Een recessie voedt het populisme

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74476
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Een recessie voedt het populisme

Berichtdoor Ariel » Za Okt 25, 2008 2:57 pm

Zucht…Deze dame begrijpt niet waarom men zoveel over Marokkanen schrijft. Ik begrijp haar pijn, maar als sommige Marokkaanse jeugd zich normaal zou gedragen, dan werd er ook niet over ze geschreven en gesproken. Ik hoor en lees in de kranten nooit over bijvoorbeeld Chinese of Vietnamese jongeren. Die zullen hier toch ook wel zijn.
Maar ik ben het wel met haar eens dat bij een recessie er meer spanningen tussen culturen zullen zijn. Dat is altijd al mijn grootste angst geweest. Zodra er armoede in dit land uitbreekt zal de kans op rellen een stuk groter zijn.

Een recessie voedt het populisme

Bij economische nood kunnen spanningen tussen culturen juist toenemen
Gepubliceerd: 24 oktober 2008

Het zou mooi zijn als de recessie een einde maakt aan de haatpraat, zoals Bas Heijne voorspelt. Maar uit de ervaring blijkt het tegendeel, schrijft Rachida Azough.

Door Rachida Azough

Het debat over culturele verschillen is voorbij, want iedereen is nu bezig met de recessie en de kredietcrisis, heeft Bas Heijne in zijn column van vorige week gezegd. Nederland wordt volwassen, en ik zal niet meer tien keer per dag aan een van mijn nationaliteiten worden herinnerd want de mensen zijn druk met hun spaargelden en pensioenfondsen. We gaan onze toekomst veiligstellen. Die kredietcrisis is natuurlijk een bittere pil, maar het klinkt zoet, want Bas Heijne heeft gelijk: liever de waarheid in harde economische munt dan het eeuwige gezever over verschillen die er eigenlijk niet toe doen.

Stel je voor: de kredietcrisis verdringt Marokkanen van de voorpagina. We hebben er eindelijk echt genoeg van. Het M-woord, daar zijn de Marokkaanse ettertjes weer, komt niet meer voor. Eindelijk weer ongestoord tv-kijken. Aan haatpraat hebben we niks, want wij Nederlanders hebben belangrijker zaken aan ons hoofd.

Ik doe graag mee, maar is die verlossing echt binnen handbereik? Een economische crisis is juist een ideale voedingsbodem voor populisme. Deze week gingen de kredietcrisis en de Marokkanen nog gelijk op. Wankele banken en het verdampte miljard spaargeld kregen even nadrukkelijk aandacht als de dertig Mokkie-gezinnen met een straatwaarde van tien miljoen voor de gemeente Gouda. En geheel tegen Heijnes voorspelling in, kwam uitgerekend tv-presentator Prem Radhakishun uitleggen waarom hij wel eens op Wilders zou kunnen stemmen.

Misschien wordt mijn ongeloof veroorzaakt door mijn gebrek aan aandelen. Als arbeidersdochter onderschat ik nog altijd het aantal euro’s dat we oppotten, in Nederland zo’n 300 miljard. Niet dat daar iets van mij bij zit, maar bij economische neergang krijg ook ik niet direct een lekker gevoel. Het doet denken aan de drie recessies in mijn leven tot nu toe. In de jaren tachtig moest mijn vader eerst de haven en daarna de metaalfabriek verlaten. Hij had alweer tien jaar een melkertbaan toen die korte zachte recessie in 2001-2002 een gespannen periode inluidde van agressie tegen de feitelijk multiculturele samenleving. Dus vergeef me als ik nu een beetje huiverig ben.

Hoe kunnen gewiekste aandelenhandelaars en bankiers de rol van zondebok van Marokkanen overnemen? CEO’s die I’m worth it uitstralen, verneder je niet. Ik ben bang dat de spaarders hun leed sneller zullen vergeten dan het eeuwige gemopper over wat hun levens onveilig zou maken. Zie je een Marokkaan, denk je aan onheil, dat is toch de essentie gebleken van al het gejeremieer over het multiculturele drama? En met welk een schade.

Maar ik wil constructief blijven, geen spelbreker zijn, met Monty Python roepen ‘And now for something completely different’. Niet meer bang zijn voor verlies, culturen ruimte gunnen. Ook de allerrijksten belasting laten betalen. Kinderen uit de onderklasse naast hun rijke klasgenoten in de schoolbanken zetten, eerlijke kansen scheppen en dat gedonder op straat voorkomen. En we spreken sowieso af niet meer stiekem te bezuinigen op onderwijs. Allemaal om deze complexe tijden zo goed mogelijk door te komen. Wij hebben onze portie wel gehad
.

http://www.nrc.nl/opinie/article2036761 ... _populisme
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
H.Numan
Berichten: 8537
Lid geworden op: Do Mei 08, 2008 3:33 am

Berichtdoor H.Numan » Za Okt 25, 2008 3:13 pm

wat een schitterend politiek correcte column! Bepaald het NRC waardig. Een sterke economie zou de problemen oplossen. Nou, dat hebben we geweten. Niet dus. Vandaar dat onze rode multikul columnisten het fabeltje nu omdraaien: een zwakke economie gaat de problemen oplossen.

Ik denk dus van niet. Mensen moeten nu op het topje van hun zenuwen werken om rond te komen. Ouderen zien hun pensioen verdampen. Iemand die denkt dat men dan alle rotzooi van makaken maar over zich heen laat storten? Of dat men zonder morren accepteert dat lui werkschuw tuig dat spuugt op je land getracteerd wordt op E 165.000 de man? Ik ben zo vrij om daar sterk aan te twijfelen.
een volk dat voor korannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht….
Anoniem

Heilige Maagd Maria
Berichten: 27
Lid geworden op: Zo Aug 17, 2008 3:29 pm
Locatie: 's Zomers de Zevende Hemel, 's Winters Lucifer's Haard. Seizoen gezien van noordelijk halfrond.

Berichtdoor Heilige Maagd Maria » Za Okt 25, 2008 3:46 pm

Ik geloof niet dat Marokkanen het niet makkelijker kunnen hebben. Ze gedragen zich over het algemeen alsof Nederland hen moet verzorgen alsof zij peuters zijn. Meestal zijn ze echter onopgeleid en lijden aan spijbelgedrag en schooluitval, en kraaien dan ''discriminatie'' als ze niet aangenomen worden als bankbaas.

Ze worden ook verzorgd; de staat probeert hen op alle mogelijke manieren uit het slop te trekken, maar ze blijven eeuwig ontevreden. Dat mensen er inmiddels schoon genoeg van hebben, lijkt me niet vreemd. Ouderen krijgen vaak niet eens genoeg eten, maar er gaan enorme kapitalen naar projecten voor de Marokkanen. Ook daarover spreken mag niet: Dan discrimineer je en ben je extreem rechts. Die tegenstelling door de culturen waar deze juffrouw over klaagt, is meer aan Marokkanen zelf te danken dan aan de armoede. Wij moeten alles maar slikken.
Christenen geloven in de Bijbel, moslims geloven in de Koran, en ik geloof in de sprookjes van Grimm.

naar boven
Berichten: 5054
Lid geworden op: Do Nov 16, 2006 10:14 pm
Contact:

Berichtdoor naar boven » Za Okt 25, 2008 5:24 pm

...
Hij had alweer tien jaar een melkertbaan toen die korte zachte recessie in 2001-2002 een gespannen periode inluidde van agressie tegen de feitelijk multiculturele samenleving. Dus vergeef me als ik nu een beetje huiverig ben.
...


Welke agressie?

De agressie van de moslims is pas na 2004 echt toegenomen (toen bleek dat het de rituele afslachting van een filmmaker tot ieders verrassing geen afname maar een toename van het knuffelbeleid tot gevolg had).

En welke feitelijk multiculturele samenleving?

De multiculturele samenleving is mislukt. De inspanningen van de autochtone bevolking om zich aan te passen aan de islamitische nieuwkomers hebben geen vrucht afgeworpen.
De toegevingen bleken contraproductief uit te pakken: elke aanpassing werd beantwoord met nog meer eisen, nog meer segregatie en nog meer druk en inmenging van de landen van herkomst.

Of de recessie het noodzakelijke einde van de peperdure pamperpolitiek zal inluiden is nog maar de vraag.
Voorlopig lijkt het erop dat de overheid zijn positie wil verstevigen via omzetstijging.
Zonder te kijken naar de kosten-winst verhouding.
RTFM

Gebruikersavatar
H.Numan
Berichten: 8537
Lid geworden op: Do Mei 08, 2008 3:33 am

Berichtdoor H.Numan » Zo Okt 26, 2008 4:44 am

naar boven schreef:[De multiculturele samenleving is mislukt

Niet alleen de multikul is mislukt, maar het socialisme. En niet een keer, maar twee keer. De eerste keer was met de val van het communisme in 1989. Socialisten veranderden toen hun programma naar (nog) meer multikul. En dat is nu ook mislukt.
een volk dat voor korannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht….
Anoniem


Terug naar “Samenleving & Integratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten