Bolkestein: Europa te verslaafd aan Arabische olie

Gebruikersavatar
Patrick
Berichten: 383
Lid geworden op: Di Jan 21, 2003 10:23 pm

Bolkestein: Europa te verslaafd aan Arabische olie

Berichtdoor Patrick » Zo Dec 19, 2004 12:29 pm

Bolkestein: Europa te verslaafd aan Arabische olie
Bron: website De Telegraaf, 17 december 2004

DEN HAAG - Europa moet minder afhankelijk worden van energiebronnen in het Midden-Oosten en Rusland. Door de toenemende olieprijs krijgen Arabische landen de beschikking over steeds grotere sommen geld, waarmee zij in Europa wonende islamieten kunnen beïnvloeden.

Deze waarschuwing uitte voormalige Europees commissaris Bolkestein vrijdag op een VVD-bijeenkomst in Den Haag ter viering van het 50-jarige bestaan van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de liberalen. Bolkestein wees erop dat de unie in 2030 voor 70 procent afhankelijk is van olie en gas uit het buitenland. Hij pleitte daarom voor het gebruik van meer kernenergie.

"Europa is zo verslaafd aan olie als een junk aan zijn naald," hield Bolkestein zijn gehoor voor. "De Europese Unie wordt zo de gijzelaar van het Midden-Oosten en Rusland," voorspelde de liberaal. Nu al is de unie voor 45 procent afhankelijk van Arabische olie en voor 40 procent van Russisch gas.

Die afhankelijkheid neemt zonder tegenmaatregelen de komende jaren alleen nog maar toe. En omdat hij verwacht dat de olieprijs ook alleen nog maar toe zal nemen, krijgen Arabische landen kolossale bedragen ter beschikking die zij deels kunnen aanwenden voor beïnvloeding van geloofsgenoten in de westerse landen.

Bolkestein ziet in een nieuwe waardering van het gebruik van kernenergie een zinvolle bijdrage aan de oplossing voor het probleem. Kernenergie kan bovendien een bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Maar dan moeten sommige Europese landen die kernenergie willen afschaffen wel op andere gedachten worden gebracht.

unholy
Berichten: 912
Lid geworden op: Do Dec 09, 2004 11:02 pm

Berichtdoor unholy » Wo Dec 22, 2004 10:16 pm

Wordt een moeilijke afweging, Tsjernobyl 2, of de Sharia.... :wink:

Gebruikersavatar
wodan82
Berichten: 17
Lid geworden op: Zo Nov 21, 2004 11:29 am

Berichtdoor wodan82 » Do Dec 23, 2004 1:03 pm

unholy schreef:Wordt een moeilijke afweging, Tsjernobyl 2, of de Sharia.... :wink:


Of waterstof :P


Terug naar “Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten