Corrupte agent vaak ( niet altijd )allochtoon

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Mahalingam
Berichten: 41505
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Corrupte agent vaak ( niet altijd )allochtoon

Bericht door Mahalingam »

Wat ze gedaan hebben is vaag en de rugnummers zijn geheim.
Vijf Limburgse agenten wegens ernstig plichtsverzuim ontslagen
Vijf politieagenten van de politie in Limburg worden ontslagen omdat ze zich volgens de eenheidsleiding schuldig hebben gemaakt aan „ernstig plichtsverzuim”. De agenten kregen woensdag het voornemen tot ontslag aangezegd omdat ze zich hebben bezondigd aan „pesterijen, ondermijnend gedrag, intimidatie, schending van het ambtsgeheim en misbruik van bevoegdheden”.

De politie spreekt van „gedragingen die niet door de beugel kunnen”. Het gaat om agenten van het basisteam Horst/ Peel en Maas in Noord-Limburg. Nog eens vier politieagenten, naar wie ook vorig jaar een disciplinair onderzoek is begonnen, kregen woensdagochtend te horen dat er het voornemen bestaat hen terug te zetten in rang of functie, over te plaatsen naar een ander team of verlofuren in te vorderen. Naast deze negen zullen nog eens twee medewerkers disciplinair worden aangepakt.

Aderlating

De foute gedragingen worden door de politie Limburg niet nader omschreven. Volgens bronnen bij de politie hebben de bestrafte agenten zich schuldig gemaakt aan ‘cowboygedrag’ zoals het intern wordt genoemd. Ze pleegden huiszoekingen bij mensen zonder de vereiste papieren, zouden verdachten hardhandig hebben aangepakt en roddelden over hun superieuren in een appgroep.

Het voor de Nederlandse politie ongekend omvangrijke integriteitsonderzoek begon vorig jaar april en strekte zich uit over de periode 2017-2019. Naast de negen medewerkers werden 160 (oud-)medewerkers en leidinggevenden gehoord. Het integriteitsteam van de politie Limburg heeft het onderzoek uitgevoerd, in opdracht van de politiechef. De directeur korpsstaf van het landelijk korps van politie had de regie en coördinatie op het onderzoek om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. De bestraffing van een tiental agenten is enorme aderlating voor het betreffende basisteam dat maar 70 agenten telt.

Voorbeeldfunctie

Tijdens het disciplinaire onderzoek zijn volgens de politie ook vermoedens gerezen van strafbare feiten. Het Openbaar Ministerie is begonnen aan een strafrechtelijk onderzoek.

„Als je bij de politie werkt, heb je een voorbeeldfunctie. Dat geldt voor al onze medewerkers. De gedragingen van deze medewerkers staan haaks op alles waar de politie voor staat. Burgers en medewerkers moeten kunnen vertrouwen op een professionele, veilige en betrouwbare politieorganisatie. Integriteit is de basis van ons politiewerk. Als het vertrouwen daarin wordt geschaad - en daar was in dit geval sprake van - treden we op”, zegt Inge Godthelp-Teunissen, waarnemend politiechef eenheid Limburg.

De voorzitter van politievakbond NPB, Jan Struijs, zegt verbaasd te zijn over de harde aanpak van de Limburgse agenten. Het basisteam waar de agenten werkten gold volgens hem jarenlang als een goed voorbeeld van een politieploeg waar geprobeerd werd met weinig regels en bureaucratie de misdaad aan te pakken. „Uit het hele land kwamen mensen kijken naar dit basisteam omdat ze zo goed functioneerden”. Het zou volgens Struijs pas zijn mis gegaan na de benoeming van een nieuwe chef.

De bestrafte agenten ervaren de sancties volgens hem als „een superzware straf”.
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/10/vi ... n-a4002328
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75833
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Corrupte agent vaak ( niet altijd )allochtoon

Bericht door Ariel »

Justitie: Hoofdagent lekte vijf jaar lang gevoelige informatie naar criminelen

De corruptie waar hoofdagent Mehmet K. van de Rotterdamse politie van wordt verdacht, is niet een eenmalige actie geweest. De 30-jarige diender uit Gorinchem zou zich volgens het Openbaar Ministerie vijf jaar lang bezig hebben gehouden met het lekken van gevoelige informatie naar criminelen.

De man wordt tevens verweten te hebben gehandeld in cocaïne en enkele duizenden euro’s die uit het criminele circuit afkomstig waren, in zijn bezit te hebben gehad. Komende week dient tegen de agent die in district Zuid werkte, een voorbereidende rechtszaak. Dan wordt de status van het onderzoek besproken.

K. kwam bij zijn collega’s in beeld tijdens een al langer lopend onderzoek naar een criminele organisatie. Versleutelde berichten van een zogenoemde PGP-telefoon (Pretty Good Privacy) - waarmee door criminelen in codetaal wordt gecommuniceerd - die door de recherche waren gekraakt, wezen in de richting van de hoofdagent. K. zou zich van 10 september 2015 tot en met 22 mei dit jaar met zijn corrupte praktijken hebben beziggehouden. In die periode zou hij voor de bewezen diensten meerdere geldbedragen hebben aangenomen.

Criminelen
Volgens justitie zocht hij meerdere malen in het bedrijfsprocessensysteem van de politie naar informatie over opsporingsonderzoeken, die hij naar zichzelf mailde of uitprintte, teneinde die door te spelen naar criminelen. Onduidelijk is of hij daarmee het al langer lopende onderzoek naar de criminele bende kapot heeft gemaakt.

Hoewel de bij de man aangetroffen hoeveelheid cocaïne - enkele grammen - minimaal was en hij vermoedelijk zelf gebruikte, verdenkt justitie hem er toch van in drugs te hebben gehandeld. Ook werd na de aanhouding van de hoofdagent een bedrag van ruim 4500 euro aangetroffen. Justitie denkt dat dat geld afkomstig is van een misdrijf.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75833
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Corrupte agent vaak ( niet altijd )allochtoon

Bericht door Ariel »

OM: corrupte Orm K. vorstelijk betaald

De van corruptie verdachte motoragent Orm K. (44) uit Utrecht zou geld hebben ontvangen in ruil voor het lekken van gevoelige informatie uit de politiesystemen aan criminelen. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om ’grote geldbedragen’.

Dat laat het OM Midden-Nederland weten na vragen van deze krant over een van de grootste corruptieonderzoeken die er momenteel lopen naar politiemensen. Justitie wil niet ingaan op de exacte hoogte van de bedragen.

Dinsdag verscheen K. voor het eerst voor de rechtbank in een pro forma zitting. De Telegraaf onthulde de zaak begin juni. Het onderzoek is extra pikant omdat K. de zoon is van de in 1977 door een RAF-terrorist doodgeschoten Utrechtse rechercheur Arie.

Het onderzoek naar het lekken bestrijkt een lange periode, namelijk van januari 2018 en mei 2020. Orm K. wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim, corruptie en computervredebreuk of het oneigenlijk gebruik van de politiesystemen. Tegen K. waren eerder ook al disciplinaire maatregelen genomen wegens wangedrag bij aanhoudingen.

Begin mei werd de politie Midden-Nederland ingelicht door de Rijksrecherche over een aanstaande aanhouding. Er was eerder al informatie binnengekomen over Orm K. De politieman zou in ruil voor geld uiterst gevoelige informatie doorspelen aan de zware georganiseerde misdaad. Niet zomaar een kenteken of een adres van iemand, maar echt informatie over lopende onderzoeken. Onder andere over een liquidatiezaak. K. was geliefd binnen het korps. De ontsteltenis was groot toen bekend werd dat hij was opgepakt voor corruptie.

Zijn advocaat laat weten niet te willen reageren op de verdenkingen en de aanstaande rechtszaak.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75833
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Corrupte agent vaak ( niet altijd )allochtoon

Bericht door Ariel »

Wat aardig... :heart:
’Corrupte agent’ mag van rechter aan de slag als koerier en komt vrij

De van ambtelijke corruptie, computervredebreuk, schending ambtsgeheim, witwassen en drugsbezit verdachte hoofdagent van de eenheid Rotterdam slaat een nieuwe weg in. Mehmet K. (30) uit Gorinchem mag van de rechtbank aan de slag als koerier bij het bedrijf van zijn zwager.

De betaalde baan voor minimaal zes maanden was voor de Rotterdamse rechtbank donderdag aanleiding om de voorlopige hechtenis van de inmiddels ontslag aangezegde politieman met ingang van vrijdag te schorsen in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. De verwachting is dat die pas volgend jaar zal zijn.

K., die al bijna tien jaar werkzaam was bij de Rotterdamse politie, werd drie maanden geleden aangehouden. Uit gekraakte PGP-berichten die in Canada op servers van Ennetcom stonden, kwam een ’plat’ contact bij de politie naar boven. Onderzoek naar de gevraagde informatie over kentekens en persoonsgegevens leidde uiteindelijk naar de hoofdagent.

Volgens advocaat mr. A. Jhingoer ontkent zijn cliënt informatie uit de politiesystemen te hebben doorgespeeld aan criminelen. Van het aannemen van geld voor bewezen diensten en witwassen is volgens de raadsman eveneens geen sprake. ,,Alleen het bezit van cocaïne erkent mijn cliënt.”

Officier van justitie mr. R. Kloos gaat het vooralsnog vanuit dat K. ruim vijf jaar informatie doorspeelde aan het criminele milieu. De aanklager verzette zich tegen het verzoek van de raadsman om de voorlopige hechtenis te schorsen. ,,Het aanbod voor werk lijkt alleen te zijn bedoeld om hem vrij te krijgen. Het bedrijf waarvoor hij gaat werken, lijkt niet erg actief te zijn in het transportwezen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41505
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Corrupte agent vaak ( niet altijd )allochtoon

Bericht door Mahalingam »

"Een 33-jarige politieman uit Veenendaal is maandag aangehouden. Hij wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim."

En meer weten we niet.
Politieman uit Veenendaal opgepakt in corruptiezaak

Daarnaast wordt de man ambtelijke corruptie en computervredebreuk verweten. ,,Een politieman heeft geheimhoudingsplicht’’, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. ,,Vertrouwelijk informatie moet binnen de organisatie blijven.’’ De man heeft mogelijk informatie gelekt.

Wat hij precies heeft gedaan en wanneer, kan de woordvoerder niet zeggen. ,,Ik kan hier geen verdere uitspraken over doen. We moeten dat eerst onderzoeken.’’
https://www.ad.nl/utrecht/politieman-ui ... ~a332bd0b/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75833
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Corrupte agent vaak ( niet altijd )allochtoon

Bericht door Ariel »

Weer één. :ohmy2:
Politiemedewerker Amsterdam buiten functie gesteld

Een politiemedewerker van de eenheid Amsterdam is buiten functie gesteld vanwege de verdenking van onder meer schending van het ambtsgeheim.

Onder leiding van een officier van justitie doet het team Veiligheid, Integriteit en Klachten van de eenheid Amsterdam nader onderzoek. Daarover worden geen mededelingen gedaan.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75833
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Corrupte agent vaak ( niet altijd )allochtoon

Bericht door Ariel »

’Geheim’ telefoonverkeer legt ernstige corruptie bij politie bloot

Het omvangrijke rechercheonderzoek 26Lemont, naar de communicatie tussen criminelen, heeft ernstige corruptie bij de politie en andere opsporingsdiensten blootgelegd. Een speciaal anti-corruptieteam gaat nu onderzoek doen naar de ’platte dienders’ die criminelen faciliteren.

Het rechercheonderzoek 26Lemont, naar de communicatie tussen criminelen, heeft ernstige corruptie bij de politie en andere opsporingsdiensten blootgelegd.

Dat zegt korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie in een interview met De Telegraaf naar aanleiding van vragen van deze krant over het onderzoek 26Lemont naar de encryptiedienst EncroChat. Vorige week zijn tijdens een besloten bijeenkomst over het nieuwe Multidisciplinair Interventieteam, dat ondermijnende criminaliteit moet aanpakken, grote zorgen geuit door de politie over ambtelijke corruptie die nu is blootgelegd.

Betonrot van de organisatie
„De informatie is dermate ernstig en de omvang zodanig, dat we dit speciale team de verkregen informatie laten onderzoeken. Corruptie is het betonrot van onze organisatie”, zegt Van Essen. Maandag werd al een rechercheur uit Veenendaal opgepakt voor corruptie. Volgens ingewijden gaat het om een zeer ernstig lek dat criminelen gevoelige informatie verschafte.

Het is misschien wel de schokkendste ’vangst’ uit het onderzoek 26Lemont. Een eerste zoekslag in 23 miljoen berichten laat een diepe verwevenheid van boven- en onderwereld zien. De politie blijkt uiterst kwetsbaar.

Als speurders van de Rijksrecherche dit voorjaar eigendommen van de van corruptie verdachte 44-jarige motoragent Orm K. uit Utrecht doorzoeken, stuiten ze op een speciale telefoon. Op het toestel kan de gebruiker veilig communiceren via de encryptiedienst EncroChat. Een dienst die volgens politie en justitie vrijwel louter voor criminele doeleinden wordt gebruikt.

Vorstelijke betaling
K. zou mogelijk zelfs twee jaar lang criminelen tegen vorstelijke betaling hebben voorzien van gevoelige informatie. Is dat waarvoor hij de EncroChat-telefoon gebruikte? Justitie laat het onderzoeken, zo maakte een officier begin deze maand bekend. De 23 miljoen berichten die in juli door de politie werden gekaapt van het bedrijf EncroChat worden nu doorzocht op berichten van zijn telefoon.

Deze week was het weer raak. Een 33-jarige politieman werd maandag opgepakt voor schending van het ambtsgeheim, ambtelijke corruptie en computervredebreuk. Politie en OM houden de kaken stijf op elkaar over het onderzoek, maar bevestigen dat de man uit Veenendaal een rechercheur is van de landelijke eenheid en op basis van informatie uit het EncroChat-onderzoek is opgepakt. Het zou gaan om een ernstige corruptiezaak waarbij het er tot dusver op lijkt dat rechercheonderzoeken schade hebben opgelopen.

Klip en klaar
De hoogst baas van de nationale politie, korpschef Henk van Essen, betitelt de informatie over corruptie die uit de EncroChat-data is gekomen als ’ernstig’. „Dit onderzoek heeft klip en klaar duidelijk gemaakt dat de corruptie onmiskenbaar aanwezig is en eerder toeneemt dan afneemt. Laat duidelijk zijn: corruptie is de betonrot van onze organisatie. Het bewust lekken van informatie aan criminelen is een van de ernstigste misdrijven die er is. Vandaar dat de aanpak ervan de hoogste prioriteit heeft.”

In juli maakten politie en OM bekend dat ze maandenlang de communicatie van gebruikers van de dienst EncroChat volgden. Ze keken als het ware mee over de schouders van criminelen bij het bespreken en beramen van misdaadactiviteiten. Er zijn op basis van de informatie inmiddels zeker honderd arrestaties verricht. Liquidaties en ontvoeringen werden verijdeld en 20 drugslabs, zeker 8000 kilo cocaïne, 12.000 kilo crystal meth en zo’n 14 miljoen euro aan contant misdaadgeld zijn in beslag genomen. De politie beschikt nog over 23 miljoen ontcijferde misdaadberichten die worden doorzocht.

Meerdere signalen
Op basis van eerste scans zijn meerdere signalen van corruptie naar voren gekomen. Van Essen kan niet zeggen hoeveel gevallen er onderzocht worden en op welke niveaus lekken zijn waargenomen. „Veel berichten moeten nog nader geanalyseerd. Daarbij speelt ook een operationeel belang. Maar uit het onderzoek 26Lemont vloeien de komende tijd meerdere corruptieonderzoeken voort. Meer dan de voorgaande jaren.”

Volgens bronnen rond het onderzoek worden nu al zo’n tien ernstige lekken onderzocht. Het gaat daarbij niet om bijvoorbeeld het checken van de antecedenten van iemand voor privé-doeleinden, maar echt om het doorsluizen van gevoelige informatie aan criminelen.

„Een politieman kan onder druk worden gezet als hij chantabel is, maar ook simpelweg gekocht worde”, legt Van Essen uit. „Het draait bij criminelen allemaal om informatie. Informatie is goud waard. Over lopende onderzoeken, maar ook over personen, adressen en voertuigen. De criminelen zoeken platte contacten die in belangrijke informatieknooppunten zitten. Beambten, maar ook personen die vanuit bedrijven toegang hebben tot persoonsgegevens.”

Kleding- en elektronicaketens
Zo is uit het EncroChat-onderzoek naar voren gekomen dat criminelen beschikken over contacten binnen grote, gerenommeerde ketens op het gebied van kleding en elektronica. Die hebben toegang tot gegevens van klanten.

De eerste signalen over corruptie binnen de politie en ook andere organisaties waren dermate zorgwekkend dat de politie een speciaal team heeft opgetuigd om onderzoek te doen naar de EncroChat-lekken, het Team Aanpak Corruptie. „We zetten niet zomaar zo’n team op na één signaal. Er is dus echt wel wat aan de hand”, zegt Van Essen. Het team, dat inmiddels meerdere corruptiezaken onderzoekt, bestaat uit vijftien tot twintig rechercheurs van de landelijke eenheid van de politie en de Rijksrecherche.

„De aanpak van corruptie is een van de vier pijlers bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. De andere zijn de focus op waar en waaraan geld wordt verdiend, het aanpakken van witwassen en de bestrijding van het geweld. We zien dat de onderwereld zich steeds beter in de bovenwereld nestelt; maatschappij breed. En die ontwikkeling moeten we stuiten”, zegt Van Essen.

Zeer pikante informatie
Of en hoeveel corruptie bij andere opsporingsdiensten het onderzoek naar EncroChat heeft blootgelegd, willen Van Essen en het Openbaar Ministerie niet zeggen. Vaststaat, zo melden direct betrokkenen rond het onderzoek 26Lemont naar EncroChat, dat er zeer pikante informatie is ontdekt over advocaten, makelaars en notarissen die de onderwereld gefaciliteerd zouden hebben. Zo zouden er tal van witwasconstructies zijn blootgelegd. Vorige maand onthulde De Telegraaf al dat een groep advocaten volgens het OM bij een eerder onderzoek rond de ’Mocro-maffia’ fungeerde als een soort doorgeefluik van de onderwereld door vertrouwelijke informatie te lekken. Dat bleek deels eveneens uit gekraakte telefoonberichten van een andere dienst.

Politiemensen die gebruik hebben gemaakt van de dienst EncroChat voor het faciliteren van de onderwereld moeten peentjes zweten, sinds in juli operatie operatie 26Lemont tegen EncroChat bekend is gemaakt.

„Er zijn aanhoudingen verricht en er zullen de komende tijd meer aanhoudingen volgen”, waarschuwt Van Essen. „Maar let wel: we moeten alle signalen goed onderzoeken. Er zijn al voorbeelden geweest waarbij een signaal uiteindelijk niet bleek te kloppen of tot niets leidde.”

’Het bedrijfsproces’
Van Essen benadrukt dat het bestuderen van de relevante berichten uit de berg EncroChat-data goed inzicht kan geven over hoe corruptiecontacten lopen. „We kunnen veel leren van ’het bedrijfsproces’.”

Corruptie bij de politie is een hardnekkig probleem. Het aantal agenten dat wegens het oneigenlijk gebruik van de politiesystemen het korps uit is geknikkerd, verdubbelde in de laatste twee jaar ten opzichte van de twee jaar ervoor. Er is de laatste jaren van alles geroepen vanuit de politie om de integriteitsschendingen aan te pakken. Zo wil de politie al langere tijd software invoeren waarmee verdacht zoekgedrag door politiemensen binnen de systemen automatisch wordt opgemerkt. Maar het is er nog steeds niet.

„Dat komt er volgend jaar wel”, zegt Van Essen nadrukkelijk. „Maar het is een taai proces. We lopen tegen privacywetgeving op. Je kunt ook niet iedere mail of app van een politieman checken. Dat wil ik ook niet. Ik wil niet dat maatregelen leiden tot een collectief wantrouwen. Vertrouwen is mijn uitgangspunt, maar ik wil ook realistisch zijn. Corruptie is er en we zitten er bovenop.”

Corruptie ook preventief bestrijden
De korpschef wil naast repressief optreden de corruptie ook preventief bestrijden. „Nog meer aandacht voor het fenomeen op de opleiding en meer mogelijkheden bij het screenen van politiemensen.”

Een nieuw wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. „De nieuwe screeningswet maakt onderzoek doen naar de omgeving van de politieman mogelijk en een politieman krijgt de plicht om belangrijke veranderingen in de privésfeer, zoals schulden, te melden. Daarnaast kan een medewerker op verschillende momenten gescreend worden in plaats van alleen aan het begin van een loopbaan.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41505
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Corrupte agent vaak ( niet altijd )allochtoon

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding

Leven we soms nog in de tijd van Bromsnor?
„De nieuwe screeningswet maakt onderzoek doen naar de omgeving van de politieman mogelijk en een politieman krijgt de plicht om belangrijke veranderingen in de privésfeer, zoals schulden, te melden. Daarnaast kan een medewerker op verschillende momenten gescreend worden in plaats van alleen aan het begin van een loopbaan.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75833
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Corrupte agent vaak ( niet altijd )allochtoon

Bericht door Ariel »

Corruptie bij politie schokt: ’De vijand was al die tijd aan boord’

De ernstige corruptie die is blootgelegd door het onderzoek naar de communicatiedienst EncroChat heeft tot grote ontsteltenis geleid binnen politie en politiek. Voorzitter Jan Struijs van de Nationale Politiebond hekelt de aanpak van corruptie. „We zijn pleisters aan het plakken.”

Woensdag onthulde deze krant dat het maandenlange onderzoek 26Lemont naar de encryptiedienst EncroChat, waarmee criminelen met elkaar communiceerden, ernstige corruptie aan het licht heeft gebracht binnen de politie en andere opsporingsdiensten. Er zijn signalen dat er zeker acht tot tien grote lekken bij de politie zitten.

Een speciaal opgericht team van politie en Rijksrecherche gaat de corruptie, die ook speelt bij andere opsporingsdiensten, onderzoeken. Korpschef Henk van Essen spreekt van ’betonrot’ binnen de politie.

Beerput
Voorzitter Jan Struijs is weinig verbaasd over de beerput die is opengetrokken. Hij waarschuwde drie jaar geleden al in De Telegraaf voor onderschatting van het corruptieprobleem. Corruptie zou te snel worden gezien als iets wat past bij bananenrepublieken. Een ’niet-Nederlands’ probleem.

„Rechercheurs en intelligence-units binnen de politie hameren intern al jaren op de groei van corruptie als gevolg van de georganiseerde misdaad, die steeds machtiger wordt. Door de macht zijn criminele organisaties stelselmatig gaan infiltreren binnen de overheid. Maar we zijn alleen maar aan het pleisters plakken. Gebeurt er iets, dan volgt een onderzoekje. En dat is het dan weer. Het is puur incidentenpolitie. Maar er wordt niet gekeken naar de grote structuren, de oorzaken en de mechanismen. De opdrachtgevers, de grote mensen achter de corruptie worden niet aangepakt.”

De georganiseerde misdaad gaat veel verder dan alleen het omkopen van dienders of douaniers, zegt Struijs. „Ze kopen zich in bij de politiek en het bedrijfsleven. Ook daarover zijn signalen binnengekomen door het EncroChat-onderzoek. Het is een sluimerend proces en extreem zorgwekkend.”

Struijs noemt als voorbeeld de luchthaven Schiphol. Onderzoeksbureau Beke onderzocht voor de gemeente Haarlemmermeer het afgelopen jaar ondermijnende criminaliteit op Schiphol. De conclusie: de veiligheid van de burgerluchtvaart op Schiphol wordt bedreigd door infiltratie van drugsorganisaties. Op Schiphol worden op grote schaal mensen gerekruteerd die criminelen helpen bij onder andere de smokkel van drugs.

„De luchthaven is volledig geïnfiltreerd. Het sterft van de criminele contacten daar. Die krijg je niet zomaar weg”, zegt Struijs.

’Ongelooflijke macht’
Kamerlid Chris van Dam (CDA) is onthutst over de blootgelegde corruptie in de EncroChat-data. „Het is verbijsterend dat op zo’n grote schaal sprake is van corruptie binnen onze politie en andere opsporingsdiensten. Het lijkt te gaan om politiemensen die zeer dicht bij uiterst vertrouwelijke onderzoeken en informatie konden komen. Dat doet mij huiveren: wat een ongelooflijke macht en invloed hebben criminele organisaties in ons naïeve Nederland.”

Volgens Van Dam roept de onthulling veel vragen op. „Hoe is het mogelijk dat dit, kennelijk langere tijd, onopgemerkt heeft plaatsgevonden? Welke mechanismen zijn er binnen de politie om deze corruptie te detecteren? Wat is de omvang en de schade die deze mollen hebben aangericht? Is er voldoende capaciteit, ook bij de Rijksrecherche, om zo snel mogelijk de integriteit van onze diensten te herstellen? Zijn er hierdoor mensen in gevaar gekomen? Het zijn vragen waar we zo spoedig mogelijk antwoord op willen van minister Grapperhaus.”

De oud-officier refereert aan de moord op advocaat Derk Wiersum, precies een jaar geleden. „Politie en justitie hebben ongelooflijk hard gewerkt om de daders van die moord in te rekenen. Het is wrang om er nu achter te moeten komen dat de vijand gewoon aan boord was, al die tijd. We moeten ons een lange weg terugvechten uit de macht van de georganiseerde drugsboeven. Maar daarmee moeten we samen onverstoord doorgaan. Dit nieuws motiveert mij alleen maar meer om daarmee keihard door te gaan.”

Ook VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz is verbijsterd. „Dit is zeer ernstig. De corruptie bij de politie ondermijnt onze aanpak van drugscriminelen, het ondermijnt het vertrouwen in de rechtsstaat én is een klap in het gezicht van alle agenten die integer zijn en die dag en nacht klaar staan voor onze veiligheid. Ik wil zo snel mogelijk een reactie van minister Grapperhaus en ik wil een debat hierover.”

’Topje van de ijsberg’
Niet alleen bij CDA en VVD klinken zorgen. PVV-leider Wilders sprak donderdagmorgen tijdens het belangrijkste politieke debat van het jaar zijn zorgen uit over corruptie bij de politie. Zijn fractiegenoot Lilian Helder zegt dat het onderzoeksresultaat bepaald niet als een donderslag bij heldere hemel komt. „Ik ben helemaal niet verrast over deze corruptie. Blijkbaar zijn de collega’s het rapport van het WODC uit 2017 vergeten.” In dat rapport werd al gewaarschuwd voor corruptie in het korps.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemt berichten over corruptie bij de politie ’heel ernstig’. „En ik vrees dat het ook nog maar het topje van de ijsberg is. Dit is bovendien ontzettend schadelijk voor het aanzien van de politie. Daarom moet er goed onderzoek naar worden gedaan door voldoende mensen. We stellen er Kamervragen over en willen het er volgende week met de minister over hebben.”

’Groot probleem’
Emeritus hoogleraar criminologie en strafrecht Cyrille Fijnaut is expert bij uitstek op het gebied van corruptie. Hij schreef onder meer het rapport ’Politiële corruptie in Nederland’ over affaires in de jaren tachtig en negentig. Vorig jaar leidde hij een omvangrijk onderzoek naar corruptie in de Rotterdamse haven.

De expert is geschokt over de blootgelegde corruptie in 26Lemont. „Het is schokkend omdat met deze indrukwekkende inkijkoperatie in één klap zichtbaar is worden hoe groot over de gehele linie het corruptieprobleem in Nederland eigenlijk is. Tot nu toe kwam dit probleem mondjesmaat aan het licht en konden verantwoordelijke mensen het nog ’klein’ praten. Dat kan nu niet meer: het is een groot stelselmatig probleem.”

Fijnaut waarschuwt al langer voor het gevaar van ernstige corruptie als gevolg van de georganiseerde misdaad, die steeds groter en machtiger wordt. Volgens de hoogleraar zijn de gevolgen voor de blootgelegde, diepgewortelde corruptie catastrofaal voor het onderlinge vertrouwen binnen de rechtsstaat.

„Het corruptieprobleem ondermijnt de integriteit, de doeltreffendheid en daarmee de geloofwaardigheid van opsporingsdiensten en justitie bij de eigen bevolking en het vertrouwen van buitenlandse politie- en justitiediensten in de samenwerking met Nederland. Daarnaast ondermijnt het ook het zo noodzakelijke onderlinge vertrouwen binnen de sleutelorganen van de rechtsstaat. Tussen politie, Openbaar Ministerie, de zittende magistratuur en dus tussen de mensen die er werken zoals rechercheurs, officieren van justitie en rechters. Wie is wie op een gegeven moment? Kun je anderen blind vertrouwen?”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 47898
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Corrupte agent vaak ( niet altijd )allochtoon

Bericht door Pilgrim »

Waarom is de mocromaffia zo sterk? Vanwege ernstige corruptie bij de politie

Door: Redactie, 9:11, 17 september 2020

Afbeelding

Onderzoek: georganiseerde misdaad tiert wielig door platte petten

Het zal niet de enige reden dat de mocromaffia heer en meester is in de Nederlandse onderwereld, maar de kracht van die organisatie is voor een deel te verklaren door een geweldige informatiepositie. Nieuw onderzoek toont aan dat er sprake is van grootschalige corruptie bij de politie en andere opsporingsdiensten.

Hierdoor beschikken (top)criminelen over cruciale informatie die hun een voorsprong geeft ten opzichte van de politie. Er is nu een speciaal anti-corruptieteam opgezet dat onderzoek gaat doen naar de ’platte dienders’ die criminelen faciliteren.

Dat meldt de T:

Volgens bronnen rond het onderzoek worden nu al zo’n tien ernstige lekken onderzocht. Het gaat daarbij niet om bijvoorbeeld het checken van de antecedenten van iemand voor privé-doeleinden, maar echt om het doorsluizen van gevoelige informatie aan criminelen.

Corruptie bij de politie is een hardnekkig probleem. Het aantal agenten dat wegens het oneigenlijk gebruik van de politiesystemen het korps uit is geknikkerd, verdubbelde in de laatste twee jaar ten opzichte van de twee jaar ervoor.


Oei! Nu maar hopen dat dit niet leidt tot stigmatisering! Want dan wordt GroenLinks verdrietig.

https://tpo.nl/2020/09/17/waarom-is-de- ... e-politie/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75833
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Corrupte agent vaak ( niet altijd )allochtoon

Bericht door Ariel »

Grapperhaus reageert op publicatie De Telegraaf

Een groot onderzoek dat corruptie aantoont bij de politie is pijnlijk, maar wel heel hard nodig. Dat zegt minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een reactie op de onthullingen waarover De Telegraaf woensdag publiceerde.

„In eerste instantie ziet het er lelijk uit, maar het is goed dat we het nu kunnen aanpakken”, zegt Grapperhaus.

De minister beweert dat er vooral meer corruptie wordt waargenomen, niet dat er meer corrupte agenten zijn dan vroeger. „Je hebt altijd rotte appels, en het goede aan dit onderzoek is dat het pijnlijk de rotte appels naar de oppervlakte brengt.”

De CDA-bewindsman twijfelt dan ook niet aan de organisatie. „We hebben wel een politiekorps van 65.000 mensen, ik sta voor de kwaliteit en integriteit. Het zijn maar een paar rotte appels op een uitstekende organisatie.” Toch kan hij niet zeggen om hoeveel van die ’rotte appels’ het gaat. „Dat is aan de politie en het OM, anders loop ik in de weg.”

Topje van de ijsberg
De minister kan niet uitsluiten dat het om het topje van de ijsberg gaat. „We moeten aannemen dat er een bepaalde hoeveelheid corruptie is. Waarvan we een deel gewoon nauwelijks in zicht en in de greep krijgen.” De oplossing is volgens hem dat agenten niet in de verleiding komen. „We moeten iets doen aan mensen die zich een keer laten omkopen en niet meer uit die dwang komen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75833
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Corrupte agent vaak ( niet altijd )allochtoon

Bericht door Ariel »

Politie-expert Cyrille Fijnaut over corruptie: ’Wie is wie op een gegeven moment?’

Politie, politiek en misdaadexperts zijn geschokt door de ernstige corruptie die is blootgelegd door het onderzoek naar de communicatiedienst EncroChat. Het probleem is ’funest voor het onderling vertrouwen binnen de rechtsstaat’, zegt politie- en corruptie-expert Cyrille Fijnaut.

Woensdag onthulde deze krant dat het maandenlange onderzoek 26Lemont naar de encryptiedienst EncroChat, waarmee criminelen met elkaar communiceerden, ernstige corruptie aan het licht heeft gebracht binnen de politie en andere opsporingsdiensten. Er zijn signalen dat er zeker acht tot tien grote lekken bij de politie zitten. Een speciaal opgericht team van politie en Rijksrecherche gaat de corruptie onderzoeken. Korpschef Henk van Essen spreekt zelfs van ’betonrot’ binnen de politie.

Rotterdamse haven
Emeritus hoogleraar criminologie en strafrecht Cyrille Fijnaut is expert bij uitstek op het gebied van corruptie. Hij schreef onder meer het rapport Politiële corruptie in Nederland over affaires in de jaren tachtig en negentig. Vorig jaar begeleidde hij een omvangrijk onderzoek naar corruptie in de Rotterdamse haven.

De expert is ontsteld over de blootgelegde corruptie in 26Lemont. Hij kent de hoofdlijnen van de bevindingen. „Het is schokkend omdat met deze indrukwekkende inkijkoperatie in één klap zichtbaar is geworden hoe groot over de gehele linie het corruptieprobleem in Nederland eigenlijk is. Tot nu toe kwam dit probleem mondjesmaat aan het licht en konden verantwoordelijke mensen het nog ’klein’ praten. Dat kan nu niet meer: het is een groot stelselmatig probleem.”

Georganiseerde misdaad
Fijnaut waarschuwt al langer voor het gevaar van ernstige corruptie als gevolg van de georganiseerde misdaad die steeds groter en machtiger wordt. Met de productie van drugs en handel in narcotica worden vele miljarden verdiend. De doorvoer van cocaïne via ons land is in een paar jaar tijd verdrievoudigd naar zo’n dertig ton per jaar alleen al via de Rotterdamse haven. Ook worden er steeds meer drugslabs opgerold. Zelfs de Mexicaanse drugskartels hebben voet op Nederlandse bodem gezet voor de productie van de verwoestende drug crystal meth. De bestrijding van de drugsindustrie en de georganiseerde misdaad heeft de afgelopen tien jaar lang onvoldoende prioriteit gehad.

„Als je in een land als Nederland een gigantische illegale drugsindustrie laat groeien dan weet iedereen die een beetje verstand heeft van georganiseerde misdaad, dat degenen die in deze industrie op machtsposities zitten op grote schaal zullen proberen om politiemensen, douaniers, gemeenteambtenaren te corrumperen. Dat doen ze om die industrie op allerlei manieren af te schermen tegen doeltreffend optreden.”

Catastrofaal
Volgens de hoogleraar zijn de gevolgen voor de blootgelegde, diepgewortelde corruptie catastrofaal voor het onderlinge vertrouwen binnen de rechtsstaat. „Het corruptieprobleem ondermijnt de integriteit, de doeltreffendheid en daarmee de geloofwaardigheid van opsporingsdiensten en justitie. Bij de eigen bevolking én het vertrouwen van buitenlandse politie- en justitiediensten in de samenwerking met Nederland. Daarnaast ondermijnt het ook het noodzakelijke onderlinge vertrouwen binnen de sleutelorganen van de rechtsstaat. Tussen politie, Openbaar Ministerie, de zittende magistratuur en dus tussen de mensen die er werken zoals rechercheurs, officieren van justitie en rechters. Wie is wie op een gegeven moment? Kun je anderen blind vertrouwen?”

De corruptie bij de politie in Nederland is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen, zo erkende korpschef Van Essen ook in De Telegraaf. Het roept vragen op over de effectiviteit van de bestrijding en preventie van corruptie. Fijnaut ondervond vooral tegenwerking toen hij een drie jaar durend wetenschappelijk onderzoek (genaamd Als de prooi de jager pakt) naar corruptie in de Rotterdamse haven begeleidde. Het onderzoek legde schrikbarende lekken bloot bij de opsporingsdiensten in de haven en havenmedewerkers. Alleen al bij de Douane zouden honderden lekken zitten tussen 1996 en 2016.

Tegenwerking vanuit douane
Maar naarmate Fijnaut en zijn collega-onderzoekers steeds verder in de beerput afdaalden, kregen ze meer tegenwerking vanuit vooral de Douane. De onderzoekers staakten daarop zwaar teleurgesteld en getergd het onderzoek. Fijnaut heeft altijd gezwegen over het onderzoek en wil ook nu niets zeggen. Wat moet er gebeuren nu opnieuw een beerput is geopend?

„Er is geen silver bullet om dit probleem even uit de wereld te helpen. Anticorruptiebeleid in relatie tot georganiseerde misdaad rust op drie pijlers: voorlichting, preventie en repressie en moet over jaren met harde hand worden uitgevoerd”, zegt Fijnaut. Hij pleit al jaren voor een vast team dat corruptie moet bestrijden.

Grondig
Naar aanleiding van de EncroChat-informatie is nu het Team Aanpak Corruptie (TAC) opgericht dat zich gaat storten op de onthulde informatie.

Het team bestaat uit vijftien tot twintig rechercheurs van de landelijke eenheid en de Rijksrecherche. Het TAC is al begonnen met onderzoeken naar politiemensen die criminelen al dan niet in ruil voor geld van gevoelige informatie zouden hebben voorzien. Dat is wat Fijnaut betreft nog onvoldoende.

„Het lijkt op een gelegenheidsteam. Opgezet om te laten zien dat er wat gebeurt. Maar er moet een vaste, offensieve, landelijke anticorruptie-eenheid wordt opgericht. Bemand met zeer goede politiemensen en officieren van justitie, onder het gezag van het College van procureurs-generaal en begeleid door gekwalificeerde politiemensen. Dat team moet voldoende mensen en middelen krijgen om in de komende jaren in ieder geval alvast alle signalen van corruptie uit EncroChat en andere bronnen grondig te onderzoeken.

In mijn ogen had zo’n eenheid al jaren geleden moeten zijn opgericht en is het ongelukkig dat EncroChat kennelijk nodig was om de verantwoordelijke mensen eindelijk tot actie te bewegen. Maar het zij zo. Beter laat dan nooit.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Plaats reactie