Voorland

Bestaat God? Wat is de waarde van religie? Mag je een dogma in twijfel trekken?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76663
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Voorland

Bericht door Ariel »

Voorland

Hogeropgeleide Turken en Marokkanen van de tweede generatie brengen hun geloof meer in praktijk dan hun ouders. Maar omdat ze zich beperken tot hun eigen etnische groep, is de kans klein dat er een Nederlandse islam ontstaat.

De Protestantse Kerk in Nederland zal in 2030 zijn gehalveerd. En de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) verliezen de komende vijftien jaar een vijfde van haar leden.

Het zijn drie conclusies uit rapporten die de afgelopen tijd zijn verschenen over de religieuze ontwikkelingen in ons land. Het lijken harde gegevens om mee te rekenen. Tegelijk bezorgen ze menige moslim en christen een ongemakkelijk gevoel. Is dit ons voorland? Met behulp van pretentieuze statistieken stellen sociale wetenschappers doeltreffend hun diagnose. Maar klopt het? En is dit niet een wat vreemde manier van praten over geloof?

Eigenaardig ding
Religie is een eigenaardig ding. Het bindt - zoals het woord religare zegt - samen. Neemt de druk van buiten toe, dan is dat nog meer dan anders het geval. De vrijgemaakt-gereformeerden van de jaren vijftig en zestig en de moslims en reformatorische christenen van nu kunnen erover meepraten. Maar godsdienst omvat meer dan dat. Het is ook betrokkenheid op God of op afgoden. En dat laat zich niet zomaar grijpen.

Om die reden schreef de priester Antoine Bodar in 2007 in deze krant een column waarin hij vrij naar schilderijen in het genre van Jeroen Bosch en Pieter Breughel stelde het niet zo te hebben op de 'piskijkers van deze tijd'. Hij ergerde zich aan de voorspellingen van godsdienstsociologen over de toekomst van de kerk. Het is immers best mogelijk een bepaald plaatje te tekenen aan de hand van demografische ontwikkelingen en ideeën die je hebt over de rol van religie in onze postindustriële samenleving. Dat kan ook nodig zijn om je beleid voorlopig op af te stemmen.

Maar het gaat fout als je gaat geloven dat de modellen ook waar zijn. De geschiedenis loopt immers altijd anders dan gedacht. En het blijft vreemd om juist bij geloofsgemeenschappen het geestelijke aspect buiten beschouwing te laten.

Vergrootglas
Er is dus reden de drie nu waargenomen trends te relativeren. Alles wat moslims doen, ligt nu onder een vergrootglas. Maar dat ebt naar alle waarschijnlijkheid ook wel weer weg. Waarmee de kans op een Nederlandse islam weer toeneemt. En traditionele kerken hebben het inderdaad moeilijk. Daarbij staat de PKN ambivalent tegenover de eigen boodschap en kost het de vrijgemaakt-gereformeerden veel moeite de fase van een zoektocht naar een nieuwe heldere identiteit achter zich te laten. Dat maakt het lastig de trend te keren. Maar wie zegt dat ontzuiling en afkeer van instituties altijd zo dominant blijven?

Niemand weet wat God voor Nederland in petto heeft. En dat is maar goed ook. We zouden eens kunnen gaan denken dat het in onze macht ligt of de kandelaar hier mag blijven branden

http://www.nd.nl/artikelen/2010/maart/27/voorland" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41993
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Voorland

Bericht door Mahalingam »

Bovenstaande lezende moet ik denken aan deze man:

Afbeelding

de Evangelischen Landesbischof in Bayern, Dr. Johannes Friedrich .
In een brief antwoordde hij op een vraag van iemand die zich zo verbaasde over de grote instroom van vreemdelingen in Duitsland. Het gaat dus over de islamisering. Hier is de brief met de vraag (pdf)
http://www.pi-news.net/wp/uploads/2009/ ... fessor.pdf
De reactie van de bisschop is hier:
http://www.pi-news.net/wp/uploads/2009/ ... ischof.pdf
en het gaat mij om het laatste deel waar die in stelt:

"Maar dit kan ik nog zeggen: dat als ooit in ons land de klokken zwijgen en de altaren gesloopt worden, dan het is alleen maar omdat God het heeft toegestaan. Dat is het Teken van zijn Gerecht. De God zonder wie geen haar van ons hoofd valt, die zal zijn kerk zo lang behouden als Hij wil. Ja, wij geloven zelfs met de Augsburger Bekenntnis dat "ecclesia perpetua mansura sit" Dat wil zeggen dat ten alle tijde wij een heilige kerk zijn en blijven . "

Ik meen dat dit een goed inkijkje geeft in de gedachtenwereld van veel protestanten.
Spoiler! :
„Aber das kann ich Ihnen noch sagen: Wenn jemals in unserem Land die Glocken verstummen und die Altäre zertrümmert würden, dann nur, weil Gott es zugelassen hätte. Das wären dann die Zeichen seines Gerichts. Der Gott, ohne dessen Willen kein Haar von unserem Haupt fällt, der wird seine Kirche erhalten solange es ihm gefällt. Ja wir glauben sogar mit dem Augsburger Bekenntnis, dass ‚ecclesia perpetua mansura sit’, dass also allezeit eine heilige Kirche sein und bleiben wird.“
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76663
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Voorland

Bericht door Ariel »

Maar dit kan ik nog zeggen: dat als ooit in ons land de klokken zwijgen en de altaren gesloopt worden, dan het is alleen maar omdat God het heeft toegestaan.
Dit is werkelijk ongelofelijk. Hij heeft wel heel veel vertrouwen in God. Als in een land de klokken zwijgen en de altaren gesloopt worden, dan is dat alleen maar omdat Christenen te laf zijn om voor hun rechten te vechten. God heeft daar niks mee van doen. Er bestaat ook nog zoiets als vrije wil.
Dit soort mensen zijn niet meer van deze wereld.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Bernie
Berichten: 434
Lid geworden op: do aug 10, 2006 8:59 pm

Re: Voorland

Bericht door Bernie »

De essentie van alle religies - de islam dan weer wat minder - is de vrije wil van de mens en de consequenties daarvan. Oorzaak en gevolg. De Oosterse religies zijn daar het duidelijkst in.

Het laten teloorgaan van je eigen geloof en het binnenrijden van de islam is niet de wil van God maar de keuze van de mens.
God bemoeit zich daar niet mee. Maar de mens mag ook zelf op de blaren zitten.

Zo zullen we zelf gaan ervaren wat de slapte t.o.v. de islam ons gaat brengen.
Zodat de mensheid er uiteindelijk misschien van leert.
The Prophet said, "Isn't the witness of a woman equal to half of that of a man?" The women said, "Yes." He said, "This is because of the deficiency of a woman's mind."
Bukhari Volume 3, Book 48, Number 826

BFA
Berichten: 11592
Lid geworden op: vr sep 29, 2006 5:18 pm

Re: Voorland

Bericht door BFA »

Bernie schreef:de vrije wil van de mens en de consequenties daarvan. Oorzaak en gevolg
Reeds 1 000 j verworpen in Islam.
Het is een parasitaire soort die leeft op de intelligentie van anderen en deze dan tegen hun gebruikt;

Plaats reactie