Slappe houding tegenover criminelen en terroristen

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41178
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Slappe houding tegenover criminelen en terroristen

Berichtdoor Pilgrim » Di Okt 08, 2019 11:52 pm

Gidi Markuszower (PVV): “TBS-minister Dekker (VVD) is een labbekakker”
8 okt. 2019

De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41178
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Slappe houding tegenover criminelen en terroristen

Berichtdoor Pilgrim » Do Okt 10, 2019 12:47 am

Europees Hof: anti-maffiawet schendt mensenrechten van maffiosi

Jarl van der Ploeg. 9 oktober 2019, 16:32

Afbeelding
Arrestatie van een Cosa Nostra-kopstuk op Sicilië. Beeld AFP

Wetsartikel 41-bis, een van de belangrijkste en meestgeprezen anti-maffiawetten van Italië, staat sinds deze week op losse schroeven. Reden: de wet is zo streng, aldus het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat de mensenrechten van maffiosi erdoor in het gedrang komen.

Het Hof in Straatsburg besprak het wetsartikel vanwege de lotgevallen van Marcello Viola, een maffioso die sinds 1999 een levenslange gevangenisstraf uitzit voor (onder andere) meervoudige moord en afpersing, en die daarom onder het 41-bis regime valt. Dat is een wetsartikel dat werd ingevoerd door de later vermoordde maffiabestrijder Giovanni Falcone. Het maakt het mogelijk om maffiosi en terroristen op te sluiten in een onbeperkt isolement. Dat betekent: 24 uur per dag onder toezicht, geen contact met cipiers, geen toegang tot tv of internet en slecht één uur per maand – gefilmd en achter glas – één aangewezen familielid mogen zien.
Advertentie

‘Is dit een grap?’
Pas wanneer de gedetineerden bereid zijn samen te werken met justitie, krijgen ze iets meer vrijheden. Marcello Viola weigert echter al twintig jaar zijn omerta te verbreken, waardoor hij nog altijd in isolement zit. Dat is volgens het Europees Hof een schending van zijn mensenrechten. Volgens de rechters houdt Italië bovendien geen rekening met de angst voor vergelding van familieleden buiten de gevangenis en moet het de wet aanpassen. Omdat het al een hoger beroep betrof, is de uitspraak definitief.

‘Maar is dit een grap?’, schreef Vijfsterrenleider en minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio direct na de uitspraak op Facebook. ‘Rechten voor mensen die kinderen in zuur hebben opgelost? Geen denken aan.’

Het voornaamste idee achter de wet is dat maffiosi onder het 41-bis regime niet langer macht kunnen uitoefenen vanuit hun cel – ze kunnen geen moorden meer bestellen of drugsdeals beklinken – maar ook dat de eenzame opsluiting ze ertoe overhaalt samen te werken met justitie in ruil voor iets meer luxe.

Zelfs geen eigen pasta
Dat bleek te werken. Voor 41-bis werd ingevoerd, waren er nauwelijks spijtoptanten in Italië. Na de invoering braken er niet alleen protesten uit onder gevangenen omdat ze niet eens meer hun eigen pasta mochten bereiden, maar nam ook het aantal spijtoptanten toe. Momenteel zitten 957 maffiosi gevangen onder het zwaarste regime, terwijl 1.050 van hun collega’s besloten samen te werken met justitie in ruil voor betere omstandigheden. Hun informatie leidde de afgelopen jaren tot de arrestatie van meerdere kopstukken, waaronder de recent overleden capo dei capi Toto Riina uit Corleone, de beruchtste maffiabaas aller tijden.

‘Beste rechters en juristen uit Europa’, zei de voorzitter van de anti-maffiacommissie Nicolo Morra woensdag. ‘Als jullie zouden begrijpen wat het betekent een oorlog tegen de maffia te voeren, hadden jullie misschien wat meer twijfels gehad eer jullie tot deze uitspraak kwamen.’ Volgens hem is het niets minder dan een klap voor Italië en zullen hij en zijn collega’s manieren verzinnen de uitspraak te omzeilen. ‘Europeanen begrijpen blijkbaar nog steeds niet dat de maffia niet onderschat, maar verslagen moet worden.’

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... e=facebook
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 71866
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slappe houding tegenover criminelen en terroristen

Berichtdoor Ariel » Do Okt 10, 2019 1:56 pm

Boze vluchteling die bompakket in bosjes verstopte is toch vrijgesproken

Nadat een tas met batterijen, een kookwekker, een gasfles en zogenoemd flitskruit werd afgeleverd bij het hoofdbureau van de Haagse politie, moesten agenten het pand aan de Burgemeester Patijnlaan vorig jaar halsoverkop verlaten. Irakees Waled M. (30), die het verdachte pakketje vermoedelijk in de buurt achterliet, zou ‘kwaad op Nederland’ zijn geweest omdat hij geen verblijfsvergunning kreeg.

Een nietsvermoedende voorbijganger vond de tas bij de Scheveningse Bosjes en leverde het af bij het politiebureau. Hoewel de verdachte Irakese vluchteling Waled M. ontkende dat hij iets te maken had met de spullen in de tas waarmee een bom gemaakt kon worden, oordeelde de rechtbank op basis van DNA-sporen die naar hem leidden, anders.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden tijdens de behandeling van de strafzaak tegen M. een celstraf van anderhalf jaar. Toch werd de Irakees, die ‘kwaad op Nederland’ zou zijn geweest omdat hij geen verblijfsvergunning kreeg, door de rechtbank vrijgesproken van het voorbereiden van een ontploffing.

Contactloos
Ook bij de rechtbank riep de inhoud van de tas vragen op. Maar voor de door het OM gewenste bewezenverklaring van het voorbereiden van een misdrijf, moet volgens de rechtbank wel een concreet beeld bestaan van het criminele doel dat de verdachte voor ogen had. ,,Hoe de tas daar gekomen is, waarom de tas daar lag en of de verdachte daarbij betrokken was, kan op basis van het dossier niet worden vastgesteld”, aldus de rechtbank. De Irakees kreeg nog wel twee weken gevangenisstraf voor het contactloos pinnen van in totaal 50 euro met een gestolen bankpas.

Waled M. verbleef destijds in een asielzoekerscentrum in Echt. Hij was al eens veroordeeld wegens een poging tot doodslag. Daar kreeg hij toen vier jaar cel voor. Die veroordeling stond de door hem gewenste verblijfsvergunning in de weg.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Samenleving & Integratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten