Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 70082
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

Berichtdoor Ariel » Za Jul 15, 2017 1:00 pm

Amsterdam krijgt opvanglocatie met strikt regime voor overlastgevende asielzoekers

Amsterdam krijgt de eerste Nederlandse opvanglocatie voor overlastgevende asielzoekers. In deze aparte opvanglocatie, een zogeheten Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie (EBTL), geldt straks een strikt en sober regime, bedoeld voor asielzoekers die bijvoorbeeld agressief zijn, homo's discrimineren of zich niet aan de huisregels houden.

Dat heeft het Amsterdamse college maandag aan de gemeenteraad laten weten. De EBTL-opvang komt in een voormalige penitentiaire jeugdinrichting in Amsterdam-West en wordt waarschijnlijk nog deze herfst in gebruik genomen. In de inrichting is plek voor vijftig 'overlastgevers', afkomstig uit het hele land. Zij kunnen hier maximaal drie maanden verblijven.

De Amsterdamse opvang is de eerste plek waar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) overlastgevende asielzoekers samen gaat opvangen. Op andere locaties in het land komen waarschijnlijk nog een of twee EBTL's.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff kondigde de komst van dit nieuwe type opvang in april al aan. 'Mooi dat we plek hebben gevonden voor 1e aparte opvang voor overlastgevende asielzoekers', twitterde Dijkhoff maandagavond. 'Dank aan Amsterdam en COA.'

Extra handhaving?
In een Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie geldt een regime met een dagprogramma en strenge dagregels, maar kunnen bewoners wel gewoon naar buiten. Volgens het Amsterdamse college gaat het om asielzoekers die mensen intimideren, dingen vernielen, homoseksuelen discrimineren, agressief zijn of zich niet aan de huisregels houden, maar nadrukkelijk niet om mensen die psychische problemen hebben of ooit voor een misdrijf zijn veroordeeld.

De gemeente Amsterdam gaat volgende week in gesprek met buurtbewoners, maar laat nu alvast weten extra handhavers in te zetten. Voor meer politie kiest de gemeente niet, aldus een woordvoerder tegen Het Parool. 'Wel zal de wijkagent vaker langskomen. We willen bewoners en bedrijven in de omgeving laten weten dat we het goed in de gaten houden.'

Het COA gaat zelf bepalen wanneer asielzoekers zich schuldig maken aan 'overlastgevend' gedrag. Het moet daarbij proportionaliteit wel scherp in de gaten houden. Volgens Europese richtlijnen mogen de voorzieningen in opvanglocaties namelijk alleen worden beperkt bij grove schendingen van de huisregels, en ernstige vormen van geweld.

'Geen kwestie van rotte appels isoleren'
Homobelangenorganisatie COC pleitte meermaals voor veilige opvanglocaties voor lhbt-vluchtelingen, die in sommige azc's worden uitgescholden, gepest en bedreigd. Het COA en ook veel politici zijn echter mordicus tegen aparte locaties voor kwetsbare asielzoekers. Zij kunnen zich beter vinden in EBTL-locaties, waar daders apart worden gezet, en niet de slachtoffers.

Met het oog op deze slachtoffers noemt VluchtelingenWerk Nederland het 'belangrijk' dat mensen die vluchten voor oorlog en geweld in Nederland een veilige plek vinden. Tegelijkertijd roept dit plan vragen op, vindt VluchtelingenWerk. 'Het gaat niet om asielzoekers die zijn veroordeeld voor een misdrijf, dus hoe gaat het COA vaststellen dat mensen naar deze plek moeten? En hoe lang ze moeten blijven? Bij de uitvoering plaatsen we kritische kanttekeningen.'

Toen het plan voor 'aso-azc's' nog in de kinderschoenen stond, noemde VluchtelingenWerk het 'een slecht idee'. Incidenten in een azc zijn vaak het gevolg van slechte leefomstandigheden, zei de organisatie vorig jaar tegen de Volkskrant. 'Het is geen kwestie van een paar rotte appels isoleren: door nijpende omstandigheden in zulke centra zullen zich geweldsincidenten blijven voortdoen, ook in de reguliere opvang.'
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 70082
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

Berichtdoor Ariel » Za Jul 15, 2017 1:02 pm

‘Hoogeveen krijgt tweede ‘aso-AZC’ in Nederland’

De gemeente Hoogeveen wil experimenteren met een speciale tijdelijke opvanglocatie voor misdragende asielzoekers in Hoogeveen. Dat melden bronnen aan Dagblad van het Noorden.

De gemeente Hoogeveen wil er nog niets over zeggen en komt rond de middag met een persverklaring. Volgens de bronnen zou het gaan om de opvang van 50 personen die ernstige overlast veroorzaken. Ze worden gehuisvest in het huidige asielzoekerscentrum, dat vroeger dienst deed als gevangenis. Er komt een speciaal regime voor deze mensen.

Het ‘aso-AZC’ komt er voor twee jaar. Afgelopen dinsdag heeft het college een besluit genomen. Vanmorgen is de buurt geïnformeerd, daarna de ondernemers in winkelcentrum De Weide. De bedoeling is dat de overlastgevende asielzoekers in het najaar in het AZC opgevangen worden. Het gebouw moet daartoe eerst nog worden aangepast.

De gemeente Hoogeveen zou een deal hebben gemaakt met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) waarbij 100 zogeheten ‘Dublin-claimanten’, die soms ook problemen veroorzaken, uit Hoogeveen vertrekken. Het gaat om mensen uit ‘veilige landen’ die veelal kansloos zijn in de procedure voor een verblijfvergunning.

De gemeente Amsterdam maakte recent bekend te gaan experimenteren met een speciale tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers die zich misdragen.

bron
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 70082
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

Berichtdoor Ariel » Za Jul 15, 2017 1:17 pm

Wat een opluchting voor de bewoners van Hoogeveen. :emm2: "De probleemasielzoekers voor Hoogeveen zijn geen criminelen" roept de PvdA burgervader Karel Loohuis uit Hoogeveen snel. "Stel je voor. Nee hoor, We ruilen ze voor Marokkanen en Algerijnen die geen kans maken op een verblijfvergunning." Dat zijn mensen die bijvoorbeeld stelen uit winkels, vervelend doen bij de kassa en vrouwen nafluiten op straat. Dus maak je geen zorgen inwoners van Hoogeveen. Er is echt, heus waar, er is niks aan de hand met deze lieve jongens. "

'Probleemasielzoekers voor Hoogeveen zijn geen criminelen'

Hoogeveen heeft een deal gemaakt met het coa. ,,In ruil voor deze vijftig asielzoekers verdwijnt een bestaande groep van honderd statushouders die nu voor 98% van de problemen in de wijk zorgen. Het gaat dan vooral om Marokkanen en Algerijnen die geen kans maken op een verblijfvergunning." Dit zijn mensen die bijvoorbeeld stelen uit winkels, vervelend doen bij de kassa en vrouwen nafluiten op straat.

'Duidelijk verhaal'

Ondernemer Henri Offerein, de baas van de Albert Heijn in Hoogeveen, is blij met de deal. Hij vindt de 100 mensen die zullen vertrekken 'lastpakken'. ,,Ik vind het een duidelijk verhaal. Het lijkt erop dat de wijk er juist op vooruit gaat."

De nieuwe groep zal in het azc strakke begeleiding krijgen. Er komt een dagprogramma en ze blijven vooral binnen. Ook wordt gewerkt aan heropvoeding, om de asielzoekers normen en waarden bij te brengen.

Corridor

Er wordt bij De Grittenborgh een aparte ingang en uitgang voor deze groep gebouwd, om de nieuwe probleemasielzoekers te scheiden van de anderen die nog in het azc zitten. Dat zijn ongeveer 400 mensen uit bijvoorbeeld Syrie en Irak die wel zicht hebben op een verblijfsvergunning.

Er komt een corridor van het azc naar winkelcentrum De Weide. De probleemasielzoekers mogen alleen via die corridor naar het centrum. Daarbij zal op de tijden dat ze naar buiten mogen zichtbaar politie aanwezig zijn. ,,Dit lijkt misschien een overkill, maar het is een gevoelig onderwerp in de gemeente", zegt burgemeester Loohuis.

Voor de deal geldt een proeftijd van maximaal twaalf weken. Daarna zal de situatie worden geëvalueerd en kan de deal verlengd worden.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 37771
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

Berichtdoor Mahalingam » Za Jul 15, 2017 7:01 pm

"Er komt een corridor van het azc naar winkelcentrum De Weide."

Corridor: een strook land/gebied liggend tussen twee (of meerdere) territoria of "mainports", waardoor vervoer van goederen/personen plaatsvindt.

Berlijn was tijdens de Koude Oorlog verbonden met het Vrije Westen door middel van land- en lucht corridors.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 70082
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

Berichtdoor Ariel » Do Jan 17, 2019 1:25 am

Grappig om te zien hoe uitspraken van gezagdragers vaak keihard in hun gezicht teruggegooid worden.

De probleemasielzoekers voor Hoogeveen zijn geen criminelen" roept de PvdA burgervader Karel Loohuis uit Hoogeveen snel.

Nee hoor. Valt erg mee. Het zijn kwajongens.

Nieuwe maatregelen tegen overlast door azc-lastpakken in Hoogeveens winkelcentrum

Extra personeel om lastige asielzoekers in toom te houden, een strenger regime, de toepassing van snelrecht en wekelijks overleg over de lastpakken moeten de overlast in winkelcentrum De Weide verder terugdringen.

De maatregelen zijn het resultaat van een onderhoud tussen burgemeester Karel Loohuis en staatssecretaris Mark Harbers, eerder deze week. ,,Het was een goed gesprek’’, blikt Loohuis terug. ,,De staatssecretaris erkent de problemen en loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheid.’’

Intimidatie en winkeldiefstal
Het bezoek aan Den Haag was het gevolg van toegenomen overlast, in de laatste maanden van vorig jaar, in het winkelcentrum. Klanten en ondernemers klaagden over vervelend gedrag, intimidatie, winkeldiefstal, drugshandel en -gebruik door een groep asielzoekers uit de zogeheten extra begeleiding- en toezichtlocatie (ebtl), vaak afkomstig uit veilige landen in Noord-Afrika, en een groepje alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv).

De problemen houden volgens Loohuis verband met geschonden afspraken door het ministerie. Hoogeveen experimenteert met de opvang van asielzoekers met gedragsproblemen in de ebtl (’aso-azc’ in de volksmond), maar krijgt te maken met mensen bij die buiten een azc opgepakt zijn voor bepaalde zaken of daar tenminste van verdacht worden. ,,Dat voert veel verder dan alleen overlast binnen een regulier azc’’, constateerde Loohuis eerder al.

‘We kunnen ze niet zomaar vastzetten’
De staatssecretaris is bereid tot extra maatregelen op het gebied van personele inzet, begeleiding, snelrecht en versnelde uitzetting maar de oorzaak van de problemen wordt niet weggenomen. Loohuis: ,,Het probleem met deze specifieke groep is dat ze nergens anders ondergebracht kunnen worden. We kunnen ze niet zomaar vastzetten. De ebtl is het eindstation.’’

Een structurele oplossing moet in Europees verband gevonden worden, namelijk dat de lastpakken niet van land naar land kunnen hoppen. ,,Maar dat gaat nog wel even duren’’, verwacht Loohuis. In Hoogeveen blijven de twee beveiligers, die op kosten van het ministerie worden ingehuurd, voorlopig nog in winkelcentrum De Weide aanwezig. ,,Daar gaat toch een preventieve werking van uit’’, weet de burgemeester. ,,Het is er de laatste tijd relatief rustig.’’

Mobiele cameratoezicht verdwijnt
Binnenkort verdwijnt wel het mobiele cameratoezicht, omdat deze maatregel volgens Loohuis niet meer nodig is. De komst van extra personeel binnen de ebtl moet de druk op de politie ook verminderen, zodat agenten voor andere zaken kunnen worden ingezet.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 70082
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

Berichtdoor Ariel » Wo Jan 23, 2019 5:12 pm

Inspectie: werken in aso-azc's is verschrikkelijk

De twee opvanglocaties voor overlastgevende asielzoekers in Amsterdam en Hoogeveen zitten vol met criminelen en verslaafden. Tegelijkertijd heeft het personeel van deze ‘aso-azc's’ geen mogelijkheden om op te treden tegen het vaak agressieve en manipulatieve gedrag van de bewoners.

Dat stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid in een rapport die ze opstelde naar aanleiding van een dodelijk incident in de Extra Begeleiding en Toezichtlocatie (EBTL) in Hoogeveen. Op 10 maart 2018 overleed in het ziekenhuis een 32-jarige Algerijn die in dat aso-azc verbleef. Een dag eerder was hij in beschonken toestand gevallen na een confrontatie met het ETBL-personeel. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels besloten geen vervolging in te stellen tegen medewerkers van het aso-azc.

De Inspectie stelt dat het personeel binnen de mogelijkheden zorgvuldig is omgegaan met de Algerijnse asielzoeker, die kampte met ernstige lichamelijke en psychische klachten. Zo verminkte de Algerijn zichzelf regelmatig en was hij op alle plekken waar hij verbleef - Nijmegen, Schalkhaar, het aso-azc in Amsterdam en daarna Hoogeveen - agressief richting personeel. Hij bedreigde een personeelslid met een kapotgeslagen fles.

Op de dag voor zijn dood sloeg en schopte hij in dronken toestand tegen het raam van de balie om zijn drank terug te krijgen. Daarna volgde de confrontatie met het personeel, waarbij hij viel en een dag later overleed.

Niet toegerust
De opstellers van het onderzoeksrapport stellen vast dat het personeel van de ETBL's niet toegerust is om hun taak uit te voeren. Op deze locaties, waar asielzoekers terechtkomen als ze in normale azc's te veel overlast veroorzaken, wordt via een uitgebreid dagprogramma geprobeerd om een gedragsverandering bij de bewoners teweeg te brengen.

Maar in veel gevallen staan die bewoners - bijvoorbeeld de overleden Algerijn - daar helemaal niet voor open, stellen de onderzoekers vast. De overlastgevende asielzoekers zijn vooral bezig met het opzoeken van de grenzen, en mogelijkheden om hen te straffen heeft het personeel nauwelijks, zo valt te lezen.

Uit het rapport is op te maken dat het leven in de aso-azc's voor het personeel bepaald geen pretje is. Er is onder de bewoners sprake van overmatig alcohol-, drugs- en/of medicijngebruik. Bovendien kampen ze met soms ernstige psychische problemen, schrijft de Inspectie. Op het moment dat de onderzoekers in Hoogeveen aan het werk gingen, zaten daar 25 asielzoekers, vooral mannen tussen de 20 en 30 uit Noord-Afrika die geen zicht hadden op een verblijfsvergunning.

Mishandeling en poging tot moord
Van hen had zeventig procent een crimineel verleden. ‘Variërend van aanranding en brandstichting tot zware mishandeling en poging tot moord. Minder zware antecedenten zoals winkeldiefstal, heling, openbare dronkenschap en verzet bij aanhouding, komen ook voor.’

Wekelijks zijn er ‘heftige incidenten’, zoals bedreiging en belediging. Gemiddeld drie keer per week wordt er vanuit de ETBL's in Amsterdam of Hoogeveen een 112-melding gedaan, omdat de situatie met een bewoner te ernstig uit de hand loopt.

Medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) doen wel aangifte van belediging en bedreiging - hoe vaak dat gebeurt, meldt het rapport niet. Omdat ze vallen in de categorie medewerkers met een publieke taak, zouden die aangiftes bij de politie prioriteit moeten krijgen en de daders extra hard aangepakt. De praktijk leert dat dat niet altijd gebeurt.

Strenge voorwaarden
De voorwaarden om amokmakende asielzoekers in COA-locaties op te sluiten zijn streng. Die maatregel wordt dan ook zelden genomen. ‘De politie is binnen de huidige juridische kaders de enige partij die consequenties kan verbinden aan het overlast gevende en soms ook criminele gedrag van de bewoners’, schrijft de Inspectie.

Dat zorgt ervoor dat personeel van de ETBL’s, die behalve van het COA ook van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en (in Amsterdam) van beveiligingsbedrijf Trigion afkomstig zijn, vaak met de rug tegen de muur staat. De Inspectie adviseert staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid, die over asielzaken gaat, dan ook om te bekijken of medewerkers van de aso-azc's meer middelen kunnen krijgen om overlastgevend en crimineel gedrag van bewoners aan te pakken, bijvoorbeeld ‘vrijheidsbeperkende en vrijheidsontnemende maatregelen'.

Het COA krijgt het advies om met de politie in gesprek te gaan om te komen tot een ‘betere handhaving van de rechtsorde’.

Reactie Harbers
Harbers stelt in een brief aan de Tweede Kamer dat hij met het COA en de DJI in gesprek is ‘over de vraag of het wenselijk is om de huisregels en het regime verder aan te scherpen voor die EBTL-bewoners die zich niet aan de regels houden, binnen het toepasselijke juridische kader'. Harbers vervolgt: ‘Voor de groep die niet openstaat voor gedragsverandering acht ik een ander regime passend, namelijk een regime dat meer dan nu het geval is, gericht is op beheersen in plaats van begrenzen en begeleiden. De mogelijkheden hiertoe worden momenteel verkend.’
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 70082
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

Berichtdoor Ariel » Do Jan 24, 2019 3:01 pm

Kamerleden zijn geschokt. Staat zo aardig voor de kiezers. Wij zijn geschokt, dus kijk eens hoe onze partij deugd.

Kamer geschokt over onveilige aso-azc's: ‘Russische roulette’

De Tweede Kamer is van links tot rechts geschokt over het inspectierapport over de onveilige werksituatie in ‘aso-azc's’. Volgens de PVV wordt er Russische roulette gespeeld met de veiligheid van medewerkers.

In een rapport dat de Inspectie Justitie en Veiligheid opstelde naar aanleiding van een dodelijk incident in de Extra Begeleiding en Toezichtlocatie (EBTL) in Hoogeveen, staat dat dat aso-azc en die in Amsterdam vol zitten met criminelen en verslaafden. Tegelijkertijd heeft het personeel van de locaties nauwelijks mogelijkheden om op te treden tegen het vaak agressieve en manipulatieve gedrag van de bewoners.

De VVD, de grootste regeringspartij, vindt dat iedereen in ons land veilig moet kunnen werken, dus ook het personeel van aso-azc’s. Kamerlid Malik Azmani: ,,Het is al bizar genoeg dat deze asielzoekers misbruik van ons maken door zich zo te gedragen. Het liefst heb ik ze meteen het land uit. Kan dat nog niet maar ben je crimineel, dan hoor je in de bak en niet daar. En als je je misdraagt, dan moet het personeel in ieder geval alle mogelijkheden hebben om in te grijpen, zoals deze mensen meteen ter plekke in bewaring te zetten.”

Russische roulette
Oppositiepartij PVV vindt het onverteerbaar om ‘Russische roulette te spelen’ met de veiligheid van medewerkers van deze opvangcentra, zegt parlementslid Sietse Fritsma. ,,En we moeten sowieso ophouden om asociale vreemdelingen op kosten van de belastingbetaler in niet-functionerende centra te zetten.” Ook de PVV vindt dat deze mensen zo snel mogelijk moeten worden uitgezet. ,,Als dat niet gelijk kan, mogen ze wachten in een gevangenisregime.”

Ook Jasper van Dijk (SP) noemt de agressie richting personeel ‘onacceptabel’. ,,We willen zo snel mogelijk weten welke extra middelen nodig zijn. Verder moet de regering veel harder onderhandelen met landen die hun mensen niet terugnemen. Het terugkeerbeleid is de zwakke plek van het asielbeleid.”

GroenLinks spreekt van ‘een ernstig rapport’, maar wil wel dat de opvang humaan blijft.

Betere maatregelen
Regeringspartij CDA vindt dat staatssecretaris Mark Harbers (VVD, Asiel) werk moet maken van betere maatregelen om overlastgevers aan te pakken, iets wat hij in een brief aan de Tweede Kamer ook heeft beloofd. Kamerlid Madeleine van Toorenburg: ,,Het kan niet zo zijn dat deze lieden nog steeds hun gang kunnen gaan, terwijl kwetsbare kinderen wel in echte gesloten voorzieningen worden vastgezet. Dit is precies waar we met dit beleid tegenaan lopen.”

Ook Attje Kuiken (PvdA) meent dat het kabinet nu hoognodig maatregelen moet treffen. Haar partij ziet dat personeel van deze azc’s vaak moeten werken met criminelen. ,,Die kan je niet met handschoentjes aanpakken”, zegt Kuiken. ,,Zij moeten uitgerust worden om hun werk goed te kunnen uitvoeren.” Het kabinet moet er volgens haar ook voor zorgen dat deze raddraaiers zo snel mogelijk het land verlate
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 18027
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

Berichtdoor King George » Do Jan 24, 2019 3:17 pm

Zet ze uit!
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 70082
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

Berichtdoor Ariel » Do Jan 24, 2019 3:24 pm

King George schreef:Zet ze uit!


Ben je gek King. :sly7: Als we dat doen dan kunnen onze kamerleden niet meer "geschokt" zijn. Hebben we dat probleem weer.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 70082
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

Berichtdoor Ariel » Za Feb 16, 2019 2:53 pm

Extra personeel voor overlastgevende asielzoekers Hoogeveen

Extra personeel moet geweld voorkomen in de speciale opvang in Hoogeveen

De locatie voor extra begeleiding en toezicht (EBTL) van het asielzoekerscentrum in Hoogeveen heeft de afgelopen weken tien extra personeelsleden aangenomen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers denkt zo beter opgewassen te zijn tegen de uitbarstingen van geweld onder een kleine groep asielzoekers.

Sinds eind 2017 zijn er in Hoogeveen en Amsterdam EBTL-locaties. Asielzoekers die in gewone azc's herhaaldelijk onrust of problemen veroorzaken, kunnen daarnaartoe worden overgeplaatst door de rechter. In de EBTL Hoogeveen zijn vijftig plaatsen. Tot nu toe worden die volgens RTV Drenthe voor ongeveer de helft gebruikt.

Veruit de meeste van de mensen die daar terechtkomen, zijn 'veiligelanders', afkomstig uit landen die volgens de normen veilig zijn, zoals Marokko. Zij maken geen kans op een verblijfsvergunning in Nederland.

Van een trap gevallen
Eerder bleek dat de toen dertig personeelsleden van het EBTL de problemen nauwelijks de baas konden, In januari werd dat bevestigd door de Inspectie Justitie en Veiligheid. De problemen van de bewoners zouden groter zijn dan vooraf ingeschat, vooral omdat ze verslaafd zijn en/of kampen met medische en psychische problemen. Wekelijks zouden er vechtpartijen zijn. Een asielzoeker overleed vorig jaar nadat hij was geschopt door een andere asielzoeker en van een trap viel.

Nu er veertig mensen werken op de speciale opvang in Hoogeveen, moet het personeel daar alle werkzaamheden inclusief beveiliging zelf uitvoeren. De medewerkers van de EBTL Hoogeveen zijn voor een deel geworven uit voormalig gevangenispersoneel.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 18027
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

Berichtdoor King George » Za Feb 16, 2019 3:04 pm

Extra personeel inzetten bij uitzetten sorteert meer maatschappelijk effect. Ben ik nou zo slim of zijn zij nou zo dom?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Mahalingam
Berichten: 37771
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

Berichtdoor Mahalingam » Za Feb 16, 2019 8:36 pm

"In de EBTL Hoogeveen zijn vijftig plaatsen. Tot nu toe worden die volgens RTV Drenthe voor ongeveer de helft gebruikt."

Laten we ruim doen en het huidige aantal op 30 stellen.
"Eerder bleek dat de toen dertig personeelsleden van het EBTL de problemen nauwelijks de baas konden, ..."
30 mensen verdienen dus een boterham aan 30 nep-asieligen.
En daar komen er nu 10 bij.
Die asielindustrie zorg voor veel werkgelegenheid op kosten van de belastingbetaler.
Een oudje in een bejaardentehuis mag dolblij zijn met 1 verzorger per 20 oudjes.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 70082
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

Berichtdoor Ariel » Vr Feb 22, 2019 4:19 pm

Heibel in het ‘aso-azc’

Asielzoekers die in opvangcentra structureel overlast veroorzaken, moeten een heropvoedingstraject volgen in een ‘extra begeleiding en toezichtlocatie’. In de volksmond beter bekend als aso-azc. De spanning is er hoog, de overlast voor de omgeving groot. Werkt dit wel?

‘De bewoners zijn crazy.’ Mustafa, een 24-jarige Iraakse asielzoeker, tikt op zijn voorhoofd. ‘Echt crazy. Ze vechten met messen. Ik heb het zelf gezien. Er klonk geschreeuw op de gang, ik deed de deur van mijn kamer open en zag een man met een bebloed gezicht. Er lag ook bloed op de grond. Ze hadden ruzie over sigaretten.’

Het is iets voor half drie ’s middags en Mustafa, die alleen anoniem zijn verhaal wil doen, zit in een café in het centrum van het Drentse plaatsje Hoogeveen. Hij is gespannen. Over minder dan twee uur moet hij terug zijn in de ebtl, de extra begeleiding en toezichtlocatie. In de volksmond beter bekend als ‘aso-azc’.

Nederland kent er twee, een in Hoogeveen en een in Amsterdam. Sinds eind 2017 worden er overlastgevende asielzoekers opgevangen. ‘Etters’, zoals de burgemeester van Hoogeveen ze onlangs in een interview omschreef. Het zijn er momenteel vijftig, verdeeld over de twee locaties. Twee vrouwen, de rest man. De meesten zijn van Noord-Afrikaanse afkomst: ze hebben geen zicht op een verblijfsvergunning, maar mogen hun procedure wel in Nederland afwachten.

Medewerkers van de ebtl’s hebben niet de bevoegdheid om bewoners in de boeien te slaan. Laat staan om ze op hun kamers op te sluiten. Toch is de sfeer heel anders dan op een reguliere azc, blijkt tijdens de rondleidingen die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) afgelopen week speciaal voor journalisten organiseerde.

Normaal gesproken zijn pottenkijkers niet welkom. Maar nadat vorige maand een kritisch inspectierapport verscheen, was het volgens het COA goed om eens ‘te laten zien wat we hier eigenlijk doen’. De voorwaarden zijn strikt: medewerkers mogen niet worden geciteerd en spreken met bewoners is binnen de locatie niet toegestaan.

Toch laten de bewoners zich tijdens de rondleidingen op de achtergrond zien. Met wilde gebaren en luide kreten proberen ze de aandacht van de journalisten te trekken. Ze worden door beveiligers op afstand gehouden.

Fase rood: sobere kamer
Ebtl’s zijn geen gevangenissen, maar ze hebben er wel veel van weg. Er zijn hoge hekken met prikkeldraad. Overal hangen camera’s. Er geldt een dagelijkse meldplicht. Stoelen in de spreekkamers, waar het gedrag van de bewoners wordt geëvalueerd, zijn met schroeven aan de grond genageld, zodat er niet mee kan worden gegooid. Er is een sport- en creatieve ruimte, maar ook een ontnuchteringskamer, als bewoners tijdens hun twee dagelijkse verlofuurtjes dronken of stoned terugkeren.

Binnen heerst een regime van belonen en sanctioneren, volgens een drie-kleurensysteem. Nieuwe bewoners ­komen terecht in fase rood. Dit houdt in: een sobere kamer, geen zakgeld en eten met plastic bestek. Wie zich goed gedraagt, kan zich via geel opwerken naar groen. Daarmee ‘koop’ je niet alleen meer luxe – een tv, wifi en koelkast op de kamer – maar ook meer vrij­heden. Zoals een keer koken voor jezelf of een bezoek aan vrienden in het weekeinde.

Goed gedragende bewoners krijgen wekelijks tien euro zakgeld, dat ze met maximaal zeven euro kunnen aanvullen door klusjes te doen. Schoon­maken, de kippen verzorgen of de tuin onderhouden bijvoorbeeld. Wie zich misdraagt, wordt gekort.

De intensieve trainingen die bewoners dagelijks verplicht ondergaan, zijn gericht op gedragsverandering: niet fluiten naar een meisje op straat, je gesprekspartner laten uitpraten, geen agressie. Met simpele kaarten in de vorm van een boos, neutraal of lachend poppetje kunnen deelnemers tijdens de sessies, waarbij een tolk aanwezig is, hun gevoelens uiten.

Onderlinge spanning
Mustafa (tenger postuur, goed verzorgd uiterlijk) is op het eerste oog een doodgewone jongen uit Bagdad. Afkomstig uit een groot gezin, kapper van beroep. Voor zijn medebewoners van de ebtl draagt hij een groot geheim met zich mee: hij is homoseksueel. ‘Als ze daarachter komen, ben ik er geweest’, zegt hij, terwijl hij een snijbeweging langs zijn keel maakt.

Het feit dat hij Iraaks is, helpt ook niet. ‘Noord-Afrikanen mogen ons Arabieren niet. Ik was laatst de gangen aan het schoonmaken toen een andere bewoner mijn bak met sop omgooide. Hij zei: maak het maar weer schoon.’

Drie jaar geleden vluchtte Mustafa naar Nederland. Zijn eerste aanvraag voor een verblijfsvergunning, op basis van zijn geaardheid, werd afgewezen wegens gebrek aan bewijs. Nu Mustafa sinds enkele maanden een relatie heeft met een Nederlandse man doet hij een tweede poging.

Zijn geaardheid bracht hem in het azc in Sneek in de problemen. Toen zijn vier Iraanse huisgenoten er lucht van kregen, vielen ze zijn kamer binnen. ‘Ze begonnen hard te slaan. Ik vocht terug.’

Bewoners verblijven maximaal drie maanden in een ebtl. Het idee is dat ze heropgevoed terugkeren naar het azc. De praktijk is weerbarstiger: van de 304 inwoners die sinds eind 2017 in de twee ebtl’s verbleven, vertrokken 147 bewoners ‘met onbekende bestemming’. Dat is de term die het COA hanteert voor bewoners die uit de opvang verdwijnen. Ze belanden in de illegaliteit of duiken later opeens weer op. Slechts 34 bewoners keerden vanuit een ebtl terug naar de reguliere opvang.

Dit najaar wordt in de Tweede Kamer besproken of de ebtl’s blijven bestaan of dat overlastgevende asielzoekers op een andere manier worden opgevangen. De testfase loopt tot eind 2019.

Het COA wil niet ingaan op individuele gevallen, dus wat er precies is gebeurd valt niet te verifiëren. Volgens Mustafa kreeg hij de schuld van de vechtpartij in zijn schoenen geschoven. Hij moest het azc als straf definitief verlaten en belandde op straat.

Zijn Nederlandse vriend wist de boel te sussen. Mustafa mocht terug­keren en kreeg een kamer toegewezen op de meer afgeschermde familie-afdeling. Toch bleef hij zich onveilig voelen. Door de stress sliep hij nauwelijks. Toen de dokter hem tot drie keer toe andere medicatie voorschreef, werd hij woedend. ‘Ik voelde me een proef­konijn’, zegt hij.

Voor het COA was de maat vol: hij werd overgeplaatst naar de ebtl in Hoogeveen.

Asielzoekers komen in een ebtl terecht bij een ‘opeenstapeling van incidenten’ of bij ‘gedrag met grote impact’, zegt een woordvoerder van het COA. ‘Dat wordt niet willekeurig gedaan met ‘lastige’ mensen, er is echt wel iets meer aan de hand.’ Incidenten variëren van fysiek geweld, roken op de ­kamer, drugsgebruik, openbaar dronkenschap, discriminatie tegen andere bevolkingsgroepen of vrouwonvriendelijk gedrag.

Binnen de muren van een ebtl vinden geregeld geweldsuitbarstingen plaats. Gemiddeld wordt drie keer per week een 112-melding gedaan. Bewoners zijn niet alleen licht ontvlambaar, maar kampen soms met zware psychische problemen als gevolg van een oorlogstrauma of door een alcohol- of drugsverslaving.

Vorig jaar maart liep het in de ebtl Hoogeveen zo uit de hand dat een 32-jarige Algerijnse inwoner bij een conflict met het personeel ongelukkig ten val kwam. Hij had medewerkers in beschonken toestand ernstig bedreigd. Een dag na zijn val overleed hij. Reden voor de Inspectie Justitie en Veiligheid om een onderzoek in te stellen.

Het rapport verscheen vorige maand. Conclusie: de medewerkers valt niets te verwijten. Ze hebben nauwelijks juridische en praktische middelen ter beschikking om grenzen te stellen aan het asociale of criminele gedrag van de bewoners. In de ebtl verblijven bovendien zwaardere gevallen dan voor wie de locatie in eerste instantie is ingericht.

Weinig geweld
De sfeer in de ebtl in Amsterdam lijkt rustiger. Er komt op deze locatie weinig geweld voor, zegt Amir, een 18-jarige Marokkaanse jongen die een maand na aankomst in Nederland al naar deze locatie, tegenover een begraafplaats, werd overgebracht. Hij snapt zelf niet goed waarom. Iets met alcohol drinkende asielzoekers. ‘Maar ik drink zelf niet’, zegt hij stellig.

Amir, een sportieve jongen met koptelefoon op en een Adidas-tasje om zijn nek, is tevreden over zijn verblijf in de ebtl. Het eten vindt hij best lekker, hij heeft een eigen kamer en als hij ’s avonds een rondje wil hardlopen, dan kan hij gewoon naar buiten. ‘Als ik me goed gedraag, is er niets aan de hand.’

Een ex-bewoner, de Iraakse Aram (24), beaamt dat bewoners in Amsterdam vreedzaam met elkaar omgaan. Maar hij hekelt de scheve machtsverhouding tussen bewoners en medewerkers. ‘Als we iets te laat waren voor lunch, kwamen we niet meer binnen en liepen de hele dag met honger rond. En als ik door mijn slaapproblemen niet stipt om 8 uur aan het ontbijt verscheen, mocht ik niets meer eten.’ Zijn stem slaat over. ‘Ik kom uit Irak, maar heb nog nooit zoiets onmenselijks gezien.

‘Het is hier net een gevangenis.’ Buiten de slagboom van de ebtl in Hoogeveen staat Chakib (23), een Marokkaanse bewoner. Hij draagt een bodywarmer en spreekt rustig en beheerst. Naar eigen zeggen kwam hij in de ebtl terecht omdat hij twee ruziënde bewoners uit elkaar probeerde te houden. ‘Ik wilde gewoon helpen, weet je.’

De 27-jarige Karim, ook uit Marokko, schudt afkeurend zijn hoofd. Hij loopt op badslippers en heeft zijn arm in het verband. ‘Incidentje met het COA’, zegt hij. De twee ervaren de houding van de medewerkers in de ebtl als vernederend en belerend, zeggen ze. ‘We worden nooit geholpen, alleen maar gestraft.’

Chakib laat op zijn telefoon een filmpje zien: een bewoner probeert bij de balie de aandacht van een medewerker te trekken. Bij wijze van antwoord drukt de medewerker op een knop, waarna het rolluik naar beneden komt. ‘Zie je’, zegt Chakib. ‘Geen respect.’

Het is bijna half 4. Mustafa wordt onrustig. Hij moet terug naar de ebtl. Eigenlijk mag hij niet in dit café komen: de groene zone reikt tot een kilometer van de locatie. Daarbuiten geldt een gebiedsverbod. ‘Ik weet niet hoelang ik het nog volhoud’, zegt hij. Zijn Nederlandse vriend heeft hij al een paar weken niet gezien. Binnenkort hoort hij of zijn tweede aanvraag voor een verblijfsvergunning wordt goedgekeurd. ‘Als ik mag blijven, word ik weer kapper. Net als in Irak.’ Hij grijnst. ‘Ik wil een groot huis met zwembad.’

Bij de slagboom draait hij zich nog één keer om en zwaait. Naast hem stopt een politieauto. Twee agenten stappen uit. Ze hebben een lallende bewoner vast, die duidelijk onder invloed is. Er stapt nog iemand uit de auto. Een jongen wiens neus is weggestopt onder een dikke laag verband. Scheldend en tierend verdwijnt hij achter het hoge hek.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 70082
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

Berichtdoor Ariel » Wo Apr 17, 2019 9:49 am

Regime aso-azc strenger, maar deuren staan open

- Overlastgevende asielzoekers krijgen een strenger regime in het aso-azc, maar ze mogen nog steeds buiten de muren komen. Dat maakt staatssecretaris Harbers (Justitie) vandaag bekend aan de Tweede Kamer.

In en rondom veel asielzoekerscentra drijven overlastgevers, vaak uit veilige landen als Marokko, Algerije en Tunesië, de lokale gemeenschap tot wanhoop. Morgen debatteert de staatssecretaris met de Kamer over dit gevoelige onderwerp. Harbers wil het lastpakken veel moeilijker maken door in twee opvanglocaties voor raddraaiers, de zogenoemde aso-azc’s, strenger op te treden.

In de locaties in Amsterdam en Hoogeveen moet de nadruk veel meer komen te liggen op ’toezicht en handhaving’ dan op ’begeleiden en begrenzen’, meldt Harbers. „Voor de groep die wel openstaat voor gedragsverandering blijft het regime van begrenzen en begeleiden van toepassing.”

Overlastgevers worden al mondjesmaat in de aso-azc’s geplaatst, maar daar ligt de nadruk volgens de staatssecretaris nu onvoldoende op handhaving. Bovendien is het personeel niet opgewassen tegen de raddraaiers, concludeerde de Inspectie van Justitie en Veiligheid onlangs.

Per 13 mei geldt in de instelling in Hoogeveen een strenger regime. Dat bestaat er volgens de staatssecretaris uit dat regels strenger worden nageleefd, dat er meer boa’s worden ingezet en dat de overlastgevende asielzoekers zich in een beperkt gebied rondom het aso-azc mogen bewegen. Nog altijd geldt dus dat lastpakken gewoon buiten de muren mogen komen.

Harbers wil meer doen om problemen met asielzoekers de kop in te drukken. Niet iedere overlastgever komt namelijk direct in zo’n aso-azc. Zo krijgen de ergste lastposten een ’persoonsgerichte aanpak’, die tot op heden alleen lokaal werd ingezet.

„Er wordt een landelijke lijst opgesteld en partners delen beschikbare informatie, waaronder internationale antecedenten, over overlastgevers met elkaar”, meldt de VVD-bewindsman. Daarom wil hij dat informatie tussen de politie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers beter wordt gedeeld. „Hierdoor moet het voor de vreemdeling zichtbaar en voelbaar worden dat hij in beeld is van de overheid en dat zijn gedrag niet wordt getolereerd.”

Ook komt er een ’asielmarinier’ die als taak krijgt om overlast in en rond azc’s tot een minimum te beperken. Die ambtenaar krijgt als taak om de situatie bij asielzoekerscentra scherp in de gaten te houden.

In azc Ter Apel is die aanpak al begonnen. Hier zorgen asielzoekers uit veilige landen voor enorm veel overlast. Het aantal winkeldiefstallen nam gigantisch toe en een lokale buslijn werd geterroriseerd. Ook in Rotterdam en Weert zorgen ’veiligelanders’ voor kopzorgen. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam weigerde zelfs tijdelijk asielzoekers uit veilige landen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 70082
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Speciaal 'aso-azc' voor asielzoekers die zich misdragen

Berichtdoor Ariel » Wo Apr 17, 2019 5:15 pm

Asielzoekers mogen niet meer naar winkelcentrum Hoogeveen

Overlastgevende asielzoekers in Hoogeveen mogen vanaf 13 mei niet meer op eigen houtje naar het winkelcentrum in die plaats. Het gebied waar zij zich mogen bewegen wordt in verband met overlast verder ingeperkt, schrijft staatssecretaris Harbers aan de Tweede Kamer.

Hoogeveen is één van de twee plaatsen in Nederland waar sinds 2017 een speciale opvang is voor maximaal vijftig overlastgevende asielzoekers. Het gaat hierbij vaak om mensen uit 'veilige landen' als Marokko, Algerije en Tunesië, die geen kans maken op een verblijfsvergunning en in een gewoon asielzoekerscentrum niet te handhaven zijn.

Ook Amsterdam heeft een zogeheten EBTL (Extra Begeleiding en Toezichtlocatie), waar strengere regels gelden, zoals een avondklok en een gebiedsgebod. De twee EBTL's maken deel uit van een proef die tot het einde van dit jaar duurt. Maar staatssecretaris Harbers schrijft dat nu al duidelijk is dat het regime voor een kleine groep onvoldoende werkt. Met name de inwoners van Hoogeveen ervaren veel overlast.

Huisregels aangescherpt
Daarom is besloten om over een paar weken de bewegingsvrijheid verder in te perken, maar ook om een aantal buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) in te zetten. Zij kunnen het huidige personeel, dat gespecialiseerd is in opvang en niet in handhaving, helpen bij het voorkomen, beheersen en beëindigen van conflicten.

Daarnaast worden de huisregels verder aangescherpt en moeten bewoners voortaan toestemming vragen als zij naar een winkel willen. Dat mag alleen bij goed gedrag en onder begeleiding van een medewerker van de EBTL.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Samenleving & Integratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten