’Herverdelingsquota asielzoekers overboord’

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

’Herverdelingsquota asielzoekers overboord’

Bericht door Ariel »

:thinking: Nou. Ik ben benieuwd. Ik denk dat ze bang worden in Brussel dat het gepeupel steeds meer in opstand komt. Men is de invoer van Afrikanen spuugzat. Deze nieuwe maatregel is vermoed ik een doekje voor het bloeden.
EU: stop op illegalen

In de nieuwe migratieplannen stapt de EU af van verplichte herverdelingsquota voor asielzoekers over de lidstaten. Ook laat de Europese Commissie het idee varen om de asielcentra buiten de EU te plaatsen.

Dat zegt verantwoordelijk eurocommissaris Schinas in een interview met deze krant. De quota zorgden ervoor dat Europese asielplannen jarenlang maar niet van de grond kwamen.

Toch moeten alle EU-landen hun bijdrage leveren aan een alomvattend, solidair migratiebeleid, zegt Schinas. Dat hoeft echter niet in de vorm van opvang van vluchtelingen te zijn; het kan met financiële bijdragen of met het leveren van gespecialiseerd personeel. Wat de plannen voor Nederland betekenen, is nog niet duidelijk.

De EU gaat zich bovendien bemoeien met terugkeer, een van de punten waarop effectief migratiebeleid nu stokt. „Iedereen die niet de bescherming van de EU verdient, zal terug moeten. En deze keer doen we het ook”, zegt Schinas, die vandaag met premier Rutte overlegt over het Europese migratiepact, dat de Europese Commissie in maart hoopt te presenteren.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: ’Herverdelingsquota asielzoekers overboord’

Bericht door Ariel »

EU gaat migratie helemaal anders aanpakken

De Europese Commissie gaat het terugsturen van illegale migranten zelf ter hand nemen. EU-landen zijn niet langer verplicht vluchtelingen op te nemen zolang ze maar op een andere manier bijdragen aan het alomvattende Europese migratiepact dat binnenkort het licht zal zien. Verantwoordelijk eurocommissaris Margaritis Schinas praat er vandaag over met premier Mark Rutte.

Zoals de EU haar migratiebeleid nu heeft geregeld, werkt het niet, zegt Schinas, als eurocommissaris hoofdverantwoordelijk voor migratie. „We hebben een lappendeken van nationale procedures, nationale pogingen tot terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers die soms wel en soms niet werken. En we hebben de Dublin-regel, die alle verantwoordelijkheid legt bij de landen waar de migranten als eerste binnenkomen. Er is een beetje geld. We hebben het Europese grensagentschap Frontex, maar dat is nog niet op sterkte.”

Het migratiebeleid dat de EU tijdens de migratiecrisis van 2015 en 2016 in elkaar zette, was ad hoc en paniekerig, zegt Schinas. Er was ongecontroleerde instroom, amper terugkeer, schrijnende situaties in opvangkampen, verstopte procedures en migranten die doorreizen naar andere landen om daar nog eens asiel aan te vragen.

„We hebben een alomvattend Europees migratiebeleid nodig. Europa zal een asielbestemming blijven voor de ellende van de wereld. Dat hoort bij ons en bij de Europese manier van leven. Maar iedereen die niet die bescherming van de EU verdient, zal terug moeten. En deze keer doen we het ook.”

’Win-win’
Waarom dat bij een nieuwe crisis wel zou lukken? „Omdat we straks de nieuwe Europese grens- en kustwacht hebben die de komende jaren uitgroeit tot 10.000 bewapende mensen in EU-uniformen met eigen materieel. Dat hadden we allemaal niet in 2016.” Want daar begint het mee, zegt Schinas: betere bewaking van de Europese buitengrenzen.

Bovendien wil de EU afspraken maken met landen waar veel migranten vandaan komen. „Dat gaat niet alleen over terugkeer. Het moeten partnerschappen zijn waar die landen ook wat aan hebben: met gerichte visa, uitwisseling voor studenten, noem maar op. Het moet win-win zijn.”

Of de Turkije-deal voor zulke afspraken een blauwdruk vormt, valt nog te bezien. Feit is dat de deal met Turkije prima functioneert, vindt de Griek. De 60.000 Syriërs die evengoed via Turkije in Griekenland aankwamen (van wie slechts enkele honderden werden teruggestuurd), vallen in het niet bij de 3,5 miljoen Syriërs die Turkije opvangt. „Die zitten daar, in goede omstandigheden, mede dankzij ons geld. Het werkt en we moeten Turkije daar dankbaar voor zijn.” De gebrekkige terugkeer valt meer te wijten aan de Griekse zijde, zegt Schinas.

Mandjes
De EU gaat zich daarom meer bemoeien met terugkeer. Tot nu toe was dat vooral aan de lidstaten. „Er zijn natuurlijk lidstaten die goede relaties hebben met bronlanden van migratie om uitgeprocedeerde migranten terug te sturen. Zo lukt het Spanje wel mensen terug te sturen naar Marokko. Dat houden we intact. Ons doel is niet om af te breken wat al werkt. Maar als het aankomt op het sluiten van overeenkomsten over terugkeerdeals, heeft de EU vaak meer in de melk te brokkelen dan een individueel land.”

Schinas snapt het pleidooi voor maximale migratiequota, zoals vicepremier Hugo de Jonge onlangs opperde. Alleen zal het niet werken, zo is zijn overtuiging. In het nieuwe migratiepact stapt de EU juist af van verplichte verdeling van vluchtelingen – dé reden waarop Europees asielbeleid jarenlang stuk liep. „In het nieuwe beleid werken we met wat ik noem: mandjes. Het ene mandje gaat over lastenverdeling en asielverzoeken. Het andere gaat over bijdragen in middelen, weer een ander mandje over bijdragen in geld. Dan is er een mandje waarin landen de leiding nemen op bepaalde vlakken, zoals terugkeer. In het eerste mandje moeten natuurlijk wel genoeg landen bijdragen, anders werkt het niet. Iedereen moet z’n bijdrage leveren op de een of andere manier.” Wat dit concreet voor Nederland betekent, is nog niet duidelijk. Voorheen heeft ons land altijd bereidheid getoond vluchtelingen op te vangen.

Het is een manier om de weigering van Oost-Europese landen om migranten op te vangen te omzeilen. Wie niet opvangt, moet betalen. „Ook dit zal niet makkelijk worden, maar we moeten het doen. Of het nou in Oost, Noord-, West- of Zuid-Europa is, overal leeft het besef dat de EU niet een tweede keer kan falen met zo’n groot onderwerp.”

Catshuis
In het nieuwe migratieplan wordt de optie om de asielprocedures te verplaatsen naar plekken buiten de EU terzijde geschoven. Of het nu ontschepingsplatformen van de vorige Raadspresident Tusk of de asielsteden die VVD-Europarlementariër Azmani voorstelde: „Het gaat niet werken. Om de doodeenvoudige reden dat er geen land was dat zo’n platform wilde huisvesten.”

Vandaag overlegt de Griekse eurocommissaris op het Catshuis met Rutte over de migratieplannen. „Je kunt geen Europees migratiebeleid maken zonder Nederland en Rutte. Hij was een van de architecten van de Turkije-deal. Als ik naar iemand moet luisteren nu we het migratiepact bijna af hebben, dan is het Rutte.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
mercator
Berichten: 19672
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: ’Herverdelingsquota asielzoekers overboord’

Bericht door mercator »

Dus de volgevreten EU bonzen vinden dat het "bij Europa hoort om een asielbestemming te zijn en dat moet zo blijven". Waarom ? En denken ze daar in Polen en Hongarije ook zo over ?
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: ’Herverdelingsquota asielzoekers overboord’

Bericht door Ariel »

Waarom het migratiedossier in Europa muurvast zit

Er is geen onderwerp dat de EU-landen meer verdeelt dan migratie. Al sinds de vluchtelingencrisis van 2015 zit het dossier muurvast in de Brusselse modder. Voor Pasen wil de Europese Commissie met een nieuw plan van aanpak komen. Wat zijn de vier grootste hobbels?

Buitengrenzen zijn lek
De Unie heeft meer dan 42.000 kilometer zeegrens, 9000 kilometer landgrens en zo’n 300 internationale luchthavens. Sinds 1995 is Schengen van kracht. Europeanen kunnen daardoor vrij reizen van Palermo tot aan Fins Lapland, maar datzelfde geldt voor ongedocumenteerden die eenmaal binnen zijn.

Voor Nederland betekende Schengen dat de buitengrenzen effectief ver van ons eigen land af kwamen te liggen. Dat heeft voor- maar ook nadelen gehad, omdat we afhankelijk werden van EU-landen die hun zaakjes niet altijd goed op orde hadden.

Inmiddels hebben de lidstaten besloten dat er 10.000 man Europese grens- en kustwachters moeten komen, maar dat is pas in 2027. Het blijft heel lastig om de enorm lange grenzen van Europa effectief te bewaken. Wie vanuit Afrika naar Europa wil, hoeft alleen maar de Bosporus of de Straat van Gibraltar over te steken of zoekt een poreuze landgrens op.

In totaal arriveerden in 2019 123.920 mensen zonder papieren in de EU. Ter vergelijking: in 2015 waren dat er nog meer dan een miljoen.

Regels aan laars gelapt
Toen in 2015 de migratiecrisis uitbrak, ging de discussie al gauw over ‘Dublin’. De regels in deze verordening stellen dat een land waar een asielzoeker aankomt verantwoordelijk is voor de afhandeling van de asielaanvraag. Daartoe moet er uiteraard geregistreerd worden en daar wringt de schoen. Landen die vanwege hun ligging de klappen opvingen (Italië en Griekenland) registreerden niet of nauwelijks migranten. De reden is cynisch: het vergrijsde Italië is bijvoorbeeld zeer afhankelijk van illegalen voor de landbouw. Na een paar jaar reizen deze mensen doodleuk door naar Noordwest-Europa om daar asiel aan te vragen.

Van de irreguliere migranten in Nederland arriveert 95 procent via andere Schengen-landen. Slechts een derde van deze mensen is geregistreerd, bleek uit cijfers uit 2018. Dat betekent dat twee derde van deze mensen ongeregistreerd aan de wandel is gegaan vanuit een ander EU-land.

Uitgeprocedeerden vertrekken lang niet allemaal
Uiteindelijk worden in Nederland zeven tot acht van de tien asielaanvragen in hoger beroep afgewezen. Maar die vertrekken lang niet allemaal. Volgens staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel) vertrekt uiteindelijk maar ongeveer de helft. De staatssecretaris heeft nu de grootst mogelijke moeite om bijvoorbeeld afgewezen asielzoekers uit Marokko weer terug naar dat land te krijgen. Niet alleen werkt het Noord-Afrikaanse land niet mee, de bewindsvrouw komt er niet eens aan tafel met de juiste mensen om dat voor elkaar te krijgen.

Eurocommissaris Schinas denkt dat de EU als geheel een veel sterkere vuist kan maken tegenover derde landen. Maar het moet wel voor beide partijen aantrekkelijk zijn. De EU zou bijvoorbeeld in ruil voor medewerking studievisa kunnen verlenen of visa voor legale arbeidsmigratie.

Solidariteit staat onder druk
Is het eerlijk dat Italië en Griekenland de bulk van de migranten te verstouwen krijgen? Nee natuurlijk, maar een manier om tot een eerlijke verdeling van de lasten te komen blijft politiek dynamiet. Verplichte quota stuitten op verzet in Oost-Europa. Door Brussel waart nu een pragmatischer koers. Solidariteit kan ook op een andere manier worden ingevuld. Bijvoorbeeld door het leveren van grenswachten of experts, of door simpelweg de portemonnee te trekken.

Er is nog een reden tot pragmatisme. Waarom de politieke loopgraven induiken en een klein land als Litouwen dwingen twintig asielzoekers op te nemen als die uiteindelijk toch doorreizen naar West-Europa waar ze veel meer kansen hebben? Als het niet lukt om de boel beter te regelen dan dreigt het einde van Schengen, stelde premier Rutte eind vorig jaar in zijn Kerstinterview met De Telegraaf. Het is erop of eronder in 2020.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: ’Herverdelingsquota asielzoekers overboord’

Bericht door Pilgrim »

De EU gaat het migratiesysteem helemaal veranderen! EU-landen niet langer verplicht om asielmigranten op te vangen!

Door Bart Reijmerink, 30 januari 2020

Afbeelding

Eindelijk gaat de Europese Commissie zich bekommeren om het migratievraagstuk. Al jaren roepen critici dat de EU zelf migratie moet oppakken in plaats van te ‘sturen’ via allemaal vage verdragen. Binnenkort wordt het gehele plan getoond, maar één ding is zeker: het hele stelsel gaat op de schop! Vandaag gaat eurocommissaris Schinas op gesprek bij premier Rutte!

Eurocommissaris Schinas is een hardliner. Hij zegt gewoon zoals het is: het huidige migratiebeleid van de EU faalt aan alle kanten. Voor deze erkenning mag de vlag al uit.

“We hebben een lappendeken van nationale procedures, nationale pogingen tot terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers die soms wel en soms niet werken. En we hebben de Dublin-regel, die alle verantwoordelijkheid legt bij de landen waar de migranten als eerste binnenkomen. Er is een beetje geld. We hebben het Europese grensagentschap Frontex, maar dat is nog niet op sterkte.”

Het grote probleem is inderdaad de hoeveelheid aan verdragen en nationale wet- en regelgeving dat elkaar in de weg zit. Hierdoor ondermijnt de EU zichzelf, daarom is het geen slecht idee om het stelsel compleet te veranderen. De afgelopen jaren – met dank aan Merkels ‘Wir-schaffen-das-beleid’ – hebben we gezien dat de EU niet beschikt over een werkend migratiesysteem.

“We hebben een alomvattend Europees migratiebeleid nodig. Europa zal een asielbestemming blijven voor de ellende van de wereld. Dat hoort bij ons en bij de Europese manier van leven. Maar iedereen die niet die bescherming van de EU verdient, zal terug moeten. En deze keer doen we het ook.”

Vandaag gaat Schinas in gesprek met Rutte over enkele details en ook over de mening van Rutte. Rutte wordt nog steeds geprezen in Brussel omdat hij als één van de architecten bekend staat rondom de Turkije-deal.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2020 ... te-vangen/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17465
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: ’Herverdelingsquota asielzoekers overboord’

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Groot Brittannië mag zich gelukkig prijzen.

Dat land is (eindelijk) van de nadelige EU-regelgeving verlost. Heel verstandig. Als Nederland dat ook (zo snel mogelijk) doet, kunnen we het lachwekkende poppenkastdossier van verspilling en achterbakse huichelarij in de EU afsluiten en weer de draad van ons gezonde verstandspolitiek ter harte nemen. Jarenlang etteren om van de wal in de sloot te geraken om vervolgens na veel geharrewar tot de conclusie komen dat het kalf verdronken is door toedoen van de post marxistische getraumatiseerde Duitse heks Frau Muttie Angela Merkel.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12549
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: ’Herverdelingsquota asielzoekers overboord’

Bericht door sjun »

Danke Frau Merkel. Wir schaffen uns dir wegen in einen Bürgerkrieg hinein.
:shock:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Plaats reactie