Reactie op Shirin Ebadi, winnaar Nobelprijs vd vrede 2003

Moderator: M

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Patrick
Berichten: 383
Lid geworden op: di jan 21, 2003 10:23 pm

Reactie op Shirin Ebadi, winnaar Nobelprijs vd vrede 2003

Bericht door Patrick »

Misschien hebben jullie de open brief aan Shirin Ebadi al gelezen, maar ik vond hem zo goed dat ik de link hier plaats, warm aanbevolen dus:http://www.faithfreedom.org/oped/Darabi31021.htm

Deze brief is een reactie op het feit dat Shirin Ebadi zichzelf nadrukkelijk een moslimvrouw noemt. Het is een rake reactie op de dubieuze, ja zelfs hypocriete houding die Shirin Ebadi aanneemt ten opzichte van de Islam. Ten slotte is zijzelf slachtoffer geworden van de religieuze waanzin waartegen ze als advocate vecht.
nina
Berichten: 1884
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 10:53 pm

Bericht door nina »

Hier is nog een kritisch stuk tegen het uitreiken van de pris aan Shirin Ebadi, geschreven door Azar Majedi.

http://www.secularislam.org/articles/majedi.htm
But further down in the statement the more specific reason for which she has been awarded the peace prize is given: "Ebadi is a conscious Moslem. She sees no conflict between Islam and fundamental human rights."
[...]

The assumptions by the Nobel prize committee are objectionable by anyone who has lived through the horrors of the Islamic Republic of Iran, or has felt or seen the terror of political Islam in the past decades.

This statement is a blow to a people whose aspirations are to bring about a secular state, and to free themselves from religion rule.
Ik vertaal die passaga maar even:
Maar verderop in de verklaring is de reden om haar de prijs te geven duidelijker geformuleerd: "Ebadi is een gewetensvolle moslim. Ze ziet geen tegenspraak tussen de islam en de fundamentele rechten van de mens."

[...]

De aannames van het committe van de Nobelprijs zijn verwerpelijk voor iedereen die heeft geleefd onder de gruwelijkheden van de Islamitische Republiek van Iran, of die de terreur van de politieke islam gedurende de afgelopen decennia heeft gevoeld.

Deze verklaring is een klap in het gezicht van iedereen die streeft naar het oprichten van een seculiere staat, en die zichzelf wil bevrijden van de religieuze heerschappij.
Persoonlijk vind ik dat de Nobelprijs voor de vrede zo snel mogelijk moet worden afgeschaft. Deze prijs wordt alleen maar uitgereikt om propaganda te maken voor een bepaald standpunt, en is daardoor in essentie partijdig en controversieel. Dat heeft dus met vrede niets te maken.

Bovendien wordt de prijs nooit uitgereikt aan mensen die werkelijk vreedzaam en geweldloos leven, maar altijd aan mensen die zich in het scherp van een conflict mengen. Zelfs regelrechte oorlogsmisdadigers steken af en toe het prijzengeld in hun zak.

Dat iemand zich verzet tegen een onderdrukker is nog geen bewijs dat hij zelf vreedzaam is.
nina
Berichten: 1884
Lid geworden op: zo jan 26, 2003 10:53 pm

Bericht door nina »

Hier is nog een kritisch artikel van Mukto-Mona, geschreven door Alamgir Hussain.

http://www.mukto-mona.com/Articles/
alamgir/Shirin_Ebadi.htm


In het artikel vraagt de schrijver of schrijfster zich af of het ontvangen van de nobelprijs voor de moslims iets moets zijn om trots op te zijn of zich te schamen.

Ebadi was in Iran de eerste vrouw die (in 1975) als rechter werd geïnstalleerd. Een paar jaar later werd ze, met het oprichten van de Islamitische Republiek, weer uit deze functie ontheven omdat de eisen die de islam stelt aan een rechter is dat de persoon de puberteit heeft bereikt, de wetten van de koran kent, rechtvaardig is, niet aan geheugenverlies lijdt, geen bastaard is, en niet van het vrouwelijke geslacht is.

Hussain trekt Ebadi's moed niet in twijfel. Toch vindt hij dat het uitreiken van de prijs schaamte in de islamitische wereld moet oproepen. Terwijl westerse vrouwen van alle continenten - Europa, Amerika, Australië - over de wereld trekken om zich via allerlei organisaties in te zetten voor het bestrijden van armoede, heeft de gehele islamitische wereld de basisrechten en -vrijheden van vrouwen afgenomen.

Terwijl Westerse vrouwen in Afrika iets kunnen doen aan de ellende die ontstaat door honger en oorlog, is het moslimvrouwen verboden te reizen, een paspoort te bezitten, en zelfs om hun huizen te verlaten voor elementaire dingen, zoals het bezoeken van vrienden of doen van boodschappen.

Hussain verwijst naar de paradox dat vrouwen in een welvarend land als Iran, met rijke oliebronnen, hun energie moeten steken in het verkrijgen van mensenrechten voor vrouwen in hun eigen land, in plaats van dat zij zich kunnen bekommeren voor het lot van mensen in arme landen. Dat is iets waarvoor de islamitische wereld zich zou moeten schamen.

In Iran krijgt een vrouw een zwaardere en wredere straf als ze wordt verkracht dan de pleger van een terroristische aanslag in de VS.

Hussain is overigens zelf moslim. Hij is blij met de erkenning van Ebadi, maar wacht op de dag dat moslimvrouwen overal ter wereld toegang krijgen tot alle mensenrechten.
Volgens mij is dit een ijdele hoop zolang de islam alleen toestaat moslims te bekritiseren, maar niet de basis voor hun ideeën, namelijk de islam zelf. Mensenrechten voor vrouwen is alleen maar mogelijk als de sharia in twijfel mag worden getrokken en bekritiseerd. Dat betekent zondermeer het begin van het verval van de islam.
Mahalingam
Berichten: 42561
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Bericht door Mahalingam »

Sinds deze Nobel prijs uitreiking in 2003 zijn er heel wat jaren voorbij gegaan. Het goede nieuws is dat ze nog in leven is. Maar er pakken zich donkere wolken samen aan de horizon.
http://www.asianews.it/index.php?l=en&art=12999&size=A
Green light from mullahs for killing of Shirin Ebadi?
Tehran (AsiaNews) - The life of Shirin Ebadi, Nobel peace prize winner in 2003, is in danger. Ebadi has been fearless in denouncing the oppression of human rights in her country. The alarm has been raised by Rooz, a website for Iranian exiles, which deduces it from the "charge" made a few days ago by the official news agency IRNA, saying that Ebadi and her daughter, a student at McGill University in Canada, have become members of the Bahai religion. The Bahai are considered a heretical Islamic group, and are persecuted.

The accusation, according to Rooz, is a sham set up to disguise the intention of having the woman killed, or at least of frightening her to the point of making her stop her activities in favor of human rights, or leave the country.

The explanation has been given on the basis of the Iranian criminal code. Article 226 stipulates that the killing of a person is subject to 'Ghesas', or retaliatory punishment, "only if the victim did not deserve death based on the Sharia, and if the ‎victim deserved death the murderer must prove that in court, according to set criteria". According to Islamic law, apostasy, or abandoning Islam, is worthy of death. And her conversion to the Bahai faith puts Ebadi in this position.

As if that were not enough, a supplement to article 295 in the same criminal code stipulates that if a person kills another because he suspects that the victim deserves death, and this is proven in court, the killing is considered accidental homicide, and the author must only pay "blood money" to the victim's family. But if the killer proves that the victim deserved death, he doesn't even have to pay the "blood money", and will not face any penalty.

It is in the light of these laws that the article deduces in the first place that "they want to convince ignorant forces that Shirin Ebadi's death is necessary. Any Muslim ‎who takes her life is not punished, and perhaps goes to heaven". In the second place, "they want to frighten her to abandon all human rights-related activities or even leave the ‎country".
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77460
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Bericht door Ariel »

Er blijft haar inderdaad maar een keus, en dat is vluchten.
Ik ben er zeker van dat ze met open armen ontvangen zal worden in Amerika.

Rennen Shirin......
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie