De antroposofie

Mahalingam
Berichten: 38965
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

De antroposofie

Berichtdoor Mahalingam » Za Mar 14, 2009 11:01 pm

De aanhangers van deze leer dwepen nogal met hun grondlegger: Rudolf Steiner, een Oostenrijker die zoveel geschreven heeft dat een normaal mens het in zijn hele leven niet kan doorlezen (350 zeer dikke boeken en een ontelbaar aantal pamfletten), laat staan daar nog eens over na te denken. Het is een beweging van burgerlijken met heel veel voor-oorlogse Duitse ideeën.
Zo was er tijden geleden een probleem met hun onderwijs in de rassenleer. Wat leren die kinderen over negers b.v.?
http://www.stelling.nl/kleintje/295/antrop.htm
Een moeder van een leerling op die school ontdekte bij haar kind een schrift met daarop de tekst 'rassenkunde';. Zij vond hierin enkele racistische uitspraken van de leerkracht zoals: "negers hebben dikke lippen en een groot gevoel voor ritmiek" en "de altijd blijvende glimlach van de gele mens verbergt de emoties" en eiste opheldering. Een aantal leerkrachten verklaarden achter de lesstof te staan. Op een ouderavond kreeg zij van andere ouders te horen: "Als jij Rudolf Steiner zou begrijpen, zou je zijn gedachten over 'rassen' wel onderschrijven. Uit het feit dat je zijn gedachten niet onderschrijft blijkt, dat jij Steiner niet hebt begrepen."

Voorbeeldige sekte-praat, ik kan niet anders zeggen. En de twijfelachtige ideeën en inzichten van Rudolf over anderkleurigen worden occult goedgepraat. Rudolf kan het niet mis hebben. Deze sekte bestaat uit fundamentalisten. "Gematigden' zijn moeilijk te vinden.
De volgende uitspraak van het opperhoofd der antroposofen is eveneens keihard racisme:
"Blond haar geeft in de bron verstandigheid. Omdat ze zo weinig in de ogen stuwen, houden ze hun voedingsstoffen in hun hersens en krijgen daar verstand en wijsheid door. Die met bruin haar stoten in hun ogen en haren wat de blonden in hun hersens vasthouden. Daardoor worden de donkeren materialistisch en hebben alleen aandacht voor wat men zien kan (...) Maar mettertijd gaat die blondheid verloren omdat het mensenras zwakker wordt. Tenslotte zullen er alleen zwart- en bruinharige mensen overblijven; als er niets aan wordt gedaan, zullen die tevens dom blijven." (Steiners 'Gezondheid en ziekte': voordrachten voor arbeiders bij de bouw van het Goetheanum in Dornach, Zeist 1977, bladzijde 83-85)

Hoe zit het dan met de spreekwoordelijke 'domme blondjes'?

De club heeft een vereniging:
http://www.antroposofie.nl/antroposofie/wat_is_antroposofie
Als lid van de Antroposofische Vereniging ontmoet je de meest uiteenlopende mensen. Naar achtergrond, religie, opleiding of beroep vormen ze een boeiende en pluriforme verzameling met één samenbindend element: het verlangen om zich in de ontmoeting met de ander bezig te houden met het geestelijke in mens en maatschappij en daaraan vorm en inhoud te geven in het eigen leven.

Het "samenbindend element" van ze is: ze verdienen allemaal minimaal modaal. Arbeiders met een minimum inkomen tref je er niet in aan. Dat 'Pluriforme' idem: je vindt er geen loodgieters, technici onder. Wel heel veel mensen met een verzorgend beroep, onderwijzend, therapeutisch, verplegend, muziekanten, toneelspelers, zangeressen, danseressen, creatieve kunstenaars, etc.
Velen kunnen hele mooie gedichten uit hun hoofd voordragen maar hoofdrekenen dat hebben ze nooit geleerd. Even een luchtig intermezzo voor ik de volgende aflevering begin:

Laatst gewijzigd door Mahalingam op Zo Mar 15, 2009 8:36 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 38965
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De anthroposofie

Berichtdoor Mahalingam » Za Mar 14, 2009 11:14 pm

Alleen al het kijken naar dit dansje zal je geest verfrist hebben, zo neem ik aan.
Denkt U dan eens in hoe heilzaam dit is voor die deelnemers!
Vandaar dat dit ook een vast onderdeel is van de lessen op school: de euritmie beoefenen.
In een modern jasje ziet dat er natuurlijk wel wat anders uit. En amateurs hebben nog niet veel gevoel voor de choreografie. Zie maar:

http://video.google.nl/videosearch?rlz=1L1GGXD&hl=nl&q=euritmie&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wv#

Het valt me op dat al deze kinderen dezelfde manier hebben om vrij te bewegen.
In de volgende aflevering komen dan de 'vrije' scholen aan bod. Daar was deze week een en ander over te doen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 38965
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De anthroposofie

Berichtdoor Mahalingam » Za Mar 14, 2009 11:54 pm

Even een verduidelijking: het woord 'vrije' in de naam 'Vrije School' slaat op 'vrij van overheidsbemoeienis'. Niet op vrij van geest of zo.
Maar helaas konden de ouders niet meer zelf hun school bekostigen dus werd er subsidie gevraagd aan de overheid zoals voor het bijzonder onderwijs is geregeld. Maar daarmee haal je inmenging van de overheid binnen. Minimum standaarden, testen, examens.
En dat is de oorzaak van de schoolstrijd die nu aan de gang is tussen de Rekkelijken en de Preciezen.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1162532.ece/Chaos_bij_Amsterdamse_Vrije_Scholen
Chaos bij Amsterdamse Vrije Scholen
Amsterdam - Leraren op twee Vrije Scholen in Amsterdam voelen zich bedreigd. De schoolvereniging neemt de taken van de directies over.

Bedreiging, intriges en belabberd onderwijs hebben een complete chaos aangericht bij twee Vrije Scholen in Amsterdam: de Geert Groote 1 en de Geert Groote 2.

Sinds zondag zitten de scholen op antroposofische grondslag zonder algemeen directeur. Daarnaast vertrekt op 1 april een van de twee vestigingsdirecteuren. Woensdagavond laat is na overleg met gemeente en onderwijsinspectie besloten dat de Vereniging van Vrije Scholen vooralsnog de taken van de directie waarneemt.
Inmiddels eist de onderwijsinspectie dat het onderwijs snel verbetert. Zo niet, dan dreigt sluiting van de locatie Geert Groote 2, die wordt bezocht door 150 leerlingen.

Volgens Rob Geurtsen, tot zondagavond algemeen directeur, zijn veel leerkrachten ziek geworden omdat ze door ouders werden bedreigd. ‘Sommige leerkrachten stonden huilend in de klas. Zij durfden niet alleen op school te blijven.’

Het probleem zit volgens Geurtsen bij twintig ouders die alle veranderingen afwijzen. Die veranderingen waren nodig, omdat de Geert Groote 2 sinds mei 2007 bij de inspectie als zeer zwak bekendstaat.
De onderwijsinspectie schreef dat de kwaliteitszorg, het leerstofaanbod, de tijd die aan vakken wordt besteed, de uitleg door de leerkrachten, het veiligheidsbeleid, de begeleiding en de zorg ver onder de maat bleven. Zwakke leerlingen kregen te weinig aandacht en snelle leerlingen te weinig uitdaging.

Dergelijke rapporten komen zelfs op slechte scholen in beroerde wijken nauwelijks voor. Maar de Geert Groote 2 is gehuisvest in een prachtig gebouw in Amsterdam-Zuid (zie foto) en wordt vrijwel uitsluitend bezocht door kinderen van hogeropgeleide autochtone ouders.

Afbeelding

Volgens een leerkracht gaat het om ‘antroposofische fundamentalisten’. Ze heeft gehoord dat sommige ouders hun kinderen de mond met zeep laten spoelen als ze iets verkeerd hebben gezegd. ‘Sommige ouders vinden de computer taboe. Een moeder zei tegen mij dat we te cognitief bezig zijn. Dat merkte ze doordat haar kind veel te jong van tanden wisselde.’

Een jaar geleden dreigde de Geert Groote 2 al dicht te moeten, maar hij kreeg nog één kans. Met hulp van de gemeente werd een herstelplan opgesteld. Dat leek te lukken. In december toonde de onderwijsinspectie zich redelijk tevreden. Maar onder druk van de ouders heeft de vestigingsdirecteur die de veranderingen in gang zette, per 1 april ontslag genomen.

Computer taboe? Ooit was ook TV taboe. Omdat daar enge straling uit kwam, net zoals uit computer beeldschermen. Maar met de komst van de LCD-schermen is dit geen argument tegen meer. Nu gooien ze het op verstoring van het astrale veld (of iets dergelijks).
En een kind dat te vroeg van tanden wisselt. Te cognitief bezig of toch hekserij?
En de school kreeg nog 1 kans? Wat is dit voor regelneukerij? Als die school Mohammedaans was dan zouden er vast nog wel een minimaal 2 kansen extra zijn.
Ik dacht dat de mond met zeep spoelen een opvoedingsmethode was uit voorbije tijden. Weer wat geleerd. Zouden ze dat spoelen ook nog doen met ouderwetse SunLight zeep of met het modernere Dreft?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 38965
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De anthroposofie

Berichtdoor Mahalingam » Zo Mar 15, 2009 12:20 am

Het Parool is wat minder omfloerst in zijn berichtgeving over de schoolstrijd.
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/208152/2009/03/11/Boze-ouders-nemen-Vrije-School-over.dhtml
Boze ouders nemen Vrije School over
AMSTERDAM - Ouders die leerkrachten de klas uit duwen en zelf de lessen overnemen, onderwijzers en bestuursleden die bedreigd worden. Op de Geert Groote School in Amsterdam-Zuid is de chaos zo groot dat de gemeente op het punt staat de school onder curatele te stellen.

De crisis ontstond toen ouders zich verzetten tegen kwaliteitsverbetering van het onderwijs op de basisschool (500 leerlingen). Een ingewijde: ''Een groep orthodoxe ouders is erin geslaagd dat plan om zeep te helpen. Dan praat je over taal en rekenen, niets anders. Het recht op slecht onderwijs is succesvol bevochten. Dit is de Taliban.''

Enkele weken geleden namen zo'n twintig ouders de klassen over. Leerkrachten werden de klas uit geduwd, bestuursleden bedreigd. Vorige week dienden leerkrachten en een groepje ouders een motie van wantrouwen in tegen het bestuur. De interim-directeur, de derde in een kleine twee jaar, is op non-actief gesteld. Van het bestuur is nog één lid over.

Vanmiddag zou een laatste bemiddelingsgesprek zijn. Als dat onbevredigend is, zal de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) de Onderwijsinspectie adviseren de school onder een bewindvoerder te plaatsen. Sluiting lijkt geen optie: de gemeente weet niet weet waar ze de leerlingen moet onderbrengen.

Een ingewijde: ''Een zelfbenoemde tussenpersoon van de Vereniging van Vrije Scholen deelt nu de lakens uit. Op dit moment is zelfs politie-ingrijpen gerechtvaardigd.'' Vorig jaar dreigde de Onderwijsinspectie de school al te sluiten, omdat er geen vertrouwen was dat het bestuur op korte termijn de onderwijskwaliteit zou verbeteren. (HANS VAN DER BEEK)

Die vergelijking met de Taliban vind ik overdreven. Er worden toch geen leraren onthoofd en scholen opgeblazen?
Inspraak van ouders in het onderwijs is niet zo gek, maar het gaat wel erg ver als je leraren de klas uitzet en zelf onderwijs gaat geven.
En dat je zo'n school niet kan sluiten is waar. Je kan die kinderen met zo'n grote leerachterstand niet tussen gewone leerlingen zetten. Wat moet een school met een 12-jarige die niet kan rekenen omdat ze met haar persoonlijke geestelijke ontwikkeling daar nog niet aan toe is gekomen op de Vrije School?
En die roep om politie ingrijpen? Wat moet dat voorstellen? Politieagenten voor de deur, patrouilleren door de gangen? Detector poortjes? Wat doet de politie normaal bij dreiging door fundamentalisten?

Vlak bij mij is een stad waar ze 2 Vrije Scholen hebben. De grootste en oudste staat in het uiterste zuiden van de stad en is voor veel ouders erg ver weg. Dus die hebben een dependance geregeld vlakbij de villawijk waar de initiatiefnemers en hun kinderen wonen. Evenwel is de wijde omgeving een grote schotelwijk. Die dependance heeft te weinig kinderen om levensvatbaar te zijn. De kwaliteit van het onderwijs is ook een groot probleem. Net zoals op de andere school die ook als extreem zwak te boek staat en een dalend aantal kinderen heeft.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17473
Lid geworden op: Ma Feb 17, 2003 9:58 am

Re: De anthroposofie

Berichtdoor Manon » Zo Mar 15, 2009 11:35 am

even een antwoordje op de eerste post:

"Blond haar geeft in de bron verstandigheid. Omdat ze zo weinig in de ogen stuwen, houden ze hun voedingsstoffen in hun hersens en krijgen daar verstand en wijsheid door. Die met bruin haar stoten in hun ogen en haren wat de blonden in hun hersens vasthouden. Daardoor worden de donkeren materialistisch en hebben alleen aandacht voor wat men zien kan (...) Maar mettertijd gaat die blondheid verloren omdat het mensenras zwakker wordt. Tenslotte zullen er alleen zwart- en bruinharige mensen overblijven; als er niets aan wordt gedaan, zullen die tevens dom blijven." (Steiners 'Gezondheid en ziekte': voordrachten voor arbeiders bij de bouw van het Goetheanum in Dornach, Zeist 1977, bladzijde 83-85)
Hoe zit het dan met de spreekwoordelijke 'domme blondjes'?


Dat is natuurlijk heel eenvoudig te verklaren. de uitdrukking over de "domme blondjes" is uiteraard uitgevonden door die "domme kastanjekleurharigen"....
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

Gebruikersavatar
Scarlatti
Berichten: 5302
Lid geworden op: Vr Mei 09, 2008 10:12 pm

Re: De anthroposofie

Berichtdoor Scarlatti » Zo Mar 15, 2009 2:15 pm

Manon, je humor is onbetaalbaar!!
Islam=LEVENSBEDREIGEND

'LOQUENDI LIBERTATEM CUSTODIAMUS'
Laten wij waken over de vrijheid van het spreken... (Pim Fortuyn 1948-2002)

Mahalingam
Berichten: 38965
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De anthroposofie

Berichtdoor Mahalingam » Zo Mar 15, 2009 5:06 pm

Je blijft lachen. :D
Ik wist b.v. niet dat Lilianne Ploumen, de PvdA-voorzitster, tevens aanhangster is van het gedachtegoed van dhr. Steiner. Want wat zegt ze op het congres gisteren?
"Ik wist dat je blond was Geert, maar zo blond, dat had ik niet verwacht."
Prachtig compliment zal ik maar zeggen want het alternatief dat ik kan bedenken is: wat een racistische opmerking. (O.K. ik weet ook wel dat blonden geen ras zijn.) Gelukkig heeft Geert als handelsmerk zijn haardos en niet een grote neus.
Wat heeft Steiner ooit gezegd over grote neuzen? Dat is altijd lastig na te gaan; de aanhangers verzetten zich tegen publicatie op het internet. Maar ik kwam wel deze tegen op een website van de super-fundamentalisten van de antroposofie. Het is een kerstwens aan de aanhangers:
http://users.telenet.be/antroposofie/vanaf40/b50defhtm.htm
‘Daar zaten de Joden van het Sanhedrin, met losse zwarte mantels aan en gekke mutsen op de kop. En die gezichten ! … Bijna zwart, lange baarden en grote kromme neuzen. Eén van hen leek op Victalis. Ze deden gebaren die een gewoon mens zo niet doet. Van wat die loeders tegen elkaar zaten te fezelen kon ik niets verstaan, maar ik kon het wel raden (…) Eén van die lelijke Joden telde het geld uit een grote beurs. Ik hoorde het rammelen stuk voor stuk’,

Ze hebben dat niet zelf verzonnen; het is een citaat van de Vlaamse schrijver en jezuïet Ernest Claes.
Over Katholieken en joden weten we heel wat. Ik zal eens gaan zoeken naar antroposofie en Joden.

Als ik het draadje terug kijk dan wil mij nog even van het hart dat het citaat: "Blond haar geeft in de bron verstandigheid......." heel precies het soort denken en redeneren weergeeft dat in die kringen gemeengoed is.

Ter illustratie een verhaaltje over hoe die antroposofen in de moderne wereld staan:
Een antroposofen-echtpaar met kinderen op de vrije school woont in een mooi huis. Zo heel af en toen gebeurt het dat als ze een kamer binnen komen en het licht aandoen, dat het donker blijft in de kamer . Dat steken ze kaarsen aan en bellen de volgende dag de electricien. Die komt, het probleem wordt gedemonstreerd en de technieker gaat aan het werk. Er wordt bewust niet gekeken naar wat die doet want dat soort technische zaken, daar willen ze niets mee van doen hebben.
Ik vermoed dat de electricien gewoon een nieuwe gloeilamp indraait.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 38965
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De antroposofie

Berichtdoor Mahalingam » Ma Mar 16, 2009 2:00 pm

Ze lopen de laatste tijd wel erg in de smiezen, die antroposofen. Nu dit weer in de Volkskrant:
http://www.volkskrant.nl/binnenland/art ... it_de_hand[url][/url]
Strijd om vrije school loopt verder uit de hand
AMSTERDAM - De strijd tussen ouders, schoolleiding, bestuur en leerkrachten over de antroposofische school Geert Groote 2 in Amsterdam-Zuid is verder geëscaleerd. Donderdagavond maakte de politie op last van de schoolleiding een einde aan een vergadering van de medezeggenschapsraad en een groep van dertig à vijftig ouders.

De school verkeert in volstrekte chaos. Het bestuur is uiteengevallen en de Onderwijsinspectie dreigt de school te sluiten vanwege slecht onderwijs.

Volgens schoolleider Anne Veldt was de ‘besloten’ vergadering ‘op het allerlaatste moment’ afgelast. Desondanks waren tientallen ouders aanwezig die dachten dat de vergadering, zoals gewoonlijk, openbaar was. Een van de leerkrachten belde daarop Veldt en vertelde haar ‘dat de situatie niet constructief was’.
Daarop schakelde Veldt de de politie in, die volgens aanwezigen met drie wagens kwam voorrijden. De ouders zouden zonder morren zijn vertrokken.

Deze ouders hebben nog respect voor de politie. Ze zijn niet eens gaan morren. En het was allemaal een misverstand. Ik begrijp: het was eerst gewoon een openbare bijeenkomst waar ouders aanwezig zijn. Ouderparticipatie staat hoog in het vaandel. En nu was de bijeenkomst ineens besloten en toen er toch ouders kwamen opeens afgelast. Waarschijnlijk omdat het verkeerde soort ouders kwam opdagen?
De vrije scholen club zegt op 12 maart op zijn webpage:
http://vrijescholen.wordpress.com/
Einde crisis Geert Groote School Amsterdam in zicht
De suggestie dat er een grote wanorde is, is niet juist. Er wordt onderwijs gegeven zoals het behoort te zijn. De Vereniging van vrijescholen betreurt het zeer dat de informatie omtrent de problemen op deze ongecontroleerde manier in de pers is gekomen.

Zoals alle sektariërs hebben ze een stalinistische houding tegenover de pers. Opeens trekken ze met hun capriolen de aandacht van de buitenwereld en ze kunnen er niets tegen doen (ongecontroleerde manier). Geen manier om de media te dwingen over ze te berichten zoals zij dat willen.
De aandacht van de omgeving en de diverse media is echter buitensporig groot en legt hierdoor een grote druk op allen die bij de school betrokken zijn.

Dat is heel zielig voor ze maar door die druk komen ze toch snel tot een oplossing? Het einde is immers in zicht, zoals de kop van het artikel beweert. Ze zijn ook optimistisch; er is een plan van aanpak, dus alles komt goed.
De Vereniging van vrijescholen is gevraagd te ondersteunen om erger te voorkomen. Door gezamenlijk de situatie te bespreken en te kijken naar verschillen en overeenkomsten verwachten we op korte termijn met een plan van aanpak te komen. De eerste gesprekken hebben daarover al plaatsgevonden.

In oktober vorig jaar rommelde het al tijdens de MichaëlConferentie waar waar hun Opleiders en Co samen komen. Daar sprak een hooggeleerde onwelkome woorden:
Prof. dr. Koops stelde in zijn rede op de MichaëlConferentie dat het traditioneel vernieuwingsonderwijs - waar de vrijeschoolbeweging onder wordt gerangschikt - zijn langste tijd gehad heeft, omdat internet en tv het klassieke kind doen verdwijnen. Daarmee past het oude opvoeden - het kind langer kind laten zijn en stapje voor stapje de volwassenheid binnenbrengen - niet bij het moderne kind dat permanent in verbinding is met de volwassen wereld. Nieuwe kansen zijn er voor de vrijeschool als zij opnieuw een perspectief kiest vanuit de ethiek en vanuit de ontwikkelingspsychologie en zich uiteenzet met haar opvoedingsidealen, haar oorspronkelijke en hedendaagse bronnen. Als zij zich vernieuwt, normen stelt en weet welk doel ze heeft met het onderwijs.

Hij sprak dus alsof hij te maken had met een stel ouderwetse niet met de tijd meegaande sektariërs die uitermate conservatief zijn. Commentaar erop was dan ook:
“Ik kan hier niets mee, dit is geen antroposofie!”,
“Ik vond dit perspectief niet aansluiten bij het mensbeeld van Rudolf Steiner”.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 38965
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De antroposofie

Berichtdoor Mahalingam » Ma Mar 16, 2009 2:36 pm

Het zou kunnen dat het conflict acuut werd door allahtone invloed. In een monocultuur met scholen waar de ouders veel invloed hebben, is het binnenhalen van de multikul niet zonder risico.
http://www.zuideramstel.amsterdam.nl/smartsite.shtml?id=62023
Geert Groote School 2 krijgt een kleurtje
Aanstaande donderdag 29 november overhandigt Henk Boes, portefeuillehouder Onderwijs in Zuideramstel, namens Wij Amsterdammers, een cheque van € 4.920,-- aan de Geert Groote School 2.

Na afloop van de uitreiking zingen de leerlingen een lied voor de portefeuillehouder, organisatoren, leraren en ouders op de goede afloop van het project.
Slim netwerken
De Geert Groote School wil een plek zijn voor alle kinderen. Daarom gaat deze overwegend witte basisschool actief kinderen werven met een allochtone achtergrond. Door middel van slim netwerken willen de Geert Groote School en ICP advies de school bekend maken bij een grotere en bredere groep ouders. Er wordt een speciale drietalige flyer gemaakt om ouders te laten weten wat de school kan betekenen voor hun kinderen. Op 30 november en 14 december worden de voorlichtingsmiddagen georganiseerd.

Het is de omgekochte bobo's (cheque 4920 euro) niet gelukt om het idee aan de achterban te verkopen. Die zitten nog altijd met de rassenleer van Rudolf Steiner in hun hoofd.
Dat IPC advies in het bericht is: ICP advies staat voor interculturele pedagogisch advies.

Rudolf Steiner heeft gesteld dat rechte hoeken niet organisch/natuurlijk zijn. Dus om een goede leefomgeving te hebben dienen rechte hoeken vermeden te worden. Dan krijg je een speciale geforceerd aandoende architectuur, zoals je op de foto van een Geert Groote school van ze kan zien:

Afbeelding

Zelfs het naambord heeft geen rechte hoeken.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 38965
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De antroposofie

Berichtdoor Mahalingam » Wo Apr 29, 2009 12:02 pm

http://frontpage.fok.nl/nieuws/110088/-Belgische-school-gebruikt-lijfstraffen.html
Belgische school gebruikt lijfstraffen
Af en toe denk ik: zijn die volgelingen van Rudolf Steiner nu van de pot gerukt?
Zijn ze echt zo wereldvreemd als sommige ex-leden beweren? Ja, dus.
Voor straf leerlingen met ezelsoren rond laten lopen, het hoofd in een emmer ijskoud water moeten onderdompelen of met blote knieën op kiezelsteentjes zitten, passen voor de Steinerschool De Zonnewijzer in België tot het leerproces.

Voor de moeder van Gaëlle Rappe (12) zijn dit absurde en onbegrijpelijke maatregelen die niet meer tot deze tijd behoren. Het meisje moest vorige week woensdag de trap in de schoolgang honderd keer op- en aflopen. Omdat ze gelachen had toen een leerling een bal tegen zijn hoofd kreeg getrapt op het schoolplein. "Na eenenvijftig keer ben ik van de trap gevallen. Omdat ik pijn had, moest ik de andere dag mijn straf afmaken", zegt Gaëlle.

Zover kwam het niet. De moeder Saskia Rappe vroeg De Steinerschool De Zonnewijzer om uitleg, "Ze vonden dit de normaalste zaak van de wereld, dit paste helemaal in het leerproject", zegt Saskia. Ze liet het er niet bij zitten en bracht de kinderrechter op de hoogte van de 'lijfstraffen' en haalde haar dochtertje ook onmiddellijk van school. Gaëlle krijgt de laatste twee maanden van dit schooljaar thuisonderwijs van haar moeder.

Volgens de school hoefde het allemaal niet zo'n vaart te lopen. "De leerlingen van de zesde klas leerden net over de Romeinen, bij wie het recht ontstond. De lerares probeerde hen bij te brengen dat er in de samenleving regels moeten zijn. Anders loopt er van alles en nog wat mis. Ze wilde het rechtssysteem van de Romeinen in het klein op de klas overzetten. Daarom moesten de leerlingen zelf enkele straffen bedenken. Ze kwamen zelf op de proppen met straffen als de trap op- en aflopen. Als de juf dat nodig vond, kon ze natuurlijk altijd bepaalde straffen afblokken. Want het kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat leerlingen andere kinderen klappen mochten geven."

Een Steinerschool is een school die de antroposofische opvattingen van Rudolf Steiner gebruikt.

Lust U nog peultjes?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 38965
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De antroposofie

Berichtdoor Mahalingam » Wo Jul 15, 2009 4:45 pm

Over de problemen die een Vrije School geeft voor de leerlingen in hun latere leven, wordt hier geschetst:
http://www.hetvrijevolk.com/index.php?pagina=8831
Focus op de steinerschool
‘…Strikt genomen is het een onpedagogie, omdat het een pedagogie is die op geen enkele wijze empirisch gefundeerd is. De steinerpedagogie is een pedagogie die een bepaald systeem oplegt, maar het kind niet de vrijheid geeft om zich werkelijk te ontwikkelen naargelang zijn innerlijke impulsen … Het kind lijdt daaronder, omdat het zichzelf voortdurend moet inhouden. Het weetgierige kind kan daardoor vals worden, kan daadoor een storingsveld worden. En dat brengt vaak ouders bij ons die hun kind niet meer herkennen, die zeggen: Ons kind heeft zich ontwikkeld op een manier die we niet voor mogelijk hielden…’[...]
Kinderen op steinerscholen drijven op antroposofische mythen (zoals de hemel is goed en de wereld is slecht) en moeten eerst tot bewustzijn komen voordat ze adequaat kunnen uitleggen hoe het erop hun school aan toe ging. Een re-activatie van hun innerlijk leven, zodat ze voor zichzelf kunnen denken en voelen, in plaats van te herhalen wat hun voormalige leraren willen dat ze over de steinerschool vertellen (niet alleen kinderen, ook volwassenen zijn zo vriendelijk om andermans verwachtingspatroon te bevestigen).
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 38965
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De antroposofie

Berichtdoor Mahalingam » Wo Okt 28, 2009 9:25 pm

Die Geert Groote II school is in het nieuws. De gemeente Amsterdam draait de geldkraan dicht.
Dat ouder-initiatief heeft niet positief gewerkt op de subsidiegevers.
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTER ... over.dhtml
Een groep van zo'n twintig ouders nam in februari de klassen van de school in Amsterdam-Zuid over. Leerkrachten zouden volgens Het Parool de klas zijn uitgeduwd en bestuursleden werden bedreigd. De ouders protesteerden tegen een aantal onderwijskundige verbeteringen die in strijd zijn met de antroposofische grondslag van de school.

Ook het Min. van Onderwijs is bezig aan de stoelpoten te zagen.
Het ministerie van Onderwijs maakt zich al enige tijd ernstige zorgen over de school, die als zeer zwak te boek staat. Van de Inspectie voor het Onderwijs heeft Geert Groote II een laatste waarschuwing gekregen. Nog dit jaar bekijkt de inspectie of het schoolbestuur de belofte nakomt om deze laatste kans te grijpen. Mocht dat niet zo zijn, dan komt de school onder strenge controle van het ministerie te staan.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/5182 ... html?p=2,1
De Telegraaf heeft als kop: Amsterdam bestraft vrije school en weet te vertellen dat 170.000 euro subsidie zou moeten worden terug gegeven.
http://www.parool.nl/parool/nl/5/POLITI ... hool.dhtml
De laatste maanden werkte het schoolbestuur aan 'verbeterplannen' om opnieuw voor hulp in aanmerking te komen. Maar volgens Asscher zijn de plannen 'onduidelijk' en 'globaal geformuleerd' en wordt 'op geen enkele wijze aannemelijk gemaakt' dat de doelen zullen worden bereikt. De school kampt met taal- en rekenachterstanden.

Dat krijg je ervan als je je ziel aan de duivel verkoopt. Dat 'vrije' van die scholen slaat op 'vrij van overheidsbemoeienis'. En je kan niet van 2 walletjes eten: en 'vrij' en subsidie.
Dan moeten ze maar geheel private scholen worden, betaald door ouders.
Voor 20 november moet de school verantwoording afleggen over het eerste jaar dat geld werd ontvangen voor verbeteringen. Mogelijk moet de school de subsidie terugbetalen, als blijkt dat niet aan de voorwaarden is voldaan.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 38965
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De antroposofie

Berichtdoor Mahalingam » Vr Nov 20, 2009 4:19 pm

In Almere staat een Vrije School: Raphaël met 22 onderwijzers en een directeur. Een directeur die de school van zwak naar goed heeft gewerkt. Maar dat wel heeft bereikt door niet strikt-antroposofisch onderwijs te geven. Kinderen leren er zelfs rekenen Zelfs als de ouders vinden dat hun kind 'daar nog niet aan toe is'. de directeur heeft de steun van 19 leraren, maar niet van het 4-koppige bestuur bestaande uit ouders. Die hebben hem geschorst onder veel geheimzinnigheid. Zodat de geruchtenmolen is gaan draaien (zedendelicten, misdrijven en fraude. )
Na zeven jaar schoolleider te zijn geweest, mocht Postma zijn spullen pakken. „Vanwege het feit dat ik niet zou voldoen aan de competenties waarover een directeur moet voldoen. Maar verder moest ik mijn mond houden en wordt ouders alleen gezegd dat er een conflict is. Terwijl ik van niets weet.

Geschorst schoolhoofd verbolgen
http://www.telegraaf.nl/binnenland/5375 ... tml?p=26,1
Wat zijn wij antroposofen toch lieve mensen. Sommige van ons knuffelen zelfs bomen (op therapeutisch verantwoorde manier, dat wel).
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 38965
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De antroposofie

Berichtdoor Mahalingam » Ma Dec 07, 2009 4:34 pm

Op de Vrije School hoeven de kinderen slechts dingen te leren 'waar ze aan toe zijn'. En wie weet dat beter dan het kind zelf? Maar dat is wel lastig met het verplichte rekenen leren. Dan moet er op de kinderen ingepraat worden. Een probleem is: wanneer zijn kinderen toe aan sex? Bepalen ze dat ook zelf? Nu was R. Steiner een preutse man en dat zijn zijn volgelingen ook. En dus zat de school met de handen in het haar. Deze school in zomer 2007:
http://www.novalis.nl/ Novalis College Eindhoven
En met deze zaak:
Twee maanden geleden begon de politie een onderzoek naar aanleiding van meldingen van verontruste ouders over een klassenfeest. Drie 14-jarige meisjes uit de brugklas zouden op het feest zogeheten poppers bij zich hebben gehad. Uit daaropvolgend onderzoek van de school bleek dat in de brugklassen waarschijnlijk ook harddrugs als xtc en cocaïne werden gebruikt. Mogelijk zouden de leerlingen seks met elkaar hebben in ruil voor drugs.

Breezer-sletjes op zijn antroposofisch? En wat is er van waar?
De politie laat dinsdag weten dat het niet bleek te gaan om harddrugs, maar om pijnstillers en paracetamol. Bij de seksuele handelingen was verder geen sprake van dwang. De betrokken jongens en meisjes waren 13, 14 en 15. Er waren volgens de politie geen meerderjarigen bij betrokken.

Zullen de ouders nu opgelucht zijn?

De school is weer in het nieuws. Ze hebben daar te gek maffe zweverige leraren in dienst. Zelfs voor de leerlingen te gek, en die zijn wel wat gewend. Ze kregen een e-mailtje.
(Ja vroeger deden vele antroposofen niet aan beeldschermen en TV vanwege de straling van die kathodestraalbuizen. Maar de huidige platte schermen stralen niet meer eng.)
Dag allemaal,
Wie er nog niet van overtuigd is dat een mobiele telefoon schadelijk kan zijn voor je gezondheid, moet de volgende link maar eens bekijken.
Kun je na gaan wat er met je hersens gebeurt………..
Groetjes Joep blablablabla en Irene blablabla
If you're not convinced cellephones act as microwave cookers :
http://www.dailymotion.co(...)ne-portable-microon_

De link is deze:
http://www.dailymotion.com/video/x5odhh_pop-corn-telephone-portable-microon_
Hoe je met je mobieltje popcorn kan maken. Al tijden geleden als hoax ontmaskerd.
Het kommentaar van een leerling getuigt niet van veel respect voor de twee leraren in kwestie.
http://forum.fok.nl/topic/1376542/1/25#75353720
Op mijn school, een vrije school, een geitenwollensokkenschool, willen ze ons graag wijsmaken dat mobiele telefoons de duivel zelve zijn. In de aula krijg je er al problemen mee, je mag 't niet eens aan hebben staan op school ( ) en zelfs mp3'tjes zijn uit den boze(alhoewel we dat na jarenlang stelsmatig negeren wel mogen ).

Vorig jaar besloot de school ons voorlichting te geven over hoe slecht mobieltjes wel niet zijn: "it wil cook ze brainz muhahahahaha" e.d. , ik was daar niet van gediend, maar gezien dat toch op school was maakte het me weinig uit, uurtje slapen is altijd lekker. [...]
Nou, ik was woedend. Niet alleen hebben zij het gore lef om mij thuis hiermee lastig te vallen, maar zij zijn dan ook juist degene die op school het meest gebruik maken van de mobiele telefoon, elke les worden ze wel minstens een keer gebeld, soms vaker. Daarbij betreur ik me om de opmaak die ze gebruiken voor het mailtje, ik bedoel, een zin afsluiten met een tiental punten, dat kan toch niet...................

Klacht: Hypocriete docenten die mij thuis lastigvallen met hippiegezeik.
Subklacht: Een docent die de niet weet hoe je een (in)formele brief opstelt.
2e Subklacht: mensen die samen een e-mail schrijven
3e Subklacht: cellephonesOndertussen in in de pers ruimschoots bericht over een groot onderzoek naar de toename van hersentumoren (vanwege mobieltjes). Er is niets geen toename gevonden.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Zwartmeer
Berichten: 12357
Lid geworden op: Zo Jan 26, 2003 3:12 pm

Re: De antroposofie

Berichtdoor Zwartmeer » Di Dec 22, 2009 11:12 am

Ik heb ooit een antroposofisch boek over de werking van drugs gelezen. Ik moet zeggen dat ik daar best van onder de indruk was. Ik kan het niet allemaal meer navertellen maar ik herinner me hoe ze bepaalde verschijnselen als gevolg van een bepaalde drug verklaarden. Bepaalde gevoelens, bv euforie, zouden voortkomen uit het gedeeltelijk verlaten van de geest uit het lichaam. De vermoeidheid die na drugsgebruik ontstaat zou veroorzaakt worden doordat de geest weer het lichaam aan het binnenkomen is. En daarbij geven ze voor specifieke drugs een specifieke verklaring. Zoiets herinner ik me. Het kwam mij toen best logisch over.
Een pacifistische moslim is als een vegetarische krokodil.

Mahalingam
Berichten: 38965
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De antroposofie

Berichtdoor Mahalingam » Di Dec 22, 2009 1:42 pm

Waarom zou het binnenkomen van een geest in het lichaam vermoeidheid geven en niet het omgekeerde?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 38965
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De antroposofie

Berichtdoor Mahalingam » Wo Aug 11, 2010 6:37 pm

In maart 2009 berichtte ik over die Geert Groote school in Amsterdam die zwaar onder de maat preesterde en waar een groep Preciezen het pleit gewonnen hadden van de Rekkelijken.
De school zou geen subsidie meer krijgen tenzij...
Er is een polder-compromis gesloten: slechts een deel van .de subsidie wordt terug gevorderd. Of dat lukt is iets anders,
School moet subsidie terugbetalen
AMSTERDAM - De Geert Grootte School ll uit Amsterdam moet ruim 60.000 euro subsidie aan de gemeente terugbetalen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders in de hoofdstad woensdag bekendgemaakt.
Vorig jaar al werd bekend dat de vrije school geen geld meer zou ontvangen dat is bedoeld voor het verbeteren van zwakke scholen. Reden hiervoor was dat het onderwijs onder de maat was en de school onvoldoende heeft gedaan om die situatie te verbeteren.

Volgens B en W heeft de onderwijsinspectie recentelijk aangegeven dat er een stijgende lijn valt waar te nemen bij de school. De gemeente vordert daarom niet het hele bedrag terug (179.000 euro), maar alleen het gedeelte dat niet rechtmatig is besteed en waarover geen accountantsverklaring is afgegeven.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/7376339/__School_moet_subsidie_terugbetalen__.html?p=18,1
Dat is snel werk. Met islamitische scholen duurt zo een maatregel heel veel langer.
Dat geld (200.000 euro) van die Mekka reizen van de Ibn Ghaldoun school (2007) hebben ze ook nooit terug gezien.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Schepsel
Berichten: 4930
Lid geworden op: Zo Jun 20, 2010 6:43 pm
Locatie: 하늘

Re: De antroposofie

Berichtdoor Schepsel » Wo Aug 11, 2010 6:44 pm

Ik heb op een antroposofische school gezeten, een 'Vrije School', tot ik 10 was, toen de onderwijsachterstand uit de klauwen liep. Ik heb niks racistisch gehad. Wel was het onderwijs, zoals gezegd, ver onder de maat, dat kwam deels doordat er te weinig onderwijzers waren.

Maar het onderwijs is er dramatisch aan toe in Nederland; ik liep 3 volledige jaren achter en haalde dat in een mum van tijd in. Veel dingen waren niet eens nieuw maar wist ik zo al. Dit toont aan dat er niets van de leerling gevraagd wordt en dat men maar wat klooit.

Geen wonder gezien het feit dat veel mensen op de pabo op de rand af debiel zijn. Dit zeg ik omdat enkele jaren geleden in de krant stond dat ze zelfs simpele sommetjes niet correct konden maken. Zulke domkoppen moeten de kindertjes les gaan geven.
Ik heb de beste feiten. Het zijn alternatieve feiten. Niemand respecteert de feiten meer dan ik. De rest is FAKE NEWS. SNEU. Net als ''zogenaamde rechters'' en scheiding der machten, SNEU.

Dhana
Berichten: 7964
Lid geworden op: Do Nov 27, 2008 10:15 am

Re: De antroposofie

Berichtdoor Dhana » Wo Aug 11, 2010 8:13 pm

Dus eigenlijk nog triester dan het niveau van islmatische scholen?
Wil je in het leven werkelijk leren, moet je in staat zijn buiten het eigen ego te schouwen.

Gebruikersavatar
silkyboxershortXL
Berichten: 2450
Lid geworden op: Za Apr 24, 2010 3:20 pm

Re: De antroposofie

Berichtdoor silkyboxershortXL » Wo Aug 11, 2010 8:16 pm

Mijn kinderen hebben ook op een vrije school gezeten. Grote ontevredenheid. Tot op een gegeven moment het schoolbestuur met een plan kwam dat m.i. niet meer door de antroposofische beugel kon. Bezwaar gemaakt, het project was al half uitgevoerd. Dat viel niet in goede aarde! Het plan getorpedeerd. Gevolg; De ene helft van de ouders kon me wel schieten en de andere helft aan mijn kant. Het bestuur werd geleid door een professor bestuurskunde. Dat was de tegenstander. Het geschil is uitgevochten tot op het landelijke niveau. Maar in het geschil in het gelijk gesteld. (Als onopgeleide is zo iets belangrijk voor me) Het onzalige plan
is niet uitgevoerd. Voor mij was de school echter niet meer te doen en mijn kinderen zijn naar een 'privé' schooltje gegaan.13 leerlingen (Ook antroposofisch en met prima resultaat)
Ik kan mensen niet meer beschouwen zonder te bedenken dat er ook een geestelijk deel is. Ook als ik een moslim beschouw Voor ieder van jullie zal het duidelijk zijn dat de psyche van een moslim zo goed als ondoordringbaar is.
Is dit"meegeboren" of gevolg van de hersenspoeling? Tabula rasa, of neem je wat mee met je geboorte. Dat is de vraag die een 'antroposoof' zich moet afvragen. :ohmy:
Het vrije school probleem is dat er leerkrachten moeten worden opgeleid en bij de aanname van leerkrachten is het voldoende als er verklaard wordt de doelstelling te onderschrijven. Als de leraar de vrije school didactiek niet serieus
neemt dan blijft er niet veel over van het speciale van het onderwijs.
Hoop is geen strategie.
WWG1WGA

Gebruikersavatar
Schepsel
Berichten: 4930
Lid geworden op: Zo Jun 20, 2010 6:43 pm
Locatie: 하늘

Re: De antroposofie

Berichtdoor Schepsel » Do Aug 12, 2010 12:04 am

Dhana schreef:Dus eigenlijk nog triester dan het niveau van islmatische scholen?


Misschien wel. Door heel Nederland én Duitsland doen de Steinerscholen het beroerd. Al heeft de Vrije School wel een paar streepjes voor op moslimscholen, zoals een creatievere indeling van de lessen, dus de verveling is iets minder intens. De verveling is er hoe dan ook; zelfs op goed functionerend onderwijs wordt er niets van de leerling gevraagd. In feite is dit hondsbrutaal, zoals ze hun tijd verspillen.

Naast dat het onderwijs op moslimscholen kwalitatief om te huilen is, is het minder 'leuk'. Als ik heel eerlijk ben: De Vrije School zou heel leuk, en extra leerzaam en speciaal kunnen zijn voor een kind míts goed uitgevoerd. En daar gaat het mis, zoals ook bij de Montessorischool waar ik na de Steinerschool op kwam. Het zou, in principe, een hele verrijking kunnen zijn. (puur gezien de extra's en de manier van lesgeven, bij deze beschouwing laat ik serieus geloof in kaboutertjes enzo achterwege)
Ik heb de beste feiten. Het zijn alternatieve feiten. Niemand respecteert de feiten meer dan ik. De rest is FAKE NEWS. SNEU. Net als ''zogenaamde rechters'' en scheiding der machten, SNEU.

Mahalingam
Berichten: 38965
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De antroposofie

Berichtdoor Mahalingam » Di Mar 18, 2014 9:34 pm

Sippenhaft. Dat Duitse woord komt geregeld in de vele geschriften van Rudolf Steiner voor. En hoe vult een antroposofenschool in Witten (Ennepe-Ruhr-Kreis) dat in?

Een moeder stuurde haar dochter naar die Rudof Steiner school en dat beviel zeker 4 jaar lang goed. Toen ging de volgende dochter ook naar die school.
Prima best.
Maar toen kwam die school er achter dat mamma zich in politieke kringen ophoud die o.a. tegen de bouw van een super-moskee zijn.
Na verhoord te zijn was er geen plaats meer voor haar dochters op die school.
Dat is nu Sippenhaft.
http://www.pi-news.net/2014/03/waldorfschule-witten-sippenhaft-fuer-pro-kinder/#more-393070
Sippenhaft or Sippenhaftung (English: "kin liability") refers to the principle of families sharing the responsibility for a crime committed by one of its members. It is a form of collective punishment. A relative of the perpetrator could thus be punished in place or in addition to the perpetrator, depending on the circumstances. This legal principle is derived from Germanic law in the middle ages. It has been practiced in some countries until the modern age as well as in communist East Germany
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.


Terug naar “Andere Godsdiensten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten