’Staphorst heeft de naam, maar in Rijssen gebeurt het’

Bestaat God? Wat is de waarde van religie? Mag je een dogma in twijfel trekken?
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75337
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

’Staphorst heeft de naam, maar in Rijssen gebeurt het’

Berichtdoor Ariel » Za Sep 25, 2010 12:18 pm

We hebben weer de perfecte zondebok gevonden. De Christenen in Rijssen hebben het dit keer gedaan. Dank zij hun gaat Nederland verloren.
Acht toch...die arme Moslims die verkeerd begrepen worden door deze vervloekte Christenen in Rijssen. Ze krijgen daar namelijk geen voet aan de grond .
Maar toch denk ik maar zo….Liever duizend keer liever Rijssen en Staphorst dan Mekka.

Misschien een idee voor deze oude filmmaker om daar eens een documentaire te maken ? Daar in Mekka wonen namelijk ook veel extremen.


’Staphorst heeft de naam, maar in Rijssen gebeurt het’

Na een eerdere documentaire over Staphorst heeft Emile van Rouveroy van Nieuwaal nu een film gemaakt over Rijssen, waar hij een ’stille oorlog’ ontwaarde tussen gematigde moslims en strenggelovige protestanten. „Er is religieuze terreur.”

Kerkgangers kwamen dreigend op hem af, mannen in stemmige kleding duwden tegen hem aan, jassen werden over de camera gegooid. Documentairemaker Emile van Rouveroy van Nieuwaal haalde voor zijn film over Rijssen de woede van het kerkvolk op zijn hals toen hij op een zondag bij de ingang van een van de gereformeerde gemeenten in het Twentse stadje filmde. Pas toen de predikant zijn toehoorders vanaf de kansel opriep de filmer met rust te laten, kon Van Rouveroy zijn werk doen.

Een veelzeggend avontuur, meent de documentairemaker. „Voor mij een bevestiging van wat ik al wist”, zegt hij. „In deze gemeenschap is de macht van Gods knecht bijna absoluut. Als de dominee wat zegt, dan volgt zijn gehoor dat op.”

Een week later deed hij, dankzij interventie van de dominee, met zijn draaiende camera wat hij wilde. Weliswaar keek zo nu en dan een kerkganger verbeten in de lens, maar Van Rouveroy werd geen haar gekrenkt.

De beelden die hij toen schoot vormen het openingsshot van zijn nieuwste documentaire ’Rijssens stille oorlog’. De film gaat over de maatschappelijke, politieke en religieuze verhoudingen in het stadje, dat bekendstaat als strengchristelijke bolwerk.

De film suggereert dat het autochtone orthodox-protestantse bevolkingsdeel zich in toenemende mate bedreigd voelt door een groeiende groep moslims in de stad. Tussen de twee bevolkingsgroepen, stelt van Rouveroy, bestaat niet alleen een ’onwrikbare tegenstelling’, er woedt niets minder dan een ’stille oorlog’. Om dit duidelijk te maken, portretteert de documentairemaker een aantal gematigde moslims en enkele strenggelovige protestanten.

Morgen gaat de film in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht. De documentaire maakt kans op een Gouden Kalf voor de beste korte documentaire.

Het is niet de eerste film die Van Rouveroy (71) over een orthodox-christelijke gemeenschap heeft gemaakt. In 2006 toog de emeritus hoogleraar rechtsantropologie met zijn camera naar Staphorst. De film die dat opleverde, ’Staphorst in tegenlicht’, laat zien dat in het christelijke dorp een spanningsveld bestaat tussen traditie en kerk enerzijds, democratisch bestuur en vrije keuze van het individu anderzijds.

Waarom nog een film waarin een orthodox-protestantse gemeenschap een voorname rol speelt?

„Je kunt wel zeggen: wéér een film over reformatorische mensen, maar ik ben na Staphorst niet voor niets in Rijssen terechtgekomen. Staphorst heeft de naam, maar in Rijssen gebeurt het. De Rijssense bevolking is in religieus opzicht harder. Er is meer welvaart, er zitten veel ondernemers. De Rijssenaar heeft de neiging om aan de weg te timmeren. Ook met zijn religieuze overtuigingen.”

Wat bedoelt u daarmee?

„Laat ik een voorbeeld geven. Vorig jaar was er in Rijssen enorme commotie om rockfestival Elsrock. De orthodoxe kerken pakten dat enorm populistisch en fundamentalistisch op. Er lagen in de kerkgebouwen van de gereformeerde gemeenten voorgedrukte bezwaarschriften die kerkgangers aan het eind van de kerkdienst meenamen. Ze hoefden alleen maar hun naam in te vullen en het vervolgens op te sturen naar de gemeente. Orthodox Rijssen heeft zich uitermate goed georganiseerd.”

Uit dit voorbeeld klinkt geen sympathie.

„Een ander voorbeeld. Rijssen heeft een wandelroute die je langs plekken in de stad uit het leven en werk van de schrijver Belcampo voert. Vraag je ernaar bij de VVV, dan halen ze héél besmuikt een stenciltje met de route onder de toonbank vandaan. De schrijver wordt in Rijssen miskend omdat zijn novelle ’Het grote gebeuren’ godslasterlijk zou zijn. In het verhaal situeert hij het laatste oordeel in het centrum van Rijssen. Zo’n opstelling vernietigt wel een beetje mijn positieve gedachten over Rijssen. Maar mijn beeld is ambivalent. Kom ik bij dominees uit de gereformeerde gemeenten of de Hersteld Hervormde Kerk thuis, dan zijn dat vaak ongelooflijk beschaafde mensen.”

Over religie kun je makkelijker schrijven dan filmen, is de ervaring van Van Rouveroy. Mocht hij in de moskee welgeteld één keer een bijeenkomst filmen (’na stad en land afgebeld te hebben’), een kerkdienst kreeg hij helemaal niet op de film. Uiteindelijk mocht hij alleen wat mensen interviewen in het gotische interieur van de Schildkerk, een gebouw van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Hoe voorkomend de orthodoxe protestanten volgens Van Rouveroy ook mogen zijn, voor de camera willen ze doorgaans niet verschijnen. Veel deuren, zegt de filmmaker, bleven voor hem gesloten. Het komt door angst en intolerantie, gelooft hij stellig.

Begrijpt u waar die angst vandaan komt?

„Ik snap het helemaal niet. Ze zeggen altijd dat ze belachelijk gemaakt worden. Begrijp jij het?”

Als ik de orthodoxe protestanten in uw film zie, dan denk ik ook: daar heb je ze weer.

„Vind jij dat ik ze belachelijk maak?”

De mannen die u spreekt komen uit de uiterste rechtervleugel van de gereformeerde orthodoxie.

U wekt zo de indruk dat heel orthodox-protestants Rijssen denkt en spreekt zoals zij, terwijl de orthodoxie in die plaats veel breder is.

„Ik zoek extremen op. Niet voor niets, die zijn voor mij als filmer het interessantst. Die personen doen uitspraken waaruit voor mij duidelijk is dat bevolkingsgroepen langs elkaar heen leven.”

De orthodoxie, ook in Rijssen, kent gematigde personen die de islam niet verketteren.

„Ik weet dat ik veel weg laat in de documentaire. Er zijn ook mensen die gezapig met elkaar omgaan.”

Heeft u bijvoorbeeld rondgevraagd in de relatief gematigde gereformeerde bond, waar ongeveer de helft van orthodox Rijssen kerkt?

„Nee, daar heb ik niet gezocht. Ik heb scherpe keuzes gemaakt. Wil je dat ik in een film van vijftig minuten alle groeperingen af ga? Als ik duidelijk had moeten maken welke religieuze stromingen je in Rijssen hebt, dan was ik de mist ingegaan. Rijssen is me in religieus opzicht te complex voor een film. Het noemen van al die geloofsgemeenschappen – van syrisch-orthodox tot Hersteld Hervormd – vind ik helemaal niet interessant.”

Gaat de film nu nog over de werkelijkheid zoals die in deze plaats beleefd wordt?

„Moet ik me hier nu gaan verdedigen dat ik als filmmaker keuzes maak? De werkelijkheid is complexer dan deze documentaire laat zien. Ik vind dat zelf ook een zwakke kant van de film. Ik laat maar een beperkt plaatje zien, maar als je me verwijt dat ik geen context geef, dan maak je denkfout. Deze film gaat namelijk helemaal niet over Rijssen.”

Wat zegt u nu?

„De film gaat niet over Rijssen, hij speelt in Rijssen. Ik laat twee bevolkingsgroepen aan het woord: orthodoxe protestanten en moslims. Dat is slechts een aspect van Rijssen. In die zin is het een beperkte film.”

Dat subtiele verschil wordt me als kijker op geen enkele manier duidelijk. Alleen de titel al pretendeert een portret van de plaats te geven. Als dit uw aanpak is, dan had u in iedere willekeurige plaats kunnen filmen waar bevindelijke gereformeerden en moslims wonen.

„Dat had ook gekund. Een orthodox-protestantse plaats is niet per se noodzakelijk voor mijn verhaal. Ik laat zien dat bevindelijke gereformeerden geen contact willen zoeken met de moslimbevolking. Ik wil onder meer laten zien dat de reformatorische hoek volgens mij zo in elkaar zit dat de theologie een barrière wordt in persoonlijke contacten met mensen die anders denken.”

De film suggereert wat anders. Het lijkt alsof de gemeenschap gespleten is en de integratie anders verloopt dan elders in Nederland.

„Ik denk dat Rijssen wat integratie betreft geen uitzondering is. Ik beken, de suggestie dat het in Rijssen anders loopt zit er inderdaad wel in. Ook de filmtitel ’Rijssens stille oorlog’ is een forse titel. Dat is zeker waar.”

Hierdoor bevestigt u wel weer een vooroordeel: in plaatsen als Rijssen wonen alleen intolerante bevindelijke gereformeerden.

„Je moet wel mensen aantrekken om te komen kijken.”

Hoe ziet u religie eigenlijk?

„Ik heb een heel linkse achtergrond, ik kom als wetenschapper uit de neomarxistische hoek. Ik wil in de film laten zien dat religie een vertegenwoordiger is van de macht. Een macht waar onvoldoende controle op is. Er is religieuze terreur, merk ik. Er komen refo’s bij mij die zeggen: ’Meneer Rouveroy, u hebt helemaal gelijk, maar we durven er niet over te praten’.”

Eigenlijk bent u zo’n ouderwetse linkse ontmaskeraar.

„Als je me zo noemen wilt, prima. Dominees bedrijven in Rijssen politiek. Zo moet het niet zijn. Ze geven Gods woord door – meer niet. Er zijn machten binnen de refogroepen die despotisch te noemen zijn, de voorbeelden heb ik je net gegeven. Machtsstructuren houden mensen in die groepen gevangen.”

Wat is uw doel met deze film?

„Ik vind dat mensen zich in Rijssen op eilandjes terugtrekken. Ik geloof dat ik ze door deze film bij elkaar breng. Door de film weten ze van elkaars bestaan.”

U werpt zich op als een soort messias voor Rijssen?

Lacht: „Dat predicaat werp ik natuurlijk van me. Maar ik weet absoluut zeker dat als de film in Rijssen te zien is, de zaal afgeladen vol zit. Net als toen in Staphorst. Ook dat was een topper.”


http://www.trouw.nl/religie-filosofie/n ... tml?part=1
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Schepsel
Berichten: 4930
Lid geworden op: Zo Jun 20, 2010 6:43 pm
Locatie: 하늘

Re: ’Staphorst heeft de naam, maar in Rijssen gebeurt het’

Berichtdoor Schepsel » Za Sep 25, 2010 12:22 pm

Voor de achterlijkheid van zulke christenen kan ik ook geen enkele sympathie opbrengen.
Ik heb de beste feiten. Het zijn alternatieve feiten. Niemand respecteert de feiten meer dan ik. De rest is FAKE NEWS. SNEU. Net als ''zogenaamde rechters'' en scheiding der machten, SNEU.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75337
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: ’Staphorst heeft de naam, maar in Rijssen gebeurt het’

Berichtdoor Ariel » Za Sep 25, 2010 2:17 pm

Schepsel schreef:Voor de achterlijkheid van zulke christenen kan ik ook geen enkele sympathie opbrengen.


Dat zal best kunnen, maar als we het over Islam versus dit soort Christenen hebben, dan kies ik voor de Orthodoxe Christelijke kerk.
Misschien komt het omdat ik ook uit zo'n soort nest kom, maar ik ben nooit bang geweest toen ik deze kerk achter me liet. Niemand die me verstoten heeft, niemand die me bedreigde , niemand die me wilde vermoorden.
Deze mensen willen met rust gelaten worden, want ze wisten bij voorbaat al dat deze filmmakers het slechtste met hun voor hebben.
Het is nu eenmaal zo dat de zondag rust heel belangrijk voor dit soort mensen is, dus ga ze niet zonder toestemming filmen. Dit soort mensen doen geen sterveling kwaad.
Ik wil trouwens ook niet zonder toestemming gefilmd worden. Zelfs niet in een supermarkt. Dan wordt ik ook boos.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41267
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: ’Staphorst heeft de naam, maar in Rijssen gebeurt het’

Berichtdoor Mahalingam » Za Sep 25, 2010 4:28 pm

Dat kan je overkomen als filmer op een vrijdag bij het uitgaan van een fundi-moskee.
"Moskeegangers kwamen dreigend op hem af, mannen met baarden in jurken duwden tegen hem aan, boerka's werden over de camera gegooid. "
"Pas toen de imam zijn toehoorders vanaf de kansel opriep de filmer met rust te laten, kon Van Rouveroy zijn werk doen.
Een veelzeggend avontuur, meent de documentairemaker. „Voor mij een bevestiging van wat ik al wist”, zegt hij. „In deze gemeenschap is de macht van Allah's knecht bijna absoluut. Als de imam wat zegt, dan volgt zijn gehoor dat op.” "

Er zijn inderdaad nog wat Christenen die niet alleen in God en Hemel maar ook in Duivel en Vagevuur geloven.
En de bevindelijken zien God (en Duivel) actief aan het werk in deze wereld. (vandaar dat 'bevinden'.)
En zij zien klip en klaar dat Mohammed niet naar God luisterde maar naar de Duivel.
Wil het wat worden met die allahtonen dan moeten ze gauw ophouden met de Duivel te aanbidden. Tot dat moment moet je ze ver van je weg houden. Daar kan je geen vriendjes mee worden.
Hun standpunt wijkt dus niet veel af van dat van Hugo de Groot Grotius uit 1622.
En de Mahumetisterij is nu nog zoals die toen was.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Ruth
Berichten: 1232
Lid geworden op: Vr Apr 06, 2007 8:14 pm

Re: ’Staphorst heeft de naam, maar in Rijssen gebeurt het’

Berichtdoor Ruth » Zo Sep 26, 2010 9:40 am

Ik vind het een grote flauwekul. Ik heb het verhaal een beetje doorgelezen maar het is me nog steeds niet duidelijk wat er nu precies gebeurt in Rijssen. Worden er moslims afgeslacht, gedwongen zich te bekeren tot het orthodox christendom, winkels van moslims geplunderd? Natuurlijk zal er spanning zijn, maar waar is dat niet tegenwoordig? Overal waar de "nieuwe nederlanders" zich vestigen ontstaat spanning. Dat heeft niks met de christelijke religie te maken maar met het onaangepaste gedrag van de nieuwkomers. We hebben het lichtende voorbeeld hier op dit forum...

Laat die gasten in Rijssen lekker hun zwarte pakkie an houden en 2 keer per zondag naar de kerk gaan om naar een donderpreek te luisteren, wie heeft daar last van??
Als je denkt dat je te klein bent om invloed te hebben, dan heb je waarschijnlijk nog nooit de nacht doorgebracht met een mug op je kamer.

Wie vecht kan verliezen, wie niet vecht is al verloren.

EDL

Gebruikersavatar
tulpje
Berichten: 20
Lid geworden op: Ma Sep 27, 2010 4:17 pm

Re: ’Staphorst heeft de naam, maar in Rijssen gebeurt het’

Berichtdoor tulpje » Za Okt 09, 2010 6:49 pm

Ruth schreef:Ik vind het een grote flauwekul. Ik heb het verhaal een beetje doorgelezen maar het is me nog steeds niet duidelijk wat er nu precies gebeurt in Rijssen. Worden er moslims afgeslacht, gedwongen zich te bekeren tot het orthodox christendom, winkels van moslims geplunderd? Natuurlijk zal er spanning zijn, maar waar is dat niet tegenwoordig? Overal waar de "nieuwe nederlanders" zich vestigen ontstaat spanning. Dat heeft niks met de christelijke religie te maken maar met het onaangepaste gedrag van de nieuwkomers. We hebben het lichtende voorbeeld hier op dit forum...

Laat die gasten in Rijssen lekker hun zwarte pakkie an houden en 2 keer per zondag naar de kerk gaan om naar een donderpreek te luisteren, wie heeft daar last van??


Zo is het precies Ruth! Er gebeurt weinig in Rijssen. De mensen daar leven hun leven. In het straatbeeld valt niets op. Zelfs het zwarte pak op zondag (stiekem vind ik dat wel mooi), maakt hier en daar plaats voor stemmig grijs :razz:
Zo'n film kun je in elke stad maken. Je zet gewoon de uitersten tegenover elkaar, en er rolt iets spannends uit.
Een belangrijk fenomeen is wel dat Rijssen een stadje van de rede is, niet van het zwaard!

Dhana
Berichten: 7963
Lid geworden op: Do Nov 27, 2008 10:15 am

Re: ’Staphorst heeft de naam, maar in Rijssen gebeurt het’

Berichtdoor Dhana » Za Okt 09, 2010 6:55 pm

Inderdaad Tulpje. Jaren in Gouda gewoond en daar kan je artikelen schrijven/docu's maken over het wangedrag van moslimjongeren (meiden gaan ook nu ook mee doen) of de refo middelbare school. Wat is het echte Gouda?
Wil je in het leven werkelijk leren, moet je in staat zijn buiten het eigen ego te schouwen.


Terug naar “Ethiek, Moraliteit en Logica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten