Slavernij

Bestaat God? Wat is de waarde van religie? Mag je een dogma in twijfel trekken?
Mahalingam
Berichten: 41020
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Mahalingam » Zo Jul 01, 2018 10:12 pm

"Nakomelingen van slaven van toen dringen al lange tijd aan op officiële excuses. Ook de roep om schadevergoeding klinkt zo nu en dan."

Op de StaatsTV werd een nakomeling bevraagd over het belang van excuses. Een antwoord was dat dan begonnen kon worden met het verbeteren van de economische omstandigheden van de nakomelingen.
Door GeenStijl wordt het alsvogt onder woorden gebracht:
Maar goed, excuses dus. Van het kabinet, voor het slavernijverleden van het handelslandje met de VOC-mentaliteit. Sorry zeggen is niet genoeg en spijt betuigen levert ook geen knaken op voor de generaties na de generatie na de generatie na de generatie van de generatie die de slavernij aan den lijve heeft ondervonden.
Er moeten échte excuses komen, want dan kunnen we 'een punt achter de donkere pagina in de Nederlandse geschiedenis zetten'. Lees: met excuses komen de lawsuits en uit die lawsuits komt gratis geld voor nabestaanden van de nabestaanden van de nabestaanden van de slavernij, betaald uit de zakken van mensen die nooit slaven hielden, geen slaven willen, slavernij verwerpelijk vinden en nooit meer slavernij zouden invoeren.
https://www.geenstijl.nl/5142729/stop-eens-met-zeiken-en-ga-eens-gewoon-werken/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41020
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Mahalingam » Ma Jul 02, 2018 10:25 am

"Ahmed Aboutaleb (PvdA) wil dat kabinet excuses maakt voor ‘slavernijverleden’ "
zo lees ik in een krantenkop.
Maar zijn thuisland heeft een 'slavernijheden'. Volgens de slavernij-index:

Afbeelding

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20398
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor King George » Ma Jul 02, 2018 11:17 am

Dan trekt die Marokkaan een behoorlijk grote broek aan.


  Afbeelding

  Marokkaan Aboutaleb vraagt uitgerekend Nederland alsnog excuses voor slavernijverleden te maken

  Niet herinneren aan Nederlandse slavernij maar verzwijgen geschiedenis van andere culturen stuit tegen de borst

  Afgelopen zaterdag was er een herdenking bij het slavernijmonument van Rotterdam. De burgemeester van die stad, Ahmed Aboutaleb, speelde de demogogenrol die bij zo’n bijeenkomst hoort. Maar hij vloog uit de bocht toen hij zei dat Nederland alsnog excuses moet aanbieden voor haar slavernijverleden, ondanks het feit dat Nederland hier, en hier, al spijt betuigde. Waarom dat niet genoeg is? Spijt betuigen is niet hetzelfde als excuses maken, vindt Aboutaleb.

  Hautain
  Daarmee praat hij onder meer belangenorganisatie Collectief Broki naar de mond. Die gaf in 2013 aan dat Asscher spijt betuigde, waar ze eigenlijk excuses hadden verwacht. Er was niemand die zich daarna afvroeg wat nu eigenlijk het verschil is, maar de onvrede bleef in elk geval bestaan. Ergens vrees ik dat er na de verlangde excuses wordt gezegd: ”Ok, excuses, maar waar blijft de spijtbetuiging?”

  Toegegeven, voor het Nederlandse aandeel in de slavernij kan niet vaak genoeg sorry worden gezegd. Er is dus niets op tegen om het woord excuses te gebruiken, als men zich daar beter bij voelt. Doe het terwijl je op je hoofd staat, in je nakie, doe het schreeuwend vanaf de Euromast, mij zul je niet horen klagen. Maar ergens is het vreemd dat een uitvoerige spijtbetuiging niet voldoende is. Wellicht dat er juridische motieven spelen, maar het lijkt me dat het emotionele proces voorop staat. En in die context is een spijtbetuiging niet minder dan het maken van excuses. Sterker nog, spijt roept bij mij sterkere emoties op dan het ietwat hautaine ”excuses”.

  Barbarijse slavernij
  Maar dan Aboutaleb. Hij vindt het geen probleem om Nederlanders te houden aan een verleden waar ze niets mee te maken hebben. Waarom zouden wij hem dan niet herinneren aan het historische en moderne slavenprobleem van zijn geboorteland? Hij heeft immers nog altijd zijn Marokkaanse paspoort. Staat hij, als Berber, weleens stil bij de Barbarijse slavernij, of als moslim bij de gehele Islamitische? Ook vraag ik me af of hij in Marokko naast een slavernijmonument kan en mag speechen over spijt.

  Geschat wordt dat de Barbarijse slavernij, onder meer vanuit het huidige Marokko, tussen 1530 en 1780 ruim 1,25 miljoen Europese slaven verhandelde. Daar zaten vast wel wat voorouders tussen van de huidige generaties Nederlanders. Voor Marokko reden te over om daarover spijt te betuigen, zou je zeggen. Zelfs Ghana heeft spijt betuigt over haar slavernijverleden. Terecht, omdat veel Afrikanen verantwoordelijk waren voor het leveren van slaven aan de Europeanen. Maar heeft Marokko, dat slavernij pas in 1922 afschafte, waarna het nog jaren ongestoord kon doorgaan, dit verleden überhaupt toegegeven? Ik kan er niets over vinden.

  Pelgrimstocht
  Marokko staat 139ste op de lijst met landen die in 2016 actief streden tegen moderne slavernij. Volgens de ranglijst van de Walk Free Foundation is Nederland in dat opzicht overigens wereldkampioen. Ik hoop daarom dat iedere Rotterdammer om die reden vandaag de vlag uithangt, totdat Aboutaleb verhaal komt halen. Als het gaat om het aantal moderne slaven, staat Marokko overigens wel hoog: 18de.

  Terwijl Aboutaleb naar het verleden staart, kunnen we vaststellen dat er nogal wat aan de hand is met die moderne slavernij in de moslimwereld. In Mauritanië bestaat slavernij nog steeds. Niet gek als je beseft dat de praktijk daar pas officieel werd afgeschaft in 1980. Hoe zit het dan met Saudi-Arabië, waar een goed moslim minimaal een keer in z’n leven naartoe reist om de moderne slavernij aan te kaarten een pelgrimstocht te maken. Zij schaften slavernij, onder Westerse druk, officieel af in 1962. Maar eerlijk is eerlijk, misschien deden ze het ook een beetje voor Malcolm X, die twee jaar later op bezoek zou komen. Ze moesten wel, want dat zou pas echt gênant zijn geweest: “Welkom meneer X, onze slaaf brengt uw koffers wel even naar de kamer.”

  Islamitische slavernij
  Aboutaleb heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij praktiserend moslim is. Dan spreken we hem ook aan op die achtergrond. Het islamitische slavernijverleden is namelijk allesbehalve rooskleurig. Het begon al in de zevende eeuw, met de profeet Muhammad (een variant van de naam Ahmed), die actief deelnam aan het bemachtigen en verhandelen van slaven. Daarna werd een groot deel van Noord-Afrika veroverd en ondergedompeld in slavernij. Vooral de Afrikaanse “heiden” werd hiervan het slachtoffer, want de Sharia schrijft voor dat alleen niet-moslims tot slaaf kunnen worden gemaakt.

  Naar schatting werden er tussen de zevende en negentiende eeuw ongeveer 11 miljoen Afrikaanse slaven geëxporteerd door islamitische staten en handelaren. Miljoenen anderen stierven tijdens castraties en barre omstandigheden tijdens de export. De export gebeurde vooral richting de Noordelijke islamitische staten via de Trans-Sahara route; naar het Arabische Schiereiland over de Rode Zee en naar India via de Indische Oceaan.

  Afschaffing
  De afschaffing van slavernij is vrijwel geheel te danken aan christelijke afschaffingsbewegingen uit West-Europa en de Verenigde Staten. Zij kregen het voor elkaar om het Westen uit eigen beweging te laten stoppen met de vreselijke praktijk. Dit was uiteraard veel te laat, maar het gebeurde. Na al die eeuwen was er nog nooit een soortgelijke beweging opgedoken in de islamitische wereld. Vandaar dat islamitische slavernij groter dan ooit was op het moment dat Europa ermee stopte. Vrij snel daarna begon Europa ook de islamitische landen onder druk te zetten. Met diplomatische pressie werd het Ottomaanse Rijk gedwongen slavernij af te schaffen. Ook Arabische landen gaven langzaam maar zeker toe. Dit leverde in de negentiende eeuw helaas een tegenbeweging op in Afrika, toen meerdere jihadstaten werden opgericht en direct verder gingen met slavernij.

  Nare bijsmaak
  Natuurlijk is het flauw om Aboutaleb te confronteren met de wandaden van zijn voorouders, terwijl hij aandacht vraagt voor het slavernijverleden van Nederland. Wat tegen de borst stuit is niet zozeer het blijven herinneren aan Nederlandse slavernij, maar het verzwijgen van de geschiedenis van andere culturen. Het is voor mij ondenkbaar dat een land beloond wordt voor het stilzwijgen van haar verleden waar andere landen, die ervoor uitkomen, alle schuld moet dragen. De onlangs overleden orientalis Bernard Lewis schreef dat het aantal studies naar West-Europese, Romeinse en Griekse slavernij in de tienduizenden loopt, terwijl werken over Islamitische slavernij op een lijst passen ter grootte van één blaadje. Dit moet veranderen. Maar het gebeurt niet zolang islamitische overheden, geleerden en burgers geen behoefte voelen om over “hun” aandeel te spreken.

  Het is de hoogste tijd dat Marokko kleur bekent. Zo ook Aboutaleb, die zijn moslimvrienden regelmatig tot de orde roept. Laat hij zich, om te beginnen, uitspreken over de Barbarijse slavernij. Daarna kunnen we het hebben over een zoveelste rondje Nederlandse zelfkritiek.


TPO
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20398
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor King George » Ma Jul 02, 2018 11:26 am

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20398
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor King George » Ma Jul 02, 2018 1:28 pm

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46535
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Slavernij

Berichtdoor Pilgrim » Di Jul 03, 2018 1:49 am

Excuses dat ik geen excuses maak

Geplaatst op 2 juli 2018

Afbeelding

“Dat mensch wat in de geute verrot ziet Oe het alderheugst, o Godt.” Toen ik als 10-jarig jongetje een halve eeuw geleden deze tekst, geschreven in een beverig en ongeoefend handschrift, op een schutblad van een oude familie-Bijbel zag staan, vroeg ik mij af wat dat betekende en wie dat had geschreven. Ik mocht eigenlijk niet aan deze Bijbel komen, want zij werd door mijn ouders beschouwd als een kostbare schat. Mijn moeder bewaarde er overlijdensadvertenties, foto’s van gestorven mensen en geboortekaarten in. En mijn vader las er op feestdagen aan tafel het Kerstverhaal en het verhaal van Pasen uit voor, nadat hij eerst zijn handen had gewassen. Maar verder bleef deze Bijbel, die tegenwoordig in mijn bezit is, zorgvuldig onaangeroerd op de bovenste boekenplank in de woonkamer staan.

Later kwam ik te weten wie de schrijver van deze tekst was geweest; de overgrootvader van mijn overgrootvader van vaders kant, die Roelof Klaaszoon heette, en die al heel lang dood was. Meer konden mijn ouders er niet over vertellen. Het duurde meer dan veertig jaar totdat ik, als allang volwassen man, met behulp van het internet en daarop geplaatste registers van de Burgerlijke Stand bij toeval opnieuw op deze naam stuitte. Want Roelof Klaaszoon en zijn vrouw, Femmichjen Reindersdochter, waren in 1826 als getuigen aanwezig geweest bij het huwelijk van hun derde zoon in het Drentse Zuidwolde. Mijn nieuwsgierigheid werd opnieuw gewekt en ik zocht naar andere gegevens over deze voorvader. Hij bleek te zijn geboren in 1765 in het Drentse Nijeveen en daar ook in 1844 te zijn overleden. Zijn vrouw Femmichjen, geboren in 1767, was hem drie jaar tevoren ontvallen. Zij hadden acht kinderen gehad. En de kerkelijke registers van de Nederlands Hervormde gemeente van Nijeveen wezen uit dat drie van deze kinderen in de eerste week van september 1799 waren overleden. Dit kwam overeen met de datum die Roelof boven de tekst op het schutblad van zijn Bijbel had geschreven. En dat was dus de voor hem diep verdrietige reden waarom hij deze aangrijpende ontboezeming had geschreven.

Wij kwamen meer over deze voorvader Roelof Klaaszoon te weten. Want uit notariële archieven uit het naburige Meppel bleek dat hij, tussen 1835 en 1838, niet minder dan vier keer borg had gestaan voor een aantal dorpsgenoten. Roelof was de hoefsmid van Nijeveen, maar ook ouderling van de daar in 1835 gestichte Afgescheiden kerkelijke gemeente. Tot 1842 waren samenkomsten van deze Afgescheiden kerk verboden. De eigenaren en bewoners van huizen waar deze samenkomsten werden gehouden, konden, wanneer zij betrapt of verraden werden, rekenen op hoge en wurgende boetes. En de ouderling van de Afgescheiden kerk, de bejaarde smid Roelof, was vier keer achter elkaar voor deze vervolgde mensen in de bres gesprongen door borg voor hen te staan. Bijna alles wat over deze voorvader kon worden achterhaald, vertelt een verhaal van armoede, verdriet en onderdrukking. Maar ook van een onwrikbaar geloof en al even onwrikbare principes. Roelof moet een bijzonder mens zijn geweest.

Maar wist hij ook van de toenmalige slavernij in wat hij alleen maar kende als “de West”?; zoals Suriname en de Antillen destijds in de volksmond werden genoemd? Heeft deze simpele gereformeerde hoefsmid uit een Drents dorpje daarvan geprofiteerd? Hoewel hij en zijn vrouw nooit een neger in levende lijve hadden gezien? Hebben zijn destijds door een arrogante, paternalistische en liberale overheid, vanwege hun geloofsovertuiging vervolgde dorpsgenoten daar ook van geprofiteerd? Droegen deze vaak straatarme plattelandse christenmensen, die door de toenmalige grachtengordel diep werden veracht en beschouwd als “aller afschraapsel”, daar verantwoording voor? De schrijver weet niet hoeveel deze voorvader van de slavernij in “de West” afwist. Waarschijnlijk bijzonder weinig. En van de zogenaamde Trans-Atlantische slavenhandel naar alle waarschijnlijkheid helemaal niets.

Wat wij echter wel met zekerheid kunnen vaststellen, is dat Roelof, als hij daarvan had geweten, het scherp zou hebben veroordeeld. Want wat uitbuiting, onderdrukking en discriminatie betekende, wist hij heel goed; uit eerste hand en uit eigen bittere ervaring. En velen met hem, door het hele land heen, kwamen daartegen, tussen 1834 en 1842, in verzet. Niet geïnspireerd door een Communistisch Manifest of door de beginselen van de Franse revolutie, maar door de Bijbel. De Afscheiding van 1834 was de opstand der braven en de revolutie van de kleine luiden. Deze opstand was gericht tegen de toenmalige sociaal-maatschappelijk liberale elite, die toen ook al in de grachtengordels van de steden woonde. Een elite die diep neerkeek op wat zij “het grauw”, “de heffe des volks” en “het vulgus” noemde. En die zij in en op hun veenafgravingen, landgoederen, fabrieken, havenkades en schepen net zo genadeloos uitbuitten als de Afrikaanse slaven, de Chinese koelies en de inlandse contractarbeiders op hun plantages in de toenmalige Nederlandse koloniën.

Een elite die vervuld was met een diepe en felle haat jegens de eenvoudige Nederlandse christenen, die zich van de toenmalige Hervormde staatskerk afkeerden. Deze staatskerk stond onder toezicht van een met het departement van Justitie en Politie verbonden in 1816 opgericht ”Ministerie van Eeredienst”. En zij kon in veel opzichten nauwelijks meer christelijk, en zeker niet meer gereformeerd-protestant, worden genoemd. In plaats daarvan predikte zij het liberalisme, wat van overheidswege welhaast dwingend werd opgelegd. Zij was weinig anders was dan de spreekbuis van een liberale elite. Deze staatskerk is in feite in 2004 opnieuw opgericht in de vorm van de P.K.N.. Maar dat is een ander verhaal, dat buiten de context van dit schrijven valt.

De haat waarmee deze mensen van overheidswege te maken kreeg, uitte zich niet alleen in wurgboetes, maar ook in gedwongen inkwartiering van militairen, die de specifieke opdracht hadden gekregen zich zoveel mogelijk te misdragen. Hun voormannen, zoals ds. Hendrik de Cock uit het Groningse Ulrum, werden in de gevangenis gegooid. Anderen raakten hun ambt kwijt en werden met hun gezinnen uit de pastorie en op straat gezet. Kerkgebouwen werden in beslag genomen en overgedragen aan liberale en loyaal aan de overheid zijnde naburige kerkelijke gemeentes. Zij weken uit naar hagenpreken in het open veld of naar schaapskooien en schuren. Het moest er voor de Afgescheidenen op hebben geleken alsof de tijden van Alva, de Spaanse Inquisitie en de Brusselse Raad van Beroerten opnieuw waren aangebroken.

Dieptepunten in deze vervolgingen waren een in brand gestoken schaapskooi bij Harderwijk in de zomer van 1838, waarvan de deur werd geblokkeerd, en een samenkomst in een uiterwaard bij Gameren in 1840, die door bereden kurassiers met de blanke sabel uiteen werd gejaagd. Zestien dodelijke slachtoffers in Harderwijk en een onbekend aantal in Gameren. Waarbij in ieder geval vaststond dat een vierjarig meisje door een paard was vertrapt en de schedel van een vrouw door een sabel was gekliefd. Hoewel verschillende liberale regeringsgezinde couranten en auteurs zich lovend over het “kordate optreden” van deze militairen hadden uitgelaten verwekte het gebeuren in Gameren een nationaal schandaal. En de publieke opinie keerde zich in deze kwestie tegen de overheid. Het ministerie van Justitie, ressorterend onder de Haagse grootmeester der Vrijmetselarij, minister Van Maanen, werd overspoeld met verontwaardigde petities en smeek- en smaadschriften uit alle delen van het land.

De felste vervolgingen namen daarna af. Maar toch duurde het nog tot twee jaar na het aftreden van koning Willem I in 1840 voordat de Afgescheidenen door de overheid met rust werden gelaten. Uit hun gelederen zijn in Nederland later de Gereformeerde en Reformatorische kerken voortgekomen, alsook de A.R.P. en de huidige nog steeds bestaande en in 1918 opgerichte S.G.P.. De oude dorpssmid Roelof uit het Drentse Nijeveen heeft dat allemaal niet meer meegemaakt. Want hij is in 1844 op negenenzeventig jarige leeftijd overleden. Maar mensen als hij hebben het fundament gelegd voor de latere confessionele politiek en de christelijk protestante zuil in Nederland. In veel opzichten hebben zij ook bijgedragen aan de emancipatie van de eenvoudige mensen, alsmede het onderwijs, de sociale voorzieningen, de gezondheidszorg en de arbeidswetgevingen, wat in veel gevallen onterecht als het monopolie van de socialisten wordt geclaimd.

Wij kunnen ons afvragen of deze mensen zich verplicht zouden hebben gevoeld om hun excuses te maken voor de slavernij. Of dat hun nageslacht, en met hen het nageslacht van alle toenmalige eenvoudige Nederlandse mensen, dat nu nog 155 jaar na het afschaffen van deze slavernij zou moeten doen. Wanneer daar al excuses voor zouden moeten worden gemaakt, dan zal dit toevallen aan het nageslacht van de toenmalige grachtengordelelite. En gezien het feit dat verreweg het grootste gedeelte van de huidige elite nog steeds tot het nageslacht van deze toenmalige grachtengordeldieren behoort, lijkt ons dat ook helemaal niet zo moeilijk.

Want zelfs veel van hun namen zijn nog bekend, zoals Schimmelpenninck, Pateyn, Van Hoogendorp, Van Lanschot, Ruys de Beerenbrouck, Van Tuyll, Neeringh, Van Beuningen, Van Zoelen, etc. En de hele regentenkliek die soms al sinds de tijden van de V.O.C. en de W.I.C. hier in dit land de lakens uitdeelt. Vergeet ook de Oranjes niet. Deze regenten hebben niet met bevende, onbeholpen letters op het schutblad van een Bijbel hun verdriet geuit over het overlijden van drie kinderen achter elkaar vanwege armoede, gebrek en erbarmelijke hygiënische toestanden. Met ganzenveer of kroontjespen, in door de tijd verbleekte inkt; “Dat mensch wat in de geute verrot ziet Oe het alderheugst, o Godt.”

Excuses dat ik geen excuses maak, meneer Aboutaleb. Daarvoor bent u bij mensen als ik en ons hele voorgeslacht toch echt aan het verkeerde adres.

Door: “Taljaard”

https://ejbron.wordpress.com/2018/07/02 ... uses-maak/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46535
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Slavernij

Berichtdoor Pilgrim » Vr Jul 13, 2018 1:30 am

Opinie. Slavernij: “witte” onschuld bestaat wel degelijk

Geplaatst op 12 juli 2018

Afbeelding
De nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli in het Amsterdamse Oosterpark.

Moet elke “witte” Nederlander zich schuldig voelen over de Nederlandse rol in de slavenhandel? Slavernij was een kwestie van macht, niet van ras.

Begin juli werd wegens de herdenking van de afschaffing van de slavernij van de Nederlanders verwacht dat zij een houding aannamen van spijt en schaamte. Voor telgen van families die in de achttiende en de negentiende eeuw behoorden tot de geldelite met belangen in Suriname lijkt me dat geen slecht idee; zij hebben van de slavernij geprofiteerd.

‘Witte slaven’
Het merendeel van de Nederlanders heeft echter geen enkele reden tot spijt en schaamte. Hun blanke voorouders hebben part noch deel gehad aan dit historische schandaal. Zij zijn zelf als ‘witte slaven’ op een gemene manier uitgebuit door dezelfde of andere blanke families van de geldelite. Formeel waren ze vrij, maar deze vrijheid was voornamelijk de vrijheid om te verhongeren als er geen werk was.

Kinderarbeid
Hoe beroerd ook, de slaven kregen tenminste nog te eten. De slaven in Suriname zijn in 1863 vrijgelaten; de Nederlandse kinderen moesten nog tot 1870 wachten voor er iets (maar niet genoeg) gedaan werd tegen kinderarbeid. Ik verzet mij sterk tegen het standpunt van bijvoorbeeld een Gloria Wekker dat ‘witte onschuld’ niet bestaat. ‘Je bent wit en dus ben je schuldig.’ Wat een… racistisch standpunt!

Tot slaaf gemaakten
Het is tegenwoordig mode om niet meer te spreken van slaven maar van ‘tot slaaf gemaakten’. Je vraagt je dus af wie mensen uit West-Afrika eigenlijk tot slaaf gemaakt hebben. Dat waren niet de Europeanen. Die kochten de ‘tot slaaf gemaakten’ op en versleepten ze naar de Nieuwe Wereld. Nee, West-Afrikanen werden gewoon tot slaaf gemaakt door andere West-Afrikanen die sterker, machtiger en beter bewapend waren, en daarnaast door Arabieren.

Evenwichtiger
Laat men dat nou ook eens diepgaand uitzoeken, dan heb je een eerlijker en evenwichtiger zicht op deze schandvlek van de historie. Dan krijg je er zicht op dat slavernij een kwestie is van macht, niet van ras en dan kan men misschien eindelijk eens ophouden om de slavernijherdenkingen in termen van kleur te framen – wit tegen zwart. Als de woordvoerders van de nazaten der slaven daar eens mee zouden ophouden, dat zou de verhoudingen in Nederland ten goede komen. Willen ze dat niet, het spijt me, maar dan kan ik de herdenking van de slavernij alleen maar zien als een vehikel van een zwart racisme.

Dag van de vrijheid
Het beste zou misschien zijn om een dag van het sociaal recht of een dag van de vrijheid te vieren waarin de opkomst van sociale wetgeving, gezondheidszorg, onderwijs en andere verworvenheden van de verzorgingsstaat worden gevierd. Gelijke rechten voor mensen van alle kleuren. Met dank aan de vakbeweging en de sociaaldemocratie. Misschien is het zelfs wel slim om lid te worden van vakbond en politieke partij. Alle kleuren welkom.

Jan A. Schulp is inwoner van Sneek

http://www.dvhn.nl/Meningen/Opinie/Opin ... 62030.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Mahalingam
Berichten: 41020
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Mahalingam » Do Aug 30, 2018 5:28 pm

Moet nu iedere ex-VOC-stad in het verleden gaan graven om te zien hoeveel schuld de huidige bewoners met zich torsen?
In Amsterdam zal een (Surinaams) slavernijmuseum komen met nationale ambities. Maar in Rotterdam is veel meer betrokkenheid bij de slavenhandel te vinden.
Die gaan dat dan ook onderzoeken en natuurlijk, het is hedendaags een heel politiek beladen zaak.
VVD vreest spanningen door onderzoek slavernijverleden
Een meerderheid van de gemeenteraad vroeg vorig jaar november om zo’n onderzoek. Dit op initiatief van een PvdA-raadslid met Surinaamse roots, Peggy Wijntuin. Tegen stemden destijds Leefbaar Rotterdam en VVD. Voor waren PvdA, SP, D66, GroenLinks, NIDA en Partij voor de Dieren.

Hartekreet en kritische vragen
De liberalen van de VVD zitten nu met drie van deze linkse partijen – PvdA, D66 en GroenLinks – in één politiek ingewikkelde coalitie. Maar dat heeft het VVD-raadslid Tim Versnel niet belet om de kwestie op scherp te zetten. In een brief aan het college van B en W – eigenlijk meer één lange hartekreet – stelt hij een reeks kritische vragen over de praktische uitwerking van de aangenomen motie.

Via Trouw lekte dit weekeinde namelijk uit dat het stadsbestuur het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) in Leiden opdracht heeft gegeven voor twee onderzoeken. Volgens KITLV-directeur Gert Oostindie, ook gerenommeerd hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis, zal één van die rapporten gaan over het Rotterdamse slavernijverleden. Het andere over heden en verleden van koloniaal Rotterdam.

‘Behoefte aan scheiding van feit en fictie’
De ambitie is om de twee onderzoeken, die eind 2020 moeten verschijnen, wetenschappelijk te laten zijn. Juist een multi-etnische stad als Rotterdam heeft behoefte aan ‘scheiding van feit en fictie’ over het koloniale en slavernijverleden, zegt Oostindie in Trouw.

VVD’er Versnel vertrouwt het echter niet. Het is namelijk ook de bedoeling dat onderzoekers Rotterdam intrekken om over dat slavernijverleden te gaan praten met ‘actieve Rotterdammers’, wat dat ook mogen zijn. Versnel vreest dat dit in plaats van wetenschappelijke feiten vooral subjectieve praatjes zal opleveren. Toch weer fictie in plaats van feiten dus.
https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/08/rotterdam-laat-slavernijverleden-onderzoeken-vvd-vreest-meer-spanningen-640718/

De deplorabele marxistische indenty-politics.
De Rotterdamse VVD is nu bang dat onder het mom van wetenschappelijk (zelf)onderzoek Rotterdam vooral het Paard van Troje van de identity politics binnenhaalt, met als gevolg alleen maar meer spanningen tussen de diverse etnische groepen in de stad.’Waar is men op uit?’ vraagt Versnel zich retorisch af.

Helemaal ongegrond is die achterdocht niet. De motie van 2017 had weliswaar de mond vol van ‘inclusiviteit’, ‘saamhorigheid’ en ‘inclusief geschiedenisonderwijs’, maar koppelt in één adem ook hedendaags ‘anti-zwart-racisme’ aan het slavernijverleden.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41020
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Mahalingam » Do Sep 06, 2018 4:33 pm

Iedere stad die door Duitsers was bezet heeft een oorlogsmonument. Soms velen.
Moet iedere stad waar negers wonen nu een slavernijmonument krijgen met bijbehorende herdenkingen?
De Haagse negers lopen er niet warm voor en ook niet te hoop.
Er is weinig interesse voor het oprichten van een slavernijmonument in Den Haag.
Dat meldt Omroep West. Het stadsbestuur laat na aanleiding van vragen van het PvdA weten dat er diverse keren overleggen hebben plaatsgevonden met vertegenwoordigers uit de Afro-gemeenschappen in Den Haag over een mogelijk monument. „In tegenstelling tot Amsterdam en Rotterdam bleek de interesse voor het oprichten van een slavernijmonument, met name onder de Afro-Amerikaanse gemeenschap, niet groot te zijn”, schrijft het bestuur.

Het Haagse PvdA-raadslid Mikal Tseggai had vragen gesteld aan het stadsbestuur. ’Zou het niet mooi zijn als juist Den Haag, de stad van Vrede en Recht, zich hard zou maken voor een officiele herdenking’, vertelde ze eerder aan Den Haag FM. Ook wilde ze kijken of er een Haags slavernijmonument in Den Haag kan komen.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2525699/weinig-interesse-slavernijmonument-in-den-haag
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41020
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Mahalingam » Do Sep 06, 2018 4:39 pm

Verzoekschrift voor Pieter Vroom in ‘Barbaarse slavernij’

Het slavernijverleden van Nederland blijft de actualiteit beheersen. Zo zou in het onderwijs meer aandacht moeten worden besteed aan deze zwarte bladzijde uit de vaderlandse geschiedenis. En dan is er ook nog de discussie rond Zwarte Piet, die dit jaar eerder is losgebarsten dan ooit. Wat de inzending van het Waterlands Archief dan ook zo bijzonder maakt, is dat het een heel andere en bijna onbekende vorm van slavernij laat zien. In de zeventiende en achttiende eeuw belandden namelijk ook veel Nederlandse – en dus ook Waterlandse – zeelieden in Noord-Afrika in slavernij, nadat hun schip door Barbarijse zeerovers gekaapt was.

Zo ook Pieter Jacobsz. Vroom, de pas 16-jarige scheepsjongen uit Watergang, de hoofdpersoon van dit stuk.
Spoiler! :
Het schip waarop hij voer, de Sint Jacob, werd op 23 januari 1668 door Barbarijse kapers genomen. Pieter werd in Algiers opgebracht en op 9 februari als slaaf verkocht. Een ware nachtmerrie voor zijn moeder, Welmoet Pieters, die kort daarvoor weduwe was geworden. Haar man was tijdens de zeeoorlog met Engeland gesneuveld en liet zijn vrouw met acht kinderen achter.

Welmoet wilde niet ook nog eens een (kost winnend) kind verliezen en wendde zich daarom tot het dorpsbestuur van Landsmeer en Watergang. Het dorpsbestuur wist dat de admiraliteit te Amsterdam een oorlogsvloot naar de Middellandse Zee zou uitzenden. Als er tijdens deze militaire operatie kapers gevangen genomen zouden worden, dan zouden deze in Spanje als slaaf worden verkocht en konden er met de opbrengsten daarvan weer Nederlandse slaven worden vrijgekocht. Het dorpsbestuur wendde zich op zijn beurt dus tot de admiraliteit met het verzoek om namens Welmoet ook de naam van haar zoon op de lijst met vrij te kopen slaven te zetten.

Zoon Pieter werd echter niet door de oorlogsschepen van de admiraliteit bevrijd. In 1671 stelde een Watergangse burgemeester zich immers met nog iemand borg voor de vrijkoop van Vroom, terwijl de joodse koopman en Algerijnse resident in ons land, Louis d’Azevedo, in deze kwestie zou bemiddelen. Uiteindelijk is hij vrijgekomen, want in het kerkje van Watergang hangt aan het gewelf een scheepsmodel waarvan het verhaal gaat dat het door Pieter Jacobsz. Vroom is gemaakt en als dank voor zijn bevrijding aan de kerk is geschonken.

https://historiek.net/stuk-van-het-jaar-inzending-van-het-waterlands-archief/45448/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46535
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Slavernij

Berichtdoor Pilgrim » Di Sep 18, 2018 12:10 am

Blanke slaven bouwden Amerika

Posted op augustus 13, 2018 door Fubar

Afbeelding
Irish Slaves on Barbados Sugar Plantation

Ze kwamen in de ruimen van overvolle schepen, verpakt tussen vracht en dieren, en degenen die de reis overleefden werden gekocht en verkocht in ketens om te werken zoals hun eigenaren kozen. Ze werden naar de Caraïben, de Amerikaanse koloniën en daarbuiten gebracht. Klinkt bekend ? Maar deze gedwongen immigranten, die verstoken waren van alle persoonlijke vrijheid, waren Ierse slaven, en hun ‘dienstbaarheid en knechtschap’ begon lang voordat zwarte slavernij aan de orde van de dag was.

We weten allemaal, althans de lezers van dit blog, dat de mohammedanen meer mensen in slavernij voerden dan blanken ooit deden. We weten ook dat er miljoenen blanken in slavernij gevoerd werden door deze barbaren.

Minder bekend is dat er ook veel blanken in slavernij gevoerd werden door blanken, omdat ze van het verkeerde geloof waren bijvoorbeeld, of de verkeerde nationaliteit hadden.

De geschiedenis van de Ierse slaven wordt al lang onderdrukt en een moderne beweging van ontkenning van de Ierse slavernij wordt zelfs algemeen geaccepteerd. Promotors van deze giftige ideologie beweren dat het ‘racistisch’ is om te zeggen dat de Ieren ooit als slaven zijn verkocht, omdat dit de zwarte ervaring ‘ontneemt’. Voornaamste ontkenners van deze ‘Ierse slavernij’ zijn de ADL en de SPLC, die zijn namelijk beiden bang dat het door ‘blanke supremacisten’ aangegrepen wordt en dat kunnen ze niet hebben, want het doel van beide organisaties is om de blanke ten onder te laten gaan aan ‘schuld’, en dan komt het bestaan van blanke slaven niet zo goed uit. ‘Factchecker’ Snopes, betaald door Soros ageert er ook nogal heftig tegen.

Niets is minder waar. Slavernij is slavernij. Iedereen die wordt gekocht en verkocht, vastgeketend en misbruikt, of dat nu een decennium of een mensenleven is, verdient het om herinnerd te worden omwege zijn tragische verleden.

De Ieren werden in honderdduizenden stuks in slavernij verkocht – dat is een historisch feit, dat wordt gestaafd door onbetwistbaar bewijs. Of het nu politiek correct is of niet, of het nu op school wordt onderwezen of uit schoolboeken wordt geschrapt, het blijft een feit en we moeten ervoor waken dat het wordt vergeten.

Lees verder >>>
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46535
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Slavernij

Berichtdoor Pilgrim » Zo Sep 30, 2018 2:03 am

Niet-blanken houden vandaag de dag 40 miljoen niet-blanke slaven – Hang dat maar op een bordje in je slavernijmuseum

Posted op september 29, 2018 door Fubar

Afbeelding

Een nieuw rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties (ILO), en de Walk Free Foundation, een internationale NGO die werkt aan het beëindigen van de moderne slavernij, meldt dat er minstens 40 miljoen niet-blanke slaven zijn op de wereld vandaag – de overgrote meerderheid is tot slaaf gemaakt door andere niet-blanken.

Het grootste aantal daders en slachtoffers is geconcentreerd in Afrika, Azië en de Stille Oceaan – en de kleine aantallen slachtoffers en daders in Europa en Noord-Amerika zijn grotendeels toe te schrijven aan het gedrag van immigranten uit de derde wereld.

Het rapport, getiteld “Global estimates of modern slavery: forced labour and forced marriage”, zei dat naar schatting 40,3 miljoen mensen het slachtoffer waren van moderne slavernij in 2016.

Dit betekent dat op “elke willekeurige dag in 2016 er waarschijnlijk meer dan 40 miljoen mannen, vrouwen en kinderen, waren die werden gedwongen om te werken tegen hun wil onder bedreiging of die leefden in een gedwongen huwelijk waar ze niet ingestemd hadden”, zei het rapport.

Van deze 40,3 miljoen slachtoffers waren 24,9 miljoen mensen gedwongen te werken. Dat wil zeggen, ze werden gedwongen te werken onder bedreiging of dwang als huishoudelijk personeel, op bouwplaatsen, in clandestiene fabrieken, op boerderijen en vissersboten, in andere sectoren en in de seksindustrie”.

Deze slachtoffers worden “gedwongen te werken door particulieren en groepen of door de overheid. In veel gevallen kwamen de producten die zij maakten en de diensten die zij leverden in schijnbaar legitieme commerciële kanalen terecht”.

Nog een “15,4 miljoen mensen leefden in een gedwongen huwelijk waar ze geen toestemming voor hadden gegeven. Dat wil zeggen dat ze te maken hadden met een situatie waarbij ze hun seksuele autonomie verloren hadden en vaak onder het mom van een ‘huwelijk’ arbeid moesten verrichten,” vervolgde het rapport.

Vrouwen en meisjes worden onevenredig zwaar getroffen door moderne slavernij, goed voor 28,7 miljoen, oftewel 71 procent van het totaal. Meer bepaald vertegenwoordigen vrouwen en meisjes 99 procent van de slachtoffers van dwangarbeid in de commerciële seksindustrie en 58 procent in andere sectoren, 40 procent van de slachtoffers van dwangarbeid opgelegd door de overheid en 84 procent van de slachtoffers van gedwongen huwelijken.

Een op de vier slachtoffers van de moderne slavernij waren kinderen. Ongeveer 37 procent (5,7 miljoen) van de gedwongen huwelijken waren kinderen. Kinderen waren goed voor 18 procent van de mensen die werden uitgebuit door dwangarbeiders en 7 procent van de mensen die door de overheid werden gedwongen te werken. Kinderen die zich in commerciële seksuele uitbuiting bevonden vertegenwoordigden 21 procent van alle slachtoffers in deze categorie van misbruik.

Het rapport voegde daaraan toe dat moderne slavernij het meest voorkomt in Afrika (7,6 per 1.000 mensen), gevolgd door Azië en de Stille Oceaan (6,1 per 1.000) en vervolgens Europa en Centraal-Azië (3,9 per 1.000).

Met name in Azië en de Stille Oceaan is de prevalentie van dwangarbeid het hoogst, waar vier van de 1.000 mensen het slachtoffer zijn geworden, gevolgd door Centraal-Azië (3,6 per 1.000), Afrika (2,8 per 1.000), de Arabische staten (2,2 per 1.000) en Amerika (1,3 per 1.000).

Hoewel de gegevens in belangrijke regio’s, met name in de Arabische staten, beperkingen van de gegevens aangeven, wijzen de gegevens erop dat gedwongen huwelijken het vaakst voorkomen in Afrika (4,8 per 1.000), gevolgd door Azië en de Stille Oceaan (2,0 per 1.000).

Uit een rapport van oktober 2016 bleek dat de moderne slavenhandel in Londen grotendeels van Nigeriaanse oorsprong was.

(New Observer Online)

https://fenixx.org/2018/09/29/niet-blan ... rettyPhoto
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74914
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Ariel » Zo Nov 18, 2018 12:54 pm

Sylvane en KOZP spreken met geen woord over de groeiende moderne slavernij.

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41020
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Mahalingam » Zo Jun 16, 2019 12:53 pm

Er is weer vers gedoe over het Keti-Koti gebeuren.
Splijtzwam is Desi Bouterse.
Publicist over afblazen Keti Koti-lezing: ‘Bestuur is onder druk bezweken’

Het Ninsee is bezweken onder een intimidatiecampagne. Dat stelt publicist Sandew Hira in een verklaring over het afblazen van de Keti Koti-lezing die hij op vrijdag 29 juni zou geven in het Scheepvaartmuseum.

De uitnodiging van Hira als spreker zorgde voor onrust binnen de Surinaamse gemeenschap. Hira staat bekend als bondgenoot van Desi Bouterse en pleit onder meer van stopzetting van het strafproces tegen de president over zijn rol bij de Decembermoorden van 1982.

Volgens Hira zijn het Ninsee-bestuur en het Scheepvaartmuseum onder zware druk gezet om de lezing te schrappen. “De extremisten hebben hun zin gekregen,” aldus de publicist. Hij spreekt van een demoniseringscampagne.

Hira stelt dat hij eerder deze maand contact heeft gehad over de onrust met Ninsee-bestuurders Linda Nooitmeer en Martin Verbeet. Volgens de afspraak zou toen zijn afgesproken dat de partijen met elkaar in gesprek zouden gaan. Dat is er niet van gekomen.

Uitzendmodem gestolen

Hira legt ook een verband met de inbraak bij Radio Mart, het Surinaamse radiostation in Zuidoost waar hij zaterdag in gesprek zou gaan met de luisteraars. Dat kon niet doorgaan, omdat ‘s ochtends het uitzendmodem bleek te zijn gestolen.
Hira spreekt van een zeer verontrustende ontwikkeling. “De kern van de vrijheid van meningsuiting is dat iedereen het recht heeft om zijn of haar mening te verkondigen, ongeacht de vraag of je het met die persoon eens of oneens bent.”
Hira besluit zijn verklaring met een uitnodiging aan zijn opponenten, publicist Theo Para en advocaat Hugo Essed, om in het openbaar het debat aan te gaan. Ook vraagt hij om de mogelijkheid zijn lezing alsnog te kunnen houden.
https://www.parool.nl/amsterdam/publicist-over-afblazen-keti-koti-lezing-bestuur-is-onder-druk-bezweken~b6952e06/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 6451
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Slavernij

Berichtdoor sjun » Di Jun 18, 2019 8:30 pm

De eigen problemen en verdeeldheid en anders wel het eigen gebrek aan geld en organisatievermogen zijn altijd al een extra last geweest. Stop de subsidie en het feestje voor anderen en de wijzende vinger naar anderen is afgelopen. Opmerkelijk toch dat zo'n volk in vrijheid voor de dictator en decembermoordenaar Desi Buoterse kiest. Op sommige plekken heeft de onderwijsverdomming wel bijzonder hard toegeslagen. Maar eerlijk is eerlijk, in sommige enclaves in Nederland en België is het ook niet best gesteld met het onderwijs.

The Atlantic slave trade: What too few textbooks told you - Anthony Hazard


Yazidi Girls: Prisoners of ISIS
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 6451
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Slavernij

Berichtdoor sjun » Wo Jun 19, 2019 4:54 am

Om een of andere reden hoor je er nauwelijks over...
Islam en slavernij :muslima:
Laatst gewijzigd door sjun op Wo Jun 19, 2019 5:17 am, 1 keer totaal gewijzigd.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 6451
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Slavernij

Berichtdoor sjun » Wo Jun 19, 2019 5:09 am

Mauritania: Slavery's last stronghold
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 6451
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Slavernij

Berichtdoor sjun » Wo Jun 19, 2019 5:22 am

THE HIDDEN ISLAMIC SLAVE TRADE & COLORISM


Islam and Slavery


Licht iedereen er over in.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Maarten
Berichten: 554
Lid geworden op: Di Mar 21, 2017 3:00 pm
Locatie: Twente
Contact:

Re: Slavernij

Berichtdoor Maarten » Do Jun 20, 2019 3:20 pm

Slavernij is als oud als de mensheid zelve...zeg wat je wilt, maar de neger kende toendertijd in ieder geval zijn plaats...

Afbeelding

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 6451
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Slavernij

Berichtdoor sjun » Do Jun 20, 2019 4:31 pm

Dan zeg ik maar dat het wat mij betreft goed is dat de tijden veranderd zijn. Wie hier geboren of toegelaten is, zich ingaan aanpas, een beetje meedoet, zich aan laat spreken en probeert iets op te bouwen kan wat mij betreft ongeacht huidskleur ergens de lijnen uitzetten. Het vraagt slechts voldoende overzicht en inzicht om ergens met succes de leiding te hebben.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46535
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Slavernij

Berichtdoor Pilgrim » Ma Jun 24, 2019 11:47 pm

Ultralinks college Amsterdam wil als gemeente excuses maken voor slavernij

24 juni 2019

Afbeelding

Heeft natuurlijk helemaal niets te maken met identity politics

Amsterdam moet als eerste gemeente in Nederland excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Dit eist een grote meerderheid van de gemeenteraad, het college is positief, meldt Het Parool.

Zeven partijen, die samen 31 van de 45 zetels hebben in de gemeenteraad, dienen maandag een initiatiefvoorstel in voor formele excuses op 1 juli 2020, tijdens Keti Koti, de herdenking van de afschaffing van slavernij. Wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) zegt dat het Amsterdamse gemeentebestuur ‘welwillend is’ ten aanzien van de oproep van Denk, GroenLinks, PvdA, Bij1, ChristenUnie, D66 en SP.

ANP

https://tpo.nl/2019/06/24/ultralinks-co ... slavernij/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Mahalingam
Berichten: 41020
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Mahalingam » Di Jun 25, 2019 12:21 am

En wie volgt het goede voorbeeld van Amsterdam? De gemeente Tubbergen misschien?
Zeven en twee jaar cel geëist in Tubbergse slavernijzaak
https://nos.nl/l/2212394
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20398
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor King George » Di Jun 25, 2019 9:59 am

Hier ging het om:

Afbeelding
Dat vind ik overigens wel een gepaste straf. Alleen zou het geldbedrag wat door het echtpaar nog betaald moet worden niet aan de staat, maar aan de werker uitgekeerd moeten worden voor niet uitbetaalde arbeidsuren. En dat zijn er nogal veel. Bij aanhoudende en oplopendeloonachterstanden gelden op een gegeven moment toch ook opcenten? De werker kan aardig wat niet gemaakte arbeidsuren op het arbeidspooierpaar vorderen. Ik acht de belastingdienst overigens wel in staat om deze werker al een aanslag voor loonbelasting in rekening te brengen als voorschot op nog niet betaalde arbeidsuren, ookal moet de werker zelf alles uit de kast halen om zijn recht te halen en maar zien of hij ooit zijn recht haalt. Zoniet, dan heeft hij belastingschuld. Leuker kunnen ze het bij de belasting niet maken.


Leviticus 19:13


Beroof niemand en pers een ander niet af. Betaal een dagloner zijn loon nog op dezelfde dag uit


http://www.nbv.nl/vertaalaantekeningen/ ... Lev.sec_12
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Mahalingam
Berichten: 41020
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Mahalingam » Ma Jul 01, 2019 9:26 am

Kinderen krijgen les over slavernij in Suriname.
Kinderen leren over slavernij met keti koti-boerenbont
Leerlingen van Amsterdamse basisscholen leren tijdens een uitwisseling over de afschaffing van de slavernij.
https://www.trouw.nl/onderwijs/kinderen-leren-over-slavernij-met-keti-koti-boerenbont~b1b68813/

En in dit artikel lees ik:
Langzaam gaat het gesprek over op het slavernijverleden. De kinderen luisteren aandachtig. Rijssen: “Als tot slaaf gemaakte mensen in opstand kwamen, kregen ze ketens aan hun voeten en handen.”

En dat kom ik vaker tegen in de anti-slavernij teksten.
Er schijnt een soort taboe te rusten op het woord 'slaaf' (en 'slavin') en zodoende komt je tegen : "tot slaaf gemaakte mensen..."
Ook hier weer:
Hoe slaafgemaakten op West-Java landheer werden dankzij een VOC-koopman
https://www.trouw.nl/verdieping/hoe-slaafgemaakten-op-west-java-landheer-werden-dankzij-een-voc-koopman~b5eba770/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 6451
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Slavernij

Berichtdoor sjun » Ma Jul 01, 2019 6:33 pm

Worden de kinderen ook bijgeschoold over de hedendaagse slavernij? Of vraag ik daarmee teveel parate kennis bij hen onderwijzenden?
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.


Terug naar “Ethiek, Moraliteit en Logica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten