Vogelaarwijk, prachtwijk, krachtwijk...

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
mercator
Berichten: 19049
Lid geworden op: Do Nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Kamerleden 'adopteren' probleemwijken

Berichtdoor mercator » Di Jul 30, 2013 9:17 am

Ik snap niet hoe de criminaliteit kan toenemen samen met de tevredenheid van de bewoners. Omdat meer en meer van die "bewoners" zelf criminelen zijn die hun beroep in alle rust kunnen uitoefenen? Ik kan geen andere verklaring bedenken.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74911
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kamerleden 'adopteren' probleemwijken

Berichtdoor Ariel » Di Jul 30, 2013 1:01 pm

Het failliet van de maakbaarheidsgedachte
Geplaatst door Joost Niemoller

Onderzoek SCP: de Vogelaarwijken zijn er niets op vooruit gegaan. Geld weg. Iemand verantwoordelijk?

We werden in 2007 doodgegooid met het geneuzel van minister Ella Vogelaar over de veertig aandachtswijken, dan wel krachtwijken in Nederland, die massaal opgeknapt werden, door elkaar geschud, waar de allochtonen tot activiteit bewogen zou worden, waar een armada aan vormingswerker op af gestuurd zou worden, enz enz.

Het Sociaal Cultureel Planbureau deed een onderzoek naar het effect.

Het effect is... niets!

Of nee, wacht. Het resultaat is soms zelfs negatief!

Geen effect meetbaar op sociale stijging en inkomenssamenstelling

Er zijn geen aanwijzingen dat het krachtwijkenbeleid heeft geleid tot een sterkere inkomensverbetering of sociale stijging in de aandachtswijken ten opzichte van de meest vergelijkbare wijken (wijken die ook achterstanden kenden, maar iets minder sterk dan de aandachtswijken). Het krachtwijkenbeleid blijkt in de aandachtswijken geen onderscheidende invloed te hebben gehad op aandelen sociale stijgers en lage inkomens De lichte positieverbetering van lagestatuswijken geldt breder dan alleen de aandachtswijken.

Geen effect meetbaar op veiligheid en leefbaarheid

Alles bijeengenomen zijn er geen robuuste gunstige effecten vast te stellen van het krachtwijkenbeleid op de veiligheid en de leefbaarheid in de buurt ). Voor de meeste indicatoren geldt dat het verschil tussen de aandachtswijken en de wijken die net geen aandachtswijk werden in 2011/2012 niet minder is geworden. Daarmee is niet gezegd dat het op alle punten slecht ging met de aandachtswijken. Een minder gunstige score kan immers betekenen dat de aandachtswijken wel aantrekkelijker werden, maar in mindere mate dan de referentiewijken. Zo verbeterde de tevredenheid met de woonomgeving elders meer dan in de aandachtswijken.

Ongunstig effect op buurtparticipatie

Het hardste resultaat is een ongunstig effect van het krachtwijkenbeleid op de inzet van bewoners voor hun buurt. Dit is opmerkelijk omdat het bevorderen van buurtparticipatie juist een van de kerndoelen van het beleid was. Wel zijn aandachtswijkbewoners die op de hoogte zijn van de wijkactieplannen (40%) vaker actief in de eigen wijk dan degenen die er niet vanaf weten. Dit lijkt erop te duiden dat een kleine groep bewoners in de aandachtswijken actief is in de buurt, terwijl veel overige bewoners zich afzijdig houden.


Op deze site schreef de macro econoom Hans Roodenburg al eens dat de 'krachtwijken' heel wat mochten kosten, maar dat ze niets opleverden. En dat is dus nu weer bevestigd door dit onderzoek van het SCP. Hoeveel die krachtwijken nu precies gekost hebben, dat schijnen we trouwens niet eens te mogen weten. Op vragen van de PVV in Den Haag kwam geen antwoord. Ondertussen worden die krachtwijken steeds weer opnieuw aangekleed met nieuwe speeltjes van de PvdA, zoals gratis internet voor iedereen met een kleurtje.

Het failliet van het zogenaamde integratiebeleid was al bekend na de parlementaire enquete daarnaar. En nu blijkt de megalomanie van de van oorsprong communistische Vogelaar ook niets te hebben opgeleverd.

Welke les valt hier uit te leren? Massa-immigratie en het geloof in de verheffing zijn een giftige cocktail. Generaties Nederlanders en immigranten zullen elkaar dwars blijven zitten. Er is een reden waarom arme landen arm en ellendig zijn, en dat is omdat daar andere mensen wonen dan in de rijke landen. Mensen met een lager IQ, met ellendige godsdiensten, met een zucht naar bloeddorst en criminaliteit. Daar kan geen Vogelaarwijk tegenop. Maar dat is, geloof ik, racisme. En geld storten in de bodemloze put die Vogelaarwijken heet, is geloof ik een teken van moed en daadkracht.

Moet zoveel slechtigheid eigenlijk niet bestraft worden? Kun je mensen als Vogelaar niet voor de rechter brengen vanwege massale diefstal en bedrog?
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74911
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kamerleden 'adopteren' probleemwijken

Berichtdoor Ariel » Di Jul 30, 2013 2:16 pm

Overheidsgeld kan bewoners van Vogelaarwijken niet vooruit helpen

door Gertjan van Schoonhoven

De onthutsende conclusie van het SCP-rapport is dat de 'Vogelaar-gelden' geen enkel extra effect hebben gehad bij de verbetering van probleemwijken. Weer een maakbaarheidsillusie armer, en tegen een enorme prijs.

Nederland moet nog wel eens bitter lachen om 'Brussel' met z'n miljardensubsidies die in een bodemloze put verdwijnen, maar 'Den Haag' zelf kan er ook wat van.

Alle critici van het 'krachtwijkenbeleid' van het vierde kabinet-Balkenende (CDA, PvdA, ChristenUnie) hebben gelijk gekregen: de ambitie van toenmalig minister Ella Vogelaar (PvdA) voor Wonen, Wijken en Integratie om veertig probleemwijken in de grote(re) steden in de vaart der volkeren op te stoten door er met veel extra geld 'krachtwijken' van te maken, moet als mislukt worden beschouwd.

Dat concludeert althans het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in Werk aan de wijk. Een quasi-experimentele evaluatie van het krachtwijkenbeleid.

Het leerzame rapport is zeker niet alleen negatief. Het stelt vast dat de leefbaarheid in veel van die probleemwijken de afgelopen tien jaar best is opgeknapt. Simpel gezegd: het helpt als je slechte huizen sloopt, nieuwe koopwoningen bouwt voor welstandige bewoners die anders waren weggegaan of zich er komen vestigen, de publieke ruimte een beetje netjes houdt en de criminaliteit bestrijdt.

Maar de onthutsende conclusie is ook dat de Vogelaar-gelden – al met al een miljard euro – die tussen 2008 en 2012 in die veertig 'uitverkoren' wijken zijn gepompt, vooral door de Nederlandse corporaties, geen enkel extra effect hebben gehad.

De Vogelaarwijken staan er niet beter voor dan moeilijke wijken die het geld niet kregen. In sommige opzichten zelfs slechter: het predikaat 'Vogelaarwijk' blijkt ook als een stigma te hebben gewerkt, met een ontmoedigende werking op bewoners.

Wat is de les? Niet dat het geen zin heeft om geld te steken in de leefbaarheid van probleemwijken. Het is mogelijk zulke buurten te verbeteren door ze aantrekkelijker te maken voor kansrijkere burgers met geld. Het is een langzaam proces, maar het kan.

Maar achter het Vogelaar-beleid school een veel grotere, radicalere maakbaarheidsillusie. De gedachte namelijk dat als je maar genoeg extra geld in een kansarme bevolking pompt, die als vanzelf – versneld - zal gaan klimmen op de sociale ladder.

Daar is het SCP niks van gebleken. Er is sociale stijging in de Vogelaarwijken, maar niet meer dan elders. Weer een maakbaarheidsillusie armer, en tegen een enorme prijs: de overheid kan buurten wel (helpen) opknappen, maar hun inwoners niet vooruit helpen in de samenleving. Dat zullen ze echt zelf moeten doen.

http://www.elsevier.nl/Nederland/blogs/ ... -1322349W/
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41017
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Kamerleden 'adopteren' probleemwijken

Berichtdoor Mahalingam » Di Jul 30, 2013 3:32 pm

Ik lees:
    Het hardste resultaat is een ongunstig effect van het krachtwijkenbeleid op de inzet van bewoners voor hun buurt. Dit is opmerkelijk omdat het bevorderen van buurtparticipatie juist een van de kerndoelen van het beleid was.
    Wel zijn aandachtswijkbewoners die op de hoogte zijn van de wijkactieplannen (40%) vaker actief in de eigen wijk dan degenen die er niet vanaf weten. Dit lijkt erop te duiden dat een kleine groep bewoners in de aandachtswijken actief is in de buurt, terwijl veel overige bewoners zich afzijdig houden.
In vroeger tijden zouden er vanwege de verzuiling veel meer mensen bij betrokken zijn. De Katholieke kerk die zijn schaapjes organiseert, de Protestante, de Gereformeerden, de socialisten enz.
Maar nu? Nu is er maar 1 soort uitvoerende organisatie voor alles en die wordt bemand door aanhangers van het socialisme. Het is maar een kleine groep in die wijken die zich daar tegenaan wil bemoeien.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41017
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Kamerleden 'adopteren' probleemwijken

Berichtdoor Mahalingam » Vr Aug 02, 2013 12:07 pm

Hoe moet je het SCP-rapport duiden als aanhanger van de maakbaarheid?
De meest voor de hand liggende is:
1. zonder die poen waren die wijken er veel slechter aan toe.
en de andere is ook een oude bekende:
2. het duurt nog maar te kort. We moeten langer doorgaan, dan komt er wel resultaat.

Een voorzitter van een deelgemeente van Rotterdam legt het in De Volkskrant uit:
'Vogelaaraanpak heeft juist erger voorkomen'
Nuanceverschil is dat de onderzoekers het liever over het lege halve glas hebben, terwijl ik graag kijk naar de andere helft die al is gevuld en die als inspiratie wens te gebruiken voor het doorpakken in de aanpak van grotestadsproblemen.[...]
Dat, ondanks alles, de lichte positieverbetering van deze lagestatuswijken breder geldt dan alleen de aandachtswijken, doet niets af aan het resultaat in juist die aandachtswijken. Het benadrukt slechts de aloude stelregel: volhouden loont pas echt.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3485137/2013/08/01/Vogelaaraanpak-heeft-juist-erger-voorkomen.dhtml
Dit de schrijver en spindokter in spé , Ed Goverde:

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74911
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kamerleden 'adopteren' probleemwijken

Berichtdoor Ariel » Vr Aug 02, 2013 12:16 pm

Mahalingam schreef:Dit de schrijver en spindokter in spé , Ed Goverde:
Spoiler! :
Afbeelding:emm2: Hoe komt het toch dat al deze knapen lijken op een bepaald iemand die wij goed kennen met de initialen W. H. Zou het genetisch zijn?
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74911
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Vogelaarwijken niet succesvol'

Berichtdoor Ariel » Di Aug 13, 2013 11:09 am

De mislukte ex-minister Ella V stampt nijdig met haar voet op de grond en roept boos....HET HEEFT WEL GEHOLPEN..HOOR JE ME, HET HEEFT WEL GEHOLPEN.

Vogelaar: beleid achterstandswijken wel degelijk succes

Voormalig minister Ella Vogelaar (PvdA) is kritisch over het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de zogenoemde 'Vogelaarwijken'. Volgens Vogelaar gaat het wel beter in deze probleemwijken.

Vogelaar is het niet eens met de conclusie dat het extra geld dat in de wijken is geïnvesteerd, geen onderscheidend effect heeft gehad.

'Het gaat wel degelijk beter in die wijken,' zegt Vogelaar dinsdagavond in NCRV-programma Altijd Wat, meldt de Volkskrant. Het SCP concludeerde eind vorige maand in een onderzoeksrapport dat het met alle probleemwijken beter gaat maar dat de Vogelaarwijken daarin niet zijn te onderscheiden.

De ontwikkelingen die zich sinds 2007 in de Vogelaarwijken hebben voorgedaan, zijn hetzelfde als in soortgelijke wijken. Vogelaar zegt dat de wijken niet op die manier met elkaar kunnen worden vergeleken, omdat in die andere probleemwijken ook is geïnvesteerd.

Een woordvoerder van Aedes, koepel van woningbouwcorporaties, is het deels eens met de oud-minister. 'De corporaties zijn natuurlijk in de andere wijken ook gewoon doorgegaan met doen wat nodig was.'

Dat de investering in de Vogelaarwijken weggegooid geld is, slaat volgens Vogelaar 'echt nergens op'. 'Ook die [andere] wijken hebben extra aandacht gekregen en ook daar is extra geïnvesteerd. Weliswaar minder, maar toch: die conclusies kun je vanuit die gegevens niet trekken.'

Vogelaar wilde over een periode van tien jaar 2,5 miljard euro in de probleemwijken investeren. Het project werd vroegtijdig stopgezet.

BRON


Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41017
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Vogelaarwijken niet succesvol'

Berichtdoor Mahalingam » Wo Sep 04, 2013 12:10 pmEn als Ella Vogelaar het over haar Vogelaar-wijken gaat hebben dan krijg je dit:
Nog steeds trots op de Vogelaarwijken
Ella Vogelaar, oud-minister wonen, wijken en integratie − 03/09/13, 15:00

Het geld voor de Vogelaarwijken is helemáál niet in een bodemloze put beland. Er is in die wijken juist veel bereikt, betoogt oud-minister Ella Vogelaar. Ze is boos.
[...]
In de 40 wijken waar zogenaamd al het geld in een bodemloze put verdween, is in werkelijkheid zeer veel in gang gezet
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3502972/2013/09/03/Nog-steeds-trots-op-de-Vogelaarwijken.dhtml

En dat onderzoek? De meetmethode deugt niet!
En het is een kwestie van lange adem. 4 jaar is te kort.
Dus laten we ermee doorgaan. Het kan niet anders of op den duur zal het werken.
Ella is een trotse dame. Eerst was ze trots op Nederland en nu (alleen nog maar?) trots op haar wijken.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41017
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Vogelaarwijken niet succesvol'

Berichtdoor Mahalingam » Wo Jul 02, 2014 12:29 pm

Niet alleen waren de 'Vogelaarwijken niet succesvol', ook Ella zelf was niet zo'n succes bij haar PvdA maatjes. Er is nu enquete en de politici zijn bezig de Zwarte Piet door te geven. Krantenkoppen zijn:

Bos kritiseert Vogelaar
Wouter Bos (PvdA) gaat los op Ella Vogelaar (PvdA)
PvdA'ers gooien met modder naar elkaar tijdens verhoor
Vandaag: Bos geeft Vogelaar de zwarte piet
Vogelaar: Altijd bakkeleien met Bos
Tijdens gesprekken moest Bos naar eigen zeggen regelmatig 'bijspringen' en koos Vogelaar verschillende keren partij voor de corporaties aan de andere kant van de onderhandeltafel.

'Helaas,' stelde zij zich op als 'belangenbehartiger' voor de sector, aldus Bos. Vogelaar zou zich tijdens een overleg met toenmalig voorzitter Willem van Leeuwen van corporatiekoepel Aedes zelfs tegen Bos hebben gekeerd. 'Zo hoort het niet te gaan,' zegt de ex-minister van Financiën.
http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2014/7/Bos-haalt-uit-naar-Vogelaar-belangenbehartiger-van-corporaties-1552621W/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46517
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: 'Vogelaarwijken niet succesvol'

Berichtdoor Pilgrim » Di Nov 04, 2014 1:00 am

Statistisch onderbouwd racisme over Vogelaarwijken

Van Rossem | 29-10-14

Fijn. Een nieuw stukje 'lelijke feiten staven met kille cijfertjes' door huisrekenmeester K. Regenjas. Vandaag leidt hij ons rond in het huishoudboekje van de faliekant gefaalde Vogelaar-aanpak. Opdracht: zoek in de database van je grijze massa naar “links; faalbeleid”. Je krijgt nu waarschijnlijk meer treffers voor je kiezen dan een overspelige, homoseksuele Jood in ISIS-gebied. We moeten specificeren. Zoek op “links; faalbeleid; PvdA”. Nog steeds te veel treffers. Probeer anders “links; faalbeleid; PvdA; kost miljarden”. OK, dit schiet niet op, nog steeds te veel treffers. Laatste poging. Zoek naar “links; faalbeleid; PvdA; kost miljarden; Vogelaar; wijken”. Bingo! Hier gaan we het over hebben. In 2007 kreeg de PvdA de ingeving dat sociale problemen aangepakt moeten worden op wijkniveau. Sociale problemen hebben namelijk te maken met mensen. Alle mensen in Nederland wonen in huizen. Huizen staan altijd in gemeenten en gemeenten zijn opgedeeld in wijken, waardoor alle problemen in principe wijkproblemen zijn. Bril-fucking-jant! Als we de wijken maar genoeg verbeteren, dan verbeteren de mensen vanzelf mee. Schrijnende integratieproblematiek verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra we de wipkip een nieuw likje verf geven, een kek buurtcentrum bouwen en wat zwervers wegjagen. Helaas zijn onderzoeksinstituten als CBS en SCP minder enthousiast over het beleid van de Vogelaarwijken. De CBS-cijfers tonen geen noemenswaardige verbetering in de wijken op de gebieden van uitkeringsafhankelijkheid, inkomen, leren en veiligheid. Het SCP meldt dat de aanpak niet tot meetbare verbetering heeft geleid en dat de misdaad in de wijken tussen 2009 en 2012 zelfs is gestegen. Totaalbedrag aan over de balk gesmeten geld: 1 miljard euro.

Probleemwijken of probleemgroepen?
Hoe zou het komen dat deze aanpak niet heeft gewerkt? Aan het uitgegeven geld heeft het niet gelegen. Waarschijnlijk ging het mis omdat het uitgangspunt niet klopt. Sociale problemen zitten niet in wijken, maar in mensen. Dit is te bewijzen met statistiek. Als we in de grote steden kijken naar de wijken met het hoogste percentage niet-westerse allochtonen, kunnen we per stad een lijst van meest allochtone wijken maken. Kijken we vervolgens binnen dezelfde stad welke wijken als Vogelaarwijk zijn aangewezen, blijkt de overeenkomst zo’n 85%. Een Vogelaarwijk is simpelweg een allochtonenwijk. Niets meer en niets minder. Haal de allochtonen uit een Vogelaarwijk en je hebt gewoon een wijk. Stop een normale wijk vol met allochtonen en een nieuwe Vogelaarwijk is geboren. Gemiddeld is 46% van de krachtige kansenparelwijkbewoners van minder Nederlandse persuasie.

Dit is relevant, omdat niet-westerse allochtonen sterk van autochtonen verschillen. Vrijwel alle achterstand in de Vogelaarwijken is te verklaren door de aanwezigheid van veel allochtonen. Zie ook onderstaande grafieken op basis van een CBS-tabel:

Afbeelding

Autochtonen werken meer dan allochtonen. We zien ook dat het vooral je afkomst is die bepaalt of je een baan hebt, niet de wijk waar je woont. Als je een autochtoon bent, maakt het maar weinig uit of je wel of niet in een Vogelaarwijk woont. De blauwe en rode staaf zijn vrijwel even hoog. Voor allochtonen geldt ook dat het nauwelijks uitmaakt waar ze wonen. Ook voor hen zijn de staven vrijwel even hoog, maar ze liggen wel beide op een veel lager niveau. Vergelijkbare grafiekjes zijn te maken voor werkloosheid. Autochtonen binnen Vogelaarwijken zijn nog steeds veel minder vaak werkloos dan allochtonen daarbuiten. Wederom is niet de wijk bepalend, maar de mens:

Afbeelding

Vogelaarwijken als afleidingsmanoeuvre
Het Vogelaarbeleid is dus gebaseerd op een fundamentele denkfout. Niet plaatsen, maar mensen moeten centraal staan in het sociale beleid. De misplaatste focus op het waar om de aandacht af te leiden van het wie zien we vaker terug in de politiek. Marokkanen die kopschoppen op het voetbalveld zijn een voetbalprobleem, Marokkanen die kopschoppen in de disco zijn een uitgaansprobleem en Marokkanen die kopschoppen op straat zijn een wijkprobleem. Deze manier van politiek bedrijven leidt op listige wijze de aandacht af van de ware oorzaken van sociale problemen. Zoals, om er zomaar één te noemen, decennialang etterende integratieproblematiek, mede mogelijk gemaakt door het faalbeleid van de Partij van de Arbeid.

Was berekend,
K. Regenjas


http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/20 ... oemen.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46517
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: 'Vogelaarwijken niet succesvol'

Berichtdoor Pilgrim » Do Mar 01, 2018 8:52 pm

Vogelaarwijken mislukt, goh, hoe kan dat nou?

Door: Joost Niemöller, 1 maart 2018

Afbeelding

Met een leger vormingswerkers, speelplaatsbouwers en raamkozijnschilders ging ooit minister Vogelaar er tegenaan om veertig uitgezochte arme wijken erbovenop te helpen. Ze wist vooral de pers te mobiliseren. Die werd met busladingen aangetrokken om te kijken hoe arm mensen het in sommige buurten hadden en hoe een grootschalige overheidsprogramma ervoor moest zorgen dat het allemaal beter werd voor ze. Ik ben toen zelf nog eens meegegaan als journalist met zo’n bus. Het was één grote lachwekkende pr show.

We zijn nu tien jaar verder en weten dat het niet beter is geworden. Wat we tien jaar geleden al konden bedenken.

Ja, sommige vroegere Vogelaarwijken in Amsterdam zouden erop vooruit gegaan zijn, werd in 2006 gemeten. Maar dat gold vooral de wijken binnen de ring waar rijke, jonge, hippe blanken gingen wonen, en de huur- en koopprijzen omhoog gingen. Had dus niets te maken met enige Vogelaar effect, maar alles met de zogeheten gentrificatie waardoor de problemen werden verschoven naar andere buurten en deels andere steden.

In werkelijkheid blijft de armoede en de verloedering, die het gevolg is van de massamigratie, overal hetzelfde. Keer op keer wordt dat trouwens opnieuw gemeten. Al in 2016 bijvoorbeeld. Toen werd vastgesteld dat nog steeds 800.000 mensen in een slechte buurt wonen. En nu mag de vroegere minister Vogelaar weer eens komen uitleggen dat het mislukken van de Vogelaarwijken niet haar schuld is, maar komt door het slechte beleid van de bewindslieden na haar.

Het echte probleem is het krampachtige maakbaarheidsgeloof. Armoede, werkloosheid, criminaliteit; het zou allemaal op te lossen zijn want in essentie zijn alle mensen gelijk.

Dit soort illusies kosten steeds weer enorm veel geld, brengen steeds weer een hoop overbodig gelul voort, en leiden altijd weer tot teleurstellingen die over de schutting gegooid worden.

Niemand wordt hier wijzer van.

Is er een oplossing? Ja, sluit de open grenzen. Meer politiecontrole. Beter onderwijs waarbij je niet op de hurken gaat zitten. Maak mensen zelf verantwoordelijk voor hun eigen leefomgeving. Geef ze niet de illusie dat vadertje staat alles zal oplossen.

http://joostniemoller.nl/2018/03/vogela ... h-hoe-nou/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74911
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Mooi plan in Vogelaarwijk jammerlijk afgeblazen

Berichtdoor Ariel » Do Nov 08, 2018 5:51 pm

Woningcorporaties: Vogelaarwijken zijn terug bij af

De leefbaarheid in arme wijken gaat achteruit en de tegenstelling met welvarendere wijken wordt steeds groter. Daarvoor waarschuwt Aedes, de koepel van woningcorporaties. "De Vogelaarwijken zijn terug", zegt voorzitter Marnix Norder.

Aedes liet de leefbaarheid in woonwijken onderzoeken. Daaruit blijkt dat in wijken die voor meer dan twee derde uit sociale huurwoningen bestaan, meer mensen instromen met lage inkomens en psychische of fysieke problemen. In deze wijken wordt 15 procent meer overlast en 9 procent meer agressie geregistreerd dan het landelijke gemiddelde.

Volgens Aedes-voorzitter Norder komen de problemen vooral door de strenge regels voor woningcorporaties, waardoor die goedkope sociale huurwoningen moeten toewijzen aan de laagste inkomens. "Dat zijn regelmatig mensen met grote problemen, zoals verslaving en eenzaamheid. Dat zijn overlevers in de samenleving, mensen die hulp vragen in plaats van dat ze iets kunnen geven. En die komen dan bij elkaar."

'Elk jaar iets slechter'
Een andere oorzaak is volgens Aedes dat mensen met verstandelijke beperkingen steeds minder in instellingen wonen. "Nu moet zo iemand in zijn eentje in zo'n corporatiewoning zien te overleven."

In wijken met veel sociale huurwoningen gaat het hierdoor elk jaar iets slechter, zegt Norder. "Er zijn portieken waar alleen nog hulpbehoevende ouderen, armlastige alleenstaanden of mensen met een beperking wonen. Die mensen staan er alleen voor, veroorzaken overlast, hebben schulden of zijn verslaafd."

De Utrechtse woningcorporatie Mitros herkent de problemen. "Wat je in Overvecht ziet, is dat je heel veel goedkope sociale huurwoningen op een kluitje hebt en dat geeft problemen", zegt bestuurder Bastiaan Staffhorst.

Vogelaarwijken
Volgens Norder wordt hierdoor de tweedeling tussen goede en slechte wijken steeds groter en zijn de Vogelaarwijken terug bij af. Hij doelt op veertig probleemwijken die minister Vogelaar in 2007 aanwees. Met extra investeringen moest de leefbaarheid in deze zogeheten krachtwijken of prachtwijken verbeteren.

Aedes denkt dat de leefbaarheid in wijken met veel sociale huurwoningen kan verbeteren als kwetsbare bewoners beter worden begeleid. Ook willen de woningcorporaties meer vrijheid bij de toewijzing van woningen.

Als ook middeninkomens hiervoor in aanmerking komen, zouden niet alleen kwetsbare mensen naar deze wijken trekken. Aedes wil dat deze ruimere mogelijkheden worden besproken bij de evaluatie van de Woningwet.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41017
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Vogelaarwijk, prachtwijk, krachtwijk...

Berichtdoor Mahalingam » Do Nov 08, 2018 9:35 pm

Het Journaal van de StaatsTV had het er ook over.
Maar het item werd afgesloten met een succesverhaal: niet overal is het kommer en kwel. En als voorbeeld kwam een wijk die beter werd. Hoe kwam dit? Dat werd ook eventjes omfloerst aangestipt: geen nieuwe bewoners die steun trekken; alleen werkenden.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74911
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Vogelaarwijk, prachtwijk, krachtwijk...

Berichtdoor Ariel » Ma Feb 03, 2020 12:31 pm

Problemen in kwetsbare wijken nemen toe

De problemen in kwetsbare wijken in Nederland nemen toe. Mensen voelen zich onveiliger en de overlast wordt groter. Veel buurten staan op het punt te veranderen in probleemgebieden als nu niet wordt ingegrepen.

Dat staat in het onderzoek Veerkracht in corporatiebezit, dat is uitgevoerd in opdracht van de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Steeds meer mensen met uiteenlopende sociale problemen wonen in dezelfde wijk. Daarbij gaat het onder meer om bewoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met een lichte verstandelijke beperking of met psychiatrische problemen.

Volgens de studie blijft de instroom van mensen met een laag inkomen in wijken met corporatiewoningen groeien. Daar komt bij dat huurders met een hoger inkomen steeds vaker de wijken verlaten.

„Het is nu tijd voor gezamenlijke actie om een tweedeling in wijken te voorkomen”, aldus Aedes-bestuurslid Hester van Buren. De corporaties roepen de overheid onder meer op de markttoets af te schaffen, zodat woningbouwverenigingen ook huizen met een middenhuur kunnen bouwen in wijken waar nu te veel sociale huurwoningen staan. Ook pleiten de corporaties voor goede zorg en begeleiding van kwetsbare huurders.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20398
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Vogelaarwijk, prachtwijk, krachtwijk...

Berichtdoor King George » Ma Feb 03, 2020 1:26 pm

Zoet infantiel roze wolk verhaaltje uit de "Volkskrant":

‘Ma-maatjes’ helpen zwangere vluchtelingen op weg: ‘Hier is kinderen krijgen heel anders dan in Syrië’
‘Aasma is een schatje, als familie’, zegt Hiba Alshafih. Met beide handen ondersteunt de vrouw van Syrische afkomst haar uitpuilende buik. Daarin is al zeven maanden een tweeling aan het groeien. ‘Een jongen en een meisje’, zegt Alshafih in aarzelend, maar verstaanbaar Nederlands. Met een brede glimlach zit ze op de lange Arabische bank in haar woonkamer.
‘Aasma’ is begeleider Aasma el Fahmi van de Utrechtse stichting Al Amal. Als ‘ma-maatje’, zoals de organisatie dat noemt, ondersteunt zij deze moeder tijdens en na de zwangerschap. Dat doet ze al sinds Alshafih zwanger was van Mohammed, inmiddels 2 jaar oud.https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ma-maatjes-helpen-zwangere-vluchtelingen-op-weg-hier-is-kinderen-krijgen-heel-anders-dan-in-syrie~bbf195c6/
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74911
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Vogelaarwijk, prachtwijk, krachtwijk...

Berichtdoor Ariel » Ma Feb 03, 2020 1:45 pm

In de Utrechtse wijk Overvecht is van alles niet pluis

Woningcorporaties luiden de noodklok over de verloedering van arme wijken. Overvecht is een van die wijken met honderd-en-een problemen waar vooruitgang taai is. We maken een rondgang door de buurt met twee bewoners. ,,De situatie is nu slechter dan toen we een Vogelaarwijk werden.’’

Punt voor punt kun je de conclusies van het onderzoek van Aedes naar achterstandswijken nalopen, en Els Wegdam en Siddartha Karaya herkennen ze in Overvecht allemaal wel. Meer arme mensen, meer bewoners die extra zorg nodig hebben of kampen met hun gezondheid, toenemende ondermijning, een gevoel van onveiligheid. ,,Je ziet het hier allemaal”, weet Wegdam, die al 36 jaar in Overvecht in Utrecht woont en de wijk zag veranderen.

We wandelen door allerlei dreven – de Falklanddreef, de Ivoordreef, de Oranjerivierdreef en ga zo maar door – met links en rechts flatgebouwen. Wegdam en Karaya, bestuursleden van de wijkraad in Overvecht, laten graag zien wat er goed gaat in de wijk, maar ook waar het aan schort. ,,Kijk, wat een rommel’’, wijst Karaya naar het grasveld bij een flat aan de overkant van de weg. Het ligt inderdaad bezaaid met afval. ,,Sommige mensen gooien het gewoon naar beneden.’’ Ook dichterbij is het niet fraai wat we zien. Winkelwagentjes die niet zijn teruggebracht naar de Dirk, afgedankte huisraad, plastic in een heg.

Een flatgebouw verderop is recent opgeknapt. Zo zien we dat de broken window theory geen fabeltje is. Want onder de gerenoveerde woningen is bijna geen rommel te zien, het ziet er eigenlijk prima uit. Wegdam somt alle pluspunten van Overvecht op. ,,De woningen zijn over het algemeen goed van kwaliteit, er is veel groen tussen de flats, er is genoeg winkelaanbod, er gaan veel bussen en we hebben een treinstation. Veel inwoners wonen hier graag, blijkt uit onderzoek.’’

Ik kom vaak laat thuis. Dan zie je op straat geregeld dingen gebeuren die niet helemaal in de haak lijken
Siddartha Karaya, Bestuurslid wijkraad Overvecht

Onveilig
Toch is er van alles niet pluis. Karaya, die sinds een jaar of vijf in Overvecht woont, wijst tijdens de rondgang op alle auto’s die volgens hem niet passen bij de woning waarvoor ze geparkeerd staan. Inderdaad: voor een wijk waar de ruime meerderheid van het woningbestand uit sociale huur bestaat, kom je in verhouding veel hagelnieuwe Mercedessen, BMW’s en Tesla’s tegen. ,,Je vraagt je af hoe deze mensen hun geld verdienen’’, zegt Karaya. Hij is een van de bewoners die zich op sommige momenten niet helemaal veilig voelen in de wijk. ,,Ik kom vaak laat thuis. Dan zie je op straat geregeld dingen gebeuren die niet helemaal in de haak lijken. Dat geeft me dan toch een minder fijn gevoel. Drugsdealers zijn niet allemaal lieverdjes, je weet nooit wat er kan gebeuren.’’

Nabil B., kroongetuige in het proces tegen Ridouan Taghi, kwam hier vandaan, in de wijk vonden meerdere liquidaties plaats. In september 2018 werd er een jongensbordeel opgerold. Er gebeurt dus van alles. Toch komen we op onze uitgebreide wandeling geen politieagent tegen.

Vogelaarwijk
Wegdam woonde dus al in Overvecht toen die in 2007 samen met 39 andere wijken in het land werd gebombardeerd tot Vogelaarwijk, genoemd naar de toenmalige minister Ella Vogelaar, die vorig jaar overleed. Er ging veel extra geld naar de geselecteerde achterstandswijken. ,,Maar in 2017 legden we een aantal cijfers naast de nulmeting uit 2007. De situatie was slechter geworden’’, zegt Wegdam.

Hoe komt dat toch? De in 2015 aangenomen Woningwet, die onder meer als doel had scheefwonen aan te pakken, heeft de zaak geen goed gedaan, denkt de gepensioneerde juriste. ,,Wie geld heeft, een carrière opbouwt, vertrekt mede daardoor snel uit de wijk. In hun plaats komen voor een deel mensen uit kwetsbare groepen: statushouders, mensen die hun gevangenisstraf hebben uitgezeten, mensen met een psychischezorgvraag. Precies zoals in het rapport van Aedes beschreven staat. Dan kun je als gemeente wel investeren in het renoveren van gebouwen, maar daarmee los je de problematiek niet op.’’

Verbeterprogramma
De gemeente Utrecht doet in Overvecht haar best om er iets van te maken, zien de twee wijkraadsleden allebei. Sinds een paar jaar gaat er extra geld naar een verbeterprogramma voor de wijk. Al is het resultaat niet altijd zoals gehoopt. ,,Er is een wijkje gebouwd met koopwoningen, maar daar wonen alleen maar jonge, blanke hoogopgeleiden’’, weet Wegdam. ,,Ze doen hun kinderen buiten de wijk op school en mengen zich niet met de lokale bevolking. Ze nestelen zich hier niet. Daar heb je dus niets aan.’’ Karaya: ,,Dat is bijna moderne apartheid’’. Aan de Ivoordreef gaat een grote galerijflat binnenkort tegen de grond en wordt er een nieuwe voor teruggebouwd. Wegdam: ,,Maar daar krijg je naar mijn zin dan weer veel te veel sociale huurwoningen. Je moet een goede mix maken.’’

Wat zou er moeten gebeuren om rijk en arm in Utrecht meer door elkaar heen te laten wonen, leven en recreëren, hoe kun je dat bereiken? Karaya zou graag zien dat de corporaties een deel van hun sociale huurwoningen verkopen, bijvoorbeeld aan de huurders die er al in zitten. ,,Die kunnen dan wooncarrière maken in hun eigen buurt.’’
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20398
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Mooi plan in Vogelaarwijk jammerlijk afgeblazen

Berichtdoor King George » Ma Feb 03, 2020 3:00 pm

Ariel schreef:
Woningcorporaties: Vogelaarwijken zijn terug bij af

De leefbaarheid in arme wijken gaat achteruit en de tegenstelling met welvarendere wijken wordt steeds groter. Daarvoor waarschuwt Aedes, de koepel van woningcorporaties. "De Vogelaarwijken zijn terug", zegt voorzitter Marnix Norder.

Aedes liet de leefbaarheid in woonwijken onderzoeken. Daaruit blijkt dat in wijken die voor meer dan twee derde uit sociale huurwoningen bestaan, meer mensen instromen met lage inkomens en psychische of fysieke problemen. In deze wijken wordt 15 procent meer overlast en 9 procent meer agressie geregistreerd dan het landelijke gemiddelde.

Volgens Aedes-voorzitter Norder komen de problemen vooral door de strenge regels voor woningcorporaties, waardoor die goedkope sociale huurwoningen moeten toewijzen aan de laagste inkomens. "Dat zijn regelmatig mensen met grote problemen, zoals verslaving en eenzaamheid. Dat zijn overlevers in de samenleving, mensen die hulp vragen in plaats van dat ze iets kunnen geven. En die komen dan bij elkaar."

'Elk jaar iets slechter'
Een andere oorzaak is volgens Aedes dat mensen met verstandelijke beperkingen steeds minder in instellingen wonen. "Nu moet zo iemand in zijn eentje in zo'n corporatiewoning zien te overleven."

In wijken met veel sociale huurwoningen gaat het hierdoor elk jaar iets slechter, zegt Norder. "Er zijn portieken waar alleen nog hulpbehoevende ouderen, armlastige alleenstaanden of mensen met een beperking wonen. Die mensen staan er alleen voor, veroorzaken overlast, hebben schulden of zijn verslaafd."

De Utrechtse woningcorporatie Mitros herkent de problemen. "Wat je in Overvecht ziet, is dat je heel veel goedkope sociale huurwoningen op een kluitje hebt en dat geeft problemen", zegt bestuurder Bastiaan Staffhorst.

Vogelaarwijken
Volgens Norder wordt hierdoor de tweedeling tussen goede en slechte wijken steeds groter en zijn de Vogelaarwijken terug bij af. Hij doelt op veertig probleemwijken die minister Vogelaar in 2007 aanwees. Met extra investeringen moest de leefbaarheid in deze zogeheten krachtwijken of prachtwijken verbeteren.

Aedes denkt dat de leefbaarheid in wijken met veel sociale huurwoningen kan verbeteren als kwetsbare bewoners beter worden begeleid. Ook willen de woningcorporaties meer vrijheid bij de toewijzing van woningen.

Als ook middeninkomens hiervoor in aanmerking komen, zouden niet alleen kwetsbare mensen naar deze wijken trekken. Aedes wil dat deze ruimere mogelijkheden worden besproken bij de evaluatie van de Woningwet.Het zouden uitdagingswijken, kansenwijken, prachtwijken, krachtwijken moeten worden. Al gauw werden sommige jongeren kansenjongeren of kansenparels genoemd, omdat men iets anders niet mocht benoemen. Het heeft wat gemeenschapsgeld mogen kosten, maar dan zijn we ook weer helemaal terug bij af. Of zou zo'n maakbaarheidsprojekt tot mislukken zijn gedoemd omdat het niet maar niet zoveel wil vlotten met de maakbaarheid van de bewoners? Want als hun insteek niet verandert, dan verandert er niet zoveel in zo'n wijk, hoeveel mooie namen je daar ook aan wil geven om het op te leuken.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam


Terug naar “Samenleving & Integratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten