Ridouan Taghi Drugsoorlog

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19722
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Ridouan Taghi Drugsoorlog

Berichtdoor King George » Do Dec 19, 2019 12:18 pm

Uitzetten van ongewenste vreemdelingen kan in Dubai zelfs heel snel. Kan niet, want VN, verdrag etc. bestaat daar zeker niet.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73353
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ridouan Taghi Drugsoorlog

Berichtdoor Ariel » Do Dec 19, 2019 12:55 pm

Extreme beveiliging Vught: ’Gigantische wapens, ongekend’

Forse veiligheidsmaatregelen zijn deze donderdagochtend getroffen bij de gevangenis in Vught. Het is de voorlopige eindbestemming voor de eerder deze week in Dubai aangehouden Ridouan Taghi. Vannacht is hij als ongewenst vreemdeling uitgezet en naar Nederland gevlogen, waarna hij direct naar Vught zou zijn gebracht.

Afbeelding


Spoiler! :
Advocaat Gerald Roethof, die vanochtend een cliënt sprak in de gevangenis, loopt met een aktetas in zijn rechterhand naar buiten. Hij benadrukt met een glimlach dat hij de hoofdverdachte in het Marengo-proces niet bijstaat.

Een of meerdere helikopters
„Dit heb ik nog niet eerder gezien. Niet voor Willem Holleeder, niet voor welke terrorist dan ook. Er staan gepantserde auto’s en mannen met enorme wapens. Ongekend dit”, zegt hij. Volgens ’jongens die binnen zitten’ zit Taghi al sinds vanochtend vroeg in de Brabantse gevangenis, zegt Roethof. „Rond vier, vijf uur werden zij wakker van heel veel lawaai veroorzaakt door een of meerdere helikopters. Het zou goed kunnen dat hij toen al is aangekomen.”

Buiten de gevangenis staat rond een uur of tien een man die zich voorstelt als de 52-jarige Maximiliano uit Helmond. Naast hem staan vijf donkerblauwe tassen met daarin zijn persoonlijke bezittingen. Een kooi steekt eruit, een vogel twiet in het rond. „Ik ben net vrij, heb er een straf van vier jaar en acht maanden op zitten”, zegt de Brabander.

Tot de tanden bewapend
Ook hij spreekt van ’een uitzonderlijke situatie’. Terwijl Maximiliano met zijn tassen naar buiten liep zag ook hij een aantal tot op de tanden bewapende mannen met automatische geweren. „Dat waren gigantische wapens. Niet normaal.”

De ex-gedetineerde zegt vanochtend in alle vroegte wakker te zijn geworden door een hoop helikoptergeluiden. „Fijn wakker worden is anders... Maar op zo’n dag als vandaag (zijn vrijlating, red.) maakt dat allemaal niet uit”, zegt hij gekscherend.

„Er is niemand die dat helikopterlawaai niet gehoord heeft. Het zou me niets verbazen als hij op dat moment is binnengebracht. Dat zou alle veiligheidsmaatregelen ook wel verklaren”, aldus de Brabander, die wordt opgehaald door zijn broer. Hij laadt zijn tassen in en rijdt met een glimlach weg. „Taghi binnen, ik naar buiten”, zegt hij nog.

Voor de ingang van de penitentiaire inrichting staat inmiddels een rij met werkbusjes en auto’s. Werknemers van bouwbedrijven staan er ’al anderhalf uur’, stellen Kevin en Rob. Zij komen er een deel van het dak isoleren en zijn om die reden regelmatig in de gevangenis te vinden. „Dit hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt Kevin. „Net zagen we gepantserde en geblindeerde voertuigen passeren. Ook dat is nieuw voor ons. Al met al een bijzondere gewaarwording.”

Rond half elf mogen ze eindelijk naar binnen. Als zij stapvoets naar voren rijden, openen de blauwe schuifdeuren. Een man met bivakmuts verschijnt ten tonele. Hij heeft een ferm automatisch wapen in zijn handen. Een aantal fotografen zet de man vliegensvlug op de gevoelige plaat, voordat de gevangenispoorten weer sluiten.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6354
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: Ridouan Taghi Drugsoorlog

Berichtdoor Ali Yas » Do Dec 19, 2019 9:04 pm

Ariel schreef:
Vannacht is hij als ongewenst vreemdeling uitgezet en naar Nederland gevlogen


Waarom is die man nou hier? Is hij niet ongewenst of is hij geen vreemdeling?
Truth sounds like hate to those who hate truth.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73353
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ridouan Taghi Drugsoorlog

Berichtdoor Ariel » Vr Dec 20, 2019 12:19 am

Niet om het één of ander, maar meneer is in stijl naar Nederland gevlogen.

Afbeelding

Interieur van het vliegtuig (D-AAAY) waarmee Ridouan Taghi naar Nederland is vervoerd


Taghi 'tegen zijn wil' in luxe privéjet gezet: 'Hij mocht kennelijk niet naar Marokko’

Ridouan Taghi, ’s lands gevaarlijkst gewaande crimineel, is vannacht uit het niets en ‘tegen zijn wil’ in het vliegtuig naar Nederland gezet. Dat zegt zijn advocaat Inez Weski in een uitgebreide verklaring, waarin ze het heeft over een ‘verkapte uitlevering’. Volgens de raadsvrouw had de Nederlandse overheid zich ‘terughoudender’ moeten opstellen bij het vragen om opsporing of aanhouding van Taghi in Dubai.

Advocaat Inez Weski wilde vanmiddag na afloop van haar gesprek met Ridouan Taghi in de gevangenis in Vught niets zeggen, maar komt nu alsnog met een schriftelijke reactie op de onverwacht snelle uitlevering van de topcrimineel. Volgens Weski heeft Nederlandse justitie de rechten van Taghi geschonden omdat ons land geen specifiek uitleveringsgedrag heeft met Dubai.

,,Dergelijke uitleveringsverdragen worden historisch gezien afgesloten als de rechtssystemen enige gelijkwaardigheid kennen”, laat de raadsvrouw weten. ,,Slechts twee VN-verdragen worden soms als basis gebruikt voor uitleveringsverzoeken aan landen waarmee geen specifieke verdragsverhouding bestaat. Die twee VN-verdragen zijn echter in de zaken, die cliënt worden verweten, niet zonder meer van toepassing.”

Verweer
Na de arrestatie van Taghi heeft Weski bij het Openbaar Ministerie direct juridische stukken opgevraagd, waaronder de stukken van een eventueel uitleveringsverzoek. Uiteindelijk is door Nederland helemaal geen dergelijk verzoek gedaan, tot verbazing van Weski. Tegen dat verzoek had Taghi ‘dan immers verweer kunnen voeren in Dubai’. ,,Cliënt werd zelfs al binnen enkele dagen na zijn aanhouding Dubai uitgezet uit zonder dat, zoals ik begrijp, hem rechtsbijstand, consulaire bijstand of rechterlijke tussenkomst tegen die uitzetting werden geboden.”

Volgens Weski is daarbij opmerkelijk dat Taghi, die naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit bezit, ‘kennelijk niet naar Marokko mocht worden uitgezet’. Het is niet duidelijk of dit ook de wens was van de topcrimineel. Marokko jaagt al langere tijd op Taghi omdat hij daar verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op de zoon van een rechter.

Verontwaardigd
Weski was vanmiddag ongeveer 2,5 uur binnen in de gevangenis om Taghi te ontmoeten. Over de inhoud van het gesprek wil ze niets loslaten. Wel is ze erg verontwaardigd over de onverwacht snelle uitlevering naar Nederland. In haar verklaring heeft ze het over ‘een verkapte uitlevering’.

,,De internationaalrechtelijk afgesproken procedures ter waarborging van eerlijke processen met toegang tot een rechter lijken immers te zijn omzeild, waarbij Nederlandse ambtenaren cliënt tegen zijn wil in het door Nederland ingezette vliegtuig naar Nederland hebben vervoerd.”

Eerder op de dag maakte Weski nog melding van een ontvoering door de Nederlandse overheid. ,,Ik heb toen gesteld, dat voor de leek, dat wel als zodanig het gevoel zou omschrijven, maar dat ik in juridische zin meen, dat de feiten in zodanig ernstige mate wijzen op een verkapte uitlevering, dat deze op hun gevolgen voor het Nederlandse proces zo spoedig mogelijk nader moeten worden onderzocht.”

Reactie minister
Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is Taghi vannacht ‘gewoon volgens de regels’ vanuit Dubai overgebracht naar Nederland. Hij wuift de beschuldiging weg dat Taghi zou zijn ‘ontvoerd’ omdat hij volgens zijn advocate zonder ‘vorm van proces’ is opgehaald in de oliestaat. ,,Het is van begin tot eind volgens de regels gegaan. Het overbrengen van de heer T. is volledig in overeenstemming met de regels in de rechtstaat gebeurd.’’

Volgens Grapperhaus kon het snel gaan, maar is het wel ‘zorgvuldig’ gegaan. ,,De dingen zijn gegaan zoals ze moeten gaan. Ik sta daar voor. Het Openbaar Ministerie en ik hebben nauw samengewerkt de afgelopen dagen en de overdracht is voortreffelijk gegaan.’’
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73353
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ridouan Taghi Drugsoorlog

Berichtdoor Ariel » Vr Dec 20, 2019 1:29 am

Taghi’s nieuwe wereld: eenzaamheid in complex van beton

Ridouan Taghi bezet nu één van de 21 cellen van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. ’s Lands gevaarlijkst gewaande crimineel komt in een doodstil, betonnen complex van eenzaamheid terecht.

Wie er hebben vastgezeten weten: het is alsof je constant zware griep hebt. De zwaar beveiligde EBI is een gevangenis die in Nederland zijn gelijke niet kent.

Het is er stil, oorverdovend stil vergeleken met andere inrichtingen. En wordt gekenmerkt door totale eenzaamheid, gevangen in een betonnen, klinische omgeving.

Mohammed B. - de moordenaar van Theo van Gogh - zit er. Volkert van der Graaf zat er, topcrimineel Dino Soerel en in de keuken staan nog zoutarme kookingrediënten van Willem Holleeder, die er claimde aan een hartaandoening te lijden. Verderop zit ook tramschutter Gökmen Tanis. En interessant: ook Richard R., alias ‘Rico de Chileen’, die een belangrijke schakel zou zijn geweest in Taghi’s netwerk. Zij zullen uit elkaar worden gehouden.

De EBI is dé plek waar de gevaarlijkste, vooral vluchtgevaarlijke, criminelen belanden. En sinds deze week dus ook Ridouan Taghi, van wie de politie er rekening mee houdt dat hij zich wil laten bevrijden.

,,Het gaat voor een jongen die gewend is zoveel macht te hebben als Taghi heel zwaar worden’’, weet een voormalig ‘bewoner’. ,,Het is nog een hele klus om jezelf uit bed te tillen en de rest van wat je doet wordt bepaald door het personeel.’’

Het complex werd in 1993 juist speciaal opgetrokken omdat in de jaren 80 en 90 een keur aan misdadigers wist te vluchten uit ‘gewone’ gevangenissen. De EBI is daarom gelegen in het hart van de reguliere gevangenis van Vught, maar weer omzoomd door eigen hoge muren, prikkeldraad en met een stalen frame boven de luchtplaats, die helikopterontsnappingen moet voorkomen.

Taghi neemt er zijn intrek in één van de 11 van de 21 cellen die in gebruik zijn. Gedetineerden verblijven er gemiddeld twee jaar, of zolang hun vluchtgevaar voortduurt. Op de gang is echter ook buurman Mohammed B. te vinden, omdat zijn vlucht een ‘onaanvaardbaar maatschappelijk risico’ zou vormen.

Maar ze zullen elkaar - zeker voorlopig - niet zien. Het contact met bewaarders is miniem. Zij turen vooral naar ‘bewoners’ via camera’s, omgang tussen gedetineerden is een zeldzaamheid. Er zijn overal looplijnen op de grond, zodat criminelen van A naar B komen, op instructie via een intercom. Pas na weken worden gedetineerden soms samen ‘gelucht’, overigens na een zorgvuldige selectie.

,,Je wordt ontmenselijkt’’, zegt een oud-crimineel die er zat. ,,Je bent op slag een soort product dat wordt rond geduwd tussen cel, luchtplaats, keuken en woonkamer.’’

Het leven in de EBI is er bovenal één van eenzaamheid, met 21 uur per dag op cel. De cellen kennen er standaard afmetingen. Er is een klein keukentje om maaltijden te maken en in de televisiekamer, met een leren bankje, is wat afleiding te vinden. Daar liggen overigens dvd’s van Prison Break- geen grap.

Blikvanger zijn de fitnessapparaten, onder de galerij met cellen. Ook die zijn maximaal beveiligd: een instructeur houdt vanachter glas het sporten in de gaten. ‘Prikkelarm’ heet de sobere inrichting in jargon.

Een verblijf in de EBI is er alsof je op sterkwater wordt gezet, vertelden criminelen die er zaten. Het leven kent er bijvoorbeeld geen seizoenen, omdat de steriele binnenplaats van beton is. Aan de muren zijn bladverliezende klimplanten geplaatst, zodat ‘bewoners’ nog een beetje besef hebben van het jaargetijde. De luchtplaats is een kleine. ,,Het is heel vreemd als je twee jaar lang geen wind voelt. Heel vreemd’’, zei een ex-gedetineerde.

Om vluchtgevaar te voorkomen hoort Taghi pas ’s morgens hoe laat hij zijn cel uit mag. Bezoek mag hij één keer in de week ontvangen, maar wie er ook komt: ze blijven achter glas. Alleen een handdruk is - op den duur - geoorloofd als lichamelijk contact. Maar daaraan kleeft een flinke voorwaarde: de bajesklant moet daarna ‘gevisiteerd’ worden. Ofwel: de lichaamsholtes worden gecontroleerd.

Bij telefoongesprekken - tien minuten per week - luistert altijd iemand mee om te letten op codetaal. Dat is niet overbodig. Volgens justitie ‘bestelde’ Holleeder bijvoorbeeld nog in 2016 de moord op zijn zussen en Peter R. de Vries.

Voor incidenten staan speciale eenheden klaar, de serie deuren en muren die je moet slechten bij een ontsnappingspoging is immens. Er is dan ook nog nooit iemand ontsnapt.

Al is men wel voortdurend alert op dat gevaar. Zo viel in 2011 Mohammed B. medegedetineerde Jesse R. aan op de luchtplaats. De EBI-medewerkers grepen expres niet in, omdat het zou kunnen gaan om een geënsceneerd gevecht als deel van een vluchtpoging. Ze lieten daarom de beresterke bankovervaller Eric Jan Q. de twee uit elkaar trekken.

Nieuwe leven
Toch zal Taghi bij een langer verblijf vooral moeten vrezen voor wat EBI-kolder heet. De eentonigheid van zijn nieuwe leven zorgt voor concentratieverlies, grotere prikkelbaarheid en vergeetachtigheid. En omdat het zicht niet verder reikt dan een paar meter, gaan ook de ogen van de criminelen achteruit.

Maar net zoals Taghi staat ook de EBI voor een test. Een gedetineerde met zo’n krachtige criminele organisatie achter zich, draagt voortdurend vluchtgevaar met zich mee.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73353
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ridouan Taghi Drugsoorlog

Berichtdoor Ariel » Vr Dec 20, 2019 1:32 am

Afbeelding
Luchtopname van de EBI Vught


Afbeelding
De cellen grenzen aan de fitnessruimte, uiteraard gelegen achter glas, zoals het hele complex in delen gescheiden is van wanden, glas, beton en prikkeldraad.


Afbeelding
De luchtplaats van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI). Advocaten klagen geregeld over de ‘inhumane en mensonwaardige behandeling’ van gevangenen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16222
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Ridouan Taghi Drugsoorlog

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Vr Dec 20, 2019 7:44 am

Ariel schreef:De cellen grenzen aan de fitnessruimte, uiteraard gelegen achter glas, zoals het hele complex in delen gescheiden is van wanden, glas, beton en prikkeldraad.

Belachelijk. Een gedetineerde kan zijn conditie zelf op peil houden door in zijn celruimte oefeningen te doen. Het gaat er de facto om je spieren te trainen en daar heb je helemaal geen kostbare apparaten voor nodig. Dat was ooit een uitvinding vanuit de commerciële marketinghoek van het grote verdienmodel. Misschien herinnert u zich de spannende op historische feiten afgestemde film 'Papillon'? Van trainingsapparaten had men niet gehoord. Wie zich in leven wilde houden moest zijn best doen. Van een keuzemenu was geen sprake. Advocaten van de duivel bestonden toen nog niet.

Advocaten klagen geregeld over de ‘inhumane en mensonwaardige behandeling’ van gevangenen.

Een zwerver herken je aan zijn verwaarloosde kleding en vieze uiterlijk. Bij een crimineel past een mensonwaardige behandeling om herkenbaar te blijven in onze samenleving. Mij ontbreekt te enenmale de logica om een zware crimineel een menswaardige behandeling te geven Om de simpele reden dat er meer dan 1 miljoen mensen in Nederland onder de armoedegrens leven. Om over de erbarmelijke toestanden in de zorg en het onnodig lijden van mensen die afhankelijk zijn van die zorg nog maar niet te spreken. En wat dacht u van de misselijk makende tolerantie tegenover de intolerantie van de mislukte mensensoort (Marokkaanse) moslims dat er prat op gaat zijn intolerantie te ontlenen aan het onaantastbare goddelijke waarheidsgehalte van de Koran dat bedacht was door een van de grootste historische Arabische misdadigers van die tijd, genoemd Mohammed?
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16222
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Ridouan Taghi Drugsoorlog

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Zo Feb 09, 2020 5:22 pm

Mooi! Nederland heeft nu een compleet Marokkaans misdadigersteam minder!

MINDER! MINDER! MINDER Marokkanen! [icon_lol.gif] icon_thumbup.gif

Arrestatie in Colombia van adjudant Taghi tekent rol Nederland in mondiale drugshandel

Marengo-zaak Saïd R. zou betrokken zijn bij liquidaties. Met zijn arrestatie zitten nu alle hoofdverdachten rondom Taghi’s organisatie vast.

NRC - 8 februari 2020

Na Dubai, nu Medellín. Met hulp van de DEA, de FBI en de lokale politie is vrijdag Saïd R. aangehouden in Colombia. Deze 47-jarige Marokkaanse Nederlander staat sinds begin 2018 internationaal gesignaleerd op verdenking van betrokkenheid bij een serie onderwereldmoorden. Het Openbaar Ministerie ziet Saïd R. als een van de belangrijkste leden van de organisatie van Ridouan Taghi, die wordt beschuldigd van een lange reeks liquidaties.

Uit het dossier van de strafzaak Marengo valt af te leiden dat Saïd R. in direct contact stond met Ridouan Taghi en anderen instrueerde bij het voorbereiden en uitvoeren van liquidaties. Een van die mensen was Nabil B., een crimineel uit Utrecht die in ruil voor een kroongetuigendeal uit de school is geklapt over de groep van Taghi. Nabil B. kent Saïd R. uit het criminele milieu zo blijkt uit zijn verklaringen. Saïd en Nabil waren samen actief in de cocaïnehandel en het was Saïd R. die Nabil introduceerde bij Taghi. Saïd R. was dan ook een soort beschermheer voor kroongetuige Nabil B., een vaderfiguur.

Uit het dossier blijkt ook dat Saïd R. aan het hoofd stond van een organisatie die cocaïne distribueerde in Nederland. „Meneer Saïd, eh die doet de handel. Dus hij deelt voor Taghi handel af”, zo vertelde een rivaal die op de dodenlijst stond van Taghi in 2015 aan de politie. „Er komt 1.200 kilo binnen en dan gaat hij het uitdelen. Hij geeft 100 kilo aan Rotterdam, 200 kilo aan Amsterdam bijvoorbeeld. Snap je?”

Met de arrestatie van Saïd R. zitten nu alle hoofdverdachten vast die justitie en politie rekenen tot het criminele samenwerkingsverband van Ridouan Taghi. Het is een gezelschap dat internationaal zeer actief is geweest. Van de groep verdachten zijn er sinds 2016 mensen gearresteerd in vijf landen op vier continenten.

De eerste was de Amsterdamse crimineel Naoufal ‘Noffel’ F. in Ierland. Hij werd in april 2016 bij toeval opgepakt in Dublin tijdens een onderzoek naar een Ierse onderwereldoorlog. Vervolgens werd hij uitgeleverd aan ons land. Inmiddels is hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor betrokkenheid bij moord en betrokkenheid bij poging tot moord.

Op 21 oktober 2017 werd op verzoek van de Nederlandse autoriteiten Rico R. alias ‘De Chileen’ gearresteerd op de parkeerplaats van het Hyatt-hotel in Santiago, Chili. Volgens het Openbaar Ministerie maakt ook hij deel uit van het samenwerkingsverband rondom Ridouan Taghi. In maart werd R. uitgeleverd en sindsdien verblijft hij in de EBI in Vught.

In 2016 omschreef misdaadblogger Martin Kok Naoufal F, Rico de Chileen en Ridouan Taghi als het nieuwe driemanschap dat de vaderlandse onderwereld regeerde. Kok is eind 2016 vermoord, volgens justitie in opdracht van Taghi.
Op 29 mei 2019 werden de broers Mario en Mao R. aangehouden bij hun aankomst op Schiphol op verdenking van betrokkenheid bij liquidaties. Eerder waren zij door de Surinaamse autoriteiten op het vliegtuig gezet als ongewenst vreemdeling. De broers gelden als vertrouwelingen van Ridouan Taghi en zouden, volgens het OM, een belangrijke rol gespeeld hebben in diens criminele organisatie.

‘Grote schoonmaak’
En dan was er nog Ridouan Taghi zelf. Hij werd in december vorig jaar aangehouden in Dubai, een plek die gold als veilig toevluchtsoord voor Nederlandse criminelen. Maar nu niet meer. Vorige maand werd de Amsterdamse crimineel ‘Mooie’ Khalid J. in Dubai aangehouden en uitgeleverd aan ons land. Mede door die aanhouding gaat in het criminele milieu het verhaal dat de autoriteiten in Dubai inmiddels ‘grote schoonmaak’ aan het houden zijn.

Zo gaat in de onderwereld het gerucht dat afgelopen week een bekende crimineel uit Utrecht in het emiraat is aangehouden. Ook hij zou behoren tot de groep van Ridouan Taghi. Hij zou betrokken zijn bij een mislukte moordaanslag in Marrakech in oktober 2017. Wat de status is van zijn aanhouding is onduidelijk.

De aanhouding van Saïd R. maakt duidelijk dat het moeilijk is om onzichtbaar te blijven voor de opsporingsautoriteiten, zelf als je onder een steen in Colombia of Dubai zit. Maar het laat ook zien hoe wijd vertakt de Nederlandse onderwereld inmiddels is. Om hier gezochte criminelen aan te houden moesten de Nederlandse autoriteiten de hulp inroepen van de machtigste opsporingsorganisaties ter wereld: de DEA en de FBI. Dat zegt iets over de rol die Nederlandse criminelen spelen bij de internationale drugshandel.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73353
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ridouan Taghi Drugsoorlog

Berichtdoor Ariel » Ma Feb 10, 2020 9:22 pm

Ridouan Taghi betaalde voor ontsnapping uit Vught; politiesurveillance verscherpt

Ridouan Taghi heeft volgens het Team Criminele Inlichtingen (TCI) nog vóór zijn aanhouding geld betaald om hem met zware wapens te bevrijden uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. De politie heeft daarom opdracht gekregen om de penitentiaire inrichting extra in de gaten te houden.

En de luchtvaartpolitie is gevraagd om tijdens de vluchten extra aandacht te besteden aan de omgeving van de PI Vught. Vanuit de lucht kunnen onder meer infraroodopnamen worden gemaakt.

‘Het ligt allemaal erg gevoelig’
De directie van de PI en de burgemeester van Vught zijn hierover geïnformeerd. De Vughtse wijkagent Marcel de Rouw bevestigt noch ontkent het feit dat de politie opdracht heeft gekregen om de PI Vught extra op te nemen in de surveillance. ,,Het ligt allemaal heel gevoelig”, zegt hij. ,,Vanuit de Landelijke Eenheid zijn er collega’s in de PI aanwezig voor het bewaken en beveiligen. Dat is al zo lang Taghi in Vught zit. Er is zeker extra aandacht voor de veiligheid en we werken nauw samen met de overige diensten. Verder kan ik er niets over zeggen.”

Inez Weski, advocaat van Taghi, zegt dat ‘dit soort informatie’ bij haar niet bekend is. ,,Het lijkt mij ook logistiek absurde desinformatie.’’

Reactie van burgemeester Van de Mortel
De directie van de PI Vught en burgemeester Hans Roderick van de Mortel van de gemeente Vught zijn hierover geïnformeerd. Van de Mortel laat zich hier niet over uit maar hecht eraan te melden dat de communicatie tussen politie, justitie, de gevangenisdirectie en de gemeente optimaal was én is. ,,Partijen weten elkaar snel en via korte lijnen te vinden, steeds als dat nodig of wenselijk is”, zegt hij. Hij stelt vast dat het aantal verdachten van zware misdrijven en zware criminelen dat in de PI Vught wordt ondergebracht, toeneemt en dat betekent ook meer risico houdende gevangenentransporten door Vught.

De recente ontwikkelingen rondom de PI en Taghi sterken hem in zijn pleidooi voor een beveiligde rechtbank binnen de muren van de Vughtse gevangenis. ,,Daarmee neemt het aantal transporten af, en dus de hoge kosten van dergelijke transporten, maar bovenal wordt de veiligheid in de omgeving daarmee bevorderd”, aldus Van de Mortel die deze transporten waar mogelijk wil vermijden en het aantal vervoersbewegingen in het kwetsbare woon- en recreatiegebied wil beperken.

Reactie van politie en ministerie
Robert Meijer, woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen, zegt dat beveiliging in de EBI is verzwaard sinds Taghi daar is opgesloten. ,,Er zijn zichtbaar en onzichtbaar maatregelen genomen. Daar vertel ik verder geen bijzonderheden over’’, aldus Meijer.

Een woordvoerder van de politie zegt evenmin nadere mededelingen te doen.

Meest gezochte crimineel van Nederland
Tot zijn aanhouding in december in Dubai was Taghi de meest gezochte crimineel van Nederland. Hij zit sinds 19 december opgesloten in Vught. Taghi is hoofdverdachte in het Marengo-proces, een strafzaak die door het Openbaar Ministerie wordt gevoerd tegen zeventien verdachten. Zij worden als vermoedelijke leden van de zogeheten mocro-maffia (criminelen met een Marokkaanse achtergrond, die verdacht worden van handel in onder andere cocaïne) verantwoordelijk gehouden voor een reeks moorden en pogingen daartoe in Nederland in de periode van 2015 tot 2017.

Onlangs werd bij de gevangenis in het Gelderse Zutphen geprobeerd om mocromaffia-kopstuk Omar L. te laten ontsnappen. Die poging mislukte, waarna de politie vier mannen wist op te pakken die mogelijk waren betrokken bij de uitbraakpoging. Omar L. verblijft kort na de uitbraakpoging in de EBI.

De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73353
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ridouan Taghi Drugsoorlog

Berichtdoor Ariel » Ma Feb 10, 2020 9:35 pm

Hans v d Mortel sr schreef:Mooi! Nederland heeft nu een compleet Marokkaans misdadigersteam minder!
Arrestatie in Colombia van adjudant Taghi tekent rol Nederland in mondiale drugshandel


’Het stonk vreselijk in appartement Razzouki’

Afbeelding

Toen soldaten vrijdag de deur forceerden van het appartement waar zich één van Nederlands meest gezochte criminelen schuilhield, kwam hen een vieze walm tegemoet. Schoonmaken deed Saïd Razzouki (47) niet, roken als een ketter des te meer. De tweede man van de Mocro-maffia leefde in zijn - voorlopig - laatste maanden als vrij burger allesbehalve het uitbundige leven van een gevierde drugssmokkelaar.

„Het stonk er vreselijk”, vertellen leden van het Colombiaanse onderzoeksteam in gesprek met De Telegraaf. „Het was een chaos. Overal pakjes sigaretten. Nergens iets opgeruimd. Een koelkast vol yoghurt en groente. En maaltijden van Arabische restaurants die de verdachte had laten bezorgen. Nergens een telefoon of computer. Maar wel een koffer vol cash geld: in totaal 38 miljoen Colombiaanse pesos.” Zo’n 13.000 euro.

Op het moment dat Razzouki de soldaten ziet binnenkomen, bedenkt hij zich geen moment en springt door een open raam naar buiten. Maar hij verliest zijn evenwicht, komt met één been tegen een balk aan en klapt vervolgens op straat. Daar weet hij, ongetwijfeld dankzij de adrenaline, toch op te staan om nog tien meter in vrijheid weg te hinken. Dan is het voorbij. Commando’s, die beneden al stonden te wachten op een mogelijke vluchtpoging, grijpen hem bij de kladden.

De overmeestering van de rechterhand van Ridouan Taghi – van de forcering van de deur tot de arrestatie op straat – neemt hoogstens een minuut in beslag. Maar de voorbereiding begon elf maanden eerder, toen voor de Colombiaanse en Nederlandse politie voor het eerst duidelijk werd dat Razzouki in Medellin moest zijn. Men denkt nu dat hij in totaal zo’n vier jaar in Colombia heeft doorgebracht.

Agenten postten bij moskeeën
De eerste stap van het onderzoeksteam, gevormd door de antidrugsdivisie van de Colombiaanse politie (DIRAN), in het voorjaar van 2019, was het posten bij moskeeën in Medellín. Agenten naar binnen sturen was onmogelijk, die zouden meteen worden herkend. Maar het team stalde politieagenten in burger bij de godshuizen. Daar hielpen ze, naar goed Latijns-Amerikaans gebruik, bezoekers bij het parkeren van hun auto’s.

„Daar merkten we dat één persoon elke vrijdag op hetzelfde tijdstip arriveerde per taxi”, vertellen de DIRAN-specialisten. „Meestal met een petje op of zonnebril. En hij glipte naar binnen voor slechts dertig minuten, om vervolgens weer snel te vertrekken met de buiten wachtende taxichauffeur.” Het korte verblijf was vreemd genoeg om de taxi te volgen. Zo kwamen ze bij een groot appartementencomplex met meerdere torens.

Vervolgens was de vraag: in welke toren zit deze persoon? En is dit wel de door Nederland gezochte verdachte? Na observatie van het complex bleek dat één toren geregeld bezoek kreeg van brommertjes met halal voedsel van Arabische restaurants. Maar Razzouki leek zich nooit buiten te laten zien, noch voor ramen, noch op balkons.

Volgens de Colombiaanse politie vermeed Razzouki iedere contact via telefoon of internet. Als hij voor zaken mensen moest bereiken liet hij zich door leden van het cokekartel Clan del Golfo ophalen om vervolgens elders contact te zoeken.

Het onderzoeksteam had goed contact met de Nederlandse politie. Maar de informatie van Hollandse collega’s was af en toe „wat summier.” En dus, op zoek naar meer details om de verdachte beter te begrijpen, greep het Colombiaanse onderzoeksteam naar de De Telegraaf. Vertaalde artikelen uit de Nederlandse krant gingen rond onder de DIRAN-specialisten.

Foto geeft eerste zekerheid
Twee maanden geleden slaagde het team erin de eerste foto van Razzouki te nemen. Dat lukte toen hij weer per taxi richting moskee wilde. „Die foto gaf voor het eerst een grote mate van zekerheid”, zeggen de leden van het onderzoeksteam. Vanaf toen startte de speurtocht naar het juiste appartement.

In hoeverre de in Marokko geboren verdachte in het Marengo-liquidatieproces heeft gevoeld dat de Colombianen hem op de hielen zaten, is onduidelijk. Razzouki deed er echter alles aan om niet te worden herkend. Zo gedroeg de 47-jarige Nederlander zich als een persoon van wel twintig jaar ouder. Razzouki droeg een baard en liep expres langzaam en gebogen.

Eén appartement viel op tussen de tientallen anderen die werden geobserveerd. Elke keer als de avond valt over Medellín, klikt vrijwel elke Colombiaanse familie gelijk alle lichten aan. Maar niet in dat ene huis. „We vroegen ons af waarom Razzouki zo zuinig was. Zelfs als hij ’s nachts naar het toilet ging, deed hij dat met een zaklamp”, vertelt het onderzoeksteam. Maar zekerheid was er nog steeds niet.

Tot afgelopen woensdag. Achtenveertig uur voor de arrestatie. Opeens stond Razzouki met wasgoed op zijn balkon en begon het natte goed aan de waslijn te hangen. Het duurde bij elkaar misschien tien minuten. Maar het was genoeg om met een drone een overtuigende foto te maken. Vanaf dan weten de Colombiaanse en Nederlandse politie zeker dat het gaat om de tweede man van de moorddadige Mocro Maffia.

Zodra Razzouki is overmeesterd, ligt hij te kermen op straat. Medische hulpverleners komen erbij om te zien hoe ernstig de Marokkaanse Nederlander verwond is. Lichtgewond luidt het oordeel. Daarna wordt de verdachte afgevoerd richting Bogotá. Wat het onderzoeksteam vooral bij bleef is de vervuilde chaos in het appartement. Veel Colombiaanse families besteden geld aan een wekelijkse schoonmaak. Razzouki durfde dat waarschijnlijk niet. „Hij was er erg aan toe.”

Afbeelding

De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73353
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ridouan Taghi Drugsoorlog

Berichtdoor Ariel » Ma Feb 10, 2020 9:40 pm

’Taghi was in shock tijdens arrestatie en zat net aan rode wijn’

Afbeelding

Dat meldt de politie van Dubai aan Nieuwsuur.

Door het gesprek tussen de politie en het televisieprogramma is er een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe informatie over de crimineel naar voren gekomen. Ook is er een nieuwe foto van de 42-jarige man verschenen. Het beeld zou kort na de arrestatie zijn gemaakt.

Ridouan Taghi zou met een glas rode wijn op de bank tv hebben zitten kijken toen een zwaarbewapend politieteam zijn villa binnenviel. Taghi zou nog hebben geprobeerd te ontsnappen, maar dat is mislukt.

’Nederland speelde amper een rol’
Jamal al-Jallaf verklaart aan het Nederlandse nieuwsprogramma dat de Nederlandse politie amper een rol heeft gespeeld in de opsporing van Taghi: „Er was nauwelijks samenwerking met Nederland tijdens het onderzoek.”

De baas van de landelijke recherche Andy Kraag zegt in een reactie dat ’het één niet zonder het andere kan’. „Aan de arrestatie van Ridouan Taghi ging langdurig en intensief speurwerk vooraf met een belangrijke rol voor onze politie inlichtingendiensten. We hebben in diverse landen gezocht en talloze internationale ’leads’ uitgelopen. Dat leverde allemaal snippers aan informatie op die we hebben aangevuld met informatie van onze partners DEA en FBI en eigen digitaal onderzoek. Die info hebben we aan de politie in Dubai verstrekt. En de info rond de verblijfplaats van Taghi sluit volledig aan bij onze verstrekte informatie.”

Kraag benadrukt dat zonder ’lokale inzet’ een uiteindelijke aanhouding niet mogelijk is.

Tweede aanhouding
Naast Taghi is er op 16 december nog iemand aangehouden in de woning. Wie dat is, is nog niet bekend.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 39880
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ridouan Taghi Drugsoorlog

Berichtdoor Mahalingam » Vr Feb 14, 2020 12:56 pm

En hoe gaat het met kroongetuige Nabil B. ? Die wordt nu voor de derde keer gepiepeld.
Zou het een kwestie van moedwillige incompetentie zijn bij Justitie?
Een ezel stot zichzelf niet drie keer aan dezelfde steen. De derde keer is scheepsrecht. Enz.
Opnieuw blunder met verspreiding foto kroongetuige Nabil B.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de derde keer per ongeluk foto’s van kroongetuige Nabil B. verspreid. Dat laat het OM donderdag weten. Opnieuw is er geblunderd met fotomateriaal van de kroongetuige en zijn er beelden aan het strafdossier van het grote liquidatieproces toegevoegd.

Het OM zegt de fout, die zou zijn gemaakt bij het samenstellen van een digitaal bestand, deze week te hebben ontdekt. Het gaat om hetzelfde beeldmateriaal dat eerder is opgenomen in het dossier. Om de fout te herstellen is donderdag aan de rechtbank en de verdediging gevraagd de cd-rom te waarop de bestanden staan te ruilen voor een geschoond exemplaar. Binnen het Landelijk Parket wordt de gemaakte fout hoog opgenomen en grondig onderzocht, laat het OM weten.

Vorig jaar april en december voegde het OM ook al per ongeluk foto's van B. toe aan het strafdossier. Hij heeft belastende verklaringen afgelegd in het grote liquidatieonderzoek Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. Kort nadat bekend werd dat B. was overgelopen naar justitie, werd zijn broer Redouan doodgeschoten in Amsterdam-Noord. Afgelopen september werd ook zijn advocaat Derk Wiersum in Amsterdam-Buitenveldert geliquideerd.

In de zaak-Wiersum zitten drie verdachten vast, onder wie een neef van Taghi. De man die de broer van Nabil B. doodschoot, heeft in hoger beroep 28 jaar gevangenisstraf gekregen.

Het Marengo-proces gaat eind deze maand verder, nog zonder de in december in Dubai aangehouden Ridouan Taghi. Hij verschijnt op 6 maart voor de eerste keer voor de rechter.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1010944196/opnieuw-blunder-met-verspreiding-foto-kroongetuige-nabil-b

En onderwijl wil de minster uitleg. Hoe valt incompetentie uit te leggen?
Grapperhaus wil uitleg van OM na blunder met foto kroongetuige

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid roept de top van het Openbaar Ministerie (OM) ter verantwoording, omdat in het Marengo-proces opnieuw is geblunderd met een foto van kroongetuige Nabil B., meldt de NOS donderdagavond.
[...]
Niet alleen zijn foto's van B. nu meerdere keren per ongeluk in het dossier beland, ook was de kroongetuige door een fout tijdens een zitting ongeveer een minuut zichtbaar op de tv-schermen in de rechtbank. Er wordt nog onderzoek gedaan naar hoe dit heeft kunnen gebeuren. De kroongetuige volgde de inleidende zitting vanaf een geheime locatie.
https://www.nu.nl/binnenland/6030676/grapperhaus-wil-uitleg-van-om-na-blunder-met-foto-kroongetuige.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.


Terug naar “Samenleving & Integratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten