de gekte van de seksuele dubbele moraal

Moderator: M

Plaats reactie
nina
Berichten: 1884
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 10:53 pm

de gekte van de seksuele dubbele moraal

Bericht door nina »

http://www.nrc.nl/binnenland/artikel/1054099393637.html
Roddels bepalen huwelijksmores


Nog steeds halen jonge Turken en Marokkanen hun partner uit het thuisland van hun ouders. Jongens vinden de hier opgegroeide meisjes te losbandig, de meisjes achten de jongens bekrompen.


Door onze redacteur Ahmet Olgun


AMSTERDAM, 28 MEI. Hafida (30) woont sinds haar kinderjaren in Nederland, zij is ook hoogopgeleid, heeft een goede baan, leeft volgens bepaalde islamitische regels. Zo is zij bijvoorbeeld nog steeds maagd. Bovendien is zij met haar spontaniteit en haar slanke lichaam aantrekkelijk voor mannen. Toch komt Hafida maar niet aan de man. Ook al heeft ze de vijver waarin ze vist de laatste jaren groter gemaakt. Haar partner hoeft niet langer Marokkaans te zijn. ,,Als het maar klikt, mag-ie zelfs een Zuid-Afrikaanse moslim zijn.''

Iedereen trouwt met mensen in Marokko, zowel jongens als meisjes, klaagt Hafida. ,,De jongens denken dat wij, Marokkaanse meisjes in Nederland, allemaal slecht zijn, dat we niet deugen en met Jan en alleman in het bed zijn gedoken.'' Rachid, ook een gefingeerde naam om redenen van privacy, bevestigt dat. ,,Meisjes hier houden zich niet aan islamitische normen en waarden'', zegt de student bedrijfseconomie van Marokkaanse komaf. Vorig jaar heeft hij een maagd, een familielid in Marokko, gehuwd.

Tot dan toe heeft hij een paar keer relaties gehad met Marokkaans-Nederlandse vrouwen. Met niet één van hen heeft hij ooit overwogen te trouwen. ,,Als je met iemand hier trouwt en ze heeft eerder een vriendje gehad, gonst het van de roddels en heb je je familie te schande gemaakt.'' Rachid vermoedt dat meisjes in Marokkaanse steden wat vriendjes betreft ,,misschien wel nog erger zijn''. ,,Maar niemand hier die dat weet. Als je iemand uit Marokko haalt, heb je in ieder geval de roddels niet.''

Door het grote wantrouwen tussen seksen en de ten minste even grote bemoeienis van de ouders huwen jonge allochtonen nog steeds met partners uit landen van de herkomst van de ouders. Dat blijkt uit Trouwen over de grens waarop Erna Hooghiemstra gisteren promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Het huwelijk is tegenwoordig nog de enige - legale - mogelijkheid voor volwassen Turken en Marokkanen om naar Nederland mogen komen. In 2001 vormden de huwelijkspartners met zo'n 6.500 Turken en Marokkanen in ieder geval de grootste groep nieuwe migranten uit die landen.

Als Hafida niet op haar strepen had gestaan, was zij uitgehuwelijkt aan een voor haar geregelde man uit het land van haar ouders. Zo'n zeven jaar geleden werd zij in de vakantie gepresenteerd aan een man die ze nauwelijks kende. Het is dat zij dreigde met zelfmoord dat het niet doorging. Sindsdien had ze de vrijheid om haar soulmate zelf te zoeken. Vorig jaar dacht ze hem eindelijk te hebben gevonden, maar ze moest hem dumpen na de sterke wens van zijn ouders om een nicht in Marokko te huwen in plaats van de in onzedelijk Nederland opgegroeide Hafida. Wie weet wat ze had uitgehaald hier, terwijl men met de nicht wist wat ze in huis haalden.

Naast de 'garantie op eer' spelen volgens Rachid ook de sterke familiebanden een rol bij de keus voor een partner uit Marokko. ,,Veel jongens trouwen wel uit liefde, zeker. Maar ze vinden het ook belangrijk dat ze hun familie helpen.'' In afwachting van de broodnodige MVV (Machtiging Voorlopig Verblijf) om naar Nederland te mogen komen, verblijft de vrouw van Rachid nog steeds in Marokko. Rachid moet beschikken over een eigen woonruimte em hij moet minimaal 130 procent van het minimumloon verdienen om zijn vrouw te laten overkomen. De strenge regels schrikken zijn ongehuwde vrienden af, zegt Rachid. ,,Ze overwegen een meisje in Nederland te zoeken.''

Maar dan moeten ze risico's op eerdere vriendjes en mogelijke roddels voor lief nemen, beseffen ze ook. Zou Rachid zijn vrouw ook gehuwd hebben als ze eerder een vriendje had gehad? ,,Dat ligt gevoelig'', zegt de student. Hoe moeilijk ook, hij zou een oppervlakkig vriendje nog wel hebben geaccepteerd. ,,Het meisje waar je mee trouwt moet wel maagd zijn, anders is het onmogelijk.''

Hafida kon niet opboksen tegen de vooroordelen van haar ex-schoonmoeder in spe over 'losbandige meiden' hier. Terwijl Hafida juist elke intieme omgang met jongens en mannen heeft ontweken om haar ouders en toekomstige man gezichtverlies te besparen. Het onderdrukken van haaar seksuele behoeftes kostte ook weer niet veel inspanning, zegt ze nu. Door de vele waarschuwingen van haar moeder dat seks voor het huwelijk haar slechts disrespect zou opleveren, de kans op een goed huwelijk en dus geluk totaal zou wegnemen en de eer van de hele familie bij de fundamenten zou aantasten, bleef haar niet veel lust over. ,,Mijn ouders wonen in een kleine stad waar de sociale controle onder Marokkanen enorm is. Als ik naar een café ging, kreeg ik al schuldgevoelens. 'Wat zullen ze nu over me roddelen'.'' Voordeel van dit nadeel: Hafida stortte zich op haar hbo-studie.

Vorig jaar wilde ze met haar vriend eindelijk all the way gaan. Ze hadden immers serieuze plannen. Ze hoefden niet meteen te trouwen, als ze maar in het bijzijn van hun ouders elkaar beloftes deden over hun toekomst. ,,Dan konden we onze relatie gaan consumeren. Hij schrok vreselijk. Hij bleek echt conservatief te zijn. Na ons huwelijk zou hij voor het inkomen zorgen en ik moest het huishouden doen en kinderen baren.'' Toen hij ook nog eens ging twijfelen tussen zijn nicht en Hafida, beëindigde Hafida de relatie.

Sinds kort woont Hafida op zichzelf. Nu ze niet langer leeft onder de vleugels van haar ouders voelt Hafida de seksuele behoeftes steeds vaker opkomen. ,,Ik ben nu oud genoeg om de risico's op waarde in te schatten'', zegt ze. ,,Het is een kwestie van tijd dat ik me laat ontmaagden'', schaterlacht ze.

Steeds meer Marokkaanse en Turkse meisjes worden seksueel actief, blijkt ook uit de aantallen abortussen onder hen. 5,2 Procent van de vrouwen die in 2000 een zwangerschap lieten afbreken in een kliniek was van Marokkaanse afkomst, 4,2 procent was Turks. De cijfers laten zien dat vooral in Nederland geboren meisjes steeds meer abortus laten plegen. Velen laten ook regelmatig hun beschadigde maagdenvlies herstellen. Hierover bestaan echter geen cijfers. Duidelijk wordt uit een onderzoek uit 1997 dat vooral meisjes tussen 15 en 24 jaar hymenconstructie ondergaan. ,,Veel meisjes ervaren het omgaan met de maagdelijkheidsnorm als een verantwoordelijkheid waarbij met name respect en genegenheid naar hun ouders toe voorop staat'', stelden onderzoekers Neef en Mouthaan.

Een bevriende Turkse sociale werkster liet op haar 27ste haar vlies herstellen in een kliniek. Ze had een leuke Turkse man ontmoet met wie ze wilde trouwen. Hij ging ervan uit dat ze maagd zou zijn. Ze wilde niet toestaan dat zijn bekrompenheid haar geluk in de weg zou staan en liet haar 'maagdelijkheid' kunstmatig herstellen. ,,Als hij eist dat een vrouw in Nederland nog steeds maagd is, vraagt hij erom bedonderd te worden'', verantwoordde ze destijds de ingreep. Uiteindelijk is zij getrouwd met een andere Turkse man uit Nederland, die zich niet liet weerhouden door haar seksueel verleden.
Ik snap niet dat die meiden het pikken. Waarom trouwen ze niet gewoon met een leuke Nederlandse jongen, dan heb je geen last van die schijnheiligheid.
Of beter nog, trouw helemaal niet. Dan hoef je ook niet tot je dertigste maagd te blijven ook. En trouwens, er is geen hond die je erom respecteert als je tot die leeftijd zonder seks weet te blijven.

Weg met het maagdendom! De stompzinnigste institutie sinds het patriarchaat!
Rachid, ook een gefingeerde naam om redenen van privacy, bevestigt dat. ,,Meisjes hier houden zich niet aan islamitische normen en waarden'', zegt de student bedrijfseconomie van Marokkaanse komaf. Vorig jaar heeft hij een maagd, een familielid in Marokko, gehuwd.
Tot dan toe heeft hij een paar keer relaties gehad met Marokkaans-Nederlandse vrouwen. Met niet één van hen heeft hij ooit overwogen te trouwen. ,,Als je met iemand hier trouwt en ze heeft eerder een vriendje gehad, gonst het van de roddels en heb je je familie te schande gemaakt.''
Welja. Zit hier de meisjes te ontmaagden en moet dan nieuwe uit Marokko importeren. Heeft zo iemand niet het schaamrood op de kaken terwijl hij zo'n zin uitspreekt?
En maak je met die schijnheilige, leugenachtige, oneerlijke en respectloze houding je familie en je cultuur niet te schande?

En het geweldigste is nog dat niet alleen de mannen de vrouwen als het verlengstuk van haar maagdenvlies zien, en geen enkel respect hebben voor haar karakter, maar dat de vrouwen blijmoedig aan die flauwekul meedoen, en al hun zelfrespect aan kant zetten.
Je maagdenvlies herstellen voor dat soort leeghoofdige types, die geen moer om hun vrouw geven en alleen maar geïnteresseerd zijn in wat de omgeving over hen roddelt! Net zo min als de familie om ze geeft. Ze geven alleen maar wat om zo'n dom mythisch vliesje, en als dat flutvliesje weg is, is het hele mens niets meer waard.

Sorry, maar als je daar intrapt, weet je vantevoren dat je een man krijgt die jou niet waardeert om je persoonlijkheid.

nina
Berichten: 1884
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 10:53 pm

Bericht door nina »

Voordeel van dit nadeel: Hafida stortte zich op haar hbo-studie.
Wat een onzin. Zo veel meiden volgen een hoge opleiding, maar ze zijn echt niet allemaal maagd, hoor. En de jongens doen ook aan seks, trouwens. Dat sluit elkaar echt niet uit. Studeren als een soort verschuiving om niet aan je seksuele frustraties te hoeven denken lijkt me minder gezond.

nina
Berichten: 1884
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 10:53 pm

Bericht door nina »

http://www.scp.nl/boeken/titels/2003-5/ ... ericht.htm
Persbericht Boek 2003-5, uitgekomen op dinsdag 27 mei 2003

Trouwen over de grens. Achtergronden van partnerkeuze van Turken en Marokkanen in Nederland.
Trouwen over de grens populair onder Turken en Marokkanen
Achtergronden van partnerkeuze van Turken en Marokkanen in Nederland.
Rotterdams dagblad
Volgens Hooghiemstra is er bij de tweede generatie nauwelijks sprake meer van uithuwelijking. Maar binnen de familiekring is wel sprake van indirecte dwang, erkent ze. 'Mijn familie zou absoluut geen Nederlandse man accepteren. Ik zou in het ziekenhuis belanden', zegt een meisje in haar onderzoek.
Kijk, dat is nou discriminatie. Je vraagt je trouwens af waarom iemand hier komt wonen, als hij zo'n hekel aan Nederlanders heeft.

De dames zouden toch beter af zijn met een Nederlandse man, als ik het onderzoek moet geloven, want moslimmannen moeten niets van ze hebben. Volgens de jongens hier deugen de meisjes niet. Dus wijken ze uit naar iemand uit Turkije of Marokko, maar die willen alleen maar trouwen omdat ze dan naar Nederland kunnen komen.

Wel typisch trouwens, dat islamitische mannen en vrouwen zo'n hekel aan elkaar hebben dat ze massaal uitwijken naar het buitenland om een echtgenoot te kunnen vinden. Ik kan me niet voorstellen dat dat de oplossing is. Het gaat ergens mis in de opvoeding.

Gebruikersavatar
Patrick
Berichten: 383
Lid geworden op: di jan 21, 2003 10:23 pm

Bericht door Patrick »

Dit is één van de vele factoren waarom sommige Belgische Moslima's tegenwoordig zo veel moeite doen om zich, naar Moslim traditie, voorbeeldig te gedragen. Ze willen zichzelf namelijk aantrekkelijk maken als huwelijkspartner (de ideale schoondochter als het ware) en lopen dus meer en meer rond met hoofddoekjes.

De bovenstaande tekst laat ook een ander beeld zien. Eindelijk eens een eerlijke tekst die op ondubbelzinnige wijze de situatie aankaart.

Dutch
Berichten: 3292
Lid geworden op: ma jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Bericht door Dutch »

Als ouder van toekomstig uithuwbare dochters kan ik alleen maar beamen dat in een Noord-Afrikaans thuisland deze jonge vrouwen enkel en alleen als "loslopend wild" of "vrijgeleide naar een visum voor Europa" beschouwd worden. Inderdaad, een meisje dat in het Westen opgroeide is voor moslims in het thuisland en ook hier (!) gewoon té vrijgevochten, té mondig en té verdacht om voor een ander doeleinde dan papieren of sexuele avontuurtjes gebruikt te kunnen worden...Treurig gewoon, maar zeer voorspelbaar als we rekening houden met de dubbele moraal die heerst in moslimgemeenschappen.
Moslimmeisjes in het Westen hebben het inderdaad niet gemakkelijk : enerzijds willen ze trouw blijven aan hun ouders en de in het thuisland heersende moraal en anderzijds willen ze ook gebruik maken van de hen geboden mogelijkheden in het Westen voor hun persoonlijke ontwikkeling (studies, sport, hobbies, enz.) Zeer moeilijk te verenigen die twee! Zo heb ik een toffe Marokkaanse vriendin, die graag jogt en dus regelmatig met hidjab en trainingspak aan in een Brussels park was te bespeuren...onnodig te vertellen dat ze hiermee meer dan bedoeld de aandacht trok, wat voor haar familie reden genoeg was om haar deze ontspanning te verbieden. Ze zou nooit een goede man vinden op deze manier, haar goede naam was te grabbel gegooid!
Voor deze meisjes zijn er slechts 2 mogelijke reacties mogelijk : ofwel gaan ze hard voor de islam-zaak en sluiten zich moedwillig op om toch maar te bewijzen dat ze goede moslima's zijn en degelijke meisjes, ofwel geven ze de moslim-pijp aan mohamed en kappen met islam...wat inhoudt dat ze hun leven op het spel zetten en op zijn minst hun familie en sociale contekst verliezen! Beide oplossingen zijn enorm frustrerend en lastig! Je zal maar moslima wezen in het Europa van de 21e eeuw, geen benijdenswaardig lot!

Dutch

Plaats reactie