Islamitische scholen / Haga Lyceum

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Berichtdoor Mahalingam » Vr Jan 24, 2020 5:09 pm

Het ministerie van Onderwijs bedacht dat de eigen regels het functioneren van de overheid belemmeren. Dus worden de regels aangepast.
Bij wanbeheer op scholen kan geldkraan voortaan wel in een keer dicht
Een school die zich niet aan de regels houdt en niet ingrijpt bij wanbeleid kan als ultieme straf de hele overheidsbekostiging kwijtraken. Het ministerie van Onderwijs heeft de eigen regels aangepast om dat mogelijk te maken, zo blijkt uit een publicatie in de Staatscourant.

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs wilde de geldkraan richting het Cornelius Haga Lyceum eind vorig jaar helemaal dicht draaien. De islamitische middelbare school stapte vervolgens naar de Raad van State, waar de bewindsman bakzeil haalde. Volgens de hoogste bestuursrechter overtrad Slob met die forse maatregel zijn eigen regels.

Daarin staat dat de bekostiging alleen stap voor stap kan worden ingehouden en niet in één klap. Volgens Slob was de situatie op het Haga zo ernstig dat hij de stappen wel kon overslaan.

De nieuwe beleidsregel moet dat wel mogelijk maken. In de toelichting staat dat de oude regel in de praktijk vooral werd ingezet bij het te laat insturen van jaarstukken of financiële gegevens. In dat geval, zo staat in de Staatscourant, is ‘een interventieladder’ van financiële sancties wél op zijn plaats. Maar in andere gevallen, zoals het ‘zeer ernstige’ wanbeheer, moeten ‘zwaardere sancties mogelijk zijn’, maar alleen als laatste redmiddel.
https://www.parool.nl/amsterdam/bij-wanbeheer-op-scholen-kan-geldkraan-voortaan-wel-in-een-keer-dicht~b2ef629e/
En nu is de vraag wat allemaal wel niet wanbeheer is. Daar komen rechtszaken van.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74399
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Berichtdoor Ariel » Wo Jan 29, 2020 1:39 pm

Westland krijgt islamitische school ondanks verzet gemeenteraad

Ondanks bezwaren van de Westlandse gemeenteraad komt er een islamitische basisschool in Naaldwijk. De Raad van State stelt minister Slob in het gelijk en staat de nieuwe school toe.

De minister van Onderwijs besloot afgelopen zomer al dat de school er mag komen, maar daar ging de gemeenteraad tegen in beroep. Volgens een meerderheid van de raad belemmert de komst van de school de integratie en heeft de minister de raad voor een voldongen feit gezet.

De Raad van State oordeelde vandaag dat de minister zich aan de wet heeft gehouden en dat de school er dus mag komen.

Directeur Abdelkader Maas van stichting Yunus Emre zegt tegen Omroep West dat de gemeenteraad een achterhoedegevecht voert. "We hebben hier een rechtsstaat. Inhoudelijk is het laatste woord hier al eerder over gezegd. Onze school moet er komen."

Slob eerst ook tegen
Minister Slob was in eerste instantie ook tegen de komst van de nieuwe islamitische school. Het conflict hierover kwam eerder al voor de Raad van State, die in april besloot dat de school er toch mocht komen.

Volgens de hoogste bestuursrechter van Nederland heeft de stichting Yunus Emre aangetoond dat een islamitische basisschool in de gemeente Westland levensvatbaar kan zijn. Volgens de wet komt een school dan in aanmerking voor financiering door de overheid.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20179
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Berichtdoor King George » Wo Jan 29, 2020 3:07 pm

Dus nog meer haatinstituten waar een hersenspoeling achter gesloten deuren gaat plaatsvinden.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Berichtdoor Mahalingam » Wo Apr 01, 2020 12:21 pm

Het lijkt mij dat ze daar toch best wel heel leerlingen hebben met taalachterstanden.
Daar hebben ze via een regeling al geld voor gekregen. En nu willen ze nog meer geld uit een ander potje. Van twee walletjes potjes eten.
Raad van State: Haga heeft geen recht op extra geld voor wegwerken taalachterstanden

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, ChristenUnie) hoeft het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum geen extra geld te geven voor aanvullend taalonderwijs voor de leerlingen. Dat heeft de Raad van State bepaald. De school had om meer geld gevraagd en bezwaar aangetekend toen het geld niet werd toegekend. Toen ook dat bezwaar werd afgewezen, stapte de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO, de organisatie waar het Haga onder valt) naar de Raad van State.

De school zei extra geld nodig te hebben omdat er veel nieuwe leerlingen zijn ingeschreven en die relatief vaak een taalachterstand hebben. Er zou daarmee sprake zijn van bijzondere omstandigheden. De SIO wees erop dat een andere onderwijsinstelling, de Isaac Beeckman Academie in Kapelle, wel meer geld heeft gekregen. De Raad van State is het met deze redenering oneens; de andere school had volgens de hoogste bestuursrechter andere redenen om aanvullende bekostiging aan te vragen, en de SIO heeft voor de grote aanwas van nieuwe leerlingen ook al extra geld gekregen via een andere regeling.
[...]
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/01/raad-van-state-haga-heeft-geen-recht-op-extra-geld-voor-wegwerken-taalachterstanden-a3995521
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Berichtdoor Mahalingam » Vr Mei 01, 2020 4:20 pm

Er komt ee nieuwe school voorde Mohammedaantjes. We zullen er wel meer over horen.
Nu vechten twee honden om een been.

Verontwaardiging over toestemming islamitische middelbare school in Den Haag

Minister Arie Slob van onderwijs heeft de komst van een islamitische school voor mavo, havo en vwo in Den Haag goedgekeurd. De school moet na de zomer van 2021 opengaan.

De goedkeuring is opvallend, omdat tot dusver alle aanvragen voor islamitisch voortgezet onderwijs zijn afgewezen op grond van leerlingenprognoses. Hieruit zou blijken dat zo’n school niet levensvatbaar is.

De nieuwe aanvraag komt uit de koker van de Stichting voor Islamitisch Voortgezet Onderwijs in Rotterdam (Sivor). Die runt daar het islamitische Avicenna College.

Cornelius Haga

Sivor is niet de enige partij die afgelopen jaren probeerde een islamitische school in Den Haag van de grond te krijgen. Stichting De Ozonlaag deed meerdere malen een poging.

Bestuurder Söner Atasoy, mede-oprichter van het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, is dan ook niet blij met het nieuws. ,,Onze aanvraag loopt langer dan die van Sivor. De onze is eerst toegekend en toen op oneigenlijke gronden afgewezen. Daarop zijn we naar het Europees Hof gestapt. Die heeft ons bezwaar ontvankelijk verklaard. Wij laten het er niet bij zitten: wij willen onze school stichten in Den Haag.”

Fundamentalistisch en terroristisch

Volgens Atasoy heeft zijn stichting nooit een eerlijke kans gehad. ,,Avicenna presenteerde zich als een liberale school en heeft ons afgeschilderd als fundamentalistisch, terroristisch zelfs. De minister bleek daar gevoelig voor. Terwijl Sivor van oorsprong een protestants-christelijke statuur heeft en dus wettelijk gezien helemaal geen islamitisch onderwijs mag geven.”

Eerder al gaf Wim Littooij, bestuurder van het Avicenna College, aan dat hij vurig hoopte op een vestiging in Den Haag. ,,Maar de kans dat wij op korte termijn open kunnen in de stad is klein zolang Cornelius Haga blijft doorgaan met gelijktijdige aanvragen. We houden elkaar in een houdgreep. Uiteindelijk is de islamitische ouder daarvan de dupe.”
https://www.ad.nl/den-haag/verontwaardiging-over-toestemming-islamitische-middelbare-school-in-den-haag~a4e786c1/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Berichtdoor Mahalingam » Di Mei 19, 2020 8:59 pm

Als de directeur die de baas is door Mohammedanen te autoritair wordt gevonden dan is er iets mis met het gezag.
Interne opstand tegen ‘autoritaire’ directeur Haga Lyceum Amsterdam
Op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam is een opstand uitgebroken tegen de omstreden directeur en medeoprichter Soner Atasoy. De bestuursvoorzitter van de islamitische middelbare school probeert Atasoy te schorsen omdat die er een autoritaire leiderschapsstijl op na zou houden. De medezeggenschapsraad wil dat de macht van de directeur wordt ingeperkt en de ouderraad heeft zich teruggetrokken uit onvrede over Atasoy. Die probeert de bestuursvoorzitter weg te krijgen voordat zijn schorsing officieel wordt.
[...]
Nu komt voor het eerst kritiek vanuit de school op Atasoy naar buiten. De onvrede richt zich op de manier waarop de directeur het Haga leidt. Hij zou geen tegenspraak dulden en te veel macht naar zich toetrekken. Deze al langer sluimerende onvrede escaleerde in maart, toen de directeur nog voor de landelijke scholensluiting bekendmaakte dat het Haga in verband met corona twee weken dichtging. Volgens een persbericht was de maatregel genomen „in samenspraak met de medezeggenschapsraad en ouderraad”, maar die voelden zich niet gekend in dit besluit. Een ruzie volgde, waarop de ouders zich terugtrokken uit de ouder- en medezeggenschapsraad. Overgebleven mr-leden verstuurden een brandbrief waarin zij aandrongen op een beperktere rol van Atasoy op het Haga, maar trokken de brief in na een belofte van Atasoy dat na de zomer naast hem een andere directeur wordt aangesteld.

Bestuursvoorzitter M. Laamimach – de toezichthouder van de school – heeft nu intern aangekondigd Atasoy te willen schorsen. Die schorsing staat op de agenda voor een bestuursvergadering later deze week. Laamimach wil niet reageren tegenover NRC, maar volgens bronnen op de school ontving het bestuur signalen van personeel over disfunctioneren van Atasoy. Die zou feedback consequent naast zich neerleggen en collega’s die openlijk kritiek hebben op zijn beleid bestempelen als ‘verrader’ of ‘snitch’. De meeste betrokkenen spreken uit vrees voor repercussies dan ook alleen met NRC op voorwaarde van anonimiteit.

Vertrek van docenten

Atasoys leiderschapsstijl is voor meerdere docenten reden geweest te vertrekken. Zo stapte de kwaliteitszorgmedewerker van het Haga op omdat ze vond dat ze haar werk niet goed kon doen onder Atasoy, onder meer omdat hij haar verbeterpunten wegwuifde. Een economiedocent heeft een officiële klacht ingediend over Atasoy. Daarin stelt de leraar dat de directeur zich schuldig heeft gemaakt aan „aanhoudende pesterij” nadat hij zich had beklaagd over het gebrek aan lesboeken en de geregelde roosterwijzigingen.

En ook Hüseyin Önal, vanaf de oprichting betrokken bij de school en tot vorig jaar islamcoördinator op het Haga, heeft ontslag genomen. Önal zegt dat Atasoy „een angstbewind” voert waarin de directeur alle gesprekken met collega’s zou opnemen en docenten bij het geringste vermoeden beticht van spionage voor de AIVD. Volgens Önal is Atasoy bovendien niet open over zijn band met prediker Abou Hafs, een van de radicale figuren die al eerder door de AIVD werd aangewezen als betrokkene bij de school. Atasoy verklaarde destijds dat de prediker slechts een afgewezen sollicitant is, maar hun relatie gaat verder dan dat, zegt Önal. „Binnen de school verdedigt Atasoy hem in discussies, belt hij met hem en maakt hij duidelijk het eens te zijn met diens gedachtegoed”, aldus Önal.

Atasoy wil niet reageren op de aantijgingen. De Onderwijsinspectie zegt „signalen” te hebben ontvangen over „dat er momenteel een en ander speelt” binnen het Haga. „Wij nemen deze ontwikkelingen mee in het toezicht”, aldus een woordvoerder.
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/19/interne-opstand-tegen-autoritaire-directeur-haga-lyceum-amsterdam-a4000236
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74399
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 22, 2020 12:05 am

’Haga Lyceum tapte vertrouwelijke gesprekken onderwijsinspectie af’

Op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam zijn vorig jaar vertrouwelijke gesprekken van de Inspectie van het Onderwijs afgeluisterd. De werkkamer van de inspectie op de omstreden school, waar inspecteurs gevoelige gesprekken voerden met elkaar, met leerlingen en met personeel, is meermaals afgetapt.

Dat meldt NRC, dat stelt te beschikken over een van de opnames en de authenticiteit ervan te hebben vastgesteld. De krant stelt dat vier bronnen rond de islamitische middelbare school dit bevestigen die zelf de afluisterapparatuur hebben gezien of de heimelijke opnames uit het kantoortje hebben gehoord.

Volgens de bronnen hield schooldirecteur Soner Atasoy op deze manier in de gaten waarop het inspectieonderzoek zich richtte en wat Haga-medewerkers over hem en de school zeiden. De onderwijsinspectie zegt dat zij gedurende het onderzoek vorig jaar „vermoedens” kreeg dat het kamertje werd afgeluisterd. Daarna zouden inspecteurs hun werkwijze op het Haga iets hebben aangepast.

’Usb-stick gekregen’
Atasoy ontkent dat hij heimelijke opnamen heeft gemaakt van inspectiegesprekken, maar erkent die wel in bezit te hebben. „Dat kreeg ik op een usb-stick aangeleverd”, zegt hij. „Ik weet niet van wie.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Berichtdoor Mahalingam » Vr Mei 22, 2020 3:15 pm

’Haga Lyceum tapte vertrouwelijke gesprekken onderwijsinspectie af’

Waarom ben ik niet verbaasd? Omdat ik weet hoe de hazen lopen in die kringen.

" De onderwijsinspectie zegt dat zij gedurende het onderzoek vorig jaar „vermoedens” kreeg dat het kamertje werd afgeluisterd. "
Lekker vaag: vermoedens. Ze waren dus niet totaal naïef.

En dan we we in de USA noemen "Cover your ass".
Atasoy ontkent dat hij heimelijke opnamen heeft gemaakt van inspectiegesprekken, maar erkent die wel in bezit te hebben. „Dat kreeg ik op een usb-stick aangeleverd”, zegt hij. „Ik weet niet van wie.”
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Berichtdoor Mahalingam » Di Mei 26, 2020 10:04 am

Het wordt steeds DENK-eriger in de Haga saga.
Nu zijn ze allemaal elkaar aan het schorsen.
Bestuursvoorzitter Haga Lyceum schorst omstreden directeur om voeren van ‘een angstbewind’

Bestuursvoorzitter Mohammed Laamimach van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waaronder het Haga Lyceum valt, bevestigt tegenover de Volkskrant dat hij Atasoy maandagochtend op de hoogte heeft gebracht van de schorsing. Het zou betekenen dat Atasoy per direct op non-actief staat en geen rechtsgeldige besluiten mag nemen namens de school.

Daarmee doet het algemeen bestuur iets wat minister Arie Slob (Onderwijs) niet lukte. Die eiste vorig jaar op basis van een vernietigend rapport van de Onderwijsinspectie dat Atasoy zou opstappen wegens wanbeheer en banden met extremisten. De rechter floot de minister terug.

Volgens Laamimach moest het algemeen bestuur nu ingrijpen vanwege signalen dat Atasoy ‘een angstbewind’ voert. Vorige week schreef NRC Handelsblad dat de autoritaire leiderschapsstijl van Atasoy voor docenten reden is geweest te vertrekken. De ouderraad is eerder dit jaar om diezelfde reden opgestapt. Een economiedocent beklaagde zich over ‘aanhoudende pesterijen’ van Atasoy.

‘Van verschillende mensen op school hoor ik dat het personeel zich onveilig voelt’, zegt Laamimach. ‘Ook schoffeert Atasoy de medezeggenschapsraad.’ Dat Atasoy de Onderwijsinspectie zou hebben afgeluisterd, zoals NRC ook meldde, noemt Laamimach eveneens ‘een ernstig signaal’. Het bestuur zoekt een onafhankelijk onderzoeksbureau om de kwestie te onderzoeken.

Stemming

Atasoy vindt dat de voorzitter van zijn bestuur als ‘een Winnetou’ ter werk is gegaan bij het schorsingsbesluit. Dat besluit nam Laamimach maandagochtend tijdens een bestuursvergadering. Het enige andere lid van het algemeen bestuur, Sadrettin Karadag, was niet lijfelijk aanwezig. Atasoy is als dagelijks bestuurder in dienst van het algemeen bestuur.

Karadag werd maandagochtend voor een stemronde over de schorsing wel kort door Laamimach gebeld, in dat telefoontje onthield Kradag zich van stemming omdat hij het niet eens was met de procedure. Laamimach vat die op als ‘een tegenstem’. Maar bij gelijke stemmen geeft de stem van de voorzitter de doorslag, stelt Laamimach. Daarmee was de schorsing van Atasoy een feit. De Onderwijsinspectie is daarvan op de hoogte gesteld.

Volgens Atasoy en Karadag is die gang van zaken ‘tegen de statuten’. Bovendien zouden zij Laamimach zaterdag ‘via aangetekende post en e-mail’ hebben laten weten dat hij zelf geschorst is, omdat hij te solistisch zou opereren. Laamimach noemt dat besluit op zijn beurt weer onrechtmatig, omdat het ‘een informeel overleg van de heren’ betrof.

Atasoy is al met al niet van zins om zich iets aan de schorsing gelegen te laten liggen. ‘Die man is toch geen bestuur in zijn eentje.’ Hij zal dinsdag gewoon weer aan het werk gaan, zegt hij. ‘De school moet gewoon bestuurd worden, joh.’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bestuursvoorzitter-haga-lyceum-schorst-omstreden-directeur-om-voeren-van-een-angstbewind~baaaa279/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Berichtdoor Mahalingam » Do Mei 28, 2020 12:03 pm

Is nu iedereen ontslagen of is iedereen geschorst? Wie het weet mag het zeggen.
Chaos: top Haga Lyceum in zijn geheel naar huis gestuurd
Secretaris Sadrettin Karadag is woensdagavond de wacht aangezegd door voorzitter Mohammed Laamimach. Diezelfde Laamimach is vorige week geschorst door Karadag en directeur Soner Atasoy, die afgelopen maandag door Laamimach werd geschorst.

Dat alles roept vragen op over de rechtsgeldigheid van al die stappen; wie was wanneer en waartoe bevoegd? Waarschijnlijk moet een rechter uitsluitsel bieden. Maar zover is het nog niet.

Voor nu stellen Atasoy en Karadag, een vertrouweling van de directeur, dat zij Laamimach zaterdag hebben geschorst en dat hun daaropvolgende, respectievelijke schorsing en ontslag ongeldig zijn. Op zijn beurt stelt Laamimach dat zijn eigen schorsing ongeldig is en dat hij de enige resterende bestuurder is.

Kamer van Koophandel

Bij de Kamer van Koophandel was vanmorgen nog geen uitsluitsel te krijgen over de vraag wie nu in het bestuur zit. De stukken zijn ‘in behandeling’, vermeldde de website.

De Onderwijsinspectie weet ook niet wie het nu voor het zeggen heeft op de nabij station Sloterdijk gesitueerde school. De inspectie heeft het drietal gevraagd ‘per ommegaande’ te berichten wie nu het bestuur vertegenwoordigt en wie als schoolleider verantwoordelijk is voor het onderwijs.

In hun gisteren verstuurde antwoord schrijven Atasoy en Karadag aan de inspectie dat ze de stappen die Laamimach heeft gezet naast zich neerleggen. Tegelijkertijd betogen ze dat voor de inspectie ‘het meest haalbare’ is dat Laamimach en Atasoy zijn geschorst en dat secretaris Karadag nu moet worden beschouwd als vertegenwoordiger van de stichting. Atasoy is ‘ondubbelzinnig bevoegd de school te vertegenwoordigen’ en heeft ‘de leiding op de werkvloer’.

Ook kondigden ze aan dat de geschorste bestuursvoorzitter Laamimach woensdag door hen zou worden ontslagen. Als de inspectie desondanks Laamimach beschouwt als rechtmatig bestuurder van de school, houden Atasoy en Karadag de toezichthouder aansprakelijk voor alle mogelijke schade.

De bestuurlijke ruzie volgt op berichten dat Atasoy medewerkers van de onderwijsinspectie in de school heeft afgeluisterd. Atasoy ontkent dat dit in zijn opdracht is gebeurd. Over deze kwestie is de inspectie in gesprek met het Openbaar Ministerie, aldus een woordvoerder van de inspectie. Het gaat om een strafbaar feit waarop een maximumstraf van een half jaar staat.
Opstand van ouders

Betrokkenen op de school zeggen dat er een opstand van ouders gaande is tegen de ‘autoritaire’ Atasoy. Laamimach zegt Atasoy te hebben geschorst vanwege ‘ernstige signalen’. Atasoy zegt dat Laamimach moet vertrekken als voorzitter vanwege solistisch optreden.

De inspectie roept ouders, leerlingen, medewerkers en andere betrokkenen op zich te melden met verhalen over wat er op de islamitische school speelt. “We willen weten wat de ervaringen van de betrokkenen zijn, om het beeld dat we hebben te completeren,” aldus de woordvoerder. “We hebben de afgelopen tijd de nodige signalen ontvangen en streven naar complete beeldvorming.” Signalen worden altijd vertrouwelijk behandeld, aldus de woordvoerder.
https://www.parool.nl/amsterdam/chaos-top-haga-lyceum-in-zijn-geheel-naar-huis-gestuurd~bbc1b151/

" Atasoy is ‘ondubbelzinnig bevoegd de school te vertegenwoordigen’ en heeft ‘de leiding op de werkvloer’. "
Ik vraag mij af of hij ook de baas is over de poen, dat lijkt mij het belangrijkste.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Berichtdoor Mahalingam » Za Mei 30, 2020 4:24 pm

Een nieuwe aflevering van de Haga-saga.

Controversiële directeur Haga Lyceum onder vuur: ‘Wij gaan niet weg, hij gaat!’

De controversiële directeur van het Cornelius Haga Lyceum trotseerde met succes de minister en de Onderwijsinspectie, maar nu ligt ook de kwaliteit van de lessen onder vuur – in eigen kring.

“Ik hou m’n hart vast voor volgend jaar. Dan moet de school de eerste eindexamenkandidaten afleveren,” zegt Kudret Camdere. Als boekhouder en bestuursadviseur speelde hij lange tijd een belangrijke rol op het Cornelius Haga Lyceum. De onderwijsinspectie schreef vorig jaar dat hij het onervaren schoolbestuur ‘vrijwel permanent’ ondersteunde.

Een ouder van een leerling die volgend jaar het mavo-examen mag afleggen, zegt hetzelfde als Camdere: “Ik hou m’n hart vast.”

De coronacrisis maakt het er op de school niet beter op. De derdeklassers hebben sinds half maart vrijwel geen Nederlands gehad, zegt deze ouder. “De klas wordt aan zijn lot overgelaten.” De economiedocent meldde vorige week dat hij de rest van het jaar geen lessen meer geeft. Een reden gaf hij niet.

Directeur Soner Atasoy heeft ook zorgen over deze klas, zegt hij. “We worstelen daarmee. Het zijn twaalf leerlingen waarmee we in 2017 ­begonnen, en niet de beste. Sommigen van de islamitische basisscholen waar ze vandaan kwamen, gaven hogere adviezen, terwijl ze ­mavo eigenlijk niet aankunnen.”

Een moeder met kinderen in lagere klassen is evenmin gerust. “Als ik help met huiswerk, moet ik de stof helemaal uitleggen. ‘Heeft de ­docent dit verteld?’ vraag ik dan. ‘Nee, dit is de eerste keer,’ is het antwoord.”

Dan de ervaringen van een docent die de eerste helft van het schooljaar als enige economie gaf en sinds januari ziek thuis zit: “Er waren geen schoolboeken. Ik heb eindeloos materiaal gekopieerd. Ik had een paar weken om 3 mavo klaar te stomen voor het eerste schoolexamen, dat meetelt voor het eindexamen. Ze hadden één uur economie per week. Het andere uur was wel ingeroosterd, maar er was geen docent. Tweederde scoorde een onvoldoende.”

Ambtsbericht

De Onderwijsinspectie kent de geluiden. De vraag is wat ermee gebeurt. De inspectie is op zijn hoede na het echec rond het beruchte ambtsbericht van de AIVD en de afgang van ­minister Slob, die door de rechter werd terug­gefloten toen hij directeur Atasoy tot aftreden wilde dwingen (zie kader). Critici zagen er een bevestiging in dat het Haga Lyceum stelsel­matig is tegengewerkt door de overheid. Dat maakt de inspectie nu extra voorzichtig. Ook de Tweede Kamer lijkt zijn bekomst te hebben van het Haga Lyceum. Het parlement sprak deze week met geen woord over de crisis op de school, net als de Amsterdamse gemeenteraad.

Door ruzie in het bestuur is de vraag wie verantwoordelijk is voor het welzijn van de leerlingen. Atasoy? Die is door bestuursvoorzitter Mohammed Laamimach geschorst. Laamimach? Door Atasoy en de secretaris van het bestuur geschorst. De secretaris? Door Laamimach ont­slagen. Over en weer betichten ze elkaar van chantage. Laamimach kondigt aangifte van valsheid in geschrifte aan.

Zolang sluiting van de school dreigde, waren de gelederen gesloten. Nu ligt ­Atasoy in eigen kring onder vuur. “Eindelijk,” verzucht een personeelslid. “Iedereen steunde hem in de rechtszaak tegen de minister door te zwijgen. We dachten: hij redt het toch niet. Ik was teleur­gesteld dat hij won.”

Bij een deel van de ouders is Atasoy al langer omstreden, zegt ze. “Toen hij burgemeester Halsema een domme gans noemde, waren mensen echt boos. Ik ben fan van mevrouw Halsema. Zij weigert nikabdragers te beboeten.”

Toch bleef verzet uit. “Ouders waren bang. Alles wordt opgenomen en gefilmd. Als je niet uitkijkt, maken ze je belachelijk op sociale media.”

Waarom ze haar kinderen niet van school haalde? “Heb ik overwogen. Maar wij hebben de school gesticht, de ouders. Wij hebben docenten en leerlingen geworven. Ik gun hem die school niet. Wij gaan niet weg, híj gaat weg!”

Anderen zeggen dat hen dit voorjaar de schellen van de ogen vielen. “Ik voel schaamte, omdat we een leugen verdedigden,” vertelt een ouder. “Atasoy raakte een gevoelige snaar met zijn verhaal dat ze het op moslims hebben voorzien. Na 11 september 2001 heerst dat sentiment.”

Radicale prediker

De ouderraad is opgestapt uit protest tegen het eigengereide optreden van Atasoy. De nog niet opgestapte leden van de medezeggenschapsraad dreigen het bijltje erbij neer te gooien als hij beloftes over nieuw personeel niet nakomt.

De vertrokken godsdienstcoördinator Hüseyin Önal zegt aanwijzingen te hebben van nauwe contacten tussen Atasoy en de radicale prediker Abou Hafs. De twee zouden tevergeefs hebben geprobeerd Önal te laten meewerken aan ‘een extremistische onderwijsagenda’.

Op Facebook is Önal door Arnoud van Doorn beticht van grensoverschrijdend gedrag. De ex-PVV’er, raadslid van een islamitische partij in Den Haag, is vrijwilliger op de school. Velen zien hem als digitale spreekbuis van Atasoy. Zelf noemt hij dat onzin: “De school gaat mij aan het hart, daarom steun ik die op sociale media.”

Er gaan talloze verhalen over intimidatie door de directeur. “Iemand van de medezeggenschapsraad barstte bijna in huilen uit toen hij haar terechtwees,” vertelt een ouder. “Ik heb vernomen dat hij me een AIVD-agent noemde,” zegt de economiedocent die ziek thuis zit.

“Door de angst bij de buitenwacht groeit hij in zijn arrogantie,” zegt boekhouder Camdere. over Atasoy. “Totdat hij geen tegenspraak meer duldt. Zelfs niet van zijn eigen voorzitter.”

Voor dit artikel is gesproken met elf betrokkenen. De meesten willen anoniem blijven.
https://www.parool.nl/amsterdam/controversiele-directeur-haga-lyceum-onder-vuur-wij-gaan-niet-weg-hij-gaat~b2cfb63c/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.


Terug naar “Samenleving & Integratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten