zijn ’ontoelaatbaar’ en ’een dreigement dat echt niet kán’. Panipeau Salm „Dát had ik in 1995 graag willen horen.”
Mahalingam
Berichten: 42928
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Bericht door Mahalingam »

Het is een patroon dat zich op meer plaatsen manifesteert: de goede gemeente bedreigen als de moskee er niet mag komen. In Zwitserland is nu een discussie aan de gang over de minaretten.
Ze hebben het aan een hoge (in Zwitserland) Mohammedaanse hotemetoot Hisham Maizar gevraagd hoe het zit met minaretten. Waar zijn die voor? Wat betekenen ze? etc. En die gaf als antwoord: te tonen waar de Islam heerst.
En hij is erg gekant tegen burgerinitiatieven die tegen minaretten zijn. Daar rekent die alsvolgt mee af:
„Lanciert einer eine Initiative, ist das sein gutes Recht. Hat er Angst vor dem Islam, ist das sein Recht. Doch dann muss er einen Schritt weiter gehen, den Dialog suchen, seine Ängste abbauen.“
Niet de Islamieten dienen uw angsten weg te nemen met hun handelen en hun uitspraken, nee dat dient U zelf te doen door in dialoog te treden. Ben u bang voor ons? Komt tot ons!
En vervolgens wordt er gedreigd zonder dat de spreker zich dat schijnt te realiseren (omdat het slechts een waarschuwing betreft) :
„Die Initianten [der Minarett-Initiative] haben die Lektion aus dem Karikaturenstreit nicht gelernt. Sie haben nicht begriffen, dass man gewissen Fragen ein bisschen sensibler behandeln müsste. “
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie