Het flexibele geloof van de SGP

Sjeng
Berichten: 5518
Lid geworden op: Di Dec 07, 2004 3:52 am

Het flexibele geloof van de SGP

Berichtdoor Sjeng » Wo Apr 26, 2006 4:17 pm

Het flexibele geloof van de SGP

Bron: planet.nl/news

door Peter Vermaas

OPINIE
- Alles schuift, niets is nog zeker. Zelfs de Staatkundig Gereformeerde Partij lijkt zich te bekeren tot de aardse verzoekingen van de mediacratie. Natuurlijk, Gods woord voor alles. Maar getroffen door een aanzwellende storm van kritiek uit de samenleving hebben de mannenbroeders van ir. Bas van der Vlies een waarachtig charmeoffensief ingezet.

Dat begon al nadat in de kabinetsformatie in 2003 serieus gesproken werd over regeringsdeelname. CDA en PvdA kwamen er niet uit en D66 had met de van die partij bekende stelligheid beloofd niet de plaats van de LPF in het kabinet-Balkenende te willen innemen. De ‘Staphorster variant’ leek onvermijdelijk en vrijwel dagelijks verscheen de immer goedgemutste Bas van der Vlies op televisie.

Hij leek er wel schik in te hebben. Bij het verlaten van de onderhandelkamers werd hij door cameraploegen opgevangen om verslag te doen van de stand van zaken. Dat is bij iedere andere partij natuurlijk volstrekt normaal, maar de SGP-achterban heeft om principiële redenen in meerderheid thuis geen televisie en vindt het ongepast als de Haagse voorhoede geprogrammeerd wordt tussen al die verderfelijke andere uitzendingen.

Uitzonderingen
In 1994 besloot de SGP zelfs officieel dat staatkundig gereformeerde politici niet actief radio- of televisiejournalisten te woord mochten staan. Maar kreeg Van der Vlies toevallig een microfoon onder de neus geduwd, dan was het natuurlijk onbeleefd om niets te zeggen. Daar werd dus een uitzondering voor gemaakt.

Als de SGP echter expliciet een boodschap kwijt wilde, dan had de slimme partijvoorlichter een aardig trucje bedacht. Dan belde hij een cameraploeg van bijvoorbeeld het NOS Journaal en liet hij weten op welk moment Van der Vlies op welk punt in het Tweede-Kamergebouw zou passeren teneinde hem in het voorbijgaan ‘toevallig’ een microfoon onder de neus te kunnen duwen. De SGP bleek opportunistischer dan we dachten. Optredens in radio- of televisiestudio’s bleven niettemin taboe.

Charme offensief
Daarmee maakte de SGP het zichzelf tamelijk moeilijk om te kunnen reageren op de proefprocessen van het Clara Wichmann Instituut over het vrouwenstandpunt van de partij. Toen begin september de rechtbank in Den Haag dit instituut in het gelijk stelde en besloot dat de overheidssubsidie aan de SGP vanwege het VN-vrouwenverdrag niet rechtmatig was, moest de SGP in het offensief.

Door de uitspraak loopt de partij zo’n 800.000 euro mis. Veel geld, waardoor opnieuw sommige principes rekbaar bleken. Op 30 september verscheen Bas van der Vlies daarom voor het eerst actief aan tafel bij Nova. En wat bleek? Van der Vlies was een volleerd televisiepoliticus.

Het op foto’s soms wat nors kijkende Kamerlid was niet alleen inhoudelijk en gedegen, maar vooral ook geestig en charmant. Had hij in het geniep mediatraining gehad? Of was het allemaal puur natuur? Inmiddels is ook zijn collega Cees van der Staaij bij Nova geweest. Ook hij was een geboren televisietalent.

Het nieuwe pr-beleid maakt de SGP echter niet minder fundamentalistisch. De partij vindt vrouwen ondergeschikt aan de man, heeft het niet begrepen op homoseksuelen en streeft een theocratie na. Als moslims in Nederland een partij met dergelijke uitgangspunten zouden oprichten, dan zou het land te klein zijn.

Toen D66-politica Lousewies van der Laan, die lang in het buitenland heeft gewoond, in 2002 in de Tweede Kamer kwam, verbaasde ze zich erover dat haar staatkundig gereformeerde collega’s geen onderwerp van hoon en spot waren. ‘En inmiddels ben ik zelf ook enorm gecharmeerd van mijn SGP-collega’s’, zei ze een week na de moord op Theo van Gogh in een interview. ‘Cees van der Staaij en Bas van der Vlies zijn integer, intelligent en prettig om mee samen te werken. Natuurlijk zijn het fundamentalisten, maar het zijn ónze fundamentalisten.’

Bijbelse uitleg
De uitspraak van de Haagse rechtbank en de sinds die moord steeds terugkerende discussie over de rol van religie in de politiek noopten de SGP tot een nieuwe studie naar de rol van de vrouw. Vorige week verscheen daarom het rapport ‘Man en vrouw schiep Hij hen’.

Het staat op de site van de SGP (zondags gesloten). Het rapport probeert aan de hand van grondige bijbelexegese aan te tonen dat de man boven de vrouw staat en dat daarom de vrouw nog altijd niet tot het regeerambt geroepen kan worden.

Maar, zo jubelt de partij in een persbericht: ‘De Bijbel verzet zich niet tegen participatie van vrouwen binnen privaatrechtelijke organisaties, als bijvoorbeeld de SGP.’ De bijbel was er duidelijk vroeg bij. Conclusie: vrouwen mogen lid worden van de SGP.

Een revolutionaire stap? Nee, dat niet. De SGP verraadt zich op de een na laatste pagina van het rapport. Want wat betekent het eigenlijk om partijlid te worden? ‘Het lidmaatschap van een politieke partij of een andere vereniging betekent in de praktijk veelal niet meer dan een sympathiebetuiging met de doelstelling en het jaarlijks betalen van een bijdrage’, schrijft de SGP.

Vrouwen mogen dus lid worden om contributie te betalen. Zou hun bijdrage groot genoeg zijn om de misgelopen subsidie te compenseren?

Link naar artikel: http://www.planet.nl/planet/show/id=629 ... /sc=8fe684
"Wij zijn allen atheïst. Het enige verschil is dat ik in een god minder geloof dan jij. Als je begrijpt waarom je alle andere goden behalve de jouwe verwerpt, zul je tevens begrijpen waarom ik ook jouw god verwerp" - Stephen Roberts (atheïst)

Terug naar “Andere Godsdiensten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast