‘Alles komt goed met de integratie’

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Lodewijk Nasser
Berichten: 5886
Lid geworden op: Ma Aug 14, 2006 1:58 am
Contact:

‘Alles komt goed met de integratie’

Berichtdoor Lodewijk Nasser » Vr Okt 27, 2006 3:22 am

‘Alles komt goed met de integratie’

Amerika-kenner Frans Verhagen schreef een boek over de Amerikaanse problemen met nieuwkomers. Wat zijn de lessen voor Nederland? Verhagens conclusies zijn rijkelijk optimistisch. Maar kloppen zijn vergelijkingen wel?

Henk Rijkers

Meningen over de integratie van islamieten in Europa kun je rangschikken in gradaties van optimisme. Vervelend is wel dat deskundigen meestal pessimistisch zijn: in het Nederlands taalgebied zijn dat arabisten als Hans Jansen en Urbain Vermeulen. Superspecialiste in historische islamiseringsprocessen Bat Ye’or spant de kroon met haar fascinerende en gedocumenteerde Eurabia, een boek dat merkwaardig weinig mensen gelezen hebben. Misschien komt dat door de wanhopige boodschap: Europa is reddeloos verloren, en verkeert in een pathologische ontkenningsfase.

Foto: Erik van den Boom

Frans Verhagen: “Radicaliserende moslimjongeren doen niet anders dan wat we zelf deden met een kuif en een Puch.”

Bat Ye’or zou het nieuwe boek van Frans Verhagen zeker als een bewijs zien. In The American Way vertelt Verhagen hoe de Amerikanen geworsteld hebben met grote golven nieuwkomers, die tenslotte toch allemaal assimileerden. De blijde conclusie voor Nederland luidt, met de titel van het laatste hoofdstuk: ‘Geduld: het komt vanzelf wel goed.’

Gezegd moet worden dat Verhagen een sterk betoog houdt, met veel historische voorbeelden die inderdaad doen denken aan onze huidige integratieproblemen. Maar is daarmee alles gezegd? Zijn er nu niet ook verschillen die niet weg te relativeren zijn? “Ik hou juist helemaal niet van relativeren”, zegt Verhagen afwerend. We spreken met hem op het kantoor van zijn uitgever in Amsterdam. “Ten minste niet in de zin van problemen ontkennen. Ik probeer wel een context te geven om duidelijk te maken dat bepaalde problemen in de aard van de ontwikkeling zitten. Vergelijk het met puberkinderen. Daar heb je als ouder problemen mee, die je niet kunt oplossen, alleen begeleiden, totdat het vanzelf weer overgaat. Het is onzin te zeggen dat er een oplossing voor bestaat. Het is een ontwikkelingsprobleem.”

Uitdaging
Frans Verhagen was lange tijd Amerika-correspondent voor Nederlandse media, en publiceerde veel over het land, onder meer op zijn website www.amerika.nl. Uit Amerika komt juist ook de alarmistische literatuur over Europa. Verhagen wuift die weg: “Ach, die mensen hebben hun eigen agenda, met name die Bruce Bawer met zijn Terwijl Europa sliep. Ze willen vooral veel boeken verkopen.” In zijn eigen boek beschrijft Verhagen hoe Amerika veel gewelddadiger verzet tegen nieuwkomers gekend heeft dan wij in Nederland ooit hebben meegemaakt. Maar dat komt, aldus Verhagen, doordat de Amerikaanse ervaringen ook veel intenser waren. “Wat wij nu hier beleven is eigenlijk maar peanuts: mensen druppelen binnen over een periode van dertig jaar. Als je stad, New York of Boston, opeens volstroomt met Ieren, is dat heel wat anders. Wat wel opvalt in de VS, is dat die afweerreactie nooit lang duurt. Dat komt doordat immigranten er snel hun plaats vinden. Niet omdat de overheid zoveel eisen aan hen stelt, maar omdat de Amerikaanse samenleving dat doet. Als je niet werkt, verdien je niks. Naarmate een uitdaging groter is, halen mensen meer uit zichzelf. Maar dit gedachtegoed is nu ook in Nederland aan de winnende hand. Kijk naar de manier waarop het denken over de WAO is veranderd. We dachten dat we sociaal waren, maar in feite scheepten we hen af met een zak geld, en ontnamen we hun de stimulans om de vormgeving van hun eigen leven ter hand te nemen.”

Foto: Erik van den Boom


Vooroordelen
De problemen zitten hem vooral in de tweede generatie immigranten. Verhagen: “Ja, die zit per definitie in een spagaat tussen oud en nieuw. Dat mag ons niet doen vergeten dat het merendeel de nieuwe kansen gretig oppikt. Het is goed dat Ayaan allerlei problemen aan de kaak gesteld heeft, maar intussen grijpen vooral vrouwen wel hun kansen. Ook hun gedachten veranderen dus. De derde generatie, hún kinderen, spreken vaak al geen Arabisch of Turks meer en hebben ook in de moskee weinig meer te zoeken. Daarom is de vergelijking met Amerika zo relevant. Ieren Arabieren, Chinezen, Polen, Armeniërs, al die groepen kennen een gelijksoortige ontwikkeling. Afhankelijk van de mate van racisme en discriminatie die ze ontmoeten, duurt het een of twee generaties langer. Bij de Ieren bijvoorbeeld, ook al omdat ze katholiek waren. De Amerikanen zagen het als een enorme bedreiging dat er zo’n horde van twee miljoen Ieren op hen afkwam, die hun land onder leiding van jezuïeten voor Rome kwam veroveren. Allemaal flauwekul natuurlijk, maar zo werd het beleefd.”

Maar kun je onheuse vooroordelen tegen immigranten vergelijken met enquêtes die uitwijzen dat er onder immigranten een overweldigende mate van begrip bestaat voor terreur? Verhagen: “Ik woon midden in Amsterdam en merk daar niets van. Waar hebben we het over? Het gaat over een heel klein aantal jonge moslims dat zijn heil zoekt in radicaal islamitisch verzet. Nogmaals, ik wil niets bagatelliseren, maar radicaliserende moslimjongeren doen niet anders dan wat we zelf deden met een kuif en een Puch. Het is zoeken naar identiteit. Je zet je af. Laten we in overdreven angst niet het kind met het waswater weggooien en ons zeker niet in onze democratische burgerrechten laten kortwieken: precies in datgene dus, waaraan iedereen in Nederland zijn vrijheid en mogelijkheden kan ontlenen. We zijn toch wel weerbaarder dan dat?”


Frans Verhagen, The American Way
Wat Nederland kan leren van het meest succesvolle immigratieland
Uitg. Nieuw Amsterdam
280 pp., pb.
ISBN 90-468-0101-2.27 oktober 2006


--------------------------------------------------------------------------------
© 2006 Katholiek Nieuwsblad
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.
Willem Elsschot (1882-1960)

Peter Louter
Berichten: 934
Lid geworden op: Zo Feb 26, 2006 2:21 pm

Berichtdoor Peter Louter » Vr Okt 27, 2006 9:59 am

Die mijnheer Verhagen overschat zichzelf behoorlijk.
Vergelijkt appels met peren,
moslims met Ieren.
Alleen al het merkwaardige feit dat de liberale islam in Europa nauwelijks een voet aan de grond krijgt en de orthodoxie aan kracht wint, zou hem tot nadenken moeten stemmen.
Ook het verschil in soaciale stelsels is niet te verontachtzamen.
Het amerikaanse model dwingt tot aanpassing en het opgeven van belemmerende gewoonten.
Het europese model heeft die kracht niet.
Opstanden als in Parijs zouden daar niet voorkomen.
Het gekke is dat ze ook niet in het midden-oosten voorkomen terwijl daar de werkeloosheid en armoede vele malen groter is dan in de buitenwijken van Parijs.
Allemaal dingen waar Verhagen nodig eens over moet denken.
Uit naam van de Verlichting: Red moslims van de orthodoxe islam!
"Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful" - Seneca (5 BC - 65 AD)

Polleke
Berichten: 3239
Lid geworden op: Ma Sep 04, 2006 3:07 pm
Locatie: Amsterdam

Berichtdoor Polleke » Vr Okt 27, 2006 1:43 pm

De blijde conclusie voor Nederland luidt, met de titel van het laatste hoofdstuk: ‘Geduld: het komt vanzelf wel goed.’


Ik dacht dat het credo van de maakbare samenleving aan het verdwijnen was. Helaas zijn er nog steeds academici die weining realiteits zijn hebben. Als u, als buitenstaander, zich afvraagt hoe dat mogelijk is raad ik u aan om de klassieker "Onder Professoren", van auteur Willem Frederik Hermans, te lezen.

'Geduld: het komt vanzelf wel goed.’ Ook Marcel van Dam bezigde deze slogan bij de vorige verkiezingen. Helaas wijzen de statistieken en feiten op een andere ontwikkeling.

Uit Amerika komt juist ook de alarmistische literatuur over Europa. Verhagen wuift die weg: “Ach, die mensen hebben hun eigen agenda, met name die Bruce Bawer met zijn Terwijl Europa sliep. Ze willen vooral veel boeken verkopen.”


Dhr. Verhagen etaleert zijn struisvogelvisie. Hoe is het communisme vergaan? Door de Europese Real-politiek van Willy Brandt of door die van de verguisde visionair Ronald reagan? Welk land nam het initiatief om Oost-Europa bij de westerse wereld te betrekken? Welk land bluste de branden op de Balkan? Het machteloze en verdeelde Europa stond steeds afwachtend en hulpeloos aan de zijlijn. Wat je verder ook van Amerika vindt, het wapent zich en verzet zich tegen elementen die bedreigend zijn voor haar normen en waarden.

Bij de Ieren bijvoorbeeld, ook al omdat ze katholiek waren. De Amerikanen zagen het als een enorme bedreiging dat er zo’n horde van twee miljoen Ieren op hen afkwam, die hun land onder leiding van jezuïeten voor Rome kwam veroveren. Allemaal flauwekul natuurlijk, maar zo werd het beleefd.”


Dhr. Verhagen waagt zich aan het concept van de oversimplificatie. De immigratie van Ieren was natuurlijk nooit een religieus of cultureel probleem. Het werd gezien als een grote bedreiging voor de toenmalige werkgelegenheid en was daarom een tijdelijk maatschappelijk probleem. Een mooi voorbeeld van pseudo-wetenschap.

Nogmaals, ik wil niets bagatelliseren, maar radicaliserende moslimjongeren doen niet anders dan wat we zelf deden met een kuif en een Puch. Het is zoeken naar identiteit. Je zet je af. Laten we in overdreven angst niet het kind met het waswater weggooien en ons zeker niet in onze democratische burgerrechten laten kortwieken: precies in datgene dus, waaraan iedereen in Nederland zijn vrijheid en mogelijkheden kan ontlenen. We zijn toch wel weerbaarder dan dat?”


Ja, ik herrinner het me nog! Ik reed dan op een Honda MSX (met extra hoge stuurpennen). En we zetten ons af! Alle importbewoners in het durp beroofden we op straat, de pastoor bedreigden we met de dood, alle homo's op de kermis werden collectief afgetuigd. Wijven gebruikten we als wegwerpmiddel. Ja Verhagen, waar is die goede oude tijd toch gebleven?

Waarschijnlijk was dhr Verhagen het puberende sukkeltje dat stiekum droomde van mooie meisjes in strakke minirokjes, op mooie zomerdagen alleen aan het rand van het zwembad zat.

Wie maakt dhr. Verhagen wereldwijs?

Linda Danvers
Berichten: 2931
Lid geworden op: Wo Feb 01, 2006 10:14 am

Berichtdoor Linda Danvers » Vr Okt 27, 2006 5:48 pm

Vanwege importhuwelijken blijft een groot deel de Turkse en Marokkaanse jongeren in dit land tweede generatie immigrant. Een van de ouders komt dan namelijk uit het buitenland.

'Geduld: het komt vanzelf wel goed

Dat zeiden ze 30 jaar geleden ook. Ik zou graag willen weten wat mensen als Marcel van Dam onder "goed" verstaan en aan welke termijn ze denken. Tientallen jaren of eeuwen?

Door de Europese Real-politiek van Willy Brandt of door die van de verguisde visionair Ronald reagan?

Niet door Reagan alleen. Mede door de gehele Koude oorlog politiek die hij en al zijn voorgangers hebben gevoerd. Het Communistisch systeem was bovendien niet economisch houdbaar. Mensen onderdrukken en corruptie zijn duur. Reagan is degene die begonnen is met de Christelijke fundamentalisten in de Republikeinse partij te paaien. Dan heb ik meer waardering voor Nixon. Zonder het Watergate schandaal zou hij in elk opzicht een betere President geweest zijn dan Reagan.

Wat je verder ook van Amerika vindt, het wapent zich en verzet zich tegen elementen die bedreigend zijn voor haar normen en waarden.

Dat is zeker waar. Niet altijd effectief maar Amerika is wel bereid om wat te doen. Daar kunnen Europese landen wel een voorbeeld aan nemen.
Laatst gewijzigd door Linda Danvers op Vr Okt 27, 2006 11:55 pm, 2 keer totaal gewijzigd.

Polleke
Berichten: 3239
Lid geworden op: Ma Sep 04, 2006 3:07 pm
Locatie: Amsterdam

Berichtdoor Polleke » Vr Okt 27, 2006 11:28 pm

Niet door Reagan alleen. Mede door de gehele Koude oorlog politiek die hij en al zijn voorgangers hebben gevoerd. Het Communistisch systeem was bovendien niet economisch houdbaar. Mensen onderdrukken en corruptie zijn duur. Reagan is degen die begonnen is met de Christelijke fundamentalisten in de Republikeinse partij te paaien. Dan heb ik meer waardering voor Nixon. Zonder het Watergate schandaal zou hij in elk opzicht een betere President geweest zijn dan Reagan.


Reagan was ook niet mijn favoriet aangezien hij neigde naar extreem liberalisme. Onder zijn bewind groeide de sociale onderklasse ook snel. Wat ik wel visionair aan Reagan vind was zijn poging om het communistisch regime in Moskou uit te putten aan de hand van een bewapeningswedloop. Maar de kwaliteit van zijn binnenlands beleid was evenredig aan dat van zijn films. Niet te pruimen dus!


Terug naar “Samenleving & Integratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten