Christelijk radicalisme

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89879
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Christelijk radicalisme

Bericht door Ariel »

Vlastuin is de wijk dominee van mijn moeder.
Do I need to say more?
Monic Slingerland

Radicaliteit wint aanhang onder gelovigen. Wat kunnen christenen in Nederland daar tegenover stellen? Meer uitgesproken zijn? Of laten zien hoe heilzaam middelmatigheid is?

In het geloof gaat het net als in de politiek, stelt Matthias Smalbrugge vast. „Het midden wordt uitgehold, de extremen nemen toe.” Radicalisering, denkt de Aerdenhoutse PKN-predikant, komt door angst en verlies van identiteit. Bij dat proces houdt de dialoog tussen geloof en rede langzamerhand op. Het begint met strakke orthodoxie, dan komt er fundamentalisme en dat mondt uit in radicalisering.

Als moslims radicaliseren vanuit een onzekerheid over hun identiteit, hebben christenen daar dan niet ook alle reden toe? Zo duidelijk is die identiteit niet meer.
Christenen kúnnen eigenlijk niet radicaliseren, meent Smalbrugge. Daarvoor biedt de Bijbel voldoende uitdaging om het verstand te gebruiken. Neem de vier evangeliën, die verschillen onderling zoveel dat een christen wel moet nadenken.

Maar christenen kunnen toch ook de band tussen rede en geloof laten varen? Dat beaamt Smalbrugge. Braziliaanse pentecostals doen het, en sommige orthodox-protestantse richtingen. Voorzichtig: „Religie heeft een emotionele kern.”

„Christelijke gelovigen moeten juist radicaal zijn”, vindt Willem van Vlastuin, hersteld-hervormd predikant te Katwijk. Ook hij beroept zich op de Bijbel. „Het evangelie is in zichzelf geweldig radicaal. De Here Jezus zegt: ’Wie zijn vader of moeder meer liefheeft dan mij, is mij niet waardig’. De radicaliteit zit in Christus’ sterven en opstanding: ’Wie in Christus is, is een nieuw schepsel. Het oude is voorbijgegaan, het is alles nieuw geworden’.”

Zowel Van Vlastuin als Smalbrugge wil wel een duidelijker identiteit van christenen zien. Smalbrugge: „Het middle-of-the-road-geloof doet het niet goed. We verliezen aanhang, we hebben geen identiteit, we zijn een soort christelijk Amnesty. We worden terecht platgedrukt door de extremen. We moeten op zoek naar een andere identiteit. Maar niet gekoppeld aan schuld, zonde en genade. Dat werkt niet meer. Van ’genade’ weten we niet eens meer de oorspronkelijke betekenis ’glans en schittering’, maar onthouden we alleen maar ’vergeving’. Wat wel werkt? Een heldere boodschap en eten. Dan groei je als kool. Dat gebeurde in Rome in het jaar 250, toen de christelijke gemeente 1500 weduwen en wezen te eten gaven. Dan doe je het beter dan de Romeinse overheid. Hamas past hetzelfde recept toe. En de pentecostals in Brazilië. ”

Hoho, protesteert Van Vlastuin. „Zonde, genade en vergeving, zijn geen gepasseerd station, maar juist essentieel . Door te leven uit de grote dingen van Gods koninkrijk kunnen we ontspannen in het publieke domein te verkeren. We hoeven de wereld niet meer te veroveren, dat heeft Christus al gedaan. Dat is een verschil met moslims, die hebben wel het gevoel dat ze de wereld moeten veroveren en staan daardoor gespannen in het publieke domein. Christelijke radicaliteit is juist noodzakelijk om gematigd te zijn.”

Hij denkt dan aan de omgang met het milieu, en met andersgelovigen. „Alle mensen, ook boeddhisten en moslims, zijn schepselen van God. Dat kun je zo zien zonder hun opvatting voor je rekening te nemen.”
Die gematigdheid is iets anders dan een weinig uitgesproken identiteit, want ook Van Vlastuin stoort zich aan het wereldse leefpatroon van christenen waardoor ze ’geen zout meer zijn’. Scherp: „Het geloof moet fijn zijn en we moeten er een goed gevoel bij hebben. Het gaat alleen om het hier en nu.”

Het compromisloze kenmerkte de drie vrienden van de oudtestamentische Daniël. Zij weigerden om te buigen voor een gouden beeld en riskeerden in de vuuroven gegooid te worden. Van Vlastuin doet een levendig verslag, bijna als ooggetuige. Hij stelt dat uit het leven met Christus deze compromisloosheid opbloeit, niet uit angst, maar uit de zekerheid van het geloof.
Dus radicaliteit betekent juist geen angst hebben? Van Vlastuin denkt even na: „Ook een christenhart kent ongeloof en twijfel. Maar vanuit Christus heeft angst niet het laatste woord. De moslimradicaliteit zou wel eens kunnen voortkomen uit angst en onzekerheid. Christelijke radicaliteit is daar een spiegelbeeld van. Het geloof geeft geen angst, maar zekerheid, omdat we de waarheid kennen. De enige.”

Wacht even, werpt Smalbrugge tegen, in sommige orthodoxie zit wel degelijk angst. Dat heeft te maken met de te voorname plaats die zonde, schuld en genade innemen. Daar moeten we vanaf. Die vorm van geloven jaagt mensen angst aan. Dan krijgt de verhouding tussen mens en God iets van een slaaf en een meester. „Je zit in de schoolbank en krijgt een rapport met onvoldoendes.” De verhouding met God zou moeten zijn als met een vriend. Zoals Mozes die met God sprak vanuit vertrouwen.

Van Vlastuin: „Het ontbreken van angst kan ook een teken van oppervlakkigheid zijn. God is geen lievige God die altijd zegent en nooit oordeelt. In de crisis van Gods oordeel wordt het evangelie een wonder. Christus heeft de dood en de angst voor de hel overwonnen.”

Smalbrugge ziet liever een andere kracht van het christendom meer naar voren komen. „Het christendom geeft emotionele antwoorden op angst en twijfel, laat zien dat de grote levenskrachten als liefde en ambitie een voorkant en een achterkant hebben.”

Neem ambitie, een kracht die het beste in mensen naar boven haalt. Tegelijkertijd kan ambitie ongevoelig maken voor de behoeftes van dierbaren. Neem liefde, ook daar zit een zwarte kant aan. Smalbrugge: „Radicalisering leidt ertoe dat mensen zich tevreden stellen met de achterkant en menen dat het de voorkant is. Daar komt dan ook een moralisme bij, waarbij men zichzelf goed acht en in de ander het kwaad ziet.”

Dat is volgens hem iets wat het christendom onderscheidt: de opvatting dat in ieder mens goed en kwaad zit, dat denken en emotie met elkaar verweven zijn en dat liefde of ambitie niet alleen maar goed zijn. Dit inzicht geeft een stevig tegenwicht tegen radicaliseren. Geen vaccin, maar wel enige bescherming.

Van Vlastuin wil leven uit de radicaliteit van het evangelie: ’Dit betekent dat we ons niet schamen voor de radicaliteit van het evangelie. We moeten ’neen’ durven zeggen tegen het kwaad. Vanuit de radicaliteit van het evangelie wijzen we elke vorm van dopers isolement radicaal af. Het besef dat de hele schepping van de Schepper is, geeft liefde voor alle schepselen en een ontspannen gezindheid tegenover kwade machten.”
Smalbrugge hoopt op een meer uitgesproken christelijke identiteit die helpt bij het omgaan met levenskrachten. „Dat is al lastig genoeg.”
http://meer.trouw.nl/elftal/christelijk-radicalisme
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
BFA
Berichten: 11583
Lid geworden op: vr sep 29, 2006 5:18 pm

Bericht door BFA »

Heel dubbelzinnig artikel.

Dat meer fundamentalisme terug in het Christendom ging opstaan is een logisch gevolg van de aanwezigheid van Islam.
Benedictus gaat ook voor meer orthodoxie in de kerk, een van de middelen om Moslims te bekeren.

Gaat het voor Moslims naar het Christendom te trekken, is voor een grote groep van deze Moslims een fundamentalistische en orthodoxere beleving geen slecht ding.
Een zekere graad van fundamentalisme is eigen aan geloof. Je kan dit de gelovige niet kwalijk nemen, dan neem je zijn basis weg.

Het Christendom heeft in zichzelf een middel tegen overdreven radicalisering. Rede en het gebruik van het verstand, samen met een zekere vorm van respect tegen het individu.
In Islam ontbrekend.
Inhoever wordt dit in een emotionele bui gelezen en beseft. De toenemende confrantatie met Islam zal de geloofsbeleving van Christenen ook emotioneler maken.
„Alle mensen, ook boeddhisten en moslims, zijn schepselen van God. Dat kun je zo zien zonder hun opvatting voor je rekening te nemen.”
Zolang bovenstaande duidelijk genoeg blijft, in woord en daad , niet veel probleem.
Dat is volgens hem iets wat het christendom onderscheidt: de opvatting dat in ieder mens goed en kwaad zit, dat denken en emotie met elkaar verweven zijn en dat liefde of ambitie niet alleen maar goed zijn.
Dat hebben alle Godsdiensten, uitgezonderd Islam.

Weet niet echt wat ik van dit artikel moet denken. Bij sommige zinnen voel ik me niet echt goed. Stel ik me de vraag: in hoever wordt de levensopvatting van atheist, Buddhist, Hindu of ... gerespecteerd. Alhoewel niet hetzelfde zijn er veel gemeenschappelijke punten en basis.
Een radicaler fundamentalister Christendom is nodig in de strijd tegen Islam. Islam is de antithese, waar niets gemeenschappelijk te vinden is.
Het is een parasitaire soort die leeft op de intelligentie van anderen en deze dan tegen hun gebruikt;
Mahalingam
Berichten: 52311
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Christelijk radicalisme

Bericht door Mahalingam »

De wereldwijde uitroeing van polio lukt niet Er blijven haarden van besmetting in Nigeria en Pakistan/Afghanistan. In die streken gaat het verhaal rond dat de Joden achter de inentingen zitten en dat jongens en meisje later onvruchtbaar respectievelijk impotent worden erdoor.
Laatst was er onder onze zeer-gelovige Christenen een epidemie van kinkhoest. Omdat ze niet laten inenten. Mijn oma vertelde mij ooit hoe verschrikkelijk de kinkhoest is. Om er als moeder bij te moeten zitten, machteloos toe te zien en die vreselijke hoest te moeten aanhoren.

Momenteel is er in het land een vaccinatieprogramma op gang dat jonge meisjes inent tegen baarmoederhalskanker. Dat ligt naar zijn aard gevoelig bij groepen Christenen. Zij leven kuis dus voor hun hoeft dat niet. (Maar veel kinderen baren is zeker een belangrijke risicofaktor waar ze het liever niet over hebben !)

En dan zijn er groepen die zich op een of andere manier sterk natuur-verwant voelen en inenten zien als een onnatuurlijk gebeuren. Met zo'n groep is nu stennis en heibel.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/art ... wekt_woede
Zo meldt Kritisch Prikken op haar website dat een infectie met het papillomavirus, de veroorzaker van baarmoederhalskanker, te voorkomen is door vitamine A en foliumzuur te slikken.
Dat staat echt hier geschreven door Désirée L. Röver:
http://www.nvkp.nl/nederlandse-verenigi ... ccins/hpv/
Een HPV-infectie is te voorkomen en te verhelpen met voldoende vitamine A en foliumzuur. Als je daarover meer wil weten, informeer hiervoor dan samen met je ouders bij een natuurgeneeskundig arts of homeopaat.
En wat voor voetje heeft Désirée voor op de gewone man met de pet?
...heeft zij via haar wereldwijde contacten met artsen, therapeuten en onderzoekers een gedegen wetenschappelijke onderbouwing verzameld in het fascinerende veld van complementaire en holistische benaderingen van gezondheid.
Of is dit een deftige beschrijving van het feit dat ze op vakantie die vreselijk interessante medicijnmannen gaat opzoeken?
Er is ook een gedegen wetenschappelijke onderbouwing van de communicatie die Aliens met ons houden via graancirkels.

Ik heb nog niet gehoord dat de meisjes uit allahtone kringen mee doen of niet. Ook heb ik nog niet in die kringen gehoord over een "Joden-complot met de inenting" zoals elders in de wereld.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52311
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Christelijk radicalisme

Bericht door Mahalingam »

Polio is een ziekte die bij ons alleen nog voorkomt in de Bible Belt onder Speciaal Gereformeerden.
In Afrika en Pakistan komt de ziekte ook voor en zal blijven voorkomen want de plaatselijke Geestelijke Leidsmannen en/of de lokale Maffia van Allah zien inenten als een Groot Joods Komplot om minder Moslim babies geboren te laten worden.
In ons land is de campagne voor de baarmoederhalskanker inenting gedeeltelijk mislukt na campagnes van 'alternatieve genezers' en aanhang.
Nu gaat de varkensgriep inenting eraan komen. En natuurlijk gaat de hele zooi er volop tegenaan. Met dit soort episteltjes in de brievenbus :
http://www.geenstijl.nl/archives/images ... Brief.html
Eerst wel even het alu-hoedje opzetten !

Afbeelding

Je ziet hoe de inboorlinge zweefteven en aanverwante wazigers laten zien dat ook in hun denkwereld de islamisering doordringt. Of misschien is het dat niet maar een verlangen naar een simpeler leven, zoals vroeger toen er geen techniek en wetenschap bestond maar alleen magisch denken. Hun argumenten zijn de zelfde als die van deTaliban tegen de polio vaccinatie in Pakistan en Afghanistan.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52311
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Beeldenstormpje?

Bericht door Mahalingam »

Ik las dit politiebericht:
In de nacht van zaterdag op zondag hebben onbekenden een standbeeld vernield op de Waterval in Wanroij. Dit standbeeld zou zondag officieel onthuld worden. Op zondagochtend kreeg de politie een melding dat het beeld vernield was. Het standbeeld moet als verloren beschouwd worden.
http://www.politie.nl/brabant-noord/nie ... chting.asp
Een standbeeld. Dat kan gewoon vandalisme zijn. Maar geen nadere aanduiding van wat er hoe vernield is. Dan dus maar naar
http://www.gelderlander.nl/voorpagina/m ... 607823.ece
WANROIJ - In Wanroij is in de nacht van zaterdag op zondag de nieuwe wegkapel afgebrand. Zondag zou de kapel onthuld worden. De opening en inwijding van de kapel aan de splitsing tussen Waterval en Peelkant gaat nu niet door.
Door de brand is de kapel zwaar beschadigd. Een iepenhouten kruisbeeld van de Osse kunstenaar Juul van de Kolk (Wanroijnaar van geboorte) is niet meer te herstellen.
Het zou beeldenstorm kunnen zijn door anti-paapse elementen uit de samenleving. Het beeld is dus in brand gestoken want was van hout.
Maar hoe zag het er uit? Daarvoor dient de video op die webpage bekeken te worden . Daar komt dat beeld in beeld. Oh, oh, oh, wat was iedereen blij met dit kunstwerk. Maar er is 1 ziel in het dorpje die een tegendraadse mening heeft die anders is dan die van meneer pastoor. Ik kan ergens wel sympathie voor deze persoon (een Christen-radicaal?) opbrengen die vanuit getergde religie-gevoelens de daad heeft gesteld.
De kunstenaar gaat een nieuwe replica maken. Ik kan hem aanraden om brandwerend geïmpregneerd hout te gebruiken anders overleeft het niet lang in de vrije natuur.

En op eens komt er een andere wending in het verhaal:
http://www.gelderlander.nl/voorpagina/m ... 620115.ece
Op plaats verbrand kruisbeeld lag fallus
Is hier een wonder gebeurt? Het Christusbeeld is verbrand en er bleef een fallus over? Wees maar gerust, atheïsten want dit is er gebeurt:
WANROIJ - Onbekenden hebben maandagmorgen een houten penis in het Wanroijse wegkapelletje bij de Waterval neergezet. De fallus stond op de plaats waar een dag eerder een manshoog houten kruisbeeld door brand in de as was gelegd.
Tijs van de Hulsbeek, een van de initiatiefnemers van de kapel die afgelopen zondag ingewijd zou worden, wil er eigenlijk niets over kwijt. "Het is te gek voor woorden. Het voegt voor ons verder niets toe. Maar het wordt langzaam wel duidelijk dat er hier meer aan de hand is. Dit zit dieper, dit gaat onderhand over heel iets anders. Iemand heeft zo'n fallus uit hout speciaal gemaakt en er neer gezet."
Er zijn in het dorp leden van een enge sekte die met grote houten lullen iets doen? Heidense pre-Germaanse vruchtbaarheid aanbidders? Of wilde iemand gewoon de hele boel voor lul zetten?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7918
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Beeldenstormpje?

Bericht door hans van de mortel »

Mahalingam schreef: Er zijn in het dorp leden van een enge sekte die met grote houten lullen iets doen? Heidense pre-Germaanse vruchtbaarheid aanbidders? Of wilde iemand gewoon de hele boel voor lul zetten?
Dat laatste is zeker. Maar los daar van, het hele leven draait maar om twee dingen: seks en geld. Vandaar dat de meeste moslims in islamitische landen zulke rare wezens zijn. Het ontkennen van seks als een genotbelevenis, door Allah ingebracht in de hersenen, is des moslims eigen. In islam is daarom alleen Islamitische seks toegestaan die aan strikte regels gebonden is. Geld en verstand heeft de moslim niet. Wel armoede en een gebrek aan alles. Maar Allah vergoedt veel en draagt op gepaste wijze bij in het levensgeluk van de moslim.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Christelijk radicalisme

Bericht door Pilgrim »

De Benedictijnse optie

Door Germen · 9 november 2017

De maatschappij wordt steeds minder gastvrij voor christenen. Geïnspireerd door de Schotse filosoof Alasdair McIntyre, kiezen daarom steeds meer christenen voor een bestaan in een commune van geloofsgenoten, om het geloof levend te houden en opnieuw te verspreiden in wat zij zien als de nieuwe donkere middeleeuwen: de zogeheten Benedictijnse optie.

Na de ineenstorting van het West-Romeinse Rijk in de vijfde eeuw, overheerste moord en doodslag in de gebieden waar ooit de Pax Romana heerste.

Benedictus van Nursia was een christelijke (in die tijd betekende dat: rooms-katholieke) jongeman, geboren vlak na de val van het Romeinse Rijk. Hij trok naar Rome om te studeren. De decadentie en chaos in het pas door Odoaker geplunderde Rome vervulde hem met weerzin. Benedictus trok daarom de bossen in om te bidden tot God en zijn levensdoel te vinden. Hij vond een grot en leefde hier drie jaar. Toen hij terugkeerde naar de bewoonde wereld had hij het antwoord op zijn levensvragen: hij stichtte een school voor jonge mannen om zich te verdiepen in het geloof. Het eerste christelijke klooster in de katholieke wereld was geboren. In feite bestonden er al langer kloosters, zoals het oudste (koptische) christelijke klooster ter wereld, dat van Sint Antonius in Egypte (300). Het eerste katholieke klooster ontwikkelde zich tot de Benedictijnse kloosterorde, die nog steeds bestaat.

Benedictus schreef de Regula Benedicti als een soort “grondwet” van het kloosterleven. Centraal in deze Regula stonden drie geloften: de gelofte tot kuisheid (dertig dagen zonder seks, maar dan je hele leven lang), de gelofte tot armoede en de gelofte tot gehoorzaamheid aan de abt, de leider van het klooster. Deze Benedictijner regels bleken erg succesvol en werden door andere kloosterordes met kleine wijzigingen overgenomen. Dankzij deze regels ontstonden hechte, gedisciplineerde gemeenschappen waarbinnen het geloof levend werd gehouden. Kloosters werden de uitvalsbasis van waaruit monniken er op uit werden gestuurd om de omringende heidenen te bekeren. Die konden weinig waardering opbrengen voor deze lastpakken die hun geliefde heilige Wodanseiken omhakten en reageerden vaak agressief. Geregeld ontstonden er zo nieuwe martelaren, het voorportaal voor zalig- en heiligverklaring. Uiteindelijk, met de nodige militaire dwang van bekeerde vorsten zoals Karel de Grote, slaagden de monniken in hun missie en werd Europa een christelijk continent.

Afbeelding

Levensvatbare kernen
Geloof blijft het meest in stand als het in een groep gedeeld wordt. Als de meerderheid van de maatschappij niet meer christelijk is, zal dit vroeg of laat leiden tot verzwakking van het geloof bij de overgebleven christenen. De aanhangers van de Benedictijner optie willen daarom levensvatbare kernen van christenen vormen, waarvanuit de samenleving opnieuw gekerstend kan worden. Niet meer de kerk binnen de samenleving, maar een strategische terugtocht om het christelijk geloof in de Grote Verdrukking (een in de bijbel voorspelde periode van heftige christenvervolging, waarin de meeste christenen geloven) te laten overleven.

Wat zijn de maatschappelijke gevolgen?

Op dit moment is de kerk in de westerse wereld kwijnende. Deze overlevingsstrategie zal de kans groter maken dat kerken zich kunnen herstellen. Voor de samenleving als geheel betekent dit, dat er gesloten, sektarische subculturen bijkomen. Het christendom is in haar zuivere vorm een pacifistisch en apolitiek geloof. De kans op terrorisme of geweld door deze ontwikkeling zal niet toenemen en mogelijk zelfs afnemen, omdat deze kloosterachtige gemeenschappen maatschappelijke randfiguren zullen adopteren.

Ook bieden deze gemeenschappen een goede hoop dat het verval van de westerse samenleving gekeerd kan worden, tenzij een extreem vijandig klimaat ontstaat. Bijvoorbeeld door een machtsovername door islamisten of een andere fanatiek antichristelijke groep die ze actief uit probeert te roeien.

Meer informatie

https://www.visionair.nl/ideeen/de-benedictijnse-optie/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Plaats reactie