Moordverdachte Osama I.

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 69298
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Moordverdachte Osama I.

Berichtdoor Ariel » Ma Feb 11, 2019 12:49 pm

De rechtbank in Maastricht is begonnen aan de strafzaak tegen de 38-jarige Osama I.,die wordt vervolgd voor 2 moorden en 2 pogingen doodslag. De gewelddadige uitbarsting vond plaats op de avond van 14 december 2017 op 2 verschillende adressen in Maastricht. Osama I. zegt zelf dat hij zich niets van die avond herinnert.

Het is passen en meten in de rechtbank van Maastricht. Niet dat de zaal niet groot genoeg is, maar omdat de verschillende groepen - nabestaanden/slachtoffers en familie van Osama I. van elkaar gescheiden moeten worden.

Er zijn zeker 5 tolken in de rechtbank om niet alleen de verdachte, maar ook de slachtoffers en nabestaanden in staat te stellen om de zaak te volgen. En behalve de verdachte, hebben ook de slachtoffers en nabestaanden advocaten die hen bijstaan.

Er wordt tegen de glazen scheidingswand geslagen en geschreeuwd als Osama I. de zittingszaal binnenkomt. Een parketpolitieagent maakt zich breed en gaat voor de man staan die op de glazen wand slaat.Waarom richtte stekende Syriër bloedbad aan in Maastricht?

Hij richtte een bloedbad aan en veroorzaakte enorme paniek in de Limburgse hoofdstad omdat er werd gevreesd voor een terroristische aanslag. Maar ruim een jaar later is het nog steeds een raadsel waarom de 38-jarige Syriër Osama I. op 14 december 2017 twee mensen doodstak en er twee ernstig verwondde.

Het raadsel wordt misschien vandaag opgelost, als in de rechtbank van Maastricht de inhoudelijke behandeling van de strafzaak begint. Het komt vaker voor dat verdachten niet met de politie willen praten, maar wel bereid zijn om vragen van rechters te beantwoorden.

Het Openbaar Ministerie vervolgt Osama I. voor een dubbele moord en twee pogingen tot doodslag. Het eerste slachtoffer die avond was de 46-jarige Egyptenaar Abbas. Osama I. stak hem meermalen en sneed zijn keel door. Van Abbas’ woning aan de Botsaartstraat ging hij naar de nog geen kilometer verderop gelegen Joseph Postmesstraat, waar de Syrische Nabila (56) woonde met haar man Ahmad en hun 21-jarige dochter Enas. In de woning ontstond een worsteling. Nabila overleefde de aanval niet. Overbuurman Jack schoot te hulp en redde het leven van Enas. Zowel hij als de jonge vrouw raakten gewond.

Osama I. kon vlak na de geweldsexplosie worden aangehouden in het nabijgelegen Turks cultureel centrum Tevhid aan de Weustenraadstraat. Ook hij was gewond en werd na zijn aanhouding naar het ziekenhuis gebracht.

Het was niet de eerste keer dat Osama I. door het lint ging. Zo bleek hij in januari 2017 een man te hebben neergestoken op de Criekenput in Maastricht. Het Openbaar Ministerie vervolgde hem daarvoor niet, omdat ,,de andere betrokken partij mede schuld was aan het delict”, aldus een officiële reactie. Twee dagen voor de moorden ging het weer mis. In een sportschool mishandelde Osama I. een andere Syriër. Beide incidenten zijn nu aan het strafdossier toegevoegd.

Voor advocaat Selcuk Ikiz van Enas is het motief wel duidelijk: Osama I. zou mogelijk een aanhanger zijn van IS, en zag Egyptenaar Abbas en Nabila als volgelingen van president Bashar al-Assad. ,,Het conflict in Syrië is verplaatst naar Nederland. Hij heeft hen eerder vuile ratten genoemd”, aldus Ikiz tijdens een regiezitting in november vorig jaar. De verdachte zou mogelijk bezig zijn geweest om een dodenlijst af te werken waarop Syriërs en prominente moslims staan.

Het OM zei niet van het bestaan van een dergelijke lijst te weten, en sloot een terroristisch motief uit. Andere getuigen zeggen dat Osama I. juist niet sympathiseerde met Islamitische Staat. Twee van zijn broers zouden zijn gesneuveld tijdens de strijd tegen IS.

Op de avond van die 14de december was lang niet duidelijk of er sprake was van een terreuraanslag. Er werd terreuralarm gegeven en er heerste een grimmige sfeer op straat. Ambulances mochten niet direct naar de slachtoffers, en dat leidde tot emoties en agressie bij familieleden. Uiteindelijk werden de ambulances door agenten met getrokken wapenstokken en hondengeleiders tussen de boze menigte door naar de slachtoffers begeleid.

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg concludeerde naderhand dat de grenzen van wat er van hulpverleners mag worden gevraagd waren opgezocht. Er werd geen aangifte gedaan, omdat de GGD zei begrip te hebben voor de emoties van de nabestaanden.

Osama I. zelf zegt zich niets van die avond te kunnen herinneren. Volgens een psychiater en psycholoog van het Pieter Baan Centrum waar hij werd onderzocht, verkeerde hij in een psychose en zou hij volledig ontoerekeningsvatbaar zijn. Als de rechtbank die conclusie overneemt, dan kan Osama I. geen gevangenisstraf opgelegd krijgen, maar wel een behandeling in een tbs-kliniek. De rechtszaak duurt drie dagen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 69298
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Moordverdachte Osama I.

Berichtdoor Ariel » Di Feb 12, 2019 2:27 pm

Zaak Syriër stilgelegd om schoen naar hoofd verdachte

De strafzaak tegen een 38-jarige verdachte van een dubbele moord en dubbele poging doodslag moest vanmiddag in de rechtbank van Maastricht korte tijd worden stilgelegd omdat de dochter van de doodgestoken vrouw een schoen naar het hoofd van de verdachte wierp. Die raakte de tolk vol op het hoofd.

Syriër Osama I. (38) staat terecht voor het op 14 december 2017 doodsteken van de 46-jarige Egyptenaar Abbas, en de 56-jarige Syrische Nabila. Dochter Enas van Nabila die tussenbeide probeerde te komen raakte zwaargewond, evenals de overbuurman die te hulp schoot.

Vingers in oren
De emoties liepen in de rechtbank vandaag al hoog op. De slachtoffers en nabestaanden kregen de gelegenheid om het woord te voeren. Osama I. woonde niet alle slachtofferverklaringen bij. De rechtbank had daartoe uit veiligheidsoverwegingen besloten. Een deel wílde hij overduidelijk niet horen. Toen een advocaat het verhaal voorlas van de vrouw van de doodgestoken Egyptenaar, stak Osama I. zijn vingers in zijn oren.

De rechtbank had bepaald dat namens ieder slachtoffer niet meer dan drie personen het woord mochten voeren. Dat viel al niet in goede aarde bij de familie van Nabila. De man, zonen en dochters van de vrouw geloven niet dat Osama I. ontoerekeningsvatbaar is. Ze denken juist dat hij erg slim is, een stoornis simuleert om onder een gevangenisstraf uit te komen, en in Syrië vast eerder mensen zal hebben vermoord.

De vlam sloeg in de pan toen Osama I. begon te reageren op de spreekrechtverklaringen. Hij werd onderbroken doordat de zonen en dochters van Nabila opsprongen, begonnen te schreeuwen en op het glas begonnen te bonzen dat de publieke tribune scheidt van de zittingszaal.

Zaal ontruimd
Daarop sprong dochter Enas die voor het glas zat op, en smeet schreeuwend een schoen naar de verdachte. Die raakte de tolk die naast Osama I. zat vol op het hoofd. De dochter werd schreeuwend uit de zaal getild door de parketpolitie, waarna zowel de zittingszaal als de tribune werden ontruimd.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 69298
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Moordverdachte Osama I.

Berichtdoor Ariel » Di Feb 12, 2019 9:52 pm

Chaotische dag bij zaak stekende Syriër

Het was de hele ochtend al onrustig op de publieke tribune van de rechtbank Maastricht, maar aan het begin van de middag sloeg de vlam in de pan. Moordverdachte Osama I. (38) citeerde verzen uit de Koran en dat vormde voor de zonen en dochters van een van zijn slachtoffers de aanleiding om schreeuwend op te springen en op de glazen scheidingswand te timmeren.

Voor het glas zat hun jongste zusje Enas (22) die bij de aanval op haar moeder zwaargewond raakte. Ze tilde haar voet op, trok haar schoen uit en smeet die verwensingen schreeuwend met kracht richting de verdachte. De schoen raakt niet Osama I., maar het hoofd van de tolk die naast hem zat. Enas werd spuwend en scheldend op de schouders van parketpolitieagenten de zaal uitgedragen, terwijl andere agenten de tribune ontruimden.

Het was een uitbarsting van emoties die voor de rechtbank Maastricht niet helemaal onverwacht kwam. De veiligheidsmaatregelen zijn streng rond het strafproces tegen de man die wordt vervolgd voor de moorden op de Egyptenaar Abbas (46) en de Syrische Nabila (56), en de poging tot doodslag op Nabila’s dochter Enas en overbuurman Jack, die haar te hulp schoot. Het tumult dat die moordpartij veroorzaakte in december 2017, werd in de rechtbank nog eens dunnetjes overgedaan op de dag dat de slachtoffers en nabestaanden het woord mochten voeren.

’Osama moet sterven, Osama moet sterven.’
Voor alle zekerheid besloot de rechtbank dat Osama I. niet in de zittingszaal mocht blijven als de zonen en dochters van Nabila het woord voerden. Hij kreeg na afloop een korte samenvatting van hun woorden. Alleen vertelde de rechter Osama I. niet over het met bloed van zijn moeder besmeurde hemd dat Bilal aan de rechtbank toonde, en werd diens uitsmijter niet vertaald: „Osama moet sterven. Osama moet sterven. Osama moet sterven.” Evenmin kreeg Osama I. iets mee van de pen die Nabila’s zoon demonteerde, en die in beslag werd genomen door de parketpolitie.

Nabila’s familie denkt dat Osama I. speelt dat hij een stoornis heeft om onder een gevangenisstraf uit te komen. Dochter Elaf noemt hem een „professionele crimineel” die precies wist wat hij deed. Zou hij er anders aan hebben gedacht om de voordeur te sluiten zodat niemand kon zien wat hij deed? Dochter Enas die in haar gezicht, hals en rug werd gestoken sprak eveneens haar twijfels uit over het selectieve geheugenverlies van Osama I. Hij kan zich alles nog tot in detail herinneren. Behalve de moord waarvoor hij geen reden of excuus had: die op haar moeder. Ze ziet „nog iedere keer zijn zwarte ogen” als ze naar het litteken op haar gezicht kijkt. „Ik durfde lang niet te slapen omdat ik de zwartste dag in mijn leven steeds opnieuw beleefde. Bang om weer te zien hoe hij mijn mama doodde.”

’Wees een vent!’
Osama I. hoorde het verhaal van Enas aan nadat haar advocaat hem daartoe opriep: „Wees een vent!” Tijdens het verhaal van de weduwe van Egyptenaar Abbas stopte hij zijn vingers in zijn oren. Hij wilde niet horen hoe de vrouw vertelde dat ze drie weken niet in staat was om uit haar bed te komen, en hoe moeilijk haar zoons het hebben met het verlies van hun vader. „Als je zelf ook familie hebt verloren, waarom heb je dit dan gedaan? Als het zelfverdediging was, waarom heb je hem dan zo vaak gestoken? En waarom sneed je zijn keel door?” Woensdag hoort Osama I. de strafeis.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Samenleving & Integratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten