Kerk en stad slaan de handen ineen

Bestaat God? Wat is de waarde van religie? Mag je een dogma in twijfel trekken?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76115
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Kerk en stad slaan de handen ineen

Bericht door Ariel »

In bijna elk Islamitich land worden Christenen vervolgt en mogen ze hun geloof niet praktiseren. Islam legt zijn eigen wetten op: mannen moeten baarden dragen, vrouwen moeten zich van top tot teen kleden.
Maar in Nederland denkt men dat ze het ei van Columbus uitgevonden hebben. In Rotterdam slaan Kerk en stad de handen ineen , en gaat men "samenwerken." Voor deze samenwerking heeft men subsidie nodig die toegezegd wordt door de Rotterdamse gemeente.
Weer wordt de scheiding tussen staat en kerk afgebroken, en Christenen kijken niet naar het verleden , en willen zeker niet geconfronteerd worden met de ellende waarin veel Christenen in Islamitische landen verkeren. Dat is daar en zal hier niet gebeuren denkt men waarschijnlijk.

Waarschijnlijk is men ook niet op de hoogte van dit koran vers.
O, gij die gelooft, neemt de Joden en de Christenen niet tot vrienden. Zij zijn elkanders vrienden. En wie uwer hen tot vrienden neemt, is inderdaad één hunner. Voorwaar, Allah leidt het overtredende volk niet.
Kerk en stad slaan de handen ineen

Predikanten, imams en stadsbestuurders hebben in Rotterdam de krachten officieel gebundeld. Het ’Platform Levensbeschouwelijke en Religieuze Organisaties Rotterdam’ overlegt met burgers, wethouders en de burgemeester. „Niemand durft te zeggen dat hij bang is.”

Het begon allemaal anderhalf jaar geleden, tijdens een dreigend multicultureel noodweer. In de Rotterdamse politiek doemden uitspraken op als ’De islam moet met wortel en tak worden uitgeroeid’. Ook Wilders’ film ’Fitna’ zou worden vertoond in de plaatselijke Arminiuskerk.

Voormalig privébankier en vermogensbeheerder Simon A Cohen zag de bui al hangen: heibel in de Rotterdamse multicultitent. Cohen is voorzitter van het Platform Levensbeschouwelijke en Religieuze Organisaties Rotterdam (Platform L & R) en vaste gast bij het Nederlands Israëlitisch Seminarie in Amsterdam. „Je merkt dat de angst toeneemt”, zegt Cohen. „Autochtone Rotterdammers zijn bang voor moslims en omgekeerd. Maar niemand durft te zeggen dát hij bang is. Ik ken het wel, ik was vroeger ook een bang joods jongetje. Daarom vind ik dat die angst doorbroken moest worden.”

Volgens Cohen is de oplossing „verbinding in plaats van polarisatie”. De bakermat van Platform L & R ligt dan ook voor een deel in het Rotterdamse Convent van Kerken, waar Cohen lid van is.

Bij dit convent zijn naast de kerken ook synagoges aangesloten, omdat koningin Wilhelmina na de Tweede Wereldoorlog zou hebben gezegd dat „de Rotterdamse kerken de Joodse medemens niet moesten vergeten.”

Samen met imam Ibrahim Spalburg van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) en dominee Jaap van de Meent van het Gereformeerd Centrum voor Welzijnsbehartiging (GCW) en een aantal andere religieuze bestuurders ging Cohen ten tijde van ’Fitna’ in overleg. Dat had effect: De film kwam de Arminiuskerk niet in en politieke partijen in Rotterdam hielden anti-islamteksten voorlopig voor zich.

De religieuze voormannen besloten in overleg met de gemeente Rotterdam hun samenwerkingsverband officieel vorm te geven, maar dan voor leiders van alle religieuze denominaties die in de stad te vinden zijn. Inmiddels kunnen ook voortrekkers van religieus-maatschappelijke organisaties lid worden van het platform.

Het Platform L & R heeft drie religieuze ’ankers’, die terug te vinden zijn in alle religies: goed nabuurschap, gedeelde verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid. Die ankers zijn tegelijkertijd het bestaansrecht van het platform, omdat van daaruit gepoogd wordt de stad op te bouwen. Simon Cohen: „Het is niet zo dat een religieuze Rotterdammer beter is dan een niet-religieuze Rotterdammer. Ons platform bereikt een achterban van mensen die direct of indirect aangesloten zijn bij een levensbeschouwelijke groep. Dat zijn er veel. We kunnen terugvallen op deze drie kernwaarden om samenleven in onze stad te bevorderen.”

Dat moest pas nog, toen jongeren antisemitische teksten scandeerden. Het Platform L & R stond meteen vooraan om samen met burgemeester en wethouders in heel Rotterdam te discussiëren over verdraagzaamheid. Dat ziet het platform als een van zijn taken: stedelijke bijeenkomsten organiseren rond maatschappelijk gevoelige thema’s als homoacceptatie, wel of geen handen schudden, de positie van vrouwen en scheiding van kerk en staat. Daarnaast organiseert het platform wijkbijeenkomsten om het ’nabuurschap’ en de ’verdraagzaamheid’ te bevorderen.

„Rotterdam heeft 62 wijken”, zegt Cohen. „Dus we hebben nog heel wat te doen.”

Het Platform L & R heeft een rol gekregen in het stadsbestuur van Rotterdam. Het is een onafhankelijk netwerk binnen de Rotterdamse politiek dat multicultiproblemen signaleert en advies uitbrengt aan burgemeester Ahmed Aboutaleb, wethouder Jantine Kriens (Welzijn, Volksgezondheid, en Maatschappelijke Opvang) en de overige leden van B & W.

De Rotterdamse overheid stopt het platform geld toe. Daarmee staat de onafhankelijkheid van het platvorm onder spanning, maar Cohen is niet bang. Hij vindt materiële steun juist terecht: „De Radboud Universiteit Nijmegen heeft uitgerekend dat alleen al het vrijwilligerswerk van de christelijke kerken Rotterdam 130 miljoen euro bespaart. Dus een beetje subsidie mag er wat mij betreft wel vanaf voor ons platform. Onze prestaties geven ons bestaansrecht.”

http://www.trouw.nl/religie-filosofie/n ... neen_.html" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Bernie
Berichten: 434
Lid geworden op: do aug 10, 2006 8:59 pm

Re: Kerk en stad slaan de handen ineen

Bericht door Bernie »

Het is onbegrijpelijk hoe de kerken zich hier voor de moslimkar laten spannen als ze bedenken hoe hun broeders en zusters door diezelfde kar vermorzeld worden waar de islam heerst.

Het getuigt in het gunstigste geval van een grenzeloze naiviteit, maar is daarmee niet minder pijnlijk.

Kwaadwillenden zijn er maar weinig, zonder naivelingen zouden ze niet ver komen.
The Prophet said, "Isn't the witness of a woman equal to half of that of a man?" The women said, "Yes." He said, "This is because of the deficiency of a woman's mind."
Bukhari Volume 3, Book 48, Number 826

Plaats reactie