Nederlandse jihadisten

Mahalingam
Berichten: 35839
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Nederlandse jihadisten

Berichtdoor Mahalingam » Za Apr 01, 2017 10:30 am

Afbeelding

Auteur: Edwin Bakker; Peter Grol
Prijs: € 22,50
Bindwijze: Boek, Paperback
Genre: Multiculturalisme
Publicatiedatum: 29-03-2017
ISBN/ISBN13: 9789048836444
Prijs: € 22,50

Biografie (woord)
Edwin Bakker is hoogleraar terrorismestudies aan de Universiteit Leiden en fellow van het International Centre for Counter-Terrorism (IICT) in Den Haag. Zijn onderzoeksonderwerpen jihadistisch terrorisme en radicaliseringsprocessen. Peter Grol is islamoloog. De afgelopen jaren deed hij voor de Universiteit Leiden onderzoek naar de levensverhalen van Nederlandse jihadisten.

Extra informatie
Een opzienbarend boek over de urgente vraag: wát drijft Nederlandse jongeren richting de jihad?

Recensie

Het aantal jihadisten dat Nederland verlaat om in Syrië en Irak te strijden is ongekend: van slechts een paar in 2012 tot mogelijk meer dan 300 in 2016. Na de aanslagen in Brussel en Parijs zijn er grote zorgen over deze jihadisten en het risico dat zij terugkomen om hier aanslagen te plegen. Wie zijn deze jonge moslims? Wat drijft hen richting de strijd, en welk gevaar gaat er van hen uit?

In Nederlandse jihadisten schetsen de Leidse onderzoekers en terrorisme-experts Edwin Bakker en Peter Grol acht diepgravende portretten van jongeren die een proces van radicalisering doormaakten. Als daar één ding uit duidelijk wordt, is het dat 'de jihadstrijder' simpelweg niet bestaat. De drijfveren om mee te doen aan de strijd zijn buitengewoon divers en verrassend.

Zelden is materiaal rondom de Nederlandse jihad zo indringend gepresenteerd. Nederlandse jihadisten is een essentiële en waardevolle toevoeging aan het verhitte maatschappelijk debat, waarin nuance en kennis meer dan ooit nodig is. Een onmisbaar boek voor iedereen die zich wil informeren over een van de grootste nationale dreigingen van de huidige tijd.

http://www.devriesboeken.nl/boeken/mens-en-maatschappij-algemeen/multiculturalisme/nl/nederlandse-jihadisten-edwin-bakker-peter-grol-9789048836444/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 35839
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederlandse jihadisten

Berichtdoor Mahalingam » Za Apr 01, 2017 10:33 am

Terrorisme-expert Bakker: Politieke correctheid belemmert terreurbestrijding
De Nederlandse aanpak van jihadisten werpt zijn vruchten af. Het verstoren van demonstraties en het tegengaan van opruien door jihadisten hebben ervoor gezorgd dat de dreiging van het polderjihadisme is gestopt.

Dat is de conclusie van terrorismedeskundigen Peter Grol en Edwin Bakker. Deze week kwam een boek van de schrijvers uit, genaamd Nederlandse jihadisten: Van naïeve idealisten tot geharde terroristen.

Reïntegratie
Tegen elsevier.nl zegt Bakker dat Nederland relatief snel was met het harde optreden tegen jihadisten: ‘We hebben veel geleerd omdat we zo vroeg werden geconfronteerd met de Hofstadgroep. Er zijn landen die te lang hebben gewacht voordat ze echt ingrepen. Ook politieke correctheid speelt daarbij een rol. Nederland liep wat voorop vergeleken met landen als Zweden en Duitsland waar men meer vrijheid kreeg voor het opruien en het verspreiden van het jihadisme.’

Maar we zijn er nog niet, zegt Bakker. We moeten ervoor zorgen dat we de huidige aanpak doorzetten. ‘Zeker in bijvoorbeeld gevangenissen is de reïntegratie van groot belang. Daar moeten we voldoende middelen op inzetten zodat we de juiste kennis en programma’s hebben om ervoor te zorgen dat radicalen weer de maatschappij in kunnen.’

Lange gevangenisstraffen
Lange straffen kunnen een uitkomst zijn, volgens Bakker. Deze kunnen de noodzakelijke ruimte bieden voor deradicalisering. Bovendien verkleint een lange straf de kans dat er nog een groep sympathisanten buiten de gevangenis wacht: de kans dat een ex-jihadist weer radicaliseert, blijft zo relatief klein.

Terugkeerders worden per definitie vervolgd in Nederland, en in veel gevallen krijgen jihadisten een gevangenisstraf. Dat is ook een van de redenen dat nieuwe aanwas en jihadistengroepen in Nederland een grotere dreiging vormen dan terugkeerders. ‘In veel gevallen gaan de mannen daar dood, of komen ze niet terug, omdat ze weten dat ze de gevangenis in moeten,’ aldus Bakker. Een relatief groot deel van de terugkeerders bestaat uit vrouwen en kinderen, die in mindere mate een fysiek gevaar vormen.

http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2017/03/terrorisme-expert-bakker-politieke-correctheid-belemmert-terreurbestrijding-481503/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 3929
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Nederlandse jihadisten

Berichtdoor sjun » Wo Apr 12, 2017 6:32 pm

Het lijkt me niet al te moeilijk om overeenkomsten tussen Nederlandse jihadisten en Jihadisten uit de Levant, het Midden-Oosten en Afrika te ontdekken. Daarmee heb je dan gelijk de factor die jihadisme aanwakkert te pakken.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.


Terug naar “Boekbesprekingen en recensies”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten