Fitness als opwarmertje voor hulp

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: ma jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contacteer:

Fitness als opwarmertje voor hulp

Bericht door sprot »

Bron: Trouw.nl
Oudere allochtoon kampt vaak met psychische problemen, maar zwijgt

Allochtone ouderen moeten worden geholpen met hun psychische problemen. Anders belasten ze hun kinderen. Maar hoe ga je aan de slag met mannen voor wie de psychologie een taboe is?

Lees het artikel

In goede tijden aten ze het vlees en voerden ze de botten aan de honden. Nu voelen ze zichzelf tot op het bot kaalgevreten en overgeleverd aan de beesten.

Dat gevoel heerst bij oudere Marokkaanse mannen, schetst Said Haouam. Hij geeft namens de GGD Amsterdam en GGZ Buitenamstel voorlichting over het thema eigen taal en cultuur, en probeert op die manier mannen uit hun isolement te halen.

Ze voelen zich mislukkelingen, gevoelens van woede en teleurstelling vechten om voorrang. Oudere migranten hebben veel psychische klachten, maar zoeken nauwelijks hulp. „Ze waren de opvallend afwezigen op onze spreekuren”, vult Rian van Erp van GGZ Buitenamstel aan.

Samen met de GGD en diverse andere organisaties zette zij in de Amsterdamse stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer en Osdorp het project Kleurrijke Dagen op, gericht op de preventie van depressie en angstklachten bij oudere migranten.

Elke groep heeft een andere benadering nodig, is de ervaring. „Turkse vrouwen zijn heel direct. Als je die aan tafel krijgt, willen ze best open over hun psychische klachten praten. Gewoon omdat ze daarmee worstelen”, zegt Marileen van Spijk van de GGD. „Maar je kunt met Marokkaanse mannen niet meteen over hun depressies beginnen.”

Voor die groep stippelden de organisaties een traject uit, dat wordt begeleid door Haouam. Veel van die mannen kampen met diabetes, maar ze blijken slechts weinig van hun eigen lichaam te weten. Haouam kreeg een zaaltje vol voor een anatomieles en vervolgens voorlichting over diabetes. Bewegen helpt, dus nu gaan ze met twee groepjes onder begeleiding fitnessen.

Van Spijk: „Waar hun problemen vandaan komen? Ze zijn ontworteld, somber, eenzaam. Maar ook gefrustreerd, verbitterd. Ze zijn hier gekomen, maar het is niet geworden wat ze ervan hadden verwacht. Ze vragen zich af of ze er goed aan hebben gedaan. Ze hebben hun bijdrage geleverd aan onze economie, maar voelen zich nu ongewenst.”

In de Marokkaanse cultuur is psychische hulp ’alleen voor gekken’, het is een taboe. „Maar hun financiële zorgen, de problemen bij de opvoeding van de kinderen; ze hebben het idee dat geen psychiater hen daarbij kan helpen”, zegt Van Spijk.

Tijdens het traject zie je het vertrouwen groeien, vervolgt ze. In de begeleiding, maar ook onderling. „Die mannen hebben heel veel steun aan elkaar. Maar bij psychoses, schizofrenie, is er echt professionele psychische hulp en soms ook medicatie nodig”, aldus Van Erp.

Het is van huis uit traditie problemen binnen de familie op te lossen. Dus waarom zou je die cultuur doorbreken? Waarom laat je het ze niet zelf oplossen? „Het antwoord is simpel: deze problematiek is te zwaar voor families, voor mantelzorgers”, zegt Van Spijk. „De jongere generatie heeft het druk. Als je niet ingrijpt, worden de problemen van generatie op generatie doorgegeven. Want het voelt niet goed als je ouders om je hulp schreeuwen, je wilt wel, maar je kunt het niet allemaal. Daar kun je als kind ook weer psychische klachten aan overhouden.”

Het is een lange weg: van de gesloten man die schoorvoetend naar de anatomieles gaat en via de fitnessleraar aan tafel waar iemand zijn verhaal vertelt. Tijdens dat traject bekijken de betrokken instanties wie professionele hulp nodig heeft.

Wordt ze niet teveel gepamperd, de eerste generatie allochtonen? Van Erp: „Natuurlijk horen we die kritiek Ze zeggen dat we ons niet specifiek op Marokkanen en Turken moeten richten. Maar als we voor een algemene aanpak kiezen, voor alle ouderen, dan bereiken we de migranten, de meest kwetsbare groep, niet.”

’Het roeiapparaat ging laatst bijna door het raam, uit enthousiasme’
„Je hoeft na je eerste les toch niet meteen een Tarzan te zijn”, zegt fysiotherapeute Thea Barendse. De aangesproken Abdel grijnst, de andere Marokkaanse mannen die in Gezondheidscentrum Osdorp hun eerste training volgen, lachen.

Barendse heeft voor aanvang van de lichte circuittraining naar fysieke klachten geïnformeerd. „Ik heb mijn waslijst bij me”, zegt Ali. Hassan haalt een ’apotheek vol medicijnen’ uit zijn jaszak: „Ik heb rug-, maag- en hartklachten”, zegt hij met potjes en strips vol pillen in de hand. Hij wil niet met zijn echte naam in de krant. De andere sportende mannen ook niet.

Ze moeten door fysiotherapeute Barendse en haar collega Mark Boetes worden afgeremd, de Osdorpse mannen van Kleurrijke Dagen. „Vorige week, bij een andere groep, ging hier het roeiapparaat bijna door de ramen van enthousiasme”, zegt Barendse.

„Dit zouden we vaker moeten doen”, zegt de puffende Hassan na afloop. „Deze mannen staan nog niet te popelen over hun psychische problemen te praten. Maar ze zijn wel enthousiast, ze vinden het leuk dat er iets voor hen is georganiseerd. Als we het afwisselen met wat leuke dingen, dan blijven ze komen. En daar gaat het om”, zegt Said Haouam, die de mannen namens GGD en GGZ Buitenamstel begeleidt.
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17472
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

Bericht door Manon »

Is die "fitness-onder-begeleiding" gratis?
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

Plaats reactie