studenten mengen niet en zijn slecht geïntegreerd

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Peter Louter
Berichten: 934
Lid geworden op: Zo Feb 26, 2006 2:21 pm

studenten mengen niet en zijn slecht geïntegreerd

Berichtdoor Peter Louter » Za Okt 14, 2006 7:20 pm

"Autochtone en allochtone studenten praten niet met elkaar"

"Het klopt helemaal niet dat de weinige jongeren van allochtone komaf die tot in het hoger onderwijs geraken de ‘geïntegreerde elite’ zijn. Ze hebben aan de universiteiten maar een slaagkans van om en bij de 10 procent.
Hogescholen en universiteiten die relatief veel allochtone jongeren aantrekken, merken dat ook aan hun slaagcijfers. Bovendien is zelfs in een ‘elitair intellectueel milieu’ als een universiteit de dialoog tussen autochtone en allochtone jongeren zo goed als onbestaande."
Dat zegt professor Bea Cantillon, directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck en vicerector van de Universiteit Antwerpen.

"Er is een groot verschil in de globale slaagkansen aan de verschillende instellingen in het hoger onderwijs en dat verschil is in belangrijke mate (en soms volledig) te verklaren door het sociale verschil in instroom," stelt Bea Cantillon. Instellingen in grootsteden trekken ook meer studenten aan uit eigen stad. En die hebben die vaak hun secundair onderwijs gehad in concentratiescholen met meer kansarmen en allochtonen. Bovendien hebben deze instellingen vaak ook een grotere instroom van studenten afkomstig uit het technisch, het beroeps- of het kunstonderwijs.

Bea Cantillon: ”Je kan de resultaten van de OESO-studie naar de slaagkansen van allochtone jongeren in het secundair onderwijs gewoon doortrekken naar het hoger onderwijs: de slaagkansen zijn een stuk kleiner voor sociaal zwakkeren, jongeren uit grootstadscholen, uit GOK-scholen en voor jongeren met een minder goede vooropleiding.
De stelling dat allochtone jongeren die de drempel van het hoger onderwijs halen de goed geïntegreerden zijn, klopt dus niet.
Eigenlijk is het in het hoger onderwijs precies hetzelfde verhaal als in het basis- en het secundair onderwijs, en die verschillen blijven ook later doorwerken in de arbeidsmarkt.”

Ook de integratie van allochtonen in het hoger onderwijs verloopt niet altijd even vlot volgens Cantillon. "Zelfs aan de universiteiten is de communicatie tussen allochtonen en autochtonen minimaal. De interculturele dialoog is vrijwel volledig afwezig. De meeste jongeren van allochtone komaf bouwen aan de universiteit geen netwerk van vrienden en relaties uit, en dat benadeelt hen ook achteraf op de arbeidsmarkt," aldus Cantillon.
Gazet c ANtwerpen

(ben ik de Belgen hier te snel af? :wink:
Uit naam van de Verlichting: Red moslims van de orthodoxe islam!
"Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful" - Seneca (5 BC - 65 AD)

Terug naar “Samenleving & Integratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten