De geestelijke gezondheid van Mohammedanen

Mahalingam
Berichten: 39650
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De gezondheid van Mohammedanen (i.v.m. bronwater)

Berichtdoor Mahalingam » Za Feb 23, 2019 10:33 pm

Winkels met gezond voedsel gebruiken in Mohammedaanse kringen vaak de naam 'Zamzam' of 'Zemzem'. Dat is de naam van een bron van drinkbaar water in Mekka, genoemd in de Koran en het kraantje zit op 20 meter van de Kabah. Dat water is dus religieus gezien erg zuiver.
En het is te begrijpen dat dit water goed is voor van alles en nog wat, zelfs beter dan de kamelenpies die je overal kunt krijgen.
Mekkaans bronwater als medicijn tegen kanker?
Formeel moet dat wel in Saudi-Arabië, ook al ben je een medische topspecialist. Er is in het koninkrijk sinds kort zelfs een app beschikbaar, waarmee mannen kunnen volgen waar vrouwen, zusters, dochters of moeders buitenshuis uithangen. Hou ze in de ­gaten, vooral nu ze auto mogen rijden.

Kuraya, een brok leven en een spraakwaterval, is ­oncoloog en gespecialiseerd in de genetische aspecten van kanker. Ze is rijkelijk opgetuigd met ereprijzen en ze was lid van wat in Saudi-Arabië doorgaat voor parlement. Van haar vader leerde ze dat een dochter van een kerel niet bang hoeft te zijn voor mannen. Met vlammende toespraken in het ‘parlement’, in de praktijk een machteloos praathuis, bracht ze die wijsheid ook in praktijk.

Zwaar weer beleeft ze sinds een tv-interview vorige week met de zender Khalejiatv over de oorzaken van kanker en de behandeling ervan. Volgens onderzoek gelooft een kwart van de Saudiërs dat het boze oog de ergste boosdoener is. Het kostte Kuraya moeite om beleefd te blijven bij die onzin, maar toch zei ze braaf dat ‘culturele overtuigingen’ belangrijk zijn. Vervolgens rekende ze resoluut af met dat boze oog en met kamelenurine, volgens velen een probaat medicijn. Als je dat laatste denkt, prima, maar lever dan het bewijs en eis niet van haar dat ze het tegendeel aantoont, zei ze.

Meer kwakzalverij passeerde de revue voor ze de granaat liet ontploffen. De interviewer vroeg of water van de heilige Zemzembron in Mekka kanker kan genezen. ‘La!’ was haar antwoord. In vertaling krijgt dat woord een letter meer: ‘Nee!’ Ze ging verder. Dat Mekkaanse bronwater valt niet eens binnen de categorie ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Want het schaadt wel, door het hoge zoutgehalte.

Rimpeltje in een vijver

Binnen het gesprek van anderhalf uur leek het onderwerp Zemzem een rimpeltje in een vijver. Maar ­Kuraya had er de boel mee op stelten gezet, ook onder moslims buiten Saudi-Arabië. Het Saudische ministerie van gezondheid stuurde in een reactie patiënten naar de dokter, maar maakte ook een buiging voor het bijgeloof door erop te wijzen dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor Kuraya’s harde oordeel.

De Zemzembron ligt op twintig meter afstand van de Kaäba, het kubusgebouwtje waaromheen de pelgrims cirkelen in een machtige maalstroom bij de jaarlijkse hadj. Volgens de overlevering rende hier Hagar, de verstoten bijvrouw van Abraham, gek van de dorst rond met haar zoon Ismaël. De engel Gabriël tikte op de grond met zijn vleugel en daarna begon de bron te borrelen.

Wetenschap is niet alles, zeggen critici van Kuraya. Zei de Profeet niet dat Zemzemwater helpt tegen alle kwalen? Jezus genas zieken toch ook niet met chemo? Mozes stapte ongehavend uit het brandende braambos. Verklaar dat maar eens wetenschappelijk.

Bijval krijgt Kuraya ook. Iemand vraagt waarom ­Mohammed, als Zemzemwater toch al elke ziekte geneest, patiënten aanraadde honing te eten. Een ander vindt dat je, als water zo almachtig is, die vloeistof ook wel meteen tot God kunt uitroepen.

Pelgrims mogen een beetje Zemzemwater meenemen naar huis, voor eigen gebruik. Export voor de handel is verboden. Het heilzame vocht zou zijn verwerkt in parfums die op Marktplaats worden aangeboden, voor prijzen tussen 50 en 70 euro per tien centiliter, zonder gepoch over geneeskracht, maar ook zonder de hoon van dokter Kuraya.
https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/mekkaans-bronwater-als-medicijn-tegen-kanker-~abe80e26/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.


Terug naar “FFI Nederlands Café”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten