M.Houellebecq : Soumission

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17471
Lid geworden op: Ma Feb 17, 2003 9:58 am

M.Houellebecq : Soumission

Berichtdoor Manon » Za Apr 25, 2015 11:34 am

SOUMISSION :


De nieuwe roman van de controversiële schrijver Michel Houellebecq, Soumission (‘onderwerping’), verscheen op zeven januari. De verhaallijn was al eerder bekend: een moslimpartij wint in 2022 de Franse presidentsverkiezingen, waarna de nieuwe charismatische president, Mohammed Ben Abbes, het land verandert in een moslimstaat. En dan wordt, op exact dezelfde dag waarop de roman verschijnt, de redactie van Charlie Hebdo uitgemoord door moslimterroristen. Dat maakt van Soumission meteen een visionaire klassieker.

François is een 44-jarige docent aan de Sorbonne. Hij is gespecialiseerd in het werk van de decadente schrijver Joris-Karl Huysmans. De man heeft wisselende relaties met zijn studentes, maar is fundamenteel eenzaam, triest, melancholisch. Hij is nergens echt in geïnteresseerd, ook niet in politiek of godsdienst. Hij vindt niets leuk en is compleet apathisch. Hij verneemt het overlijden van zijn moeder via de post en toont geen enkel inlevingsvermogen. Als ook zijn vader sterft, is hij enkel geïnteresseerd in diens nalatenschap. Wanneer de politieke situatie te heet wordt, vertrekt zijn laatste vriendin naar Tel Aviv. Er rest hem niks anders dan diepvriesmaaltijden op te warmen, zich af te trekken voor YouPorn of, indien het eens wat geld mag kosten, zich te amuseren met enkele prostituees. Een personage dus zoals er wel meer rondlopen in het werk van de Franse auteur.

Dit monotone en intrieste leven speelt zich af tegen de achtergrond van een immense politieke aardverschuiving. François Hollande is aan het einde van zijn tweede ambtstermijn en dus zijn er nieuwe presidentsverkiezingen. De nieuwe moslimpartij wint en probeert van Frankrijk een land te maken dat voldoet aan hun religieuze eisen. Hun ultieme doel is de wereldheerschappij. Professoren die aan de universiteit willen verbonden blijven, moeten zich bekeren tot de islam. Dankzij geld uit Saoedi-Arabië verdient iedereen plots het drievoudige. Net zoals Joris-Karl Huysmans zich aan het einde van zijn leven bekeert tot het christendom, bekeert François zich tot de islam. Hij heeft op zich niet veel keuze, maar het is ook mooi meegenomen dat Frankrijk polygaam is geworden en hij dus plots recht heeft op drie vrouwen.

De Fraternité Musulmane is enkel aan de macht kunnen komen door de onverschilligheid van de burgers en het opportunisme van de politici. De liberalen en de socialisten moeten kiezen tussen de pest en de cholera, tussen de moslimpartij en het Front National. Ze kiezen voor de moslims omdat zij pro-Europees zijn (aan het einde van het boek zal die Europese identiteit worden uitgebreid: Mohamed Ben Abbes voert gesprekken met Egypte, Libanon en Syrië om het nieuwe eengemaakte Europa van de moslims te vormen). De linkse partijen, de media en de intellectuelen worden echter genoemd als de grote schuldigen omdat ze blind zijn gebleven voor de problemen van de multiculturele samenleving. Tijdens de periode voorafgaand aan de verkiezingen zijn er overal relletjes, maar de media berichten er niet over.

Zoals steeds in het oeuvre van Houellebecq draait alles fundamenteel rond de zogenaamde teloorgang van de Westerse moraal, zoals steeds meer wordt gepredikt door doemdenkers. De generatie van mei ’68 krijgt een veeg uit de pan – niet ongebruikelijk bij Houellebecq. In Soumission wordt gesteld dat noch het atheïsme noch het christendom de morele leegte van het Avondland kan vullen, maar dat enkel de islam dat kan. Het humanisme, het atheïsme en de Verlichting zijn hoogmoedig en arrogant. Ze zijn al lang ongeloofwaardig geworden omdat ze de atomisering van het individu hebben bevorderd. In die zin is Soumission een logische voortzetting van Houellebecqs ideeën over onze samenleving, zoals die al in zijn vorige romans werden ontwikkeld.

Het mag ook duidelijk zijn dat er geen enkele nuance zit in de karikaturale weergave van de islam in Soumission. Bovendien is het boek totaal ongeloofwaardig – dit geeft Houellebecq ook zelf toe in interviews. Zo zou, na Frankrijk, België het tweede land zijn dat een moslimregering krijgt. De Vlaams-nationalisten zijn niet in staat overeenstemming te vinden met de Waalse nationalisten, maar de Vlaamse moslims en de Waalse moslims hebben geen enkel probleem om een gezamenlijk regeringsproject te vormen rond de islam.

Is deze roman islamofoob? Sommige Franse commentatoren vinden van wel. Houellebecq zou ook het Front National een duwtje in de rug geven. De auteur zelf is duidelijk: Soumission is geen islamofobe roman, maar indien iemand wél een islamofobe roman zou willen schrijven, dan zou dat ook gewoon moeten kunnen. Vrijheid van meningsuiting. Bovendien heeft, nog steeds volgens de auteur, nooit iemand zijn politieke overtuiging veranderd door het lezen van een boek. Het is ook bekend dat Houellebecq zich in het verleden negatief heeft uitgelaten ten opzichte van de islam. Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die zich opnieuw aangevallen voelen wanneer Houellebecq, om maar een voorbeeld te geven, een van zijn personages een vergelijking laat maken tussen de onderwerping aan God in de islam en de sadomasochistische onderwerping van de vrouw aan de man in een roman als Histoire d’O. Maar evengoed zullen er mensen zijn die zich storen aan de vele vrouwonvriendelijke opmerkingen die, zoals steeds in de romans van Houellebecq, pertinent aanwezig zijn.

Dit alles doet ons vergeten dat Houellebecq een roman heeft geschreven en dat die ook als roman moet worden beoordeeld – al zal niemand het boek nog kunnen lezen zonder aan de aanslagen op de journalisten van Charlie Hebdo te denken. Op de dag van de aanslag stond nota bene een karikatuur van Houellebecq op de cover van het tijdschrift. Maar zou niet het belangrijkste moeten zijn dat Houellebecq een mooie roman heeft toegevoegd aan zijn oeuvre? De vele beschouwende delen zijn soms een beetje vermoeiend. En zowel Elementaire deeltjes als Platform zijn beter uitgewerkt. Maar ook Soumission schittert door het gebruik van ironie, overdrijving en karikatuur. Het is een roman waarvan de taal eenvoudig is en de humor droog, waardoor het opnieuw simpelweg leuk is om Houellebecq te lezen.


Recensie door Kris Velter

Deze recensie verscheen eerst in De Geus.

Michel Houellebecq, Soumission. Flammarion, 2015, 300p.

Links
mailto:[email protected]

http://www.liberales.be/boeken/soumission
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 69258
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: M.Houellebecq : Soumission

Berichtdoor Ariel » Za Apr 25, 2015 12:04 pm

Het mag ook duidelijk zijn dat er geen enkele nuance zit in de karikaturale weergave van de islam in Soumission. Bovendien is het boek totaal ongeloofwaardig


Gelukkig maar zeg ik nu, maar wie weet hoeveel jaar het duurt voordat het boek wel geloofwaardig wordt.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 37428
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: M.Houellebecq : Soumission

Berichtdoor Pilgrim » Zo Mei 28, 2017 12:18 am

“Onderworpen” van Michel Houellebecq

Geplaatst op 27 mei 2017

Afbeelding

Afgelopen week las ik “Onderworpen” van Houellebecq. Het boek is alweer 2 jaar oud, vroeger las ik zijn boeken sneller. Het verhaal leest heel goed, maar ondanks de plot vond ik het minder spectaculair dan zijn eerdere werk. Je weet het natuurlijk nooit met Houellebecq, dus analyse is nodig om op eventueel “diepere lagen” te komen.

Het boek speelt in de nabije toekomst, in het Frankrijk van 2022 en er zijn verkiezingen. Marine Le Pen verliest van de islamitische partij die geleid wordt door een fictief persoon die Mohammed Ben Abbes heet. De hoofdpersoon François Huysmans is specialist, werkt als docent aan de Sorbonne, en is een hoofdpersoon zoals we die van Houellebecq wel kennen – klagend, drinkend en verlangend naar seksuele bevrediging schuifelt hij door het leven.


Het boek is een gedachteoefening over het islamitisch Frankrijk en wat wil Houellebecq ons daarover vertellen? De machtsovername lijkt nogal mee te vallen. De nieuwe president Abbes komt volkomen democratisch aan de macht. Hij komt in het Elysée en het ministerie van Onderwijs komt toe aan de Islamitische Partij. De halvemaan en ster komen op de Sorbonne, die dankzij de gulle Saoedische gevers ineens royaal in het geld zit. De vrouwelijke docenten worden ontslagen en de mannelijke moeten zich bekeren, maar krijgen dan een drievoudig salaris en uitstekende universiteitswoningen in hele goede buurten. Mocht je er van af willen zien, dan krijg je een uitstekende afvloeiingsregeling in de vorm van een hoog en levenslang pensioen. Maar er is meer: mocht je besluiten door te gaan als bekeerde docent, dan is er de polygamie. Er wordt een collega beschreven met een meisje van 15 voor in de slaapkamer en een vrouw van 40 voor in de keuken. Aan François wordt gezegd dat hij met zijn salaris er wel drie vrouwen op na kan houden. En hij hoeft zelf niet op jacht, er zijn bemiddelaarsters die voor hem een leuke 2e jaars studente zullen uitzoeken.

Er is meer: de gevolgen van de islamitische machtsovername zijn naast een beter loon ook dat de vervelende hangjongeren van het winkelcentrum ineens weg zijn, de werkloosheid wordt opgelost (want vrouwen mogen niet werken), het gaat prima met het onroerend goed vanwege de vraag uit Saoedi-Arabië en de Emiraten – andere zaken, zoals de hoertjes en de drank, blijven in status quo zoals voorheen beschikbaar. Marokko, Turkije en later Egypte en Libië zullen tot de EU toetreden. De nadelen – voor de hoofdpersoon – zijn beperkt. Vrouwen verdwijnen uit het openbare leven en waar ze er nog zijn, zijn ze nu decent gekleed, rokjes zijn uit het straatbeeld verdwenen. Later blijkt de Islamitische Partij 85% op de sociale voorzieningen te willen bezuinigen, maar de gevolgen daarvan worden verder niet beschreven.

En wat doet de hoofdpersoon? Eerst kiest hij voor het pensioen, maar later laat hij zich overhalen en bekeert hij zich.

Ik ga er van uit dat het boek als provocatie bedoeld is, maar waarin zit die dan eigenlijk? Om de islam als succesvol en vredelievend voor te stellen, het opportunisme van de Franse middenklasse, het masculiene perspectief, of dat het wel meevalt om als land nationaal en cultureel zelfmoord te plegen?

Doorgaans gaat het bij Houellebecq om de relatie – of het gebrek daaraan – tussen maatschappelijk succes en succes op het gebied van de liefde. In deze roman biedt de islam beide, een riant salaris en willige, gehoorzame vrouwtjes. Het is lachwekkend in zijn consequentie, de misantrope hoofdpersoon François wordt aan het einde als Alfa male neergezet, terwijl tegelijkertijd gesuggereerd wordt dat een bemiddelaarster voor hem een 2e jaars studente als bruid zal zoeken en dat die heel gelukkig zal zijn om zijn vrouw te mogen worden – dat is een leuk contrast.

Het is aandoenlijk dat er nog bij gezegd wordt dat de jonge bruidjes heel blij zouden zijn om met hem te trouwen. Wat is dit, een misplaatst schuldgevoel of een flauwe, wereldse afspiegeling van de 72 paradijselijke maagden, een profane versie van de islam als pornoparadijs?

Na deze introductie kunnen we kijken of er diepere lagen zijn. Ik zie er twee, namelijk Huysmans en “Histoire d’O”. In “Onderworpen” is François, de hoofdpersoon, Huysmans specialist. Huysmans, de decadent en voorloper van het symbolisme – er is een parallel met Reve – bekeerde zichzelf tot het katholicisme. Dus als je je tot het katholicisme kunt bekeren, waarom dan niet tot de islam, is dat de vraag die Houellebecq wil stellen? Nou, er zijn heel wat verschillen, ik hoef hopelijk het rijtje eerwraak, huiselijk geweld, homohaat, terreuraanslagen, steniging, genitale mutilatie niet af te maken? Blijkbaar zit er een Oedipaal lijntje aan dit argument, want in het boek laat Houellebecq de vader van François twee maal getrouwd zijn, met twee totaal verschillende vrouwen. Een totale levensbreuk is dus mogelijk en misschien wel niet zo gek, lijkt hij daarmee te willen zeggen; zo vader, zo zoon.

Een andere laag is de vergelijking van de islam met het boek “Histoire d’O”, waarin overgave een grote rol speelt. Natuurlijk, voor sommige mensen is dit een manier van leven, maar om de rol van de vrouw in de islam te vergelijken met een SM-roman lijkt me eerder een fantasie die ontspruit aan onvervulde verlangens en een onderwerp voor de borreltafel. Het is in elk geval een gruwelijke ontkenning van alle vrouwen die mishandeld, tot slavin gemaakt, verminkt of vermoord zijn, omdat zij niet aan de islamitische dwang wilden voldoen.

De laatste zin van het boek “Ik zou er geen spijt van hoeven hebben” lijkt me een variant op Edit Piaf’s je ne regrette rien, en is even wrang als bovenstaande argumenten, want het opportunisme en de seksuele gemakzucht van de academische intellectueel François vindt werkelijk geen enkele rechtvaardiging in het moeilijke leven dat zij heeft gehad. Bovendien is het vreemd om in een dergelijk anti-vrouw boek in de laatste zin een vrouw te citeren. Of is dat de boodschap?

Er is geen enkel argument om je tot de islam te bekeren, tenzij je werkelijk met de dood wordt bedreigd. Lees hiervoor het verhaal van Shabbatai Zvi, om maar eens iemand te noemen. En ook dan kun je altijd nog je eigen opvattingen in je hart houden.

Maar hoe moeten we de roman zien? Is Houellebecq van mening veranderd en aan het appeasen geslagen? Of zit er een diepere ironie verborgen om de islam als acceptabel te presenteren voor geile losers? De schrijver put erg selectief uit de mogelijkheden van een Frans islamitisch toekomstscenario. De zachte islamisering zoals in de roman wordt voorgesteld, is niet erg geloofwaardig, doordat de Saoedi’s en Emiraten als geldschieters worden aangewezen en zij voorstanders zijn van een fundamentalistische islam. De schrijver neemt niet zozeer stelling, hij wrijft eerder deze ongemakkelijke observaties onder de neus. De roman wint mijns inziens wel aan humor als je de naam van de hoofdpersoon François als een verwijzing ziet naar de voormalige socialistische president en islam-knuffelaar François Hollande. In dat geval richten de pijlen van deze roman zich op de eerloze gemakzucht van de socialistische islam-knuffelaars. Ook zou de naam François als personificatie van Frankrijk opgevat kunnen worden. In dat geval geldt het in de roman tentoongestelde opportunisme heel Frankrijk, met seksuele zekerheid als glijmiddel voor een overdracht van de sleutels van het land aan de islamitische machthebbers. Nationale zelfmoord was nog nooit zo lekker, zo comfortabel, voor mannen dan.

En ineens had ik het, de titel is “Onderworpen”, dat is wat islam betekent; de Franse nationale zelfmoord, gedreven door laffe gemakzucht en lust – dat is haar variant van onderwerping. In de titel “Onderworpen” komen de islam en de eerloze Franse nationale en culturele zelfmoord in een enkel woord samen. Dat is ironie, diep- , diep- , diepzwarte ironie.

Door: Petra de Geus (mei 2017)

https://ejbron.wordpress.com/2017/05/27 ... uellebecq/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 5772
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: M.Houellebecq : Soumission

Berichtdoor Ali Yas » Zo Mei 28, 2017 1:31 pm

Manon schreef: Het is ook bekend dat Houellebecq zich in het verleden negatief heeft uitgelaten ten opzichte van de islam.

Wat zegt dat? Iedereen met een gezond functionerend brein snapt dat de islam niet deugt en wie nog niet weet dat dat politieke zelfmoord betekent (of wie dan niet kan schelen), zal dat zo af en toe ook zeggen. De vraag is alleen: vind je dat de ontwikkeling van dat systeem een halt moet worden toegeroepen, en zo ja, hoe? Het lijkt er niet op dat Houellebecq daar concrete ideeën over heeft. Een ongevaarlijke schrijver dus.
Truth sounds like hate to those who hate truth.

mercator
Berichten: 18246
Lid geworden op: Do Nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: M.Houellebecq : Soumission

Berichtdoor mercator » Zo Mei 28, 2017 1:35 pm

Ik had Soumission al eerder gelezen en ik kwam tot dezelfde slotsom. Houllebecq veegt de vloer aan met de Franse mentaliteit van zolang ik maar mijn wijn, mijn siësta en mijn 30 urige werkweek heb kan het me niet schelen wie mij dat allemaal geeft. De voorbije verkiezingen hebben hem gelijk gegeven. Ipv proberen het gevaar af te wenden kiezen ze toch maar voor het zekere, een cloon van Hollande. Dat die vent Macron niets te vertellen heeft en bovendien een geperverteerde is maakt ze niks uit. Houllebecq heeft het goed gezien, de volgende Franse president zal een moslim zijn en de Fransen zullen het allemaal ok vinden.
Spijtig genoeg geldt dat eigenlijk voor heel West Europa. Jullie hebben toch ook voor de vaste zekerheid Mark Rutte gekozen ?
Typisch is dat de oorspronkelijke titel SOUMISSION( onderwerping) in de vertaling opzettelijk veranderd is in ONDERWORPEN wat iets heel anders betekent. Het eerste is een vertaling van ISLAM, het tweede is vrijblijvend genoeg om vanalles te kunnen betekenen. Uiteraard hier ook weer om onze Mohammedaanse vriendjes niet kwaad te maken.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

mercator
Berichten: 18246
Lid geworden op: Do Nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: M.Houellebecq : Soumission

Berichtdoor mercator » Zo Mei 28, 2017 1:42 pm

Ali Yas schreef: Het lijkt er niet op dat Houellebecq daar concrete ideeën over heeft. Een ongevaarlijke schrijver dus.

Wie het boek van Houellebecq leest-liefst in het Frans-begrijpt onmiddellijk wat hij bedoelt , beter zelfs dan in een vlammend betoog tegen de Islam. Daar hebben we er al genoeg van. En hij heeft ook wel gelijk: als je in een bepaalde positie verkeert- mannelijk, gemakzuchtig, rijk, sexverslaafd- biedt het prachtige vooruitzichten moslim te zijn. Zo worden de Syrië strijders toch ook geronseld?
Er is een hilarische passage in het boek waar François aan zijn -inmiddels Islamitisch geworden- chef aan de Sorbonne vraagt of hij als alcoholist dan nog wel moslim kan wezen. Natuurlijk, zegt die, je moet de cognac alleen wat discreet drinken , bijv. op vergaderingen met je collega's aan de unief !
Het boek staat vol met van die rake observaties . Zo geilt professor François op eerstejaars meisjesstudenten maar die worden telkens ingepikt door negers. Als hij moslim wordt verhogen zijn kansen wordt hem voorgespiegeld en daar gaat hij dan maar voor.
François is een metafoor voor de verwende en luie Europese burger die systematisch liever zijn kop in het zand steekt dan actie te ondernemen . Zeg maar de duizenden types die met kaarsjes en pluchen knuffels paraderen na de zoveelste aanslag.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 5772
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: M.Houellebecq : Soumission

Berichtdoor Ali Yas » Zo Mei 28, 2017 1:58 pm

mercator schreef:Spijtig genoeg geldt dat eigenlijk voor heel West Europa. Jullie hebben toch ook voor de vaste zekerheid Mark Rutte gekozen ?

Nou, nee, niet echt, maar zijn partij is toevallig de grootste gebleven. Wel kleiner dan de vorige keer, maar niet klein genoeg inderdaad.
Truth sounds like hate to those who hate truth.

mercator
Berichten: 18246
Lid geworden op: Do Nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: M.Houellebecq : Soumission

Berichtdoor mercator » Zo Mei 28, 2017 2:17 pm

Ali Yas schreef:Nou, nee, niet echt, maar zijn partij is toevallig de grootste gebleven. Wel kleiner dan de vorige keer, maar niet klein genoeg inderdaad.

De onaangename waarheid is dat maar een klein deel van de Nederlanders vindt dat er een probleem is met moslims. Stel dat Wilders 49 % van de zetels had binnengehaald dan was er nu al onmiddellijk een regering geweest van alle hens aan dek TEGEN de PVV.
DE stelling van Houellebecq is dat Islam ons niet door de moslims zelf zal worden opgedrongen maar door onze eigen bestuurlijke elite. En dat is toch exact wat er hier in W Europa overal gebeurt ? In die zin zijn de zelfploffers compleet verkeerd bezig. Laat onze eigen Ruttes, Merkels en Macrons gewoon hun gangen gaan en de shariah wordt weldra vanzelf doorgevoerd.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 5772
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: M.Houellebecq : Soumission

Berichtdoor Ali Yas » Zo Mei 28, 2017 2:40 pm

mercator schreef:DE stelling van Houellebecq is dat Islam ons niet door de moslims zelf zal worden opgedrongen maar door onze eigen bestuurlijke elite. En dat is toch exact wat er hier in W Europa overal gebeurt ? In die zin zijn de zelfploffers compleet verkeerd bezig. Laat onze eigen Ruttes, Merkels en Macrons gewoon hun gangen gaan en de shariah wordt weldra vanzelf doorgevoerd.

Die analyse deel ik wel ja. Die aanslagen maken het namelijk moeilijker moslims als zieligerds te zien. Daarom wordt de duidelijke lijn tussen mohammedaanse moordpartijen en islamitische ingezetenen ook altijd zo driftig doorgesneden. Maar dit soort opgedrongen schizofrenie maakt mensen ongelukkig, vooral als de economie neergaat. Dat laatste is natuurlijk al lang aan de gang maar zal in een stroomversnelling komen door het vertrek van de grootste geldschieter van de EU en de aanstaande energiecrisis als gevolg van het hopeloze gestuntel met windmolens en zonnepanelen. De collectivisten moeten opschieten met de invoer van hun dictatuur, anders worden ze door democratische correctie buitenspel gezet.
Truth sounds like hate to those who hate truth.

mercator
Berichten: 18246
Lid geworden op: Do Nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: M.Houellebecq : Soumission

Berichtdoor mercator » Zo Mei 28, 2017 2:48 pm

Ali Yas schreef: De collectivisten moeten opschieten met de invoer van hun dictatuur, anders worden ze door democratische correctie buitenspel gezet.

Daar zijn ze dan ook driftig mee bezig, o.m. door zo veel mogelijk allochtonen naar W Europa te halen. In de meeste grote Europese steden is democratische correctie al niet meer mogelijk door het overwicht van moslim allochtonen.
De volgende burgemeester van Antwerpen bijv. zal een moslimknuffelaar zijn, of eventueel zelf een moslim.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 5772
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: M.Houellebecq : Soumission

Berichtdoor Ali Yas » Zo Mei 28, 2017 3:14 pm

mercator schreef:
Ali Yas schreef: De collectivisten moeten opschieten met de invoer van hun dictatuur, anders worden ze door democratische correctie buitenspel gezet.

Daar zijn ze dan ook driftig mee bezig, o.m. door zo veel mogelijk allochtonen naar W Europa te halen. In de meeste grote Europese steden is democratische correctie al niet meer mogelijk door het overwicht van moslim allochtonen.
De volgende burgemeester van Antwerpen bijv. zal een moslimknuffelaar zijn, of eventueel zelf een moslim.

In Amsterdam respectievelijk Rotterdam is het nu al zo. Hoewel de moslim nota bene beter te pruimen is dan de knuffelaar, maar dat beeld kennen we al.
Truth sounds like hate to those who hate truth.


Terug naar “Boekbesprekingen en recensies”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast