Protest om gedesemd brood

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Protest om gedesemd brood

Berichtdoor sprot » Wo Apr 23, 2008 4:37 pm

Jeruzalem, 23 april. Meer dan 3.000 ultraorthodoxe joden hebben gisteren in Jeruzalem geprotesteerd tegen het besluit van een Israëlische rechtbank dat winkels tijdens het joodse pasen gedesemd brood mogen verkopen in strijd met de joodse religieuze wetten.Rabbijnen waarschuwden dat het desemen van brood tijdens pesach verwoesting over Jeruzalem zal brengen. „Als je het niet uitschreeuwt over dit desemen, dan zal Jeruzalem niet in onze handen blijven”, zei rabbijn Amran Hoffman tot de betogers .

Om de uittocht uit Egypte te gedenken – die zo overhaast was dat er geen tijd was om het brood te laten rijzen – verbiedt de joodse wet het eten van gedesemde producten tijdens pesach, dat zaterdag begon en een week duurt. Het Israëlische parlement nam in 1986 een wet aan die het uitstallen van gedesemd voedsel verbood. Winkels verbergen tijdens pesach gedesemde en andere niet-kosjere producten achter plastic .

Maar twee weken geleden bepaalde een rechtbank in Jeruzalem dat winkels en restaurants wel degelijk gedesemd voedsel mogen uitstallen omdat ze geen „openbare gebieden” zijn waarvoor het verbod van 1986 geldt. Op aanplakbiljetten in Mea She’arim wordt de uitspraak „verdorven” genoemd en worden de gelovigen opgeroepen „hun stem te verheffen tegen boosaardige leiders”.

Ongeveer 20 procent van de joodse Israëliërs is ultra-orthodox. Volgens een peiling is het percentage seculiere joden de afgelopen 30 jaar van 41 tot 20 teruggelopen.
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Gebruikersavatar
David
Berichten: 39
Lid geworden op: Wo Mar 26, 2008 3:18 pm

Berichtdoor David » Do Apr 24, 2008 8:54 am

Zeg Shimon. Wil je soms een lepeltje?

"Jeruzalem, gisteren (17 Nisan 5768, of zoiets). Ultra-orthodox joods jongetje betrapt bij het ongebreideld graven in zijn neus. Het zijn inderdaad net mensen. Onbekend is of kleine Shimon de neuspoep ook heeft opgegeten, en of dit in strijd is met de lokale spijswetten. Foto genomen tijdens een demonstratie van hardkoor orthodoxe matze-eters tegen de verkoop van seculier gerezen pauperbrood tijdens Pesach. (AFP PHOTO/GALI TIBBON)"
"If in other sciences we should arrive at certainty without doubt and truth without error, it behooves us to place the foundations of knowledge in mathematics."
- Roger Bacon


Terug naar “Andere Godsdiensten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten