Mens niet intelligent genoeg om eigen domheid te begrijpen

Bestaat God? Wat is de waarde van religie? Mag je een dogma in twijfel trekken?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 6402
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Mens niet intelligent genoeg om eigen domheid te begrijpen

Bericht door hans van de mortel »

Volgens Erasmus verkeert zotheid in zaligheid wanneer de mens zich verliest in God, een mystieke ervaring die niet valt te onderscheiden van een tijdelijke waanzin. De mysticus in extase is buiten zichzelf, net als de gek.

Religie is niets anders dan plezier vinden in spiritueel genot via de hokus pokus van de vrije fantasie. Het is in feite erotische waanzin.

Domheid is het onuitputtelijk vermogen van de mens om zichzelf dwars te zitten. Onze wereld draait om fantasietjes en om domkoppen die hierin geloven.

Domheid is nuttig. Zonder domheid en illusies zou de wereld instorten.

Aan domheid valt niet te ontsnappen. Maak daarom van uw domheid een persoonlijke unieke domheid. Als u dan toch faalt, faal dan op een zo hoog mogelijk niveau.

Wanneer zijn wij eigenlijk met onze jaartelling begonnen? Was dat niet het jaar nul?

De populariteit van de Israëlische premier Olmert is met 6% gestegen nadat hij op een persconferendtie bekendmaakte dat hij prostaatkanker heeft.

Intellectuelen zijn prachtig, maar we hebben alles te danken aan de middelmatigheid.

Mijn persoonlijke favoriet in de domheid is de astroloog die de datum van zijn eigen dood had gewicheld, en op de betreffende dag zelfmoord pleegde.
Een andere winnaar is de leider van een groep christenen uit Los Angeles die dagelijks pogingen ondernam, om in navolging van Jezus op het water te lopen. Op 24 november 1999 stierf de man onverwachts toen hij oefende in zijn badkuip en uitgleed over een stuk zeep.

En wat te denken van die bungee-jumper die de lengte van zijn koord had vergeleken met de diepte van het ravijn waarin hij sprong, maar die vergat dat het van elestiek was.

De 64-jarige keelkanker patiënt Abraham Mosley die in een ziekenhuis in Florida een sigaar wilde aansteken, waarop het verband om zijn keel en zijn pyama vlam vatten. Omdat zijn stembanden waren verwijderd kon hij niet om hulp roepen, en verbrandde hij levend in bed. Hulde!

Een ingenieur adviseerde de Gemeenteraad van Kampen om een nieuwe brug over de IJssel te bouwen, dat zou goed zijn voor het nageslacht.
Maar de Gemeenteraad stemde tegen omdat de ingenieur geen antwoord wist op de vraag wat het nageslacht nu eigenlijk voor de stad heeft gedaan.

In Kampen waren vroeger twee tolpoorten die ruime inkomsten opbrachten. De inwoners redeneerden toen: als twee poorten twee keer tol opbrengen, zullen vier poorten vier keer tol opbrengen. Dit verklaart de vele tolpoorten in de stad.

Domheid heeft de mens gedwongen zijn intelligentie te ontwikkelen. Maar intelligentie biedt nog geen garantie voor zelfbehoud. Sterker nog: intelligentie kan domheid juist kracht bij zetten.

De explosiviteit van dit mengsel komt het meest spectaculair tot uiting in oorlogen. Minder opzienbarend komt de domheid aan het oppervlak in de sluimerende oorlog op de snelwegen; in Nederland met ruim 1200 dodelijke slachtoffers per jaar. En dan zwijg ik nog over de tienduizenden zwaargewonden. We hebben hier te maken met een chronische catastrofe, een reeks kleine rampen die minder indruk maakt dan een eenmalig overlijden van mevrouw de koningin. Om maar eens iemand te noemen die beslist gemist kan worden als kiespijn.

We herkennen het explosieve mengsel van domheid en intelligentie ook in de technologische evolutie:

• Filtersigaretten die veel meer nicotine in de longen brengen door de zuigende werking van het filter, hebben het sigarettengebruik verdubbeld.
• Spaarlampen worden vooral in luxueuze tuinverlichting gebruikt
• Automobilisten met airbags en gordels in de auto rijden gemiddeld 20% harder
• Zebrapaden leiden tot meer ongelukken van voetgangers
• De ozonlaag wordt aangetast door airco’s; afkoeling van de kantoren leidt tot een verwarming van de atmosfeer.
• Gekke koeien zijn het gevolg van hergebruikt slachtafval
• Gezondheidsbevordering leidt tot vergrijzing
• Papierverbruik op kantoor is niet afgenomen, maar toegenomen na introductie van de computer. En niet zo’n klein beetje ook.
• Ontwikkeling van een verende wandelschoen die de knieën ontlast, heeft geleid tot extra heupslijtage.
• Om ingewikkelde problemen sneller op te lossen is software ontwikkeld. met als resultaat dat kleinere fouten grotere gevolgen krijgen.
• Filters om kraanwater te zuiveren, blijken een ideale broedplaats van bacteriën
• Betere hygiëne leidt tot grotere vatbaarheid voor bacteriën. Het succesvol onderdruken van bacteriële infecties heeft bijgedragen tot de groei van nieuwe virale infecties als AIDS
• Zonnebrandcrême veroorzaakt huidkanker
• Een sneltram in Amsterdam passeert regelmatig drukke haltes zonder te stoppen. Toen hierover werd geklaagd, verklaarde het Gemeente Vervoer Bedrijf dat de dienstregeling in de war zou raken als de tram overal zou moeten stoppen om passagiers op te nemen.

Aan domheid valt niet te ontsnappen. Dat weet ook de wetenschapper. Maar door falsificeerbaarheid tot criterium van wetenschappelijkheid te maken, verkeert zelfdestructie in een positieve bijdrage aan de vooruitgang.

(Bron: Matthijs van Boxsel)
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED

maturelife
Berichten: 82
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 7:38 pm
Locatie: Arnhem

Bericht door maturelife »

Beste Hans. Als ik jouw stukje zo lees dan komt bij mij de volgende gedachte op, waarmee ik hier niet ga zeggen dat die klopt, dat kan alleen jijzelf maar bepalen. Om in een religie te geraken zoals bijvoorbeeld Jehova getuigen is het alleen maar nodig dat je in de eerste plaats op zoek bent geweest naar iets meer dan wat jij destijds vond in het leven en mensen die je met, - voor dat moment "sterke" argumenten - konden overtuigen om lid te worden van hun overtuigingsgroep.
Dat je je daar vervolgens uit hebt kunnen ontwikkelen, pleit in meerdere opzichten voor je, want het geeft aan dat je niet zo dom was om vast te blijven zitten in iets wat bij nadere studie - bewustzijnsontwikkeling - niet bleek te kloppen. Nu zou het raadzaam zijn om je te bezinnen of je de rest van je leven vast blijf zitten aan je nogal harde zelf beoordeling dat je ooit zo dom was om bij de Jehovagetuigen terecht te komen, of dat je je richt op je eigen intelligente ontwikkelings vermogen waardoor je jezelf hebt bevrijdt. Al die voorbeelden die je geeft zijn duidelijk bewijs dat er meer mensen ooit dom zijn geweest, zoals jij op jouw manier, maar er zijn ook zo vreselijk veel voorbeelden te geven van mensen die heel verstandig zijn geweest en mensen die daar heel bijzondere uitspraken over hebben gedaan. Dat weet je net zo goed als ik en vele anderen. Blijf niet vastzitten Hans, los wvan welke overtuiging dan ook, blijf niet vast zitten. Je verhaal is aardig maar door je eigen leven heb je het zelf al ontkracht.
Mens ken Uw zelf

Plaats reactie