’Wij willen jongeren redden’

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Lodewijk Nasser
Berichten: 5886
Lid geworden op: Ma Aug 14, 2006 1:58 am
Contact:

’Wij willen jongeren redden’

Berichtdoor Lodewijk Nasser » Vr Okt 06, 2006 9:08 pm

’Wij willen jongeren redden’
Door YOLANDA DE KOSTER


EINDHOVEN - De armoede onder Eindhovenaren is groot, die onder niet-westerse allochtonen nog veel groter. De Eindhovense imam El Fadil maakt zich er grote zorgen over. Vooral ook omdat allochtone jongeren door de armoede steeds vaker in de criminaliteit belanden.

Peter Schalkwijk van de Eindhovense Voedselbank met enkele halal voedselpakketten, die wekelijks naar de Al Fourqaan moskee worden gebracht. Foto Ton van de Meulenhof.
Het is twee voor twaalf, stelt ook Ibrahim Wijbenga. Beide mannen zitten namens de Eindhovense moslimgemeenschappen in het Samenwerkingsverband Minima Eindhoven (SME). Ze luiden de noodklok.

Eindhoven telt zo’n 24.000 mensen die op of onder de armoedegrens leven, blijkt uit de Eindhovense Armoedemonitor 2006. Gemiddeld is dat een op de acht Eindhovenaren. Onder de niet-westerse allochtonen die in de stad wonen, is dit percentage nog hoger. Van hen kan meer dan één op de vijf de touwtjes niet aan elkaar knopen.

De oorzaken zijn divers, de gevolgen groot. En omdat allochtonen de weg naar hulp nog moeilijker weten te vinden dan autochtonen – die ook lang niet alle wegen kennen – is de terugkeer uit armoede nog moeilijker. Bovendien verlaten veel allochtone jongeren zonder diploma hun school, met als gevolg minder kans op de arbeidsmarkt. De kans om op te klimmen op de maatschappelijke ladder wordt daardoor nog kleiner, aldus El Fadil en Ibrahim Wijbenga van het Samenwerkingsverband Minima Eindhoven (SME).

Beide mannen zien bovendien dat de schaamte binnen de moslimgemeenschap om voor hulp aan te kloppen groot is. Ook hebben de in armoede levende allochtonen veel last van schuldgevoelens, omdat zij geen geld kunnen sturen naar hun achtergebleven familieleden in het land van herkomst, weet El Fadil.

Zowel in als vanuit de Al Fourqaan moskee wordt een handje geholpen. Er wordt geld voor acute noodhulp ingezameld, waarvan bijvoorbeeld brood en melk wordt gekocht dat aan de hulpbehoevenden wordt uitgedeeld. Ook zijn onlangs afspraken gemaakt met de Voedselbank. Elke week wordt halal voedsel naar de moskee gebracht, waar het wordt uitgedeeld onder hen die het nodig hebben. Inmiddels krijgen wekelijks dertig families op deze manier een voedselpakket.

Maar dit zijn slechts druppels op de gloeiende plaat, stellen de mannen. Het echte probleem is omvangrijker en structureler. „De kinderen zien thuis de armoede en willen een steentje bijdragen. Ouders vragen hun kinderen ook wel om mee te helpen. Vaak springen de kinderen echter ongevraagd bij“, aldus El Fadil. En dit loopt regelmatig en steeds vaker fout, stellen de imam en Wijbenga.

Te weinig euro’s

„Gewone baantjes in combinatie met school zijn vaak te zwaar en leveren te weinig euro’s op. Naast een bijdrage aan het gezin willen de jongeren ook zelf geld hebben om uit te geven. Ze zoeken ’buiten’ een makkelijker oplossing“, aldus El Fadil. Dat kan stelen betekenen, maar vaker gaan de jongeren handelen. En daar zit ook illegale handel bij. „Terwijl ze gewoon op school moeten zitten en niet moeten vluchten in materiële prestatiedwang“, vindt Wijbenga.

Ouders zouden de jongeren tot de orde moeten roepen. Die knijpen volgens de imam vaak een oogje dicht, omdat ze het geld zo verschrikkelijk hard nodig hebben. De ouders die hun kinderen er wél op aanspreken, krijgen vaak een grote mond terug, weet Wijbenga uit ervaring. „Veel allochtone jongeren hebben een mentaliteits- en een gezagsprobleem.“ Bijkomend probleem is volgens de imam dat steeds vaker sprake is van gebroken gezinnen, vanwege het groot aantal echtscheidingen.

Het armoedeprobleem leidt tot jeugdcriminaliteitsproblemen, betogen beide mannen, bij zowel autochtonen als allochtonen. „We erkennen dat ook de moslimgemeenschap kampt met de gevolgen van armoede en daar moet wat aan gebeuren.“

In en buiten de moskee proberen de beide mannen het probleem bespreekbaar te maken. „Wij willen de families en de jongeren redden“, aldus El Fadil. Ze kunnen het niet alleen. Er is veel nodig, weten ze. „Een gedisciplineerde opvoeding en goed onderwijs zijn daarbij essentieel“, stelt Wijbenga.

Maar ook moet de leefbaarheid in de achterstandswijken, waar veel allochtonen wonen, worden verbeterd. Wijkhuizen moeten blijven en als ze verdwenen zijn, terugkomen vanwege hun belangrijke sociale functie. Wybenga: „Het armoedeprobleem moet in al zijn facetten worden aangepakt.“
Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.
Willem Elsschot (1882-1960)

Terug naar “Samenleving & Integratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten