Nieuw behang voor de immigranten

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Lodewijk Nasser
Berichten: 5886
Lid geworden op: Ma Aug 14, 2006 1:58 am
Contact:

Nieuw behang voor de immigranten

Berichtdoor Lodewijk Nasser » Zo Feb 11, 2007 1:37 am

Nieuw behang voor de immigranten

Een speciale minister voor Integratie en Wijkverbetering, vermoedelijk de PvdA’er Ahmed Aboutaleb, gaat zich vanuit het ministerie van VROM over de inburgering van allochtonen buigen. Want die inburgering is ‘een taaie kwestie’. Werden de allochtonen onder minister Verdonk nog vooral als ordeprobleem gezien, nu concentreert het kabinet zich op ‘de sociale oorzaken van achterstand en ontsporing’. Aldus de Volkskrant van maandag 5 februari. Dat reduceert de problemen rond de migratie tot een sociaal-economisch probleem, waar een redelijke oplossing voor te vinden moet zijn. Dat is een sympathiek standpunt, en omdat van vorige golven van migratie weinig of niets is overgebleven (want iedereen heeft zich geïntegreerd), lijkt het alsof het klopt. Maar helaas, in deze tijd klopt het niet meer. De redenen daarvoor zijn niet helemaal duidelijk, maar een aantal factoren speelt zeker een rol. Het klopt niet meer omdat de landen van oorsprong tegenwoordig niet meer dan een dagreis van ons verwijderd zijn. Het klopt ook niet meer omdat migratie geen persoonlijk zwaar besluit meer is, maar omdat hele dorpen en wijken collectief op pad kunnen gaan, zonder de oude cultuur te hoeven afzweren.

Anders dan vroeger, arriveren berichten uit het herkomstland binnen minuten, niet pas na weken. Migratie is hoe dan ook grondig van karakter veranderd. Onder het vorige kabinet was nu juist een begin gemaakt met de erkenning dat cultuur en religie bij de problemen met de huidige migratiegolf een hoofdrol spelen. Dat was winst: het gaf alle partijen de lucht om zich te uiten. Het droeg bij aan normalisatie. Gaat het oude ontkennen weer beginnen? Dat zou toch wel erg jammer zijn. Cultuur en religie hebben een grote invloed op de manier waarop mensen zich willen gedragen. Er zijn gedragingen die in de ene cultuur wél kunnen, en in de andere niet. Drie serieuze voorbeelden. Tegenspraak is in veel culturen hoogst ongebruikelijk maar in de westerse cultuur een noodzaak, alleen al om de wetenschappelijke vooruitgang in stand te houden.

Niet in alle culturen is het vanzelfsprekend dat de overheid het monopolie op geweld heeft. Niet in alle culturen zijn geloof en godsdienst privé-zaken. In Nederland is tegenwoordig een grote groep migranten aanwezig die tegenspraak als onbehoorlijk beschouwt (‘respect, makker!’), die qua geweld het liefst de eigen boontjes wil doppen en die geen vertrouwen heeft in de ‘slappe overheid’. Als ongelovige uit de kast komen beschouwen veel nieuwkomers als een misdaad, als een vorm van verraad aan de eigen groep, waarop de doodstraf zou moeten staan; denkt u maar aan de commotie rond Ayaan Hirsi Ali. Nederlanders zijn daarentegen zó overtuigd van de universele geldigheid van hun eigen cultuur dat ze niet eens weten dat de grondregels van hun cultuur afwijken van wat elders gebruikelijk is.

Nederlandse politici kunnen en willen meestal niet erkennen dat de regels elders weleens anders zouden kunnen zijn. En als er dan tóch verschillen in gedrag opduiken die niet te ontkennen zijn, dan moeten die per definitie sociaal-economisch zijn, niet cultureel of religieus. Want dat staat onze eigen ideologie ons niet toe.

Hans Jansen (Amsterdam, 1942) is arabist en hoogleraar in Utrecht. Eind februari verschijnt bij De Arbeiderspers zijn boek De historische Mohammed: de verhalen uit Medina.
Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.
Willem Elsschot (1882-1960)

Terug naar “Samenleving & Integratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten