Links-regressieve taalpolitie: Het woord taalachterstand is stigmatiserend.

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20379
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Links-regressieve taalpolitie: Het woord taalachterstand is stigmatiserend.

Berichtdoor King George » Vr Nov 30, 2018 12:10 pm

De links-regressieve taalpolitie is weer bezig: ‘Het woordje taalachterstand is stigmatiserend!’

Afbeelding
Foto: Een jong meisje met een hoofddoekje. Bron: New Dimensions Academy / YouTube.

Door Tim Engelbart 29 november 2018

Volgens een doorgedraaide ‘taalkundige’ in OneWorld zou het beter zijn als we in Nederland niet meer zouden praten over ‘taalachterstand bij kinderen’. Die term is kwetsend en maakt mensen aan het huilen. We moeten nu dus gaan spreken van “minder blootstelling gehad aan het Nederlands”. Want zie je? Als je het anders noemt, is er ineens geen probleem meer! Simpel zat, toch?

Dat de integratie in Nederland niet zo goed verloopt als menigeen had gehoopt in de jaren ’70 en ’80, dat moge inmiddels bij iedereen bekend zijn. Waar ‘rechts’ dan nu vooral bezig is met minder immigratie, wordt dit probleem bij links op geheel unieke wijze aangepakt: door het te verbloemen. Door woorden die blootgeven hoe slecht het ervoor staat te verbieden, en te vervangen door niet-kwetsende neologismen en wollige ambtenarentaal in de plaats te laten komen van fatsoenlijk Nederlands. Want als je het beestje niet meer bij de naam mag noemen, lijkt het niet alsof het beestje er niet meer is. Ziezo, weer een probleem minder!

Een begrip als ‘allochtoon’ is op die manier al op de schroothoop gegooid – of althans: pogingen daartoe zijn ondernemen. En daar moet nu ook het woordje ‘taalachterstand’ bij. Tenminste, als het aan de volledig geflipte “taalkundige” Manuela Julien van OneWorld ligt:

    “Kinderen krijgen volgens haar veel te snel het label ’taalachterstand’. „Maar dat een kind enkele Nederlandse woorden niet begrijpt, wil niet zeggen dat het geen taal kan leren. De meeste kinderen beheersen hun moedertaal goed. Ze hebben alleen minder blootstelling gehad aan het Nederlands dan hun eentalige klasgenoten. Dit is geen ‘taalachterstand’.”

Julien, die in Mozambique is geboren, zegt verder: „Veel anders- of meertalige ouders krijgen een verkeerd signaal vanuit hun omgeving: het signaal dat hun moedertaal minderwaardig is aan het Nederlands.””

Ik besef me trouwens dat het woord ‘gekkenhuizen’ inmiddels ook al is gezuiverd uit onze taal, ten faveure van ‘instellingen voor verstandelijk gehandicapten’. Zonde hoor. Want voor mensen als Manuela Julien zou je de oude naam van deze instituties zo weer uit de mottenballen willen halen!


DDS
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74861
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Links-regressieve taalpolitie: Het woord taalachterstand is stigmatiserend.

Berichtdoor Ariel » Vr Nov 30, 2018 12:15 pm

De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Samenleving & Integratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: sjun en 2 gasten