Handtekeningenactie PKN-leden tegen 'te pro-Palestijnse' ker

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73767
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Handtekeningenactie PKN-leden tegen 'te pro-Palestijnse' ker

Berichtdoor Ariel » Vr Jan 20, 2012 11:58 pm

Goed zo. Eindelijk horen we verstandige woorden uit de monden van sommige PKN-leden. Ik hoop dat deze mensen veel steun van andere leden zullen krijgen.

Handtekeningenactie PKN-leden tegen 'te pro-Palestijnse' kerk

Het Israël-beleid van de Protestantse Kerk is ongeloofwaardig. Dat zegt het Platform Appèl Kerk en Israël, een groep behoudende PKN-leden die vindt dat hun kerk zich 'onvoorwaardelijk' achter de staat Israël moet scharen. Nu is de kerk in de ogen van het platform te pro-Palestijns.

Om hun ongenoegen kenbaar te maken verzamelde het platform de afgelopen maanden 1900 handtekeningen. Bijzonder, want een handtekeningenactie is een weinig beproefd protestmiddel in de Protestantse Kerk. "We stuiten vaak op onwil", motiveert Meindert Leerling, zegsman van het platform, de actie. Hij doelt daarmee op verzoeken van Appèl Kerk en Israël die vastlopen in de organisatorische raderen van de kerkelijke organisatie, op lokaal, regionaal en landelijk niveau. De handtekeningenactie noemt Leerling een hartekreet om meer recht te doen aan de 'onopgeefbare verbondenheid' - de onvoorwaardelijke steun - die de kerk met Israël in de kerkorde heeft vastgelegd.

Volgens Leerling, die ook jaren actief was in de orthodox-protestantse stichting Christenen voor Israël, waait er een pro-Palestijnse wind door de PKN. "Dat moet stoppen", vindt hij. Leerling en zijn platform pleiten er onder meer voor dat de PKN de banden met de Palestijnse organisatie Sabeel verbreekt. "Sabeel is een organisatie die voortdurend Israël in een negatief daglicht stelt." Ook zou de kerk 'zowel morele als financiële' steun moeten geven aan Joodse hulpprojecten.

Israël zorgt al jaren voor strijd in de PKN. Er zijn grofweg twee kampen. Behoudende leden van de kerk scharen zich onvoorwaardelijk achter Israël, meer vrijzinnige kerkgangers vinden het belangrijk dat de kerk ook kijkt naar het lot van de Palestijnen.

Is het een idee om dit onderwerp te laten rusten in de kerk, omdat het zoveel twist veroorzaakt? "Nee", zegt Leerling resoluut. "In de kerkorde staat expliciet dat de kerk onopgeefbaar verbonden is met Israël."

http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/ ... kerk.dhtml
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Terug naar “Andere Godsdiensten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten