Remkes zet subsidie aan SGP stop

Plaats reactie
Sjeng
Berichten: 5516
Lid geworden op: di dec 07, 2004 3:52 am

Remkes zet subsidie aan SGP stop

Bericht door Sjeng »

Remkes zet subsidie aan SGP stop

Bron: Nederlands Dagblad

DEN HAAG - De SGP krijgt vanaf komend jaar geen subsidie meer. Dat heeft minister Remkes (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer geschreven, in antwoord op vragen van de VVD.

De Haagse rechtbank droeg de Staat eerder dit jaar op de subsidie aan de SGP stop te zetten, omdat de partij zou handelen in strijd met het VN-vrouwenverdrag. De staatkundig-gereformeerden laten vrouwen niet toe als volwaardig lid; ook kunnen die geen politieke functies bekleden.

De Staat is tegen het vonnis van de rechtbank in beroep gegaan, maar dat heeft volgens Remkes geen invloed op het besluit de subsidie stop te zetten. Het is voor het eerst dat Remkes concreet aangeeft de 800.000 euro die de staatkundig-gereformeerden jaarlijks ontvangen, in te houden. Hij laat het aan de partij daartegen in beroep te gaan.

Dat zal de SGP zeker doen, laat woordvoerder Menno de Bruyne weten.

De SGP moet in december een subsidieverzoek voor komend jaar indienen. Daar valt een negatieve reactie op te verwachten, zo is nu uit de woorden van Remkes op te maken. Vervolgens kan de partij bij de bestuursrechter bezwaar aantekenen. ,,Het zou onbehoorlijk bestuur zijn, wanneer een partij in één keer van 800.000 euro naar nul zou gaan'', aldus SGP-woordvoerder De Bruyne. Zolang de SGP echter formeel niets heeft vernomen, kan de partij geen actie ondernemen. De SGP werd immers zelf niet veroordeeld in de zaak die door het Clara Wichmann-instituut was aangespannen.

De partij heeft een noodplan achter de hand, mocht er vanaf 2006 geen subsidie meer binnenkomen. ,,Dan moet worden gedacht aan giftenacties en verhoging van de contributie. Op zulke maatregelen bereiden we ons wel voor, maar zover is het dus nog niet'', aldus De Bruyne. De partij beschikt over een 'juristenberaad', dat de kwestie voortdurend volgt.

Remkes heeft gisteren verder aan de Kamer geschreven dat de overheid voor zover bekend verder geen subsidie aan maatschappelijke organisaties geeft die vrouwen uitsluiten of discrimineren.

De VVD-Kamerleden Luchtenveld en Hirsi Ali hadden naar aanleiding van het SGP-vonnis aan de verantwoordelijk ministers gevraagd een inventarisatie te maken van subsidies aan organisaties die mogelijk in strijd handelen met het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties. Volgens dat document moet de overheid maatregelen nemen om discriminatie van vrouwen in het politieke en openbare leven uit te bannen.

Remkes stelt dat hij behalve de SGP geen andere organisaties kent die het verdrag mogelijk overtreden en subsidie krijgen. Van een verdere inventarisatie ziet hij af.

Link naar artikel: http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=72650

unholy
Berichten: 912
Lid geworden op: do dec 09, 2004 11:02 pm

Bericht door unholy »

Het zou onbehoorlijk bestuur zijn, wanneer een partij in één keer van 800.000 euro naar nul zou gaan'', aldus SGP-woordvoerder De Bruyne. Zolang de SGP echter formeel niets heeft vernomen, kan de partij geen actie ondernemen. De SGP werd immers zelf niet veroordeeld in de zaak die door het Clara Wichmann-instituut was aangespannen.
Het is gewoon onbehoorlijk dat een politieke partij vanuit dogmatische geloofsprincipes de één van de fundamenten van de Nederlandse grondwet niet wil naleven.....

Plaats reactie