Europees antisemitisme in vroeger tijden

Bestaat God? Wat is de waarde van religie? Mag je een dogma in twijfel trekken?
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 29970
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Europees antisemitisme in vroeger tijden

Berichtdoor Pilgrim » Wo Jul 08, 2015 1:48 am

Waarom antisemitisme een deel van de Europese cultuur is

Geplaatst op 7 juli 2015

Afbeelding

Antisemitisme is niet alleen een deel van de geschiedenis van Europa, maar ook een bestanddeel van haar cultuur. De langdurige antisemitische geschiedenis van Europa is vol met laster, discriminatie, meten met twee maten, pogroms, verdrijvingen en andere vervolgingen. Ze bereikte haar absolute dieptepunt in de Holocaust. Deze genocide werd niet alleen gepleegd door Duitsers en Oostenrijkers, maar ook door vele collaborateurs in de bezette landen, die niet per se allemaal voorstanders van de nazi´s waren.

Voor wat betreft de Holocaust bekenden bijna alle bezette landen op den duur de waarheid dat zij gefaald en in verschillende mate met de nazi´s gecollaboreerd hadden. De meeste boden hun excuses aan. Enkele weken geleden werd Luxemburg het nieuwste land dat dit deed. De grote uitzondering vormt Nederland. Minister-president Mark Rutte (VVD) gaf onlangs voor de tweede keer een nietszeggend antwoord op vragen in de Tweede Kamer, om zodoende te vermijden het schandalige falen van de Nederlandse regering in oorlogstijd te moeten toegeven. Tijdens haar ballingschap in Londen toonde de regering geen interesse in de plaatsvindende massamoord – de vernietiging van drie vierde deel van de 140.000 Nederlandse Joden door de Duitse bezetters. De joodse gemeenschap was al eeuwenlang in Nederland aanwezig geweest.

Terwijl er nauwelijks verschil van mening bestaat over de antisemitische geschiedenis van Europa, is er met betrekking tot het antisemitisme als bestanddeel van de Europese cultuur een gedetailleerde uitleg nodig die wat betreft de Joden een dominant deel daarvan was. Om misverstand te voorkomen: dat betekent niet dat tegenwoordig de meeste Europeanen antisemieten zijn.

De onlangs overleden vooraanstaande antisemitismewetenschapper Robert Wistrich heeft veel bijgedragen aan de infrastructuur waardoor begrepen en bewezen wordt dat antisemitisme een integraal bestanddeel van de Europese cultuur is.

Enkele jaren geleden nodigde ik hem uit om te spreken over de traditie van het Europees intellectuele antisemitisme bij het Jerusalem Center for Public Affairs. Wistrich legde uit dat christelijke geestelijken en veel vooraanstaande christelijke theologen in de middeleeuwen en door de millennia heen “verachting van het joodse volk doceerden”. Zulke credo´s beperkten zich niet tot de rooms-katholieke kerk. Over de protestantse hervormer Maarten Luther zei Wistrich: “Zijn aanvallen op Joden behoren tot de meest grove in de geschiedenis van antisemitische belastering.”

Wistrich vermeldde gedetailleerd hoe intellectuele trends in Europa de mutatie van het antisemitisme telkens beïnvloedden. Hij legde uit hoe de antisemitische joodse traditie zich tijdens de Verlichting voortzette en illustreerde dat met de haat die Voltaire tegen het joodse volk koesterde. Wistrich vermeldde ook de volgende generatie intellectuele antisemieten, namelijk de idealistische Duitse filosofen van de 18e en de 19e eeuw, waaronder Kant, Hegel, Schopenhauer en later Karl Marx.

Hij vermeldde dat met zeldzame uitzonderingen de Franse socialisten van de vroege 19e eeuw de fundamenten van het antisemitisme van de late 19e eeuw legden. Hij merkte op dat het antisemitische werk “La France Juive” (Het joodse Frankrijk”) van Edouard Drumont in zijn tijd een bestseller was. Er waren ongeveer honderd herdrukken.

Wistrich voegde er aan toe dat een groot deel van het nationaalsocialisme, het fascisme en zelfs enkele stromingen van het socialisme – die belangrijke anti-intellectualistische componenten bezitten – eveneens intellectuele oprichters hadden. In zijn belangrijke boek “A Lethal Obsession” (“Een dodelijke obsessie”) wijdde Wistrich een groot hoofdstuk aan wat hij “de oud-nieuwe Judeofoben van Brittannië” noemde. Hij vermeldde het wijdverbreide antisemitisme in de Britse literatuurklassiekers door de eeuwen heen. Hij schreef dat in het Verenigd Koninkrijk “antisemitische gevoelens ook deel uitmaken van de discussie van de mainstream, die bij de academische, politieke en media-elites steeds weer naar boven komen.”

Veel andere voorbeelden dat antisemitisme een deel van de Europese civilisatie is, zijn te vinden in het boek “Anti-Judaism, the Western Tradition” (“De westerse traditie van het anti-judaïsme”) van David Nirenberg.

Een serie vooraanstaande Europese romanschrijvers waren extreme antisemieten. Een van de beroemdere was de Fransman Louis-Ferdinand Céline, die na de Tweede Wereldoorlog wegens collaboratie met de bezettingsmacht werd veroordeeld. Bovendien bevinden zich op gebouwen zoals de Notre Dame kathedraal in Parijs oude antisemitische sculpturen. Ook in de Europese populaire cultuur – bijvoorbeeld in tekeningen en karikaturen – vindt men antisemitische grondgedachten. Het studentenuitwisselingsprogramma van de Europese Unie is genoemd naar de fanatieke antisemiet Erasmus. De universiteit van Rotterdam en een brug in de stad eveneens.

Het is verkeerd om te denken dat het nationaalsocialisme en zijn kwaadaardige “cultuur” eindigden met de nederlaag van Duitsland in het jaar 1945. Veel nazi´s bleven trouw aan hun ideeën. Velen probeerden hun kinderen de nazi-ideologie in te gieten. Na de oorlog waren er in Duitsland niet genoeg onbesmette rechters en ambtenaren om de benodigde regeringsposten te bezetten. Tot de voormalige nazi´s die hoge functies in het naoorlogse Duitsland bekleedden, behoorde de christendemocraat Kurt Georg Kiesinger, die van 1966 tot 1969 bondskanselier was. Zelfs vele artsen, die joodse overlevenden onderzochten die om gezondheidsredenen schadevergoedingen eisten, hadden een nazi-achtergrond.

Als men vraagt wie de belangrijkste naoorlogse filosoof van Europa was, zullen velen Martin Heidegger noemen. Zijn onlangs gepubliceerde notitieboekjes later er geen twijfel over bestaan dat zijn gedachtewereld diep antisemitisch was.

Het feit dat een aanzienlijk aantal Europeanen het nu eens is met de uitspraak dat “Israël een vernietigingsoorlog tegen de Palestijnen voert”, is een belangrijk voorbeeld van het moderne Europese antisemitisme. Deze uitspraak werd door meer dan 40% van de EU-burgers in de leeftijdscategorie 16 jaar en ouder als juist beschouwd. Dat past volkomen in de antisemitische cultuur van Europa.

De Amerikaanse politieke wetenschapper Andrei Markovits vat een sleutelelement van de huidige Europese realiteit kort en krachtig samen: “Europa heeft een onopgeloste, belangrijke relatie met haar verleden. Het voortdurend vergelijken van de Israëli´s met de nazi´s komt voort uit de Europese onderbuik. Dat is uiteraard een dubbele brutaliteit. Daarmee bevrijden de Europeanen zich van hun eigen geschiedenis. Tegelijkertijd lukt het hen hun vroegere slachtoffers te beschuldigen zich zo te gedragen als de ergste daders uit het eigen kamp.”

De leidende krachten van het continent, waarop het nationaalsocialisme geboren werd en kon floreren, besteden tegenwoordig relatief weinig aandacht aan de nazi-achtige politiek en uitlatingen die afkomstig zijn van diverse terreurorganisaties van het Midden-Oosten. Hun propaganda voor de volkerenmoord is geen Hitler-nazisme, maar een nazisme dat uit delen van de islam afkomstig is.

De volgende keer wanneer vertegenwoordigers van Europa Israël bekritiseren vanwege haar politiek, zou het Israëlische antwoord moeten luiden dat zij zich gezien het verleden van Europa beter op het islamo-nazisme zouden moeten concentreren. De bureacraten van de EU en haar lidstaten, die constant en buitenproportioneel Israël nadrukkelijk vermanen, stoelen op immorele voet.

Afbeelding
Dr. Manfred Gerstenfeld

Bron: https://heplev.wordpress.com

Bron oorspronkelijk artikel: www.jpost.com

Auteur: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2015/07/07 ... ultuur-is/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 29970
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Europees antisemitisme in vroeger tijden

Berichtdoor Pilgrim » Zo Nov 27, 2016 3:26 am

Notarissen hielpen bij roof Joodse goederen

26 nov 2016

Afbeelding

Veel notarissen in Nederland werkten in de Tweede Wereldoorlog mee aan de onteigening van Joods onroerend goed. De notarissen profiteerden daar financieel van.

Dat blijkt volgens NRC uit het boek “Kille mist” van Raymund Schütz. Joden moesten in de oorlog hun tegoeden registreren, evenals hun onroerend goed. Uiteindelijk werden die panden onteigend. Aan die onteigening werkten de meeste notarissen mee door verkoopakten te passeren. Ze verdienden daar goed aan. Na de oorlog werd bepaald dat de notarissen 60% van het geld dat was verdiend met overdrachtsakten moesten teruggeven. De meesten deden dat. ,,Het was voor de notaris ook de afkoop van een ambtsmisdrijf”, stelt Schütz.

Bron
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 29970
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Europees antisemitisme in vroeger tijden

Berichtdoor Pilgrim » Ma Jan 30, 2017 12:09 am

De nog nooit vertelde verhalen uit de getto´s die nooit mogen worden vergeten!
Gepubliceerd op 2 mei 2016

De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 29970
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Europees antisemitisme in vroeger tijden

Berichtdoor Pilgrim » Zo Apr 23, 2017 5:19 pm

DEN VADERLAND GETROUWE...

Geplaatst op 23 april 2017

Afbeelding
De Sintelbaan, Olympiaplein, Amsterdam (1942)

Straks gaan wij de slachtoffers uit den Tweede Wereldoorlog herdenken. Ik vind het altijd een onaangename dag. Vooral het Wilhelmus. Trouwens dien hele herdenking vind ik een hypocriete vertoning, want den Nederlandsche burger maakte zich in 1942, toen de deportaties der Joden begonnen, niet bijster druk over het lot van hun Joodsche medeburgers. Maar goed, ik wil daar niet verder over zeuren. Ik heb dat hier al genoeg gedaan. Maar, spitse lezer van E.J. Bron, waar ik toch dikwijls nog over zit te piekeren, is het feit dat als ook maar ergens ter wereld onrecht wordt gepleegd de regering en den gansche bevolking van Nederland meteen hun stem verheffen en klaar staan met een oordeel. Ik wil dat hier toch even gezegd hebben.

Echter, helaas, slechts weinigen verhieven hun stem toen bitter onrecht op den Nederlandsche bodem werd bedreven. Onder de wrede Duitsche overheersing werd den Joodsche gemeenschap vogelvrij verklaard. Des avonds, wanneer niemand zich nog op straat vertonen mocht, werden zij uit hun huizen gehaald en gedeporteerd. Er was geen regering die hen hielp of de weg wees. Slechts een heel klein deel der Nederlandsche bevolking was de Joden in hun vreselijke doodsstrijd behulpzaam. Een ander deel, bestaande uit ambtenaren, politieagenten, trambestuurders, treinpersoneel en duizenden anonieme werkers, was de Duitsers bij de knechting en de moord op Joden behulpzaam.

Het grootste deel der Nederlandsche bevolking, meer dan 95%, zag wel wat er om hem heen gebeurde, maar keek niet op of om. “De Nederlanders zijn het er niet mee eens, maar werken niet tegen”, berichtte de Duitse vervolger aan zijn meerderen in Berlijn.

Een schrijnend voorbeeld daarvan staat in het Algemeen Handelsblad van 31 mei 1943. Terwijl de Joden tezamen dromden op het grasveld van de Sintelbaan te Amsterdam, waar zij zich moesten vervoegen voor transport naar Westerbork en elders, werd enthousiast in dien Courant geschreven hoe Fanny Blankers Koen bij het hoogspringen, tijdens de trainingswedstrijden voor damesatleten, op de Amsterdamsche Sintelbaan een nieuw wereldrecord vestigde. De onverschilligheid ten aanzien van de Joodsche burgers is werkelijk om te huilen.

Maar, lezer, er zal in het leven van dien generatie altijd wel een moment zijn geweest, misschien voor het naar bed gaan, misschien in de stilte van een mooie zomermiddag, of behaaglijk zittend voor het haardvuur op een koude winterdag, dat hun het geweten heeft opgespeeld. Maar ach, die generatie is inmiddels bijkans uitgestorven. Er is nog maar een enkele verzetsstrijder in leven.

Nu hebben we Marokkanen, die met de op 4 mei gelegde kransen gaan voetballen. Ja, dat doen die Marokkaanse klootzakken uit respect. Voor ons. Voor dien doodsbenauwde Nederlanders die nooit eens in verzet komen tegen dat asociale rot schorem.

En ook nu sluit een nieuwe generatie den ogen voor het Kwaad dat overal rondwaart. Een Kwaad dat erop uit is ons voorgoed te vernietigen.

Ik wens U allen nog een gezegende dag.

Door: “Driek”

https://ejbron.wordpress.com/2017/04/23 ... -getrouwe/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 29970
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Europees antisemitisme in vroeger tijden

Berichtdoor Pilgrim » Vr Jul 14, 2017 12:01 am

EEN VERWARDE MAN...

Geplaatst op 13 juli 2017

Afbeelding

Als moslims inderdaad dezelfde god aanbidden volgens de Paus, dan rijst den zeer brandende vraag waarom er dan al veertienhonderd jaar in zoveel landen een islamitische uitroeiingsoorlog tegen het Joden – en christendom gaande is. Dorpen en kerken in Pakistan, Nigeria en Syrië worden platgebrand en christenen worden bijna overal waar moslims het voor het zeggen hebben vervolgd en afgeslacht. In Irak daalde het aantal Chaldeese kerken hierdoor van 300 in 2003 tot slechts 57 nu. En ook die overgebleven kerken zijn constant het doelwit van de volgelingen van Mohammed. Over dien Joodsche bevolkingsgroepen in islamitische landen zal ik het maar niet hebben.

Welnu, ik zeg het hier maar ronduit, spitse lezer van “E.J. Bron”, dien man in vrouwskledij leest zelden of nooit een boek, laat staan de koran. De paus heeft geen idee hoe het er in de echte wereld aan toegaat. Het is een verwarde man. Vooral een man met domme uitspraken. Want, lezer, het gebod ‘Gij zult niet doden’ en het ‘Heb uw naasten lief’ zullen wij in den koran niet tegenkomen.

Het christendom is een godsdienst van liefde, die zijn leden de hoogste morele principes leert van goed gedrag. Bemin uw naaste. Streef naar vrede. Help de behoeftige. Leef mee met en verhef de onderdrukten. Behandel anderen zoals jezelf behandeld wilt worden. Met deze tekst begint het zeer interessante boek ‘Een morele afrekening’ van Daniel Jonah Goldhagen. Geen boek voor bij het haardvuur. Neen, het is een sinister boek en lange tijd een verboden boek. Doch zeer interessant en lezenswaardig.

Het christendom is een godsdienst die de haat tegen één groep mensen, de joden, vanuit de kern was toegewijd, en die deze door de geschiedenis heen in zijn hele territorium heeft verspreid. Het beschouwde en belasterde hen, soms in zijn heilige geschriften en doctrine, als zijnde de moordenaars van Christus, als kinderen van de duivel, als schenders en bevlekkers van al het goede, verantwoordelijk voor een enorme reeks rampen en menselijk lijden.

Deze haat – dit verloochenen door het christendom van de eigen wezenlijke en goede morele principes – heeft ertoe geleid dat christenen in de loop van bijna tweeduizend jaar vele ernstige misdaden tegen de joden hebben begaan en hen op andere manieren leed hebben berokkend, onder andere door massamoorden. De bekendste en omvangrijkste van deze massamoorden is de Holocaust.

De vraag voor christenen, vooral voor de rooms-katholieke kerk, is: wat moet een godsdienst van liefde en goedheid doen om haar geschiedenis van haat en onrecht onder ogen te zien, om haar slachtoffers schadeloos te stellen en zichzelf zodanig te rehabiliteren dat ze niet langer de bron is van haat en het onrecht die ze, ongeacht haar verleden, nu niet meer zou tolereren? Dat is de vraag die dit boek stelt.

Afbeelding
Een verwarde man bij de Klaagmuur

Daniel Jonah Goldhagen snijdt zich een weg door de historische en morele nevelen, om zo de betrokkenheid van de katholieke kerk bij de Holocaust volledig bloot te leggen. Hij verbreedt de discussie die zich concentreerde rond paus Pius XII tot een onderzoek naar de kerk in heel Europa. Hij toont aan dat de betrokkenheid van de kerk en de paus bij de vervolging van joden veel verder gaan dan tot nu toe werd aangenomen. De kerkleiders waren volledig op de hoogte van de vervolgingen. Maar zij spraken zich er niet tegen uit en deden ook niets om het verzet ertegen aan te moedigen. In plaats daarvan ondersteunden ze vele elementen ervan. Sommige geestelijken namen zelfs actief deel aan de massamoord.

Afbeelding
Adolf Hitler begroet hoogwaardigheidsbekleders uit Rome

Maar Goldhagen gaat verder in zijn onderzoek. Hij ontwikkelt een exacte manier om de mate van schuld van de Kerk en haar geestelijkheid te bepalen, en die was veel omvattender dan tot nu toe werd verondersteld. Hij toont aan dat de Kerk, volgens haar eigen leer zelfs, een tot nu toe niet erkende plicht tot genoegdoening heeft. Hij verkent die plicht, analyseert de strategieën van de Kerk om daar onderuit te komen, en schetst wat de Kerk te doen staat om de schade die zij de joden heeft berokkend, ongedaan te maken en zichzelf te helen.

(Uit: Daniel Jonah Goldhagen. ‘Een Morele afrekening’. De rol van de katholieke kerk in de Holocaust en haar onvervulde plicht tot herstel. Uitgave Manteau – De Bezige Bij)

Door: “Driek”

https://ejbron.wordpress.com/2017/07/13 ... warde-man/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 29970
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Europees antisemitisme in vroeger tijden

Berichtdoor Pilgrim » Do Aug 10, 2017 11:04 pm

DE POLITIE IS JE BESTE KAMERAAD...

Geplaatst op 10 augustus 2017

Afbeelding

Toen, lang geleden, het was in die rumoerige naoorlogse jaren, Nederland begon zich al te herstellen van de Duitse bezetting, toen zomaar ineens de Nederlandsche politieagent tot je beste kameraad werd uitgeroepen. Ik heb dat nooit begrepen, want ik weet uit bittere ervaring dat mensen in militair of politioneel uniform het noodlot met zich mede dragen. Zo waren er tijdens de bezetting politieagenten die ijverig Joden uit hun huis ophaalden en daar het zogenaamde ‘kopgeld’ voor kregen. Ach, lezer, wat hebben die Nederlanders in de oorlog eigenlijk een erbarmelijk figuur geslagen. Ons koningshuis nam in 1940 de wijk naar Londen, de Nederlandsche Spoorwegen vervoerden Joden naar de concentratiekampen, het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf bracht de Joden naar de Joodsche Schouwburg en het Centraal Station en de ambtenaren en journalisten en de Nederlandsche Omroepverenigingen beijverden zich om toch maar vooral met de Duitsers mede te werken. Neen, lezer, ik heb daar een bittere smaak aan over gehouden.

Nu was het opsporen en arresteren van ondergedoken Joden in Nederland voor een belangrijk deel het werk van de Nederlandsche politie. Veel rechercheurs deden dit verraderlijk handlanger-werk met grote overtuiging. En wie in handen viel van deze zogeheten ‘Kolonne Henneicke’ was niet alleen reddeloos verloren, maar werd vóór uitlevering aan de bezetter ook nog beschimpt, beroofd, afgeperst, dikwijls mishandeld en soms zelfs seksueel misbruikt. Schaamte was deze lieden vreemd. Hebzucht en grof antisemitisme voerden de boventoon. Sommige politieagenten bleken zulke fanatieke Joden-jagers dat het zelfs de Duitse bezetter te gortig werd.

Afbeelding
Amsterdammers verwelkomen de Duitse bezetters (1940).

Grete Weil (1906 – 1999) schrijft in haar boek Tramhalte Beethovenstraat, Uitgeverij Meulenhoff:

Daar beneden stonden vier trams elk met een aanhangwagen, erachter krioelde een donkere menigte, een paar honderd mensen moesten het wel zijn; vale gezichten in het schijnsel van blauwe zaklantaarns die jongens met witte banden om de arm in de hand hielden. Het was griezelig en het was fascinerend. Opzij stonden een paar mannen in uniform (soldaten, politieagenten?) met grote herdershonden aan korte riemen. Half scherpe commando’s: ‘Vlug, vlug, vlugger. Wagen één, één a, twee, twee a, drie’. De jongens met de banden om de arm sleepten met koffers en rugzakken, hielpen oude mensen. Een kind huilde, een vrouw gaf het een klap en riep: ‘Wees niet zo stout’.

Afbeelding

De NSB had als organisatie geen specifieke rol in de Jodenvervolging, de bezetter gaf de NSB het liefst helemaal geen rol, ze vond het een slappe, onbetrouwbare partner. Doch dat gold niet voor de individuele NSB’ers, die kwamen de bezetter juist heel goed van pas. In de gelederen der NSB waren de trouwste handlangers te vinden, de fanatiekste antisemieten en de meest hardvochtig Joden-jagers. Individuele NSB’ers vormden de ruggengraat van de operaties om de Joden van Nederland te elimineren. De Duitse bezetter zou het zonder die NSB-politieagenten veel moeilijker hebben gehad om 107.000 joden op te pakken en te deporteren en daarmee een van de efficiëntste operaties uit te voeren die op het Europese continent hebben plaatsgevonden.

Maar, lezers, stel – ja, het is maar een gedachte, doch een gedachte die dikwijls mij beangstigt – stel dat die kleedjesvreters in opstand komen tegen ons Nederlanders? Dan zijn we mooi de klos. Want, let wel, spitse lezer van “E.J. Bron”, onze politiemacht zit dan waarschijnlijk met de vijand thee te drinken in de moskee, die heeft – evenals toen in de bezettingsjaren – allang partij gekozen. En ons koningshuis en onze ministers? Waar zijn die gebleven? Welnu, lezer, dat antwoord laat zich niet moeilijk raden. Die zijn ‘m allemaal gesmeerd naar veiliger oorden.

Ik wens U allen nog een gezegende dag.

Jodenjacht. Door Ad van Liempt en Jan H. Kompagnie. De onthutsende rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog. Uitgeverij Balans.

Kopgeld. Nederlandse premiejagers op zoek naar Joden, 1943. Door Ad van Liempt. Uitgeverij Balans.


Een enkele tekst van mij is afkomstig uit ‘Jodenjacht’, van Ad van Liempt en Jan H. Kompagnie.

Door: “Driek”

https://ejbron.wordpress.com/2017/08/10 ... -kameraad/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 29970
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Europees antisemitisme in vroeger tijden

Berichtdoor Pilgrim » Do Nov 16, 2017 2:01 am

Geheim ooggetuigenverslag van gaskamerknecht Auschwitz ontcijferd

Caspar Naber 14-11-17, 15:31 Laatste update: 15-11-17, 08:14

Afbeelding
De halfvergane thermosfles van Marcel Nadjari waarin de 13 velletjes papier met zijn ooggetuigenverslag verstopt zaten. © Screenshot Pavel Polian

Een tot voor kort onleesbaar ‘dagboek’ van een dwangarbeider in de gaskamers en crematoria van Auschwitz is ontcijferd met behulp van moderne computertechnieken. De Nederlandse Sonderkommando-deskundige Bart Nauta spreekt van een ‘zeer bijzonder ooggetuigenverslag’.

,,Wat wij hier meemaken, gaat ons verstand te boven.” Zo begint de Grieks-Joodse Marcel Nadjari (27) medio 1944 zijn verslag over wat hij meemaakt als lid van het Sonderkommando in de gaskamer en in crematorium III van vernietigingskamp Auschwitz. Een ooggetuigenverslag van het gruwelijke werk dat hij op bevel van de nazi’s moet uitvoeren.

Thermosfles
In de veronderstelling dat hem hetzelfde lot beschoren is als de tienduizenden Hongaarse Joden die hij voor zijn ogen ziet sterven, rolt Nadjari de 13 velletjes papier op en verstopt ze in een thermosfles. Die begraaft hij begin januari 1945 – onwetend van de aanstaande bevrijding door de Russen – in een leren tasje bij het crematorium.

Ruim 35 jaar later stuit een Poolse bosbouwstudent tijdens opgravingen in de buurt van het voormalige vernietigingskamp toevallig op de halfvergane resten van een thermosfles in een leren tas. In de verroeste warmhouder ontdekt hij de 'flessenpost'. Het merendeel van de tekst is onleesbaar, op een paar woorden na. Ze blijken te zijn geschreven in het Grieks.

Afbeelding
De Russische historicus en IT-deskundige wisten negentig procent van het gruwelijke ooggetuigenverslag te ontcijferen. © A. Nikitjaev/P.Polian

Multispectrale beeldanalyse
Dankzij multispectrale beeldanalyse wisten de Russische historicus Pavel Polian en IT-deskundige Aleksander Nikitjaev negentig procent van de tekst te ontcijferen, zo meldt het Duitse weekblad Focus. Het baseert zich op een artikel over het onderzoek in het kwartaalblad van het Duitse Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis in München.

Dwangarbeider Marcel Nadjari blijkt zeer gedetailleerd te werk te zijn gegaan in zijn 'geheime boodschap'. Zo schrijft hij: ,,Onze eerste taak is de mensen te ontvangen. De meesten beseffen niet wat hen te wachten staat. Degene wiens lot al bezegeld is, vertel ik de waarheid. Onder het terrein bevinden zich twee eindeloze kelderruimtes. In de eerste moeten de mensen zich uitkleden, de tweede is de dodenkamer waar zogezegd douches zijn geïnstalleerd. Pijpen uit het plafond moeten mensen die indruk geven."

,,Iedereen gaat er naakt naar binnen. Met zwepen dwingen de Duitsers hen dichter bij elkaar te gaan staan. Als sardientjes in blik. Pas als er niemand meer bij past en de ruimte gevuld is met zo'n 3.000 mensen worden de deuren hermetisch gesloten."

Afbeelding
Aanvankelijk waren slechts enkele woorden in het Grieks leesbaar op de velletjes (foto rechts). Dankzij de computertechniek kon negentig procent van de tekst worden ontcijferd (foto links). © Aleksandr Nikitjaev/Pavel Polian

640 gram as
De Griekse Jood, die eind 1943 door de Duitsers is opgepakt in Athene vanwege zijn contacten met communistische verzetsstrijders en sinds april 1944 in Auschwitz werkt, beschrijft ook wat er gebeurt na het sluiten van de deuren. Pure horror.

,,Telkens komen twee SS'ers aangereden met bussen gas waarvan de inhoud (bolletjes Zyklon B, een pesticide dat na contact met openlucht verdampt tot blauwzuur, red.) in de pijpen in het plafond van de dodenkamer wordt gegooid. Na een half uur openen we de deuren en beginnen we ons werk. We dragen de lijken van onschuldige vrouwen en kinderen naar de lift die de stoffelijke resten naar de ruimte met de ovens brengt. Daar worden de lichamen verbrand. Zonder vuurversnellers, want het menselijke vet volstaat. Van elk lichaam blijft 640 gram as over. Die moeten we vergruizen. Daarna gooien de Duitsers alle asdeeltjes in de nabijgelegen Sola-rivier om geen enkel spoor achter te laten."

Vergassing wreken
Nadjari schrijft ook dat hij herhaaldelijk overwoog tussen de Hongaarse Joden in de gaskamer te gaan staan, maar dat uiteindelijk niet deed. ,,Mijn wil om te (over)leven en de dood van mijn ouders en zusje te wreken (die al voor zijn komst naar Auschwitz waren vergast, red.) waren sterker."

Na de bevrijding van Auschwitz door de Russen, op 27 januari 1945, keerde de voormalige gaskamerknecht terug naar zijn geboortestad Thessaloniki. Van daaruit emigreerde hij in 1947 naar New York. Nadjari ging er aan de slag als kleermaker, kreeg er tien jaar later een dochter die hij vernoemde naar zijn vergaste zusje Nellie en overleed er op 54-jarige leeftijd in 1971.

Negen jaar later werd zijn 'flessenpost' gevonden. De ontcijfering van Nadjari's geheime ooggetuigenverslag zou nog ruim 35 jaar op zich laten wachten.

,,Een erg bijzonder verslag", reageert onderzoeker Bart Nauta. Hij behaalde een mastergraad in Holocaust- en Genocidestudies en deed onderzoek naar Nederlandse dwangarbeiders in Sonderkommando's in Auschwitz.

'Uniek document'
Nadjari's verhaal is volgens hem om meerdere redenen bijzonder. ,,Het is een uniek document van een ooggetuige die zijn verslag ter plekke én op het moment van het plaatsvinden van de gruwelijkheden beschreef. Dat maakt het betrouwbaarder dan andere verslagen die nadien werden geschreven."

Afbeelding
Een foto van het ooggetuigenverslag van Zalman Gradowski zoals te zien in Pavel Polians boek 'Scrolls from the ashes'. © Screenshot Pavel Polian

De Grieks-Joodse gaskamerknecht was volgens Duitse historici een van slechts vijf leden van het Sonderkommando die een geschreven getuigenis begroeven. Maar alleen Nadjari overleefde 'de hel'.

Nauta: ,,De bekendste getuigenis is die van de Pools-Joodse Zalman Gradowski. Hij beschreef het vernietigingsproces zeer gedetailleerd in een dagboek, begroef dat ook bij het crematorium, maar werd vermoord tijdens de opstand van het Joodse Sonderkommando in oktober 1944."

Nederlandse ooggetuigenverslagen
Van de dertien Nederlandse Sonderkommando-leden in Auschwitz van wie Nauta de identiteit wist te achterhalen, schreven twee ook een ooggetuigenverslag. ,,Dat deden ze niet tijdens hun werkzaamheden maar na de oorlog, in 1945-'46. Een tweede verschil met de verslagen van Nadjari en Gradowski is dat die van de Nederlanders gaan over 1942, toen de gaskamers nog niet op zo'n grote schaal werden gebruikt als in 1944", zegt de onderzoeker, die verbonden is aan het NIOD en de Universiteit van Amsterdam.

https://www.ad.nl/buitenland/geheim-oog ... ~a3bedb37/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 29970
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Europees antisemitisme in vroeger tijden

Berichtdoor Pilgrim » Zo Nov 19, 2017 10:50 pm

MEN DEED ALSOF ALLES NORMAAL WAS...

Geplaatst op 19 november 2017

Afbeelding
Het Joodsche Weekblad (1942)

Toen, tijdens den Duitse bezetting, toen onze Joodsche medeburgers als loslopend wild werden vervolgd, deed den Joodsche Raad onder leiding van Asscher en Cohen alsof er niets aan de hand was. Asher en Cohen waren de prototypes van de Joodse liberale regenten, die als ware filantropen regeerden over een gemeenschap die in overweldigende meerderheid sociaal, politiek en intellectueel mijlenver van hen afstond. Ze wekten de indruk dat het normale leven gewoon doorging. De Joodsche Raad werd in februari 1941 opgericht en bestond uit prominente leden der Nederlandsche joodsche gemeenschap, die zelf de uitvoering van de Duitse anti-joodse maatregelen zou reguleren. Een paar maanden later, op 11 april 1941, gaf de Joodsche Raad voor het eerst het Joodsche Weekblad uit. Zijn bedoelingen waren oprecht. Hij wilden het leed van den Joden verzachten. In het blad was er veel aandacht voor bijvoorbeeld religie, vrijetijdsbesteding en beroepscursussen. Zo schreven de voorzitters van de Joodsche Raad, Abraham Asscher en David Cohen, in de inleiding van het openingsnummer het volgende:

“Het blad zal naast mededelingen en nieuwsberichten, artikelen bevatten, die den lezer uiteenzettingen zullen brengen omtrent Joodsche godsdienst, Joodsche wetenschap en Joodsche cultuur. Op deze wijze hoopt de redactie, die wij bereid hebben gevonden onder ons toezicht het blad samen te stellen, de lezers in te lichten omtrent alles, wat in deze dagen wetenswaardig voor hen mag worden geacht.”

Het uitgaansleven kreeg veel belangstelling, toneel en muziekuitvoeringen werden uitgevoerd in den Joodsche Schouwburg aan den Plantage Middenlaan. Doch den deportaties waren al in gang gezet. Maar men wilde het niet horen, zien en weten. Doch ieder moment kon er op de deur worden gebonsd. Dan werd je op transport gesteld naar Westerbork en vandaar uit naar de vernietigingskampen. Doch Het Joodsche Weekblad wekte den indruk dat het normale leven gewoon doorgang vond. Er hing zelfs een opgewekte sfeer van normaalheid, want er werd gelachen om Joodsche komieken en geluisterd naar Het Joodsche Symfonie Orkest. Niks aan de hand dus.

Afbeelding
Dit pamflet zou van toepassing kunnen zijn op islamieten.

Het doet mij sterk denken aan onze huidige tijd, aan onze Haagse bewindslieden, die doen voorkomen alsof de komst van al die Afrikaanse ‘vluchtelingen’, die het op Joden hebben voorzien, geen bedreiging vormen voor den Joodsche burger en dat alles normaal blijft doorgaan. Welnu, spitse lezer van “E.J. Bron”, niets is minder waar. Het leven onzer Joodsche burgers staat op het spel. Zij worden bedreigd, zoals gedurende den Duitse bezetting. Ook toen werd hardnekkig volgehouden dat het allemaal wel meeviel. Er viel met de Duitsers wel te praten. Welnu, dat was een grove misvatting. En onze Haagse ministers maken nu met die walgelijke mohammedanen wederom dezelfde fout.

Nu ons land wordt overspoeld door islamieten, nu in de straten onzer steden een dreigende sfeer hangt, blijven onze incapabele bewindslieden keihard volhouden dat wij van de volgelingen dezer misdadige religie niets te duchten hebben. Het zijn vredelievende mensen en al die aanslagen hebben niets met den islam te maken. Hoe krijg je het je strot uit. Her en der betonblokken om den Nederlander te beschermen tegen islamitische aanslagen. Zijn die ministers wel goed bij hun hoofd?

De Duitse bezetter gebruikte het weekblad om vorderingen inzake Joden en Joodse aangelegenheden bekend te maken. Ook drukt de redactie de lezer op het hart om een koffer of rugzak van te voren gereed te maken, zodat men niet zonder bagage vertrekt. Er is daarom in het blad een lijst opgenomen met de bureaus van de afdeling Hulp aan Vertrekkende Joodsche burgers.

Het Joodsche Weekblad verscheen in september 1943 voor het laatst. De meeste Joodse Nederlanders waren toen inmiddels weggevoerd of ondergedoken. Vergelijkbaar met andere Europese landen zijn in Nederland de meeste Joden vernietigd. Joden, die zich eeuwenlang in Amsterdam veilig waanden, werden tijdens de bezettingsjaren beroofd van hun eigendommen, identiteit en leven. De Joodsche gemeenschap zou nooit meer dezelfde worden.

Van de 120.000 Joden die in 1939 in Nederland woonden, woonden er 75.000 in Amsterdam, zo’n 10% van de Amsterdamse bevolking. Ruim 100.000 Nederlandse Joden overleefden de Tweede Wereldoorlog niet. Geen reden om trots te zijn op onze houding in de Tweede Wereldoorlog.

Ik wens U allen nog een gezegende dag.

Door: “Driek”

https://ejbron.wordpress.com/2017/11/19 ... rmaal-was/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)


Terug naar “Ethiek, Moraliteit en Logica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten