Vogelaarwijk, prachtwijk, krachtwijk...

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74449
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Vogelaarwijken

Berichtdoor Ariel » Vr Dec 21, 2007 6:13 pm

Bijna 900 miljoen voor Vogelaarwijken Rotterdam
vrijdag 21 december 2007 16:23

De grote Rotterdamse woningcorporaties gaan de komende tien jaar 878 miljoen euro investeren in de zeven 'Vogelaarwijken'. Dit bedrag ligt ruim 150 miljoen hoger dan PvdA-minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie had toegezegd.


Verantwoordelijk wethouder Dominic Schrijer en adjunct-directeur Marja de Bruyn van de grootste corporatie Woonstad Rotterdam maakten de investering vandaag bekend tijdens een bijeenkomst in Katendrecht, een van de zeven door Vogelaar benoemde achterstandswijken, waar veel allochtonen wonen.

Fors hoger
Het bedrag is fors hoger dan het bedrag van 720 miljoen euro dat de gemeente Rotterdam aan de corporaties had gevraagd en de minister had toegezegd. De corporaties bieden meer omdat zij vinden dat die extra impuls nodig is om de wijken er echt weer bovenop te krijgen. ‘Als dat niet gebeurt, dan redden we het niet,’ aldus De Bruyn.

De gemeente Rotterdam investeert de komende vier jaar zelf 212 miljoen euro in de wijken Oud-West, Oud-Noord, Bergpolder, Overschie, Oud-Zuid, Vreewijk en de zuidelijke tuinsteden. In elk van deze wijken wonen ongeveer 40.000 tot 60.000 mensen.

Taalachterstand
Het geld van de corporaties zal gestoken worden in nieuwe woningen, particuliere woningverbetering en projecten op het gebied van leefbaarheid, sociale samenhang en economische ontwikkeling.

In deze wijken moet onder meer de waarde van de woningen met 10 procent harder stijgen dan in de rest van de stad, moet in 2010 de taalachterstand zijn teruggebracht en mag er geen hoger percentage schooluitval zijn dan het stedelijk gemiddelde.

Wethouder Schrijer zegt ondanks de extra investeringen toch nog een tekort te voorzien om alle gewenste sociale plannen ook te kunnen uitvoeren. Volgens Schrijer ligt te veel op het bord van de gemeente en de corporaties.

Kabinet
‘In februari kloppen we bij het kabinet aan voor het geld voor de sociale plannen. De corporaties mogen daar geen geld aan uitgeven omdat zij zich volgens het wettelijke kader alleen mogen bezighouden met bouwen en beheren.'

De gemeente Rotterdam en de corporaties hebben vrijdag minister Vogelaar een brief gestuurd waarin om een aanvullende investering van het Rijk en om aanpassing van de vennootschapsbelasting wordt gevraagd.

Door Robin van der Kloor


http://www.elsevier.nl/nieuws/economie/ ... index.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74449
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Dec 21, 2007 6:38 pm

Utrecht is iets minder gul . Geen 900 miljoen, maar 215 miljoen euro voor de pracht wijken.

Overeenstemming over Utrechtse ‘Vogelaarwijken'
ANP
gepubliceerd op 20 december 2007 22:12

UTRECHT - De Utrechtse woningcorporaties en de gemeente Utrecht hebben overeenstemming bereikt over de financiering van maatregelen in de Utrechtse ‘Vogelaarwijken’. Het onderhandelingsproces is succesvol afgerond, bevestigde een woordvoerder van de gemeente.

De Utrechtse woningcorporaties moeten van minister Vogelaar de komende tien jaar 215 miljoen euro investeren in Kanaleneiland, Overvecht, Zuilen en Ondiep. Voor volgend jaar en 2009 zijn afspraken gemaakt over de inzet van het geld. In totaal investeren de corporaties 11,5 miljoen euro in sociale maatregelen zoals voetbalveldjes, leerwerkprojecten, aanpak woonoverlast en hulpverlening voor probleemgezinnen. De rest van het bedrag, 10 miljoen euro, gaat zitten in het verbeteren van het woningaanbod en de woonomgeving. Hoe het geld precies besteed gaat worden, moet nog worden ingevuld.

De gemeente draagt zelf ook een steentje bij aan het uitvoeren van de wijkactieplannen. De komende twee jaar komt er jaarlijks 6 miljoen euro beschikbaar voor de vier wijken. De gemeente heeft bovendien de wijk Hoograven als vijfde stadsdeel toegevoegd. Deze wijk krijgt ieder jaar een miljoen extra.

Voor een deel van de maatregelen uit de wijkactieplannen is nog geen geld. De gemeente is in gesprek met de provincie, aldus een woordvoerder. ‘Zij wil graag meewerken aan de aanpak van de problemen in de wijken. ‘De provincie heeft aangegeven de samenwerking met de gemeente te willen voorzien van een financiële bijdrage.’


http://www.volkskrant.nl/
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74449
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Wo Jan 02, 2008 1:41 pm

'Actieplannen Vogelaarwijken deugen niet'
woensdag 2 januari 2008 10:51

Van de veertig probleemwijken van minister Ella Vogelaar (Wonen, PvdA) hebben maar twee een goed actieplan om zichzelf om te toveren tot prachtwijk. De maatregelen van de overige 38 wijken zijn niet genoeg of voldoen helemaal niet.

Dat zegt wetenschappelijk directeur Wim Hafkamp van het Nicis Institute woensdag op BNR Nieuwsradio. Het Nicis is een kennisinstituut op het gebied van stedelijke problematiek en beoordeelde op eigen initiatief alle actieplannen.

Volgens Hafkamp zit er in de plannen te weinig samenhang tussen het probleem, de aanpak en de doelstellingen: er wordt vooral gekeken naar de grote bedragen waarmee de gemeenten willen bouwen en renoveren. Kleine projecten als onderwijs en jeugdzorg krijgen onvoldoende aandacht, oordeelt het Nicis.

'Niet goed'
Verder stelt de Nicis-directeur dat de beste onderwijzers en politieagenten niet actief zijn in de probleemwijken. 'Niemand wil er werken. Dan heb je iets niet goed georganiseerd.'

Ook moet Vogelaar beter kijken naar wat er concreet wordt gedaan in de wijken om de maatschappelijk problemen op te lossen, en minder naar de hoogte van de bedragen.

Te vaag
In september sprak Vogelaar met de woningcorporaties af dat zij de komende tien jaar jaarlijks 250 miljoen euro in Vogelaars 'prachtwijken' steken.

Maar in november klaagden de gemeenten dat de financiering van de plannen veel te vaag is, en dat corporaties niet willen betalen. het ondertekenen van de overeenkomsten tussen de regering en de achttien betrokken gemeenten over de probleemwijken heeft daardoor al veel vertraging opgelopen.


http://www.elsevier.nl/nieuws/politiek/ ... index.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74449
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Wo Jan 02, 2008 1:44 pm

Huurders betalen voor Vogelaars 'prachtwijken'

Het verzet van de huurders tegen de plannen van PvdA-minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) is terecht: zij draaien op voor de kosten van haar 'prachtwijken'

Eric Vrijsen

Mensen met een vaak smalle beurs betaalden jarenlang een te hoge huur, waardoor de woningbouwstichtingen miljarden konden oppotten.

Nu wil het kabinet die reserves pardoes met drie miljard afromen. Het geld is nodig om veertig probleemwijken op te knappen.

Het verzet borrelt op in alle steden en gewesten waar PvdA-minister Ella Vogelaar géén 'prachtwijken' selecteerde. In feite draait de provincie op voor de Randstad, want daar liggen 23 van de 40 probleemwijken. En autochtone huurders betalen voor wijken met veel allochtonen.

Oproer
Als de PvdA-minister erop rekent dat huurders solidair zijn met elkaar, zou ze duidelijk moeten maken wat ze precies bedoelt: Kees betaalt voor Mohammed. Maar dan blaast ze natuurlijk het verzet tegen haar plannen aan. Dat is niet de bedoeling.

De Zeeuwse woningcorporaties maakten als eerste bezwaar. In Limburg voert het provinciebestuur de opstand aan. Vorige week ageerde zelfs Tilburg tegen Vogelaars plannen. De stad van PvdA-burgemeester Ruud Vreeman viel ook geheel buiten de boot.

Zo zwelt het oproer in de volkshuisvesting aan. Het duurt niet lang of miljoenen huurders krijgen in de gaten dat de prachtwijken een directe aanslag zijn op de eigen portemonnee.

Korting
Gemiddeld draagt elke huurder jaarlijks driehonderd euro bij aan Vogelaars beleid. In totaal dus 1.200 euro. Huurders voelen dat niet direct: het geld komt uit de reserves van hun corporatie. Ze hebben het geld dus al eerder afgedragen via een te hoge huur.

Toch raakt Vogelaar de koopkracht van de mensen die het niet breed hebben. De corporaties beloofden namelijk vanaf dit jaar hun reserves aan te spreken ten behoeve van een fikse korting op de maandelijkse huur voor degenen met de laagste inkomens.

Hiervoor was 0,6 miljard per jaar beschikbaar. (Gemiddelde korting: 20 euro per woning per maand). Maar sinds het kabinet begon te dreigen met een heffing, zeggen de corporaties zich ineens geen huurkortingen meer te kunnen veroorloven.

Woedend
Zo boren de PvdA-ministers Wouter Bos (Financiën) en Ella Vogelaar vele tienduizenden huurders een koopkrachtverbetering door de neus.

De corporaties beloofden miljarden voor woningisolatie. Via een lagere gasrekening zouden de huurders daarvan profiteren. Maar uit vrees voor de aanslagen van Bos staan ook die investeringen op losse schroeven.

Huurders hebben reden woedend te zijn.


http://www.elsevier.nl/opinie/commentar ... index.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74449
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Wo Jan 02, 2008 2:45 pm

Winkeliers eisen aandacht in plannen probleemwijken
woensdag 2 januari 2008 11:45

(Novum) - In de actieplannen voor de Vogelaarwijken staan geen voornemens om winkels en hun omgevingen veiliger te maken. Brancheorganisatie Platform Detailhandel Nederland vindt dat onterecht. 'Winkels leveren een grote bijdrage aan de leefbaarheid van een wijk', zegt Sander van Golberdinge, secretaris winkelcriminaliteit.

Van Golberdinge zou alarmerende signalen krijgen van winkeliers. 'Ruiten worden ingegooid, winkeldiefstallen worden gepleegd, klanten en winkeliers worden beledigd en er wordt met graffiti gespoten. Maar toch zie ik in de plannen geen voornemens om winkeliers te beschermen.'

De winkeliers in de probleemwijken trekken weg, waardoor de wijken volgens Van Golberdinge langzaam getto's worden. 'Zonder winkels heb je geen voorzieningen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht.'

Gemeenten zouden het daarom voor winkeliers aantrekkelijk moeten maken om in de probleemwijken te blijven of zich er te vestigen. Van Golberdinge heeft daar verschillende ideeën voor. 'Dat kan door een subsidie te geven voor stevige rolluiken. Of door meer agenten in te zetten die de winkels ook in de gaten houden.' De straatverlichting kan ook beter. 'In het kader van het milieu wordt die steeds vaker uitgezet. Maar voor de veiligheid kun je beter meer verlichting hebben.' Ook op belastinggebied moet het voor winkeliers aantrekkelijker worden. 'Gemeenten kunnen ervoor kiezen geen onroerendezaakbelasting in probleemwijken te heffen.'

Het Nicis Institute, een kennisinstituut op het gebied van stedelijke problematiek, kwam woensdag met een analyse van de actieplannen voor de veertig Vogelaarwijken. Volgens het instituut valt het te betwijfelen of ze veel effect zullen hebben. Ze zouden een sfeer uitademen van 'we proberen alles, dan lukt vast wel iets'.

Minister voor Wonen en Wijken Ella Vogelaar (PvdA) wil de veertig wijken, die zijn geselecteerd naar hun problemen met huisvesting, werkloosheid, integratie en veiligheid, de komende jaren omvormen tot 'krachtwijken'. De woningcorporaties steken de komende tien jaar 250 miljoen euro per jaar in de probleemwijken


http://www.elsevier.nl/nieuws/laatste_2 ... index.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74449
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Jan 04, 2008 12:41 pm

vrijdag 4 januari 2008 11:07

Prachtwijken: de dode mus van Ella Vogelaar

De wethouders van de grote steden willen geld zien voor het veranderen van veertig achterstandswijken in prachtwijken. Minister Ella Vogelaar (PvdA) van Wonen, Wijken en Integratie zou eerst moeten zorgen dat de gemeenten hun plannen op orde krijgen

Robert Stiphout

Minister Vogelaar droeg woningcorporaties op om 2,5 miljard euro te investeren in de wijken. Maar de gemeenten willen dat ook het kabinet een duit in het zakje doet, zo blijkt uit een rondgang van het AD langs de achttien betrokken gemeenten.

In maart zouden de gemeenten een handvest moeten ondertekenen voor de aanpak van de probleembuurten, maar de Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema dreigt in het ochtendblad de overeenkomst niet te tekenen als Vogelaar niet genoeg geld bijdraagt.

Bedelarij
De bedelarij van de wethouders is vreemd. Zeker omdat juist deze week bleek dat helemaal niet zo zeker is of de plannen van de gemeenten wel werken.

NICIS, het kenniscentrum voor grootstedelijke vraagstukken, deed samen met universiteiten onderzoek naar de plannen en concludeerde dat concrete doelstellingen ontbreken of zo vaag zijn dat ze altijd wel worden behaald. ‘Het lijkt alsof gedacht is: “we proberen alles, dan lukt er vast wel iets’”, zo liet het Nicis weten in NRC Handelsblad.

Bodemloze put
Kortom de gemeenten vragen Vogelaar om nog meer geld in een bodemloze put te storten. Laat gemeenten eerst hun plannen op orde brengen, zou je zeggen. Wat schetst de verbazing? Vogelaar denkt daar anders over. Het ministerie meldt dat minister Vogelaar voor 1 februari bekend zal maken hoeveel geld ze zal gaan uittrekken bovenop de 20 miljoen euro die ze al uittrok voor bewonersinitiatieven.

De wil om politiek te scoren lijkt bij Vogelaar te prevaleren boven het daadwerkelijk bestrijden van de achterstanden in de wijk – voorzover dat zelfs maar mogelijk is met extra geld.


http://www.elsevier.nl/opinie/commentar ... index.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 40694
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Berichtdoor Mahalingam » Wo Jan 16, 2008 12:10 am

Er gaan miljoenen naarde prachtwijken maar een bejaardentehuis veilg maken in zo'n wijk, dat lukt niet.
Net voor er laatst begonnen werd met ramadannen, werd er bij een bejaardentehuis in Utrecht Kanaleneiland een hek geplaatst, zodat de oudjes een stuk om moesten lopen naar winkel, gezondheidscentrum, klaverjasclub etc.
Veel heeft het niet geholpen om ze veilig te laten leven.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3028076/_Bejaardenhuis_geterroriseerd__.html?p=20,1
Bejaardenhuis geterroriseerd
De bewoners van een gesloten seniorencomplex in Utrecht worden tegenwoordig ook al binnen geterroriseerd door Marokkaans tuig.

Maar inmiddels is het al zover dat het 'schorem' ook áchter het hek de dienst uitmaakt: de toegangsdeur is tot twee keer toe ingetrapt en een bejaarde bewoner is bedreigd. "De politie? Die wordt hier voor je ogen in elkaar geslagen."

"Als je me er niet door laat, weet ik je te vinden. Dan komen we bij je langs en snijden je strot af", kreeg een bejaarde inwoner van de Gasperiflat vorige week te horen toen hij een Marokkaanse jongen de toegang ontzegde: "Ik zei: wegwezen, je hoort hier niet binnen, dit is een gesloten seniorencomplex! Hij droop af naar een paar van z'n vrienden die verderop stonden", zegt de bewoner, die om begrijpelijke redenen anoniem wil blijven. Zijn vriendin is doodsbenauwd: "Vandaag of morgen doen ze hem iets aan. Ik woon hier zelf gelukkig niet, maar ik durf niet meer bij hem op bezoek te komen. Ik loop slecht en kan niet weghollen als ze eraan komen."

Speciale deur

De beruchte hekken, die in het najaar zoveel stof deden opwaaiden, zorgden er ook voor dat de Gasperibewoners, de meesten slecht ter been, moesten omlopen naar het winkelcentrum. Voor hen werd daarom een speciale deur gemaakt: "En die is nu al twee keer ingetrapt. Het is telkens gerepareerd en ik heb er eigenhandig een speciale beugel opgezet. Maar toen bleek opeens dat een paar van die jongens met sleutels rondliepen! Ze kunnen dus zomaar de galerijen op en dat doen ze ook. Rondhollen en erger, laatst is er al een poging tot inbraak geweest en een oude dame is van haar tas beroofd. Ik heb de politie gebeld dat ik ben bedreigd. Maar die kunnen ook niets uitrichten. Er zijn hier laatst nog twee agenten het ziekenhuis ingeslagen door een groep Marokkanen."

De huismeester van het Gaspericomplex laat weten dat hij 'niets mag zeggen van zijn werkgever'. Die werkgever is de Stichting Beschermd Wonen Utrecht. Locatiemanager Frank Pleijers is bekend met de gebeurtenissen: "Er blijkt een aantal sleutels in omloop te zijn. Een kwalijke zaak omdat het hier natuurlijk om een groep kwetsbare bewoners gaat. Wij zijn echter slechts de huurder. Ik heb begrepen dat de woningaanbieder nu een speciaal slot heeft besteld met sleutels die niet nagemaakt kunnen worden."

Pleijers laat echter ook weten dat enkele bewoners zélf de huismeester weg willen hebben: "Daar wordt binnenkort op hun verzoek een enquête over gehouden. Dat is natuurlijk vreemd als ze zich zo onveilig zouden voelen."

De bejaarde Gasperibewoner reageert woedend: "Dat gaat over de slaapwacht die 's nachts de zaak in de gaten houdt. Daar moeten we opeens veertig euro per maand meer voor gaan betalen en dat kunnen sommige mensen niet opbrengen. Als die slaapwacht weg is, wordt het hier helemaal een bende."

Evaluatie

Volgens een woordvoerder van de politie worden pas in maart de resultaten van het op Kanaleneiland heersende samenscholingsverbod geëvalueerd. Over de wantoestanden in het Gaspericomplex kan ze op het moment niets zeggen. Wel beaamt ze dat op 8 januari twee agenten zijn mishandeld door een groep jongeren: "Een agent heeft een klap in zijn nek gekregen, een ander is in zijn rug getrapt. Ze zijn overgebracht naar het ziekenhuis, maar houden gelukkig geen blijvend letsel over aan de mishandeling."

Een voorlichter van de gemeente laat weten dat er vlak voor de kerst nog een samenkomst is geweest met bewoners van de Gasperilaan: "Er werd ons toen verteld dat het een stuk rustiger was geworden, vooral in vergelijking met september. Wat echter beslist niet wil zeggen dat we de zaak in de hand hebben."

De bejaarde Gasperibewoner kan dáár van meepraten: "Politiewagens, achtervolgingen, auto-inbraken, ik zie het allemaal voor mijn neus gebeuren. Rustig achter de geraniums is er hier echt niet bij!"

Waar gaan die miljoenen heen? Niet naar bewaking en nieuwe sloten.
Voor de slaapwacht moeten ze zelf betalen. (maar de hekken waren gratis voor ze!)
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Amazigh
Berichten: 1449
Lid geworden op: Wo Mei 02, 2007 9:42 pm

Berichtdoor Amazigh » Vr Jan 18, 2008 8:26 pm

Ik woon zelf in kanaleneiland en ben regelmatig buiten en 1 x in de maand ofzo gebeurt er iets.Verder is het heel stil en rustig. :)
A proud amazigh!

Gebruikersavatar
migrantenjong
Berichten: 1064
Lid geworden op: Za Nov 24, 2007 4:58 pm
Locatie: Antwerpen/Gent Ideologie: Stokslagen en waterkanonnen

Berichtdoor migrantenjong » Vr Jan 18, 2008 8:36 pm

ajax schreef:Ik woon zelf in kanaleneiland en ben regelmatig buiten en 1 x in de maand ofzo gebeurt er iets.Verder is het heel stil en rustig. :)


1x per maand is teveel.
Now watch what you say, or they'll be calling you a radical, a liberal, oh fanatical, criminal.

Ruth
Berichten: 1232
Lid geworden op: Vr Apr 06, 2007 8:14 pm

Berichtdoor Ruth » Vr Jan 18, 2008 8:43 pm

Dat schorem moet zich kapotschamen. Wat een lef zeg, oude mensen treiteren, bedreigen en beroven. Hoezo moeten wij respect hebben voor een bevolkingsgroep die zelfs voor de ouderen In Nederland geen respect kunnen opbrengen.
Als je denkt dat je te klein bent om invloed te hebben, dan heb je waarschijnlijk nog nooit de nacht doorgebracht met een mug op je kamer.

Wie vecht kan verliezen, wie niet vecht is al verloren.

EDL

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74449
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Jan 18, 2008 9:15 pm

Dus pas rond 8 februari kunnen we weer wat verwachten?
Nou, dat is gerustellend idee.

8 januari zijn twee agenten mishandeld door een groep jongeren: "


En trouwens.. Ik dacht dat Moslims respect voor oudere mensen hebben.
Of geldt dat alleen voor Moslim ouderen?
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

stropke
Berichten: 3414
Lid geworden op: Zo Nov 06, 2005 12:25 am
Locatie: Limburg

Berichtdoor stropke » Vr Jan 18, 2008 9:25 pm

Ariel schreef:Dus pas rond 8 februari kunnen we weer wat verwachten?
Nou, dat is gerustellend idee.

8 januari zijn twee agenten mishandeld door een groep jongeren: "


En trouwens.. Ik dacht dat Moslims respect voor oudere mensen hebben.
Of geldt dat alleen voor Moslim ouderen?Trouwens de flikken moeten voortaan niet eerst vragen wat er aan de hand is.
Nee, eerst meppen en dan vragen, want das blijkbaar de enigste taal dat dit soort verstaat.
Mo is dood. Jezus is de Opgestane Heer, das het wezenlijk verschil !!
Wat heb je aan een dode profeet? Nopes !

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74449
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Wo Jan 30, 2008 2:58 pm

Niet verwonderlijk als men beseft in wat voor wijken men dit onderzoek gehouden heeft.

Vogelaar is populair in de grote steden

Door: Kustaw Bessems & John Hoogerwaard


Een kwart van alle grotestadsbewoners onderschrijft het beleid van minister Vogelaar van Integratie. Onder haar voorganger Verdonk was dat maar 15 procent.

In de zwarte wijken van onze grote steden is minister Vogelaar van Integratie geliefder dan haar voorganger Verdonk. Haar verwachting dat Nederland een deels islamitische cultuur krijgt, wordt breed gedeeld.

Dat blijkt uit een onderzoek van MCA Communicatie op verzoek van deze krant. Het bureau ondervroeg Nederlanders, Surinamers, Marokkanen, Turken en Antillianen in de vier grote steden, onder meer in zogenoemde ‘Vogelaarwijken’: probleembuurten die de minister wil opknappen.

Minder strikt

Vogelaar is nog niet zo bekend als haar voorgangster, maar ze zit er ook nog niet zo lang. Ongeveer de helft van de 900 geïnterviewden noemt haar naam. Hoewel lang niet iedereen zegt op de hoogte te zijn van het integratiebeleid – Marokkanen en Surinamers tasten hierover het meest in het duister – heeft men er doorgaans wel een mening over. Dit lijkt vooral ingegeven door het verschil in toon met haar voorganger Verdonk. De laatste vond dat immigranten voluit de Nederlandse normen en gebruiken moesten onderschrijven. Vogelaar is daar minder strikt in.

Vogelaar komt de sfeer in Nederland ten goede, vindt een kwart van de allochtonen. Ze is volgens een krappe meerderheid van allochtone stadsbewoners ook een betere minister dan Verdonk.

Draagvlak ondanks tegenslagen

Het draagvlak voor het beleid van Vogelaar is opmerkelijk, omdat zij veel tegenslagen ondervindt. Plannen om veertig probleemwijken er bovenop te helpen dreigen steeds te verzanden in gesteggel met woningcorporaties. Een aanpassing van de inburgeringswet heeft nog niet geleid tot meer en betere inburgering. Wel vindt Vogelaars opmerking dat de Nederlandse cultuur op de lange termijn gedeeltelijk islamitisch wordt veel weerklank bij de Turken en Marokkanen. Bijna tweederde van de Turken zegt het haar na en meer dan de helft van de Marokkanen. Ook eenderde van de Nederlanders en Surinamers verwacht dat onze cultuur een islamitische component krijgt.

Dat zij dit verwachten, betekent niet dat zij het toejuichen. Vooral de mensen die zeggen op de hoogte te zijn van Vogelaars beleid verwachten dat de cultuur deels islamitisch wordt.

'Bemoedigend'

Vogelaar: ‘Mijn naamsbekendheid vind ik niet zo belangrijk. Toen ik minister werd, heb ik me van het eerste moment voorgenomen dat ik de polarisatie en het wij-zijdenken wilde doorbreken. Ik vind het bemoedigend dat een kwart van de allochtonen en iets minder autochtonen vinden dat de sfeer al verbeterd is en ik hoop dat percentage de komende tijd nog omhoog te krijgen.’


http://www.depers.nl/binnenland/166854/ ... teden.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Ruth
Berichten: 1232
Lid geworden op: Vr Apr 06, 2007 8:14 pm

Berichtdoor Ruth » Do Jan 31, 2008 1:44 pm

Ik vind het bemoedigend dat een kwart van de allochtonen en iets minder autochtonen vinden dat de sfeer al verbeterd is en ik hoop dat percentage de komende tijd nog omhoog te krijgen.’


gaaaaap, tuurlijk mw. Vogelnest slaapt u maar lekker door.
Wie vinden de sfeer verbeterd??? Een stel hotemetoten ?? Volgens mij is uwes niet zelf de probleemwijken in gegaan om effe zelf polshoogte te nemen en met de bewoners te praten.
Als je denkt dat je te klein bent om invloed te hebben, dan heb je waarschijnlijk nog nooit de nacht doorgebracht met een mug op je kamer.

Wie vecht kan verliezen, wie niet vecht is al verloren.

EDL

Mahalingam
Berichten: 40694
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Berichtdoor Mahalingam » Do Feb 14, 2008 2:34 pm

De rechter heeft gezegd dat het samenscholingsverbod in de Knalenwijk niet wettig is. Een 7-tal hangjongeren werden niet veroordeeld tot taakstrafjes. De perceptie was dat het wel hielp dat verbod omdat de politie zo de 'usual suspects' uiteen kon commanderen. Nu dus niet meer.
En wat zijn de gevolgen voor de wijk?
Daar ging een NOS-ploeg naar toe om dat te vragen.
En die persjongens lijken het nooit te leren: je moet niet prachtwijken in gaan met je apparatuur. Die wordt gemold als je geen politiebescherming hebt:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3289888/_NOS_ploeg_in_Utrecht_bedreigd__.html?p=21,1
NOS ploeg in Utrecht bedreigd
De journalisten die ondermeer reacties wilden op de uitspraak van de rechter dat zeven Utrechtse reljongeren die bij elkaar staan niet strafbaar zijn, werden agressief bejegend.

Net toen het gesprek met een jongerenwerker voor de camera zou beginnen, greep een Marokkaan in en sloeg of trok de camera naar beneden. De jongen sloeg onmiskenbaar dreigende taal uit.

Onduidelijk is of de ploeg aangifte van bedreiging heeft gedaan.

Het verhaal waarvoor het Journaal was uitgerukt, was ook dat dankzij de extra camerabewaking minder criminaliteit zou worden gepleegd.

Bewoners van de wijk beaamden dat in het begin van de reportage. Dat het om een 'fragiele' verbetering ging, bleek wel toen de cameraman werd bedreigd.

Utrecht wil het samenscholingsverbod op Kanaleneiland overigens doorzetten.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74449
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Wo Mei 14, 2008 11:56 am

'Amsterdam verkwanselt miljoenen jeugdbeleid'
woensdag 14 mei 2008

Amsterdamse stadsdelen geven jaarlijks 6 miljoen euro uit aan jeugdbeleid, maar daarvan bereikt slechts 3,6 miljoen de jongeren echt. Het is nauwelijks bekend wat de resultaten zijn van het beleid en er wordt niet bijgehouden hoeveel jongeren gebruik maken van de activiteiten.

Dat concludeert de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam vandaag in een kritisch rapport over het jeugdbeleid in de hoofdstad.

Het is nauwelijks bekend hoeveel jongeren buurtcentra bezoeken of deelnemen aan voor hen georganiseerde activiteiten.

Ook maken stadsdelen onvoldoende aan organisaties duidelijk wat ze van hen verwachten.

Allochtonen
De vrijetijdsvoorzieningen zijn niet goed verdeeld over de stad, zo concludeert het rapport van de Rekenkamer. Het aantal buurtcentra en activiteiten in probleemwijken als Bos en Lommer en Slotervaart relatief laag. In die wijken wonen veel allochtonen en jongeren uit laagopgeleide gezinnen.

Het aandeel jongeren van niet-Westerse afkomst in Amsterdam is 59 procent. In de stadsdelen Bos en Lommer, Geuzenveld-Slotermeer en Zuidoost is dat aandeel 75 procent of hoger.

Probleemjeugd
In Amsterdam wonen 42.000 jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. De Rekenkamer onderzocht negen van de veertien Amsterdamse stadsdelen.

In februari bleek uit een evaluatie van de gemeentelijke Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) dat bijna de helft van Amsterdamse jongeren die deelnemen aan een project voor probleemjeugd uiteindelijk weer in crimineel gedrag vervalt.

Door Maartje Willems


http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland ... index.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 5670
Lid geworden op: Zo Jun 03, 2007 12:41 pm

Berichtdoor hans van de mortel » Wo Mei 14, 2008 4:53 pm

Achterlijk wijf die Vogelaar. Ook al zou zij niet in de politiek zitten te wroeten. Je zal maar met zo’n meisje getrouwd zijn als man. Misschien iets voor iemand van dezelfde sekse?
Religie is de vrijwillige celstraf van het verstand.

Mahalingam
Berichten: 40694
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Aanpak prachtwijken: de "doe het zelf" oplossing

Berichtdoor Mahalingam » Vr Mei 30, 2008 2:50 pm

Dat het met de prachtwijken niet wil vlotten, is al enige tijd bekend. Minister Vogelaar is als een kat in het nauw, als ik de media mag geloven.
Als ik het laatste nieuws hoor, dan lijkt het erop dat de opknap een doe-het-zelf kwestie is geworden. Zelf knutselen kan kosten-effectief zijn:
http://www.destentor.nl/algemeen/binnenland/3198618/Vogelaar-betrekt-bewoners-bij-aanpak-wijken.ece
Vogelaar betrekt bewoners bij aanpak wijken
DEN HAAG (ANP) - Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) wil bewoners zoveel mogelijk betrekken bij het opknappen van de veertig probleemwijken.

Van de 300 miljoen euro extra die ze beschikbaar heeft voor deze wijken, is de komende drie jaar 60 miljoen bestemd voor bewonersbudgetten. Dat blijkt uit een brief die Vogelaar vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De minister maakt ook 4 miljoen vrij voor de aanleg van volkstuinencomplexen en 4 miljoen voor het behoud van waardevolle en markante gebouwen in de veertig wijken

Vanwaar die volkstuinen? Oude socialistische nostalgie?
Ik ben benieuwd van wie die waardevolle markante gebouwen zijn. Van subsidiesponzen?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74449
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 30, 2008 3:05 pm

Ik vermoed dat de volkstuinen voor de allochtonen zijn, die kunnen daar dan hun groente en mint op telen. Volkstuinen liggen goed in de markt bij allochtonen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 40694
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Berichtdoor Mahalingam » Ma Jun 23, 2008 5:22 pm

Heden komt Elsevier met nieuwe getallen voor de prachtwijken. Het is net een ietsje anders: de 900 miljoen zijn 1 miljard geworden. Het aantal betrokken prachtwijken is onveranderd blijven staan op 7 (Oud West, Oud Noord, Bergpolder, Overschie, Oud Zuid, Vreewijk en Zuidelijke Tuinsteden) .
Elsevier is wel heel erg bezig om Vogelaar vast te binden aan haar prachtwijken.
Afbeelding
http://www.elsevier.nl/nieuws/politiek/artikel/asp/artnr/211694/index.html
Ruim 1 miljard voor Rotterdamse Vogelaarwijken
De gemeente hoest 212 miljoen euro op, woningcorporaties investeren de komende tien jaar bijna 900 miljoen extra.
Het Rijk legt tot 2011 60 miljoen euro bij, waarvan 15 miljoen euro voor bewonersinitiatieven.

En het geld wordt niet gewoon uitgegeven: nee het wordt geïnvesteerd in : ‘verbetering van de veiligheid’, integratie en het woon-, werk- en leerklimaat in de wijken.
En wat gaan ze verder doen:
Ook willen de betrokken partijen investeren in sportfaciliteiten en gaan ze proberen leegstand van winkels te voorkomen.

Atletische inbrekers? Records rennende tasjesrovers? In vechtsport bekwame verdedigers van het geloof?[/img]
En hoe voorkom je leegstand van winkels? Door subsidie!!!
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74449
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Vogelaarwijk, prachtwijk, krachtwijk...

Berichtdoor Ariel » Zo Jul 06, 2008 11:13 pm

Het is maar 200 weggegooide euro's , maar toch?
De volgende keer maar een duurdere lunch aanbieden en de prijzen geld wat opschroeven.

Mooi plan in Vogelaarwijk jammerlijk afgeblazen
Jongeren Rotterdam blijven weg bij voetbaltoernooi
Harriët Salm

Een voetbaltoernooi in Rotterdam moest bijdragen aan een betere leefbaarheid van een achterstandswijk. Maar de jonge voetballers kwamen gisteren niet opdagen.

Het is zondagmiddag 13 uur, tijd voor de aftrap van een voetbaltoernooi op het Afrikaanderplein in de Rotterdamse wijk Feijenoord. Maar de aangekondigde 60 jonge deelnemers –vanaf zestien jaar– zijn nergens te bekennen.

Dit toernooi, door jongeren uit de wijk zelf bedacht en georganiseerd, hoort bij het project Betrokken Buurten, dat loopt in verscheidene steden, gefinancierd door het ministerie van Vrom. Feijenoord is deel van een zogenoemde Vogelaarwijk, een achterstandsbuurt met veel allochtonen die een ’prachtwijk’ moet worden. Vandaar de aankondiging in het persbericht: „Jongeren trappen nu geen ruit in maar een balletje op het Afrikaanderplein.”

Organisator Amin Mossaoui, penningmeester van de stichting Afri, zet de doelen neer op het stenen veld. Ietwat nerveus probeert hij de voorzitter en de secretaris van zijn stichting, die het inschrijven van de teams geregeld hebben, te bereiken. Geen gehoor.

Inmiddels is wel PvdA-wethouder Robbert Baruch van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord gearriveerd met zijn drie jonge kinderen. Hij komt de aftrap geven.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een lokaal initiatief maar half van de grond komt, erkent Baruch. „Ik ga wel vaker naar activiteiten die met allerlei toeters en bellen worden aangekondigd. Dan kom ik braaf opdraven om te zeggen hoe fantastisch het is. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat er vaak dezelfde mensen zijn en de opkomst laag is.”

Niet altijd, vervolgt hij. „Een paar weken geleden was ik op een pleintje dat een nieuwe naam kreeg, die van een overleden rapper. Daar was een onverwacht grote opkomst.”

Maar de lage opkomst vandaag duidt wel op een groter probleem. Baruch: „Het is best lastig voor de overheid om projecten te vinden die daadwerkelijk de leefbaarheid van de wijk vergroten. Er zijn vele miljoenen beschikbaar voor dat doel en lokale initiatieven zijn er genoeg, maar om elkaar goed te vinden, is niet eenvoudig.”

De gemeente heeft Sezer Consult, een adviesbureau, de opdracht gegeven een aantal lokale projecten uit te voeren – waarmee bewoners de gelegenheid krijgen hun wensen te realiseren. Onder meer dit toernooi is daar uit voortgekomen, zegt Sati Veraan van Sezer Consult.

Haar bureau heeft jongeren naar hun wensen gevraagd voor de buurt. Daar hoorde een voetbaltoernooi bij. De jongeren, vertegenwoordigd door de Stichting Afri, zouden dat zelf organiseren. „Ik ben teleurgesteld, er is iets misgegaan, wat precies weet ik niet.”

Dan komt Mossaoui zeggen dat het toernooi helemaal wordt afgelast. Hij heeft de andere leden van zijn stichting niet kunnen bereiken.

Saïd Albkal (19) is een van de weinigen die wel gekomen zijn. Hij heeft een verklaring voor het wegblijven van de inschrijvers. Het winnende team zou 150 euro in waardebonnen krijgen. „Om het aantrekkelijk te maken, moet dat een hoger bedrag zijn. Misschien is er ergens anders een beter betalend toernooi?”

Volgens Veraan is de afgelasting geen financiële strop. Alleen de lunch van 200 euro moet betaald, terwijl die is afbesteld. Zij is vastberaden in het najaar hier opnieuw een voetbaltoernooi te houden. „Dan gaan we het gewoon alsnog doen.”


http://www.trouw.nl/
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 40694
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Berichtdoor Mahalingam » Ma Jul 07, 2008 12:38 am

Een 150 euro de man voor de winnaars te weinig? Of krijgen 11 man samen 150 euro en gratis eten (broodjes ham?)?
Als de beloning wel de moeite waard zou zijn dan zouden ze elkaar wel eens lens kunnen schoppen om te winnen. Of dat ze zo slim zijn om van te voren af te spreken wie gaat winnen en dan de poet 50/50 te verdelen. Dat kan ook.

Die Stichting Afri is een subsidiespons:
http://www.kleurenkapitaal.nl/index.php?item=818
Het Rotterdams milieucentrum heeft in samenwerking met jongerenorganisatie Afri een iftar-maaltijd georganiseerd met als onderwerp ‘milieu’. Deze milieu-iftar werd in het kader van de maand ramadan (een heilige vastenmaand voor moslims) georganiseerd.

En die Sezer Consult stuurt en begeleidt projecten in opdracht van diverse overheden zoals het Ministerie SZW, Gemeente Rotterdam – Jeugd, Onderwijs en Samenleving (JOS), Deelgemeente Delftshaven, Thuiszorg Rotterdam en het bedrijfsleven. Deze projecten hebben als rode draad interculturele communicatie en diversiteitmanagement, werven van personeel.
http://www.sezerconsult.nl/
Met het project DIVAZ heeft Sezer Consult hierin verandering gebracht. Dit project heeft een interculturele dialoog en diapraxis geïnitieerd tussen zelforganisaties van diverse pluimage en is een begin voor het creëren van samenwerkingsverbanden.

Die zitten dus diep in de multikul. Wat een taalgebruik.
Dat het voetbal-gedoe mislukt is, geeft totaal niet; de subsidie kan verlengd worden kennelijk (of is nog niet opgemaakt) want ze doen het in de herfst nog een keer.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

BFA
Berichten: 11600
Lid geworden op: Vr Sep 29, 2006 5:18 pm

Berichtdoor BFA » Ma Jul 07, 2008 9:09 am

Een 150 euro de man voor de winnaars te weinig?


Dat haalt een lokale voetbalploeg niet als deze de wedstrijd wint.
De eerste reden van sport is het sporten zelf. Kan je onkosten van het avondje stappen na de overwinning er uithalen is dat meegenomen. DIt is niet het doel.
Vele sporters op nationaal en internationaal niveau werken om de onkosten van training en vervoer te betalen.

Het spreekt van groot amateurisme dat de vergoeding voorop geplaatst wordt.
Het is een parasitaire soort die leeft op de intelligentie van anderen en deze dan tegen hun gebruikt;

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74449
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Ma Jul 07, 2008 11:02 am

Mijn kleinzoon krijgt een medaille als hij met een voetbaltoernooi mee doet, en geen lunch. Zelfs het drankje na afloop moet men zelf betalen. Verder betaald men zoon een flinke contributie om zijn zoon te laten voetballen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
H.Numan
Berichten: 8537
Lid geworden op: Do Mei 08, 2008 3:33 am

Berichtdoor H.Numan » Ma Jul 07, 2008 12:22 pm

Jouw zoon en kleinzoon zijn waarschijnlijk geen beroeps uitkeringstrekkers en vaste klant op het politiebureau.
een volk dat voor korannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht….
Anoniem


Terug naar “Samenleving & Integratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten