Om te huilen

Moderator: M

anna
Berichten: 331
Lid geworden op: Za Feb 17, 2007 1:32 am

Om te huilen

Berichtdoor anna » Wo Feb 21, 2007 4:41 pm

VPRO 'Tegenlicht'
Documentaire

'Vijanden van het geluk'
maandag 19 februari 2007 20:55 Ned 2
woensdag 21 februari 2007 14:30 Ned 2 (Herhaling)

Vijanden van het geluk is een getuigenis van persoonlijke moed: de moed om de wereld te willen veranderen en daarvoor de barricades op te gaan. Hoofdpersoon is de 28-jarige Afghaanse Malalai Joya die op verkiezingscampagne gaat voor een zetel in de wolesi jirga, het eerste democratisch gekozen parlement van Afghanistan in 30 jaar.
Malalai Joya veroorzaakte in 2003 grote commotie in de loya jirga, de traditionele Afghaanse vergadering van krijgsheren en regionale vertegenwoordigers. Met luide stem maakte ze de krijgsheren uit voor machtswellustelingen met bloed aan hun handen. "Jullie zouden berecht moeten worden door het internationaal strafhof, " zei ze tot grote woede van een deel van de aanwezigen en van de voorzitter, die haar onmiddellijk uit de vergadering liet verwijderen. Sinds die beslissende dag was ze haar leven niet meer zeker. Ze kon zich alleen nog met lijfwachten in het openbaar vertonen en ze overleefde vier aanslagen.

In 2006 gaat Malalai Joya op verkiezingscampagne in de afgelegen provincie Farah, een van de armste gebieden in Afghanistan. Tegenstanders verspreiden pamfletten om haar zwart te maken, maar als Joya met haar lijfwachten dorpen in haar provincie bezoekt, staan massa's burgers haar toe te juichen. Met grote vastberadenheid verkondigt ze haar boodschap: "weg met de vijanden van vrouwen, democratie en geluk. Stem op kandidaten die geen bloed aan hun handen hebben."
En ondertussen bemiddelt ze in de echtscheiding van een mishandelde vrouw en komt ze op voor een meisje dat zich niet wil laten uithuwelijken aan een oude opiumhandelaar. Met ijzige kalmte gaat ze het gesprek aan met de boosdoener.

De documentaire geeft een unieke inkijk in de levensomstandigheden van de Afghanen. Hun samenleving is verscheurd door oorlog en wordt gedicteerd door traditie. Maar er is ook een sterk verlangen naar verandering. Hoe kan democratie ingevoerd worden in een land waar veel mensen analfabeet zijn, waar stemmen kunnen worden gekocht en waar vrouwen niet kunnen stemmen omdat ze hun kinderen niet in de steek kunnen laten? De film laat zien dat democratie niet opgelegd kan worden louter door de aanwezigheid van westerse diplomaten en soldaten.

Vijanden van het geluk won in 2006 de Zilveren Wolf, de onderscheiding voor de beste korte documentaire film op het Internationale Documentaire Festival in Amsterdam, en de World Cinema Jury Prize tijdens het Sundance Filmfestival 2007.

Regie: Eva Mulvad, Denemarken 2006


Ik heb deze documentaire zojuist gezien. Deze Afghaanse vrouw nu parlementslid, is ongelooflijk moedig en strijd voor vrouwenrechten in Afghanistan. Zij zei o.a. dat de 'mujahidjien vrouwen brosten afgesneden hadden, hen gestenigd, met stokken waarin spijkers geslagen hadden..... niet te gelóven barbarse toestanden 'in naam van Allah' die de samenleving 'netjes wil houden' ten koste van álles wat menswaardig is.

De documentaire laat de invloed van de Islam op de Afghanen zien inclusief de 'sharia' waarin een man meerdere vrouwen mag trouwen.
Een oude man eiste het 8 jarige (!) zusje op van zijn vrouw op omdat de laatste 'geen geld ingebracht had toen wij trouwden' . Hij wilde i.p.v. dat geld nu ook haar zusje claimen als bruid.
De vader van het kleine meisje wilde dat niet, stond te huilen, die man te vervloeken maar die wel in zijn recht stond 'omdat zij toegestemd heeft en onze (sharia) wetten dit goedvinden'. :crying: :crying: :crying: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74360
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Wo Feb 21, 2007 4:59 pm

Bedankt Anna.
Ik ga kijken of ik deze docu nog op internet kan bekijken.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Alba
Berichten: 729
Lid geworden op: Zo Sep 03, 2006 4:11 pm
Locatie: Aarde

Berichtdoor Alba » Wo Feb 21, 2007 8:12 pm

Ik heb de documentaire deels gezien maandag. De moed waarmee deze vrouw die gesprekken aanging. Op het eind stapte ze met andere parlementsleden in een bus en ze liet meteen merken niet voor de poes te zijn. Dapper, om na moordaanslagen in een verscheurd land als Afghanistan zo op te durven komen voor haar volk en in het bijzonder vrouwen.

Gebruikersavatar
Lodewijk Nasser
Berichten: 5886
Lid geworden op: Ma Aug 14, 2006 1:58 am
Contact:

Berichtdoor Lodewijk Nasser » Wo Feb 21, 2007 8:20 pm

Ik zag de eerste 10 minuten en kreeg echt kippenvel. Durfde niet verder te kijken uit vrees voor mijn bloeddruk.
Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.
Willem Elsschot (1882-1960)

BFA
Berichten: 11600
Lid geworden op: Vr Sep 29, 2006 5:18 pm

Berichtdoor BFA » Wo Feb 21, 2007 8:26 pm

Staat de documentaire ergens op internet? Link?
Het is een parasitaire soort die leeft op de intelligentie van anderen en deze dan tegen hun gebruikt;

anna
Berichten: 331
Lid geworden op: Za Feb 17, 2007 1:32 am

Berichtdoor anna » Do Feb 22, 2007 7:54 am

BFA

Ga naar - VPRO Tegenlicht - weblog misschien dat ie daar staat.

Type anders haar naam in de balk en zie wat daaruit voortkomt.

Succes ermee! :)


Terug naar “Commentaar van Lezers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten