Toenemend pessimisme over de toekomst

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 38320
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Toenemend pessimisme over de toekomst

Berichtdoor Pilgrim » Wo Dec 26, 2018 11:24 pm

Duitsers zo pessimistisch als sinds 5 jaar niet meer

Geplaatst op 26 december 2018

Afbeelding

Volgens een peiling is de stemming in Duitsland zo slechts als sinds 5 jaar niet meer. Volgens onderzoeker Horst Opaschowski kijkt slechts 17% van de geënquêteerden positief naar het nieuwe jaar. Van de onder de 20-jarigen beschouwt 26% zich als optimist, bij de generatie 65+ is dit slechts 10%.

Volgens informatie van de toekomstonderzoeker Horst Opaschowski uit Hamburg is de stemming in Duitsland zo slecht als sinds 5 jaar niet meer. Volgens een representatieve peiling van Opaschowski en het opinieonderzoeksinstituut Ipsos zei slechts 17% van de geënquêteerden het komende jaar “vol vertrouwen en optimisme” tegemoet te zien en “betere tijden” te verwachten. In het jaar 2014 bedroeg dit percentage optimisten nog 45%.

In 2015 had het vluchtelingendebat tot een inzakken van de stemming geleid. De zorgen met het oog op de integratie van de immigranten zijn er nog steeds: 50% van de geënquêteerden vreest dat een toenemende buitenlander-vijandigheid de sociale vrede bedreigt. Dat is 4% meer dan vorig jaar.

De jonge generatie is duidelijk optimistischer gestemd dan de oudere. 26% van de onder de 20-jarigen gaf zich te kennen als optimist, bij de generatie 65+ is dit slechts 10%. 26% van de teenagers gelooft in een goed samenleven van Duitsers en vluchtelingen, maar slechts 11% van de senioren. “Een iets jeugdiger en positiever bepaalde blik in de nabije toekomst zou de Duitsers goed doen”, zei Opaschowski.

Bron: https://amp.welt.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2018/12/26 ... niet-meer/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 18027
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Toenemend pessimisme over de toekomst

Berichtdoor King George » Do Dec 27, 2018 4:59 pm

Middenklasse in de knel bij economische voorspoed

Door DORINDE MEUZELAAR

24 dec. 2018 in FINANCIEELOok al draait de economie prima, 2018 lijkt vooral het jaar te worden waarin burgers zich afvroegen waarom ze daar toch zo weinig van merken. Want ook al neemt de wereldwijde welvaart toe, de middeninkomens merken daar maar weinig van.


De wereld als geheel is rijker geworden. De laatste twintig tot dertig jaar is de helft van de wereldbevolking erop vooruit gegaan”, zegt Neil Dwane, hoofd strategie bij vermogensbeheerder AllianzGI. „Maar de middenklasse merkt daar weinig van.”

Wereldwijd gezien worden we nog steeds rijker. Credit Suisse becijferde dat de wereldwijde welvaart van halverwege 2017 tot halverwege 2018 toenam met $14.000 miljard tot $317.000 miljard, een stijging van 4,6%.

Zeker in opkomende landen zoals India en China gaat de gemiddelde welvaart omhoog, maar in Europa en de VS zijn het vooral de rijksten die profiteren van de welvaartsstijging.

Dat middeninkomens achterblijven, is volgens Dwane doordat banen van arbeiders zijn verplaatst naar lagelonenlanden of vervangen door robots. „Daardoor is de industrie in de VS en Europa uitgehold. En daar komt de laatste jaren steeds meer robotisering bij. Zelfs bij de McDonalds bestel je je hamburger bij een automaat.”

Volgens Dwane is dit vooral een probleem in het Westen, en nog weinig in opkomende landen. „In China herinneren veel mensen zich dat hun ouders arme boeren waren. Die zien de maatschappij nog vooruitgaan.”

Maar ook China kan zich op termijn niet aan deze ontwikkeling onttrekken, zegt Nannette Hechler-Fayd’herbe, hoofd investeringsstrategie bij Credit Suisse. „China was de laatste twintig jaar de fabriek van de wereld, maar verandert nu in hoog tempo naar een economie die de consument van de wereld kan worden. Dat betekent dat de overheid ook moet gaan zorgen dat er genoeg banen blijven voor de eigen bevolking en dat de koopkracht van consumenten versterkt wordt.” China First dus.

De Zwitserse bank noemde ’de boze maatschappij’ in 2016 als een van de belangrijkste trends van de komende jaren. Toen vond een aantal politieke omwentelingen plaats, zoals het Brexit-referendum en de verkiezing van president Trump. Volgens Hechler-Fayd’herbe komen die voort uit een gevoel van onveiligheid en een middenklasse die nauwelijks profiteert van de economische groei.

Want ook Hechler-Fayd’herbe ziet de middenklasse onder druk staan in Westerse landen. „In de jaren 70 behoorde 70% van de Amerikaanse huishoudens tot de middenklasse. Nu is dat gedaald tot 50%. Dat betekent dat de andere 50% of extreem rijk is, of extreem arm”, zegt de strateeg.

In sommige landen werd dat effect nog eens versterkt door de financiële crisis. Denktank Oeso becijferde in een rapport eerder dit jaar dat ongelijkheid in onder meer de VS en het Verenigd Koninkrijk sindsdien is gestegen, vooral doordat het aantal huiseigenaren in die landen is gedaald.

Volgens Dwane is het noodzakelijk dat de stijging van ongelijkheid wordt aangepakt. Bijvoorbeeld door betere scholing, zodat mensen weerbaarder zijn als banen door technologie verdwijnen. „Zorg dat je mee kunt blijven doen.”


De Telegraaf
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 38320
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Toenemend pessimisme over de toekomst

Berichtdoor Pilgrim » Do Jan 24, 2019 2:52 am

Consumentenvertrouwen dendert omlaag: sterkste daling in zeven jaar tijd!

Door Teunis Dokter, 22 januari 2019

Afbeelding

Sodeju! Het consumentenvertrouwen daalde in de afgelopen maanden net zo hard als de aandelenmarkten. Volgens cijfers van het CBS staat het vertrouwen nu op ‘1’ en daalde deze voor de zesde maand op rij. Dat behoeft natuurlijk geen verbazing gezien het feit dat centrale banken hun monetaire beleid aan het inperken zijn en het IMF onlangs nog waarschuwde voor een afkoeling van de economische groei.

Over de afgelopen jaren was het consumentenvertrouwen niet al te best (-3) en het is heel lang zoeken naar écht goede cijfers. Die vinden we pas terug in 1999 (de hoogtij dagen van de Europese economie). Toen was het vertrouwen in de economie een dikke +36!

Het CBS spreekt in haar stukje over ‘consumenten’ en veegt daarmee mensen van vlees in bloed in een hokje en doet alsof de burgers enkel consumenten zijn. Dat lijkt misschien vreemd, maar voor de staat is het natuurlijk wel waar. De staat wil vooral dat haar burgers zoveel mogelijk consumeren, zodat de economische cijfers goed blijven en er flink geld wordt verdiend. Geen uitgaven betekent immers minder belastinginkomsten! De daling in het consumentenvertrouwen is dan ook een ‘negatief fenomeen’.

Vooral het doen van grote aankopen wordt door consumenten nog even uitgesteld. Ook de vooruitzichten voor de financiële situatie in de komende twaalf maanden wordt pessimistisch ingeschat. Over het verleden waren de burgers wel weer positief. De economische situatie van het afgelopen jaar kreeg een flinke +16, maar de vooruitzichten voor het komende jaar levert een negatieve -9 punten op.

Afbeelding
Het vertrouwen in de economie neemt af. Bron: CBS.

Voor lezers van DDS komen deze cijfers natuurlijk niet als een verassing. Wij hebben in het afgelopen jaar al meermaals gewaarschuwd voor de economische situatie in Europa. Die is namelijk gebaseerd op illusies en deze zijn de afgelopen jaren enkel aangewakkerd. Denk aan het vertekenende beeld dat het ruime monetaire beleid van de centrale banken geeft. Als de liquiditeit nu opdroogt staat een nieuwe crisis zo voor de deur. Ook op de huizenmarkt zien we daar de eerste tekenen van. En in Italië en Duitsland rapporteert men eveneens slechte cijfers.

Afbeelding
Constructie van het ‘consumentenvertrouwen’ door het CBS. Bron: CBS.

Als we naar de bovenstaande afbeelding kijken, waarin het concept ‘consumentenvertrouwen’ is opgesplitst in verschillende factoren, dan zien we dat vooral de toekomst zwartgallig wordt gezien. De koopbereidheid is inmiddels negatief en dit heeft vooral te maken met de financiële situatie van consumenten. Dus de economie kan wel mooi blijven groeien, maar als door het beleid van Rutte 3 de consumenten steeds minder koopkracht hebben dan heeft dit uiteindelijk weer impact op de economie.

Wat vooral opvallend is: het vertrouwen in de economie was het hoogst in 1999. Destijds had Nederland te maken met sterke economische groei, een aandelenmarkt die elke week nieuwe records zette (die tot op de dag van vandaag staan en nooit zijn verbroken) en optimisme. De twee decennia daarna waren behoorlijk negatief. En dat is ook logisch, eigenlijk gaat het sinds 2000 helemaal niet zo goed met Nederland. Daar kan een essay aan besteed worden, maar kijk als simpele indicator maar eens naar de ‘staat van het onderwijs’.

Heren en dames politici proberen met mooie lijstjes wel de realiteit te verdraaien, of zelfs het CBS het inflatiecijfer middels methodologische veranderingen te laten drukken, maar de realiteit over de economische wanttoestanden in Europa wordt vanzelf weer duidelijk. En veranderen gaat het niet, betalen mogen wij dan weer wel.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2019 ... um=twitter
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)


Terug naar “Samenleving & Integratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten