En in het uur van onze dood

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41290
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

En in het uur van onze dood

Berichtdoor Pilgrim » Vr Jun 01, 2018 10:57 pm

BOEKTIP: “EN IN HET UUR VAN ONZE DOOD”...

Geplaatst op 1 juni 2018

Afbeelding

Het is het grootste publiek geheim van verpleeghuizen: dat dementerende ouderen er vaak eenzaam en niet goed verzorgd hun laatste dagen moeten slijten. Ardy Stegeman werkte vijf jaar in de ouderenzorg en zag daar met eigen ogen hoe de kwaliteit van de verzorging daalde. Er is onvoldoende tijd voor basale zorg als wassen, aankleden en helpen bij het eten, en al helemaal geen tijd voor de eigen verhalen van de bewoners, terwijl kennis daarvan juist bij de zorg voor dementerende ouderen essentieel is.

Stegeman vertelt over mevrouw Lewis, die nauwelijks durft te drinken als Mike dienst heeft, omdat hij haar niet vaak genoeg naar de wc brengt. Over de jong demente mevrouw Post, die door gebrek aan toezicht niet veilig is voor de grijpgrage handen van meneer Prins. Over de eenzame meneer, na wiens dood toch blijkt dat hij kinderen had. Het zijn aangrijpende verhalen, waarmee Ardy Stegeman tegelijkertijd de bewoners hun waardigheid teruggeeft en het management aanklaagt.

* * * * *

De kaste in de verzorgingsindustrie wordt, in tegenstelling tot de weldoeners van het concern, betaald met gemeenschapsgeld. Deze kaste laat zich door niemand de wet voorschrijven. Om te beseffen voor wie zij werken, zouden deze managers elke ochtend vóór het aanzetten van hun computer één verpleeghuisbewoner rustig en met aandacht moeten verzorgen. Maar ze zijn niet geschoold, zult u zeggen. Welnu, dat geldt ook voor menig zorgmedewerker.

Het personeelstekort zou met de invoering van deze maatregel goeddeels zijn opgelost. Bovendien blijven we voortaan verschoond van holle frasen als: ‘Knelpunten zullen worden opgelost’, ‘We gaan een kwaliteitsslag maken’, en vooral: ‘De bewoner staat centraal’- alsof een bakker moet benadrukken dat hij brood verkoopt! Dienstbaarheid, liefdevolle zorg in een huiselijke, familiaire omgeving: dat is alles.

(Het boek kan o.a. hier aangeschaft worden)

Door: “Driek”

https://ejbron.wordpress.com/2018/06/01 ... onze-dood/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Terug naar “Boekbesprekingen en recensies”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten